Βαγγέλης
Θάνος

Σε ξεκαθάρισμα μεγάλης κλίμακας προχώρησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), καθώς εξέδωσε πλήθος απορριπτικών αποφάσεων σε αιτήσεις για άδειες που αφορούν σε νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) κάθε είδους. Από μικρά υδροηλεκτρικά και σταθμούς ΣΥΘΗΑ μέχρι giga-project με φωτοβολταϊκά, που προβλέπονταν για κατασκευή σε κάθε γωνιά της επικράτειας.

Για την ακρίβεια οι αρνητικές αποφάσεις της ΡΑΕ σε μία ημέρα έφτασαν τις 165 και η συνολική ισχύς των έργων που απερρίφθησαν ξεπέρασε τα 3,1 GW (3.148,9 MW).

Το φάσμα των αιτήσεων κυμαίνονταν από άδειες που προέβλεπαν μονάδες με ισχύ 0,5 MW έως και φωτοβολταϊκό πάρκο με ισχύ 569,6 MW.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται έργα που σχεδίαζαν μικρότεροι επενδυτές και φυσικά μεγαλύτερα πρότζεκτ, που για κάποιους λόγους έμειναν πίσω ή έγινε αναπροσαρμογή των σχεδίων.

Οι περισσότερες από τις αρνητικές απαντήσεις οφείλονται στο γεγονός πως το μεγαλύτερο ποσοστό των αιτήσεων δεν κατέβαλαν το “Τέλος Έκδοσης Βεβαίωσης Παραγωγού”, είτε για λόγους οικονομικής αδυναμίας, είτε για λόγους αλλαγής των σχεδίων και των προθέσεων.

Πλήθος αιτήσεων

Οι αιτήσεις για νέα έργα ΑΠΕ το τελευταίο διάστημα κινούνται σε υψηλούς ρυθμούς. Σαφώς είναι αναμενόμενο στις πολλές αιτήσεις που βεβαιώνει η Αρχή να υπάρξει και πλήθος απορριπτικών αποφάσεων. Ωστόσο , γενικότερος στόχος είναι να μπει φίλτρο και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο σταθερότητας γύρω από το θέμα.

Ναι μεν αποτελεί ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σημάδι το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών για άδειες και έργα ΑΠΕ . Ωστόσο κανείς δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί μια χαοτική κατάσταση στον κλάδο με την βεβαίωση αμέτρητων αδειών για έργα ΑΠΕ τα οποία να παραμένουν για χρόνια στα συρτάρια και να μην προχωρούν στο στάδιο της υλοποίησης.

Ένα επιπλέον μέτρο που έχει στόχο να λειτουργήσει σαν φίλτρο για τα έργα ΑΠΕ , που πραγματικά σχεδιάζονται με προοπτικές, είναι η εφαρμογή της εγγυητικής επιστολής . Το μέτρο θα προβλέπει την καταβολή 35.000 ευρώ για κάθε MW . Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτό θα οδηγήσει στην μείωση των αιτήσεων αλλά όχι στη μείωση των έργων που θα υλοποιούνται, καθώς όσοι θα αιτούνται άδειες θα σχεδιάζουν πραγματικά την υλοποίηση του έργου.

Μεγάλοι που είδαν “κόκκινο”

Ανάμεσα σε πολλά μικρομεσαία πρότζεκτ που είδαν το “κόκκινο φως” βρέθηκαν και μεγάλοι παίκτες του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. DAMCO ENERGY SA ,GREEN REPOWER ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι Κ Ε, DNC ENERGY, ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ ΑΕ , ΙΔΕΑ ΦΩΣ 2 ΑΕ, είναι μερικά από τα ονόματα που ξεχωρίζουν στη λίστα.

Το στοπ στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ ΑΕ» αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 13,9 MW, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Να υπενθυμίσουμε πως η εταιρεία σχεδιάζει μεγάλης κλίμακας έργα ΑΠΕ που μάλιστα κάποια από αυτά  έχουν ενταχθεί στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων.

H απορριπτική απάντηση στη DAMCO ENERGY SA είναι για σταθμό με φωτοβολταϊκά μέγιστης ισχύος παραγωγής 22 MW στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Άλλη μία απορριπτική απάντηση που ξεχώρισε ήταν αυτή της εταιρείας ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΔΡΕΤΤΑΣ, για το μέγεθος της ισχύος που προέβλεπε η αίτηση. Το σχέδιο ανέφερε τη δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας , συνολικής ισχύος 569,618 MW.

Τέλος, να αναφέρουμε πως το σχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση προβλέπει πως μέχρι το 2030 η ισχύς από μονάδες ΑΠΕ θα αυξηθεί κατά 10 GW. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι απαραίτητη η χορήγηση αδειών παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ , αλλά πιο απαραίτητο είναι να κατασκευάζονται τα έργα και να μπαίνουν στο σύστημα. Για αυτό όλες οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν σε “ποιοτικότερα” σχέδια με περισσότερες προοπτικές υλοποίησης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV