Connect with us

Έργα πόλης

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Τον Φεβρουάριο ολοκλήρωση την Άνοιξη το opening

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην τελική ευθεία είναι η ολοκλήρωση των εργασιών στο κτίριο που θα φιλοξενήσει μία συλλογή έργων από 100 περίπου σπουδαίους Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες, από τη δεκαετία του ’60 ως σήμερα

Στην τελική ευθεία είναι η ολοκλήρωση των εργασιών στο κτίριο που θα φιλοξενήσει μία συλλογή έργων από 100 περίπου σπουδαίους Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες, από τη δεκαετία του ’60 ως σήμερα.

«Στόχος είναι μέχρι τέλη Φεβρουαρίου του 2014 να έχει ολοκληρωθεί το οικοδόμημα του νέου Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Η πόλη έχει ανάγκη να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατό ένα τέτοιο μουσείο και να προστεθεί στους πολιτιστικούς πόλους της», δήλωσε η γγ του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη στο Συμβούλιο Μουσείων, τα μέλη του οποίου παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τη μουσειογραφική και μουσειολογική προμελέτη του ΕΜΣΤ, έτσι όπως παρουσιάστηκε από τη διευθύντριά του ‘Αννα Καφέτση.

«Ένας άλλος στόχος, όχι και τόσο πιθανός, είναι το μουσείο να ανοίξει την άνοιξη του 2014, κάτι που θα συμβεί, ακόμα κι αν πάρει λίγο περισσότερο χρόνο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχει κάτι χειροπιαστό, το ίδιο το κτίριο, ολοκληρωμένο κατά περίπου 85%, ενώ πολύ σύντομα θα αποκτήσει και τη δική του έκθεση», είπε η κ. Μενδώνη, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά συζητιέται σε θεσμικό όργανο του ΥΠΠΟΑ θέμα που αφορά στο ΕΜΣΤ.

Γνωρίστε το νέο χώρο Τέχνης της Αθήνας
Το νέο μουσείο, που θα στεγαστεί στο παλιό εργοστάσιο του Φιξ, καταλαμβάνει μια πολύ μεγάλη έκταση: 12 στρέμματα ωφέλιμο χώρο, από τα οποία 3.500 τ.μ. θα διατίθενται για τις μόνιμες εκθέσεις και 2.300 τ.μ. για τις περιοδικές. Ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω:

Στο υπόγειο θα υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, περίπου 1.500 τ.μ., καθώς και κάποιοι μηχανολογικοί χώροι.

Το ισόγειο, με κεντρική είσοδο από την Καλλιρρόης, θα περιλαμβάνει εκθεσιακούς και κοινόχρηστους χώρους, φουαγιέ, εκδοτήριο, βεστιάριο, μια μικρή αίθουσα περιοδικών εκθέσεων ή πολλαπλών χρήσεων, κατάστημα, καφέ κι ένα μικρό εργαστήριο.

Στον ημιώροφο θα βρίσκονται χώροι εκπαίδευσης, επικοινωνίας και πολλαπλών χρήσεων, παιδικό εργαστήρι, αποθήκες ηλεκτρονικού εξοπλισμού, καθώς και εργαστήρια παραγωγής και επεξεργασίας ψηφιακών έργων τέχνης για νέους καλλιτέχνες, «το δεύτερο ευρωπαϊκό μουσείο μετά το Μπομπούρ που θα διαθέτει αυτή τη δυνατότητα», τόνισε η κ. Καφέτση.

Ο πρώτος όροφος θα περιλαμβάνει χώρους διοίκησης και προσωπικού, καθώς κι ένα εργαστήριο συντήρησης για άμεσες ανάγκες, περίπου 150 τ.μ., δύο ψυγεία όπου θα φυλάσσονται μήτρες οπτικοακουστικών έργων (κάτι μοναδικό, όπως επισημάνθηκε), αρχείο συλλογών και καλλιτεχνών, καθώς και μια βιβλιοθήκη, που θα διαθέτει αναγνωστήριο, σύνδεση με δεδομένα άλλων βιβλιοθηκών, καθώς και δύο πιο κλειστούς χώρους για ερευνητές. Η βιβλιοθήκη, περίπου 210 τ.μ., θα είναι σχετικά ανοιχτή στο κοινό και θα χωράει περίπου 70 άτομα.

Εκθεσιακός χώρος μόνιμων συλλογών, περίπου 1.700 τ.μ., θα κυριαρχεί στον δεύτερο όροφο, ενώ στον αμέσως παραπάνω ο αντίστοιχος χώρος θα καταλαμβάνει περίπου 800 τ.μ.

Στον ίδιο τρίτο όροφο, άλλα 180 τ.μ. θα διατίθεται για νέα έργα, ενώ στο media lounge ο επισκέπτης θα μπορεί να ξεκουράζεται παρακολουθώντας από μικρούς προσωπικούς υπολογιστές εκθέσεις online ή μικρές παρουσιάσεις.

Στον τέταρτο όροφο, θα υπάρχει το εστιατόριο, καθώς και εκθεσιακός χώρος (813 τ.μ.) για μεγάλα πρότζεκτ και περιοδικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που θα παρουσιάζονται από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο.

Ο τελευταίος όροφος με τη μοναδική θέα ως τη θάλασσα θα προσφέρεται για υπαίθρια γλυπτοθήκη κι άλλες δραστηριότητες.

Επιπλέον, ένα κινητό αμφιθέατρο 285 θέσεων για κινηματογραφικές προβολές, συνέδρια και μικρά θεατρικά δρώμενα θα μπορεί να μεταφέρεται από το ισόγειο στον πέμπτο όροφο. «Είναι ο μοναδικός υπαίθριος χώρος του ΕΜΣΤ, ο μόνος που μας επιτρέπει να είμαστε εξωστρεφείς», δήλωσε η διευθύντρια του μουσείου.

Κορυφαία εκθέματα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών
Η κ. Καφέτση παρουσίασε κάποια από τα 450 έργα που θα παρουσιάζονται στην έκθεση: Ζωγραφική, σχέδια, κολάζ, χαρακτικά, γλυπτική, εγκαταστάσεις, βιντεοεγκαταστάσεις, φωτογραφίες, διαδικτυακά και ηχητικά έργα, που θα συνομιλούν ανά ζεύγη η και ομαδικά, «κλείνοντας το μάτι» το ένα στο άλλο.

Όπως διευκρίνισε η διευθύντρια του Μουσείου, η συλλογή, που ξεκινά από τη δεκαετία του ΄60 και φτάνει ως το σήμερα, περιλαμβάνει έργα από 100 περίπου σπουδαίους καλλιτέχνες, από τους οποίους το μεγαλύτερο μέρος είναι Έλληνες, όπως ο Βλάσης Κανιάρης, ο Χρόνης Μπότσογλου, ο Νίκος Κεσσανλής, ο Γιάννης Κουνέλης, ο Κώστας Τσόκλης, ο Γιώργος Χατζημιχάλης, ο Στέφανος Τσιβόπουλος, η Μπία Ντάβου, ο Θόδωρος και πολλοί ακόμα, χωρίς να λείπουν εντυπωσιακές παρουσίες και από το εξωτερικό, όπως ο Γκάρυ Χιλ, η Μόνα Χατούμ, ο Κουτλούγκ Αταμάν, η Ναν Γκόλντιν, ο Ίλια Καμπακόφ και ο Πέδρο Καμπρίτα-Ράις.

ΑΜΠΕ

image_pdfimage_print

Έργα πόλης

Τροποποιειται το Ρυμοτομικό Σχέδιο στο Πανεπιστήμιο Δυτ.Μακεδονίας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Την Έγκριση Υποβολής Πρότασης στο ΕΑΠ 2012-2016 για το έργο με τίτλο «Τροποποίηση και επέκταση Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου χώρου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στα κοίλα Κοζάνης» αποφάσισε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της 1 Ιουλίου, μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κοζάνης Γρηγόρη Τσιούμαρη ο οποίος και αναφέρει : « Όπως είναι γνωστό, το πρώην ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύτηκε με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στα πλαίσια του Ν.46102019 – ΦΕΚ 70 Α’07-05-2019 και αποτελούν πλέον το ενιαίο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Οι κεντρικές εγκαταστάσεις του βρίσκονται στα Κοίλα Κοζάνης σε μια έκταση 117,5 στρ..
Για την παραπάνω έκταση το Πανεπιστήμιο διαθέτει ήδη από το 1981 εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο όπου καθορίζονται οι χρήσεις και οι όροι δόμησης. Η συνολική όμως έκταση του γηπέδου που βρίσκονται οι σημερινές εγκαταστάσεις ανέρχεται στα 190,9 στρ. και προέκυψε μετά από παραχωρήσεις οικοπέδων από την πρώην Κοινότητα Κοίλων και απαλλοτριώσεις. Για την συνολική αυτή έκταση που είναι εκτός σχεδίου θα πρέπει να καθορισθεί η χρήση και να εκδοθούν όροι δόμησης μετά από τροποποίηση του υπάρχοντος ρυμοτομικού σχεδίου ως Ειδικό Χωρικό Σχέδιο πλέον σύμφωνα με το άρθρο8 παρ. 9α του Ν.4447\2016.
Για τον σκοπό αυτό απαιτείται η εκπόνηση μιας σειράς μελετών όπως τοπογραφική και κτηματολογική αποτύπωση Μελέτη Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΜΠΕ), μελέτη γεωλογικής καταλληλόλητας, υδρολογική μελέτη, υδραυλική μελέτη, περιβαλλοντική έκθεση οριοθέτησης ρέματος και μελέτη Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου για την έγκριση των οποίων θα γνωμοδοτήσουν διάφορες Υπηρεσίες και Φορείς μετά από δημοσιοποίησή τους σύμφωνα με τον τρόπο που προβλέπεται στο παραπάνω νομικό πλαίσιο.
Στο τελικό στάδιο ο φάκελος της μελέτης θα αποσταλεί στη Δ/νση ΠΕΧΩΣ Περιφέρειας Δυτική Μακεδονίας για γνωμοδότηση από το ΣΥΠΟΘΑ της Π.Ε. Κοζάνης και στη συνέχεια στο ΥΠΕΝ για την προώθηση των διαδικασιών για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος έγκρισης του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου.
Αναλυτικότερη περιγραφή του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου περιλαμβάνεται στο συνημμένο της παρούσας εισήγησης Τεχνικό Δελτίο, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της.
Σε συνέχεια των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη την βούληση της Περιφέρειάς μας να βοηθήσει την Διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στις προσπάθειες που καταβάλει στην ανάπτυξη και βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου στα αστικά κέντρα της Περιφέρειάς μας όπου αυτό αναπτύσσεται»
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης για αυτό και

Εισηγήθηκε : την έγκριση υποβολής πρότασης στο ΕΑΠ 2012-2016 για το έργο με τα παρακάτω χαρακτηριστικά :
Άξονας 7 : Ωρίμανση του αναπτυξιακού σχεδιασμού – Τεχνική υποστήριξη και
δημοσιοποίηση
Μέτρο 7.1 : Μελέτες και υπηρεσίες για την ωρίμανση του αναπτυξιακού σχεδιασμού
Τίτλος Έργου: Τροποποίηση και επέκταση Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου χώρου
Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στα Κοίλα Κοζάνης
Ποσό (σε €): 69.197,89 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%
Προτείνων Φορέας : Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Π.Ε. Κοζάνης
Φορέας Υλοποίησης : Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ
Φορέας Επίβλεψης : Υπηρεσίες Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Συμπληρώνονται οι υποδομές πρόσβασης σε νέες γεφυρες στα Τρίκαλα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Συμπληρώνονται οι υποδομές πρόσβασης στις νέες γέφυρες της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο Διάσελο Φαρκαδόνας και στο Διαλεχτό Τρικάλων. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη διάθεση πίστωσης ύψους 240.000 ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, για τη δημοπράτηση του έργου.

«Τα έργα υποδομής είναι εργαλείο και προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Δημιουργούμε συνθήκες για τη βελτίωση της καθημερινότητας στην ύπαιθρο και είμαστε κοντά στους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, που αποτελούν παράδειγμα και δύναμη δημιουργίας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους περιφερειακούς συμβούλους και τις υπηρεσίες μας, συμπληρώνουμε τις υποδομές στις δύο νέες γέφυρες ενισχύοντας την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων και την ομαλή διακίνηση των εμπορευμάτων» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Smart Park: Διψήφια αύξηση επισκεψιμότητας και νέες συμφωνίες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εμπορικό Smart Park

Διψήφια αύξηση επισκεψιμότητας σημειώνει το Smart Park από την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία και μετά, με τον Ιούνιο να εμφανίζει αύξηση 19% και τον Ιούλιο 15% σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019, αντανακλώντας την προτίμηση του κοινού για ασφαλείς και ανοιχτούς εμπορικούς και ψυχαγωγικούς χώρους.

Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του Smart Park, αλλά και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη για τη δημόσια υγεία αλλά και την ελληνική οικονομία εποχή, το Πάρκο ενισχύει το μείγμα των προσφερόμενων υπηρεσιών του, με την προσθήκη νέου καταστήματος λιανικής πώλησης γυναικείων ενδυμάτων και αξεσουάρ «PINK WOMAN», συνολικής επιφάνειας περίπου 289 τ.μ.

Συγκεκριμένα, η «ΓΥΑΛΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.», θυγατρική εταιρεία της REDS Α.Ε., που λειτουργεί και εκμεταλλεύεται το Smart Park, υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία εμπορικής μίσθωσης ακινήτου με την εταιρεία «INTRAFASHION GROUP Ανώνυμη Βιοτεχνική και Εμπορική Εταιρία» που διαθέτει το εμπορικό σήμα «PINK WOMAN», για τη δημιουργία εμπορικού καταστήματος, το οποίο θα λειτουργεί στο Εμπορικό Πάρκο Smart Park στα Σπάτα. H επωνυμία «PINK WOMAN» έχει διεθνή παρουσία στον τομέα της λιανικής πώλησης ένδυσης, με πάνω από 80 καταστήματα σε 5 χώρες.

Υπενθυμίζεται πως το Smart Park επανεκκίνησε σταδιακά τη λειτουργία του την 4η Μαΐου 2020 με έναν περιορισμένο αρχικά αριθμό καταστημάτων, ενώ από την 11η Μαΐου 2020 το Πάρκο επανήλθε στους συνήθεις ρυθμούς του με το  σύνολο των καταστημάτων του να επαναλειτουργεί. Η ασφάλεια του προσωπικού, των εργαζομένων και των επισκεπτών του Smart Park αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα και στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται διαρκώς πρόσθετα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας όλων.

 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα