Connect with us

Φυσικό Αέριο-LPG

Μπασιάς: Οι λόγοι που καθυστερούν οι έρευνες υδρογονανθράκων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Γιάννης Μπασιάς

Στο 24ο Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2019» συμμετείχε η ΕΔΕΥ. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Γιάννης Μπασιάς, μίλησε σε συνεδρία με θέμα «Σε Κρίσιμη Καμπή οι Υδρογονάνθρακες» και αναφέρθηκε στις τρέχουσες και μελλοντικές παραχωρήσεις, στο νέο τοπίο που διαμορφώνουν οι εξελίξεις του κλάδου στη ΝΑ Ευρώπη και στην κρισιμότητα του ρόλου του φυσικού αερίου.

Με αφορμή την ενεργειακή μετάβαση και την προγραμματισμένη διείσδυση των ΑΠΕ σε ποσοστό 30%, ο κ. Μπασιάς κατέδειξε το σημαίνοντα ρόλο του φυσικού αερίου επισημαίνοντας ότι:

«Φυσικά, κανείς δεν παραγνωρίζει την ανάγκη στροφής στις ΑΠΕ. Όμως, οι επενδυτές στην Ελλάδα, ακόμη και αυτοί που επενδύουν στις ΑΠΕ, στρέφονται εντατικά στο LNG, στο φυσικό αέριο και στις συναφείς υποδομές. Το business δουλεύει, οι επιχειρήσεις προνοούν προκειμένου να είναι έτοιμες για τις επερχόμενες αλλαγές. Υπάρχει στόχος για διείσδυση των ΑΠΕ κατά 30%-35%. Τι θα γίνει όμως με το υπόλοιπο 65%-70%;

Κάπως πρέπει να καλυφθεί στην επόμενη δεκαετία, ειδικά αν κλείσουν οι λιγνιτκές μονάδες όπως προβλέπεται μέχρι το 2028. Αυτή τη ζήτηση θα πρέπει αναγκαστικά να την καλύψει το φυσικό αέριο, το οποίο θα λειτουργήσει ως καύσιμο γέφυρα για τις επόμενες δεκαετίες και εν γένει για όσο διάστημα χρειαστεί να αυξηθεί το ποσοστό των ΑΠΕ από το 14% που είναι σήμερα σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη του κλάδου της Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, ο κ. Μπασιάς σημείωσε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, οι οποίες οφείλονται σε δύο παράγοντες:

α) Στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη αγορά άρχισε να αναπτύσσεται πριν από μόλις 10 χρόνια με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν η απαιτούμενη εμπειρία και η απαιτούμενη τεχνολογία («παρά το γεγονός ότι και τα δύο αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς από την πλευρά των εμπλεκόμενων φορέων», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε),

β) Στο γεγονός ότι καταγράφονται αντιδράσεις που αφορούν στο Περιβάλλον, οι οποίες άλλοτε βασίζονται σε συγκεκριμένα επιχειρήματα και άλλοτε όχι.

«Ήδη θα έπρεπε να τρέχουν 2-3 γεωτρήσεις αλλά δεν γίνεται τίποτα. Πρέπει να επιταχύνουμε τις εργασίες στην Ελλάδα. Το θέμα των αργοποριών είναι κάτι που μας καίει πολύ γιατί το χρονικό παράθυρο είναι πολύ στενό. Η βιομηχανία ωστόσο είναι εδώ. Υπάρχει η τεχνογνωσία και μεγάλες διεθνείς εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα. Διαθέτουν εμπειρία στα περιβαλλοντικά ζητήματα, μεγάλα κεφάλαια και αναπτυγμένη τεχνολογία. Έχουν επίγνωση για το τι ψάχνουν. Αν για παράδειγμα, Νότια και ΝΔ της Κρήτης δεν βρουν όγκους που να φθάνουν τα 500 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου κατά δομή, θα φύγουν. Τα κόστη για τα 2.000 μέτρα είναι 25-27 δολάρια, για τα 3.000 μέτρα είναι 27-30 δολάρια. Για να κάνουν απόσβεση πρέπει να ανακαλύψουν μεγάλους όγκους», σημείωσε ο κ. Μπασιάς.

Ως προς τις τρέχουσες παραχωρήσεις ο κ. Μπασιάς ανέφερε ότι αυτές φθάνουν τις 11 ενώ όπως τόνισε νέες περιοχές παρουσιάζονται σε διεθνείς εταιρείες.

Αφού ολοκλήρωσε την ομιλία του ο κ. Μπασιάς, κλήθηκε από το πάνελ να απαντήσει στην ερώτηση αν η ΕΔΕΥ μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα που της παρέχει η ΕΕ να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και να αναλάβει την κρατική συμμετοχή. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ απαντώντας σημείωσε ότι:

«Η ΕΔΕΥ άρχισε να λειτουργεί το Νοέμβριο του 2017 αφού στελέχωσε μια κατάλληλη και ευέλικτη τεχνική, νομική και οικονομική ομάδα, η οποία δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μια μικρή εταιρεία έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Αν άλλαζε το νομικό πλαίσιο, θα μπορούσαμε. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι οι γεωτρήσεις δεν είναι δουλειά των κρατών και η ΕΔΕΥ αντιπροσωπεύει το κράτος στη διαχείριση όλων των θεμάτων που αφορούν στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Ως εκ τούτου, δεν προτίθεται σήμερα να παίξει το ρόλο κρατικής εταιρείας Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, πράγμα που θα απαιτούσε σημαντικές επενδύσεις από την πλευρά του ελληνικού κράτους, το οποίο υποθέτω ότι έχει άλλες ζωτικές προτεραιότητες».

image_pdfimage_print

Φυσικό Αέριο-LPG

Συμμαχία ΔΕΠΑ και Hertz για την προώθηση του φυσικού αερίου ως καύσιμο οχημάτων

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΔΕΠΑ Λογότυπο

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε η ΔΕΠΑ Α.Ε. με την Autohellas Hertz, με στόχο την προώθηση του φυσικού αερίου ως εναλλακτικό καύσιμο κίνησης σε επιβατικά και φορτηγά οχήματα, μέσω δράσεων που θα αποσκοπούν άμεσα στην αύξηση του αριθμού των οχημάτων που κινούνται με φυσικό αέριο. Απώτερος στόχος της συνεργασίας είναι -μεταξύ άλλων- και η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Στο πλαίσιο του μνημόνιου συνεργασίας, η ΔΕΠΑ θα μεριμνήσει για την περαιτέρω εξάπλωση του δικτύου πρατηρίων καυσίμων φυσικού αερίου (CNG) με στόχο να αυξηθούν τα σημεία ανεφοδιασμού των επιβατικών και φορτηγών οχημάτων, θα αναπτύξει και θα προωθήσει δράσεις για την προώθηση του φυσικού αερίου ως καυσίμου κίνησης, θα στηρίξει με δράσεις την προώθηση της χρονομίσθωσης CNG οχημάτων, αλλά και θα παρέχει κίνητρα για τη μίσθωση CNG οχημάτων.

Από την πλευρά της, η Autohellas Hertz θα υποστηρίζει δράσεις σχετικές με την αεριοκίνηση, θα προσφέρει στην πελατειακή της βάση επιβατικά και φορτηγά CNG οχήματα, θα αναπτύξει ειδικά πακέτα χρονομίσθωσης σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ για CNG οχήματα και θα υποστηρίξει τις δράσεις της ΔΕΠΑ για την προώθηση του
φυσικού αερίου ως καύσιμο κίνησης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς δήλωσε σχετικά: «Το φυσικό αέριο είναι το πιο οικονομικό, αποδοτικό, ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο σε σύγκριση με τα συμβατικά καύσιμα. Είναι χρέος μας να προωθήσουμε αποφασιστικά τη χρήση του ως καύσιμο κίνησης, μειώνοντας το ανθρακικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Η «συμμαχία» που αναπτύξαμε με τη Hertz αποτελεί ένα μικρό πρώτο βήμα από τα πολλά που θα ακολουθήσουν για την προώθηση της αεριοκίνησης την επόμενη μέρα».

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Autohellas Hertz κ. Δημήτρης Μαγγιώρος δήλωσε: «Στόχος της Autohellas για την επόμενη πενταετία αποτελεί η δραστική μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος κυρίως μέσω της Μακροχρόνιας Μίσθωσης. Θέλουμε να αλλάξουμε το μίγμα του στόλου μας και κατευθύνουμε τους πελάτες μας σε λύσεις φιλικότερες προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα ρεαλιστικές, όπως τα CNG οχήματα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συνεργασία μας με τη ΔΕΠΑ θα βοηθήσει
στην προώθηση της αεριοκίνησης ως εναλλακτική μορφή καυσίμου».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Φυσικό Αέριο-LPG

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Επίδειξη της τεχνολογίας CNG στον Βόλο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Σε συντήρηση των δικτύων φυσικού αερίου προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΔΑ ΘΕΣΣ αξιοποιώντας τον υψηλό δείκτη τεχνογνωσίας που έχει, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την τεχνολογική καινοτομία στις υποδομές φυσικού αερίου. Έτσι, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «προχώρησε σε κρίσιμες εργασίες συντήρησης στο Δίκτυο Διανομής Βόλου, δίχως να επηρεαστεί στο ελάχιστο η τροφοδοσία των καταναλωτών».

Συγκεκριμένα, στις 26/07 «η ΕΔΑ ΘΕΣΣ προχώρησε με επιτυχία στην αντικατάσταση βάνας στον αγωγό στο συγκρότημα Βόλου-Αγριάς, εξασφαλίζοντας παράλληλα την απρόσκοπτη τροφοδοσία των 28 και πλέον, χιλιάδων τελικών καταναλωτών της περιοχής, μέσω εναλλακτικής οδού συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG).

Με τη βοήθεια ειδικής μονάδας αποσυμπίεσης, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ συνέχισε να τροφοδοτεί αδιάλειπτα με φυσικό αέριο όλο το συγκρότημα, ενόσω η διανομή μέσω του αγωγού είχε διακοπεί προσωρινά λόγω των εργασιών αποκατάστασης.

Στόχος της ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι η αποτελεσματική χρήση του CNG σε περιπτώσεις επέμβασης στα δίκτυα διανομής, με σκοπό την βέλτιστη υπηρεσία προς τους τελικούς καταναλωτές και τους χρήστες διανομής, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία φροντίζει, μέσω τακτικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων, να μεταδώσει τη μοναδική τεχνογνωσία και εμπειρία που έχει συσσωρεύσει στην τεχνολογία CNG σε όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε αυτή να αξιοποιηθεί και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Φυσικό Αέριο-LPG

Δείτε τη νέα αναβαθμισμένη ιστοσελίδα της ΔΕΔΑ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΔΕΔΑ Λογότυπο

Μια νέα ψηφιακή εποχή ξεκινάει από σήμερα για τη ΔΕΔΑ, έχοντας ως αφετηρία τη νέα ηλεκτρονική πύλη της εταιρείας, καθώς και τη δυναμική της παρουσία στα social media. Με τα σύγχρονα εργαλεία που προσφέρει η εταιρεία, οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα άμεσης και έγκυρης ενημέρωσης για την πορεία υλοποίησης των έργων υποδομών φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια, καθώς και για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτό το φθηνό και φιλικό, προς το περιβάλλον, καύσιμο.

Ειδικότερα, με ένα «κλικ» στην αναβαθμισμένη ιστοσελίδα της εταιρείας www.deda.gr οι ενδιαφερόμενοι μπορούν εύκολα και γρήγορα:
 Να ενημερωθούν εάν το ακίνητο για το οποίο ενδιαφέρονται βρίσκεται εντός ενεργού δικτύου της ΔΕΔΑ, καταχωρώντας απλώς τη διεύθυνση.
 Να πληροφορηθούν για όλα τα απαραίτητα έγγραφα (π.χ. αίτηση σύνδεσης, δικαιολογητικά) τα οποία απαιτούνται για να προχωρήσει η διαδικασία σύνδεσης, καθώς και για το κόστος σύνδεσης, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν (οικιακοί, εμπορικοί, βιομηχανικοί καταναλωτές, δημόσιοι οργανισμοί).

Εάν η ιδιοκτησία βρίσκεται εκτός ενεργού δικτύου της ΔΕΔΑ, τότε η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος καταχωρείται στην αρμόδια Διεύθυνση της εταιρείας και ο ενδιαφερόμενος ειδοποιείται σε περίπτωση μελλοντικών επεκτάσεων του δικτύου.
 Να υπολογίσουν το οικονομικό όφελος που έχουν με τη χρήση του φυσικού αερίου. Εισάγοντας το ποσό που καταναλώνουν σε πετρέλαιο, μπορούν αυτόματα να ενημερωθούν για το ποσό εξοικονόμησης χρημάτων.

Σημειώνεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου είναι συγκριτικά χαμηλότερη από αυτή του πετρελαίου ή του ηλεκτρικού ρεύματος. Το ποσό εξοικονόμησης μπορεί να φθάσει έως και 40% από τη θέρμανση του σπιτιού και έως και 50% από τον ηλεκτρισμό.

Η νέα ιστοσελίδα της ΔΕΔΑ είναι προγραμματισμένη και συμβατή με όλες τις κινητές και σταθερές συσκευές. Έχει λιτή δομή και αναβαθμισμένη αισθητική, παρέχοντας αναλυτική πληροφόρηση για όλες τις υπηρεσίες της εταιρείας μέσα από απλές και εύχρηστες εφαρμογές. Σχεδιάστηκε δε, και υλοποιήθηκε αποκλειστικά από τα στελέχη Πληροφορικής της εταιρείας, χωρίς δηλαδή να γίνει ανάθεση έργου σε εξωτερική εταιρεία, δημιουργώντας κεφάλαιο ενδοεταιρικής τεχνογνωσίας.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του διαδικτυακού εκσυγχρονισμού της εταιρείας, η ΔΕΔΑ έχει πλέον δυναμική παρουσία σε όλα τα social media (Facebook: @Deda.gr, Instagram: deda.gr, Youtube: ΔΕΔΑ, Twitter: @gr_deda, Linked In: ΔΕΔΑ), εντείνοντας την παραγωγή υλικού και την προώθηση των δράσεων της σε όλους τους τομείς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Μάριος Τσάκας σημείωσε σχετικά: «Με αφορμή τον ψηφιακό μετασχηματισμό που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται στην εταιρεία μας, αποφασίσαμε να επανασχεδιάσουμε την ιστοσελίδα μας ώστε να είναι εύχρηστη και αποτελεσματική, καθώς και να αποκτήσουμε αξιόπιστη και δυναμική ψηφιακή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι τεχνολογίες αιχμής προκειμένου να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες της εταιρείας μας και να εξασφαλίσουμε το υψηλότερο δυνατό επίπεδο διαφάνειας, αξιοπιστίας και εξυπηρέτησης στους πολίτες».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα