Σε ένα ντεμαράζ βεβαιώσεων παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση συσσωρευτών προχώρησε η ΡΑΕ,στις αρχές Ιουλίου. Πιο συγκεκριμένα η Αρχή χορήγησε 18 άδειες για αποθήκευση ενέργειας με χρήση συσσωρευτών , με τη συνολική ισχύ των μονάδων να φτάνει τα 1.329 MW.
Η σπουδαιότητα και η αναγκαιότητα των υποδομών αποθήκευσης ενέργειας είναι δεδομένη. Γι αυτό το λόγο με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ, θα ρυθμιστεί το πλαίσιο και για τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.
Μάλιστα όπως δήλωσε πρόσφατα και η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου , το νέο ΕΣΕΚ, στοχεύει στην ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς και διανομής, και τη δημιουργία μεγαλύτερου ηλεκτρικού χώρου, με αξιοποίηση και της αποθήκευσης ενέργειας τόσο με μπαταρίες όσο και με αντλησιοταμίευση.
Πολλοί ειδικοί του χώρου εκτιμούν πως οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας θα έπρεπε να βαδίζουν παράλληλα με τις υποδομές ΑΠΕ. Η αποθήκευση έχει τη δυνατότητα την ενέργεια που περισσεύει να την αξιοποιεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο η επιπλέον ενέργεια που παράγουν οι σταθμοί ΑΠΕ , όταν φυσάει ή όταν έχει υψηλή ηλιοφάνεια δεν θα πηγαίνει χαμένη.
Η λειτουργία αυτών των μονάδων, στηρίζεται στην αποθήκευση της ενέργειας και τη διάχυση της στο σύστημα όταν παρουσιαστεί ανάγκη για μεγαλύτερα φορτία. Μπορούν να ενισχύσουν το σύστημα τις ώρες αιχμής που η ζήτηση είναι αυξημένη και να τεθούν εκτός λειτουργίας τις βραδινές ώρες που πέφτει η ζήτηση.
Green Progressive
Εντυπωσιακή παρουσία στον τομέα κάνει η GREEN PROGRESSIVE. Η εταιρεία μέσα από 8 συγγενικές της εξασφάλισε ισάριθμες άδειες για υποδομές αποθήκευσης με την ισχύ να φτάνει τα 880 MW.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΡΑΕ οι πέντε άδειες όλες τους με ισχύ 110 MW , προβλέπεται να εγκατασταθούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στους Δήμους Κάτω Νευροκοπίου και Αρριανών.
Μία υποδομή με ισχύ 110, θα υλοποιηθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στο Δήμο Παλαμά. Ενώ ακόμα δύο μονάδες θα κατασκευαστούν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στους Δήμους Σερβίων και Κοζάνης.
Υπόλοιπες άδειες
Μερικές από τις άδειες τις “κλείδωσαν” ισχυροί παίκτες του κλάδου των ΑΠΕ, μέσω συγγενικών εταιρειών.
Πιο αναλυτικά, δύο άδειες εξασφάλισε η «INTRA – S. ENERGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης εγκατεστημένης ισχύος 51.45 MW , στο Δήμο Καρύστου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Και άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης εγκατεστημένης ισχύος 25.83 MW στη θέση «Αργυρόν» στο Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η INTRA – S. ENERGY αποτελεί βραχίονα της Intrakat.
Το μπαράζ των αδειοδοτήσεων συνεχίζεται με τη συγγενική εταιρεια της Motor Oil, MS KASTORIA I ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Η θυγατρική εξασφάλισε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης, εγκατεστημένης ισχύος 40 MW στη θέση «Κορησός», στο Δήμο Καστοριάς, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Ακόμα μια άδεια βεβαιώθηκε στην«BLUE SKY 300 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ για μονάδα ισχύος 100 MW στο Δήμο Δομοκού, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η εταιρεία φένεται να είναι συγγενική της DIANER ATLANTICA DYNAMIC CONSTRUCTIONS.
Δύο βεβαιώσεις (50 και 50 MW) “κλείδωσε” και η MS KORINTHOS IΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Οι υποδομές θα κατασκευαστούν στο Δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Το παζλ αδειοδοτήσεων ολοκληρώνεται με 4 άδειες: ALEX ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, εγκατεστημένης ισχύος 18 MW στο Δήμο Κοζάνης, στηνΠεριφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. AMBER-ENERGY Ι.Κ.Ε., εγκατεστημένης ισχύος 18 MW στο Δήμο Εορδαίας , στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. ΜΕΛΙΘΡΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, εγκατεστημένης ισχύος 49.95 MW στο Δήμο Ήλιδας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Και την άδεια της«ΑΕΝΑΟΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.(συγγενική της Εγνατία Γκρουπ), εγκατεστημένης ισχύος 48 MWστο Δήμο Νέας Ζίχνης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Πως λειτουργούν οι συσσωρευτές
Οι συσσωρευτές αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια σε χημική μορφή και μετατρέπουν την ενέργεια αυτή σε ηλεκτρισμό. Οι συσσωρευτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βραχυπρόθεσμη αποθήκευση ενέργειας, για διαστήματα ωρών και ημερών, παραδείγματος χάριν για τη μεταβαλλόμενη ημερήσια αιχμή της ζήτησης. Για παράδειγμα να ενισχύσουν το σύστημα τις ώρες αιχμής που η ζήτηση είναι αυξημένη και να τεθούν εκτός λειτουργίας τις βραδινές ώρες που πέφτει η ζήτηση.
Ωστόσο, παρουσιάζουν και κάποια μειονεκτήματα καθώς μετά τη φόρτιση, δεν μπορούν να διατηρήσουν την αποθηκευμένη ενέργεια για εβδομάδες ή μήνες χωρίς σοβαρές απώλειες. Ήδη οι κατασκευαστές επεξεργάζονται εναλλακτικές λύσεις, όπως τους συσσωρευτές λιθίου στερεάς κατάστασης με στόχο να μειώσουν τα μειονεκτήματα που παρουσιάζουν
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας