Βαγγέλης
Θάνος

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατασκευή για ένα ακόμα αιολικό σταθμό. Το πρότζεκτ βρίσκεται επί της ουσίας μια ανάσα από το στάδιο να ξεκινήσουν οι μπουλντόζες. Η τελευταία εξέλιξη που φέρνει το πρότζεκτ στο “παρά πέντε”, είναι η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εγκρίνει τον Φάκελο Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕ.ΠΕ.Μ) ο οποίος αφορά στον τελικό τεχνικό σχεδιασμό, κυρίως έργα και συνοδά έργα), όπως αυτός προέκυψε μετά την εκπόνηση της οριστικής μελέτης του έργου, και ο οποίος δεν επιφέρει ουδεμία κατασκευαστική μεταβολή και απαίτηση για νέες εγκαταστάσεις και εργασίες, εν συγκρίσει με το περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο έργο.

Το πρότζεκτ αφορά αιολικό σταθμό της εταιρείας «ΑΝΕΜΟΣ ΜΑΝΗΣ Α.Ε.», που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου. Ο σταθμός θα εγκατασταθεί στη θέση «Σαγγιάς» στο Δήμο Ανατολικής Μάνης και Ευρώτα, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι εγκατεστημένης ισχύος 32,2 ΜW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 31,8 MW.

Η ταυτότητα του σταθμού

Ο σταθμός θα αποτελείται από δεκατέσσερις ανεμογεννήτριες της εταιρείας Enercon, ονομαστικής ισχύος 2,3 MW έκαστη.

Για τις ανάγκες πρόσβασης στις ανεμογεννήτριες και τις υπόλοιπες εσωτερικές υποδομές θα πραγματοποιηθεί διάνοιξη νέων εσωτερικών δρόμων, με μήκος κοντά στα 6 μέτρα. Τα έργα οδοποιίας θα ακολουθήσουν τις προδιαγραφές των δασικών δρόμων Γ’ κατηγορίας. Ενώ προβλέπεται πως για την πρόσβαση στον αιολικό σταθμό θα χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενοι εξωτερικοί δρόμοι.

Ακόμα θα περιλαμβάνει:
-ισάριθμους με τις ανεμογεννήτριες μετασχηματιστές ανύψωσης τάσεως, και
-οικίσκο ελέγχου που θα φιλοξενεί την εγκατάσταση του κεντρικού ηλεκτρολογικού εξοπλισμού σύνδεσης του αιολικού πάρκου με το Σύστημα καθώς και του συστήματος τηλε-επίβλεψης, ελέγχου και ασφάλειας.

Η νέα υποδομή θα μοιράζεται το νέο υποσταθμό με τους εν λειτουργία αιολικούς σταθμούς α) της εταιρείας «Αιολικό Πάρκο Μακρυλάκκωμα Α.Ε.», ισχύος 18,4 MW, στη θέση «Μακρυλάκκωμα» του Δήμου Ανατολικής Μάνης και β) της εταιρείας «Αιολικό Πάρκο Σαγιάς Α.Ε.», ισχύος 16,1 MW, στη θέση «Προφήτης Ηλίας» του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Βάσει της ανακοίνωσης του υπουργείου την εποπτεία για την εγκατάσταση του σταθμού θα την έχει το αρμόδιο Δασαρχείο.

Σύνδεση με το δίκτυο

Το έργο βρίσκεται στα σχέδια εδώ και αρκετά χρόνια. Ήδη από το 2012 έχει λάβει το “πράσινο φως” για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του. Ενώ από τα μέσα του 2020 έχει λάβει από τον ΑΔΜΗΕ οριστική προσφορά σύνδεσης, την οποία η εταιρεία έχει αποδεχθεί.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου ο αιολικός σταθμός θα συνδεθεί με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο θα διασυνδεθεί στον υποσταθμό «ΟΙΤΥΛΟΣ» 30/150 kV με υπόγειο δίκτυο μέσης τάσης.

Ο Διαχειριστής του Συστήματος θα τοποθετήσει με δαπάνη του κατόχου της άδειας και κατ επέκταση του αιολικού σταθμού, κατάλληλες μετρητικές διατάξεις καθώς και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό για τις ανάγκες παρακολούθησης και ελέγχου του έργου από το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ.

Τέλος, η σύνδεση του σταθμού στο δίκτυο θα πραγματοποιηθεί με Υπόγεια Γραμμή Μεταφορά Υψηλής Τάσης (150kV), μήκους 37,7 km, για τη σύνδεση του Υ/Σ ανύψωσης τάσης στη θέση «Βαχός-Ισιώματα» με τον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στη Σκάλα Λακωνίας, στην περιοχή «Ξηροκάμπι».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV