Connect with us

Φυσικό Αέριο-LPG

Μωσσέ: Τα φιλόδοξα σχέδια της ΔΕΔΑ για την επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Στεφανία Μωσσέ

«Αξιοποιώντας τη θέση της, η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε βασική πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αναβαθμίζοντας τον γεωπολιτικό της ρόλο στην περιοχή. Βασική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη μετάβαση στη νέα εποχή του φυσικού αερίου είναι οι χώρες της περιοχής να ενώσουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας συνέργειες και επενδύοντας στις υποδομές μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου», υπογράμμισε η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΔΑ Στεφανία Μωσσέ, κατά την ομιλία της στις εργασίες του Συνεδρίου «First Annual Eastern Mediterranean Energy Leadership Summit» που διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε η κα Μωσσέ, είναι κρίσιμη η υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου για την επέκταση των υποδομών διανομής φυσικού αερίου στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου η διέλευση αγωγών με διεθνές ενδιαφέρον, όπως είναι ο TAP κ.ά., να αποφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα για τους Έλληνες πολίτες.

Σημειώνεται ότι το φυσικό αέριο είναι περίπου 30% φθηνότερο καύσιμο από το πετρέλαιο θέρμανσης και φιλικότερο προς το περιβάλλον. Μέσω των αναπτυξιακών έργων της ΔΕΔΑ, το φυσικό αέριο μπορεί να φθάσει στον πολίτη και στον επιχειρηματία που ζει ή δραστηριοποιείται στις ενεργειακά φτωχότερες περιοχές της χώρας όπου, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, πολλές κατοικίες δεν χρησιμοποιούν καν θέρμανση πετρελαίου.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ προβλέπει για την πενταετία 2019-2023:

– Τη δημιουργία δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε 35 πόλεις, σε 7 περιφέρειες της χώρας

– Την κατασκευή συνολικά 2.000 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου, τα οποία αντιστοιχούν περίπου στο 60% των δρόμων των 35 πόλεων

– Περισσότερες από 45.500 συνδέσεις, με δωρεάν τέλη σύνδεσης ώστε να υπάρξει γρήγορη διείσδυση του φυσικού αερίου στις κατοικίες, αλλά και τις επιχειρήσεις

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σύνθετο και απαιτητικό εγχείρημα, καθώς τα δίκτυα της ΔΕΔΑ έχουν σχεδιαστεί αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες εναλλακτικής τροφοδοσίας: μέσω του δικτύου του ΔΕΣΦΑ, με τη δημιουργία εξόδων στον TAP, καθώς και μέσω μεταφοράς Συμπιεσμένου (CNG) ή Υγροποιημένου (LNG) Φυσικού Αερίου προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο και οι πόλεις που βρίσκονται μακριά από τα υφιστάμενα δίκτυα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι στρατηγικής σημασίας η συνεργασία της ΔΕΔΑ με τον ΔΕΣΦΑ.

Σε ό,τι αφορά την α΄ φάση του προγράμματος, προϋπολογισμού 172 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημοπράτησης έργων κατασκευής δικτύων διανομής και συνδέσεων σε 18 πόλεις στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Ταυτόχρονα, ωριμάζει η β΄ φάση του προγράμματος με αντίστοιχα έργα σε 17 πόλεις στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 142 εκατ. ευρώ.

«Με τη χρηστή διαχείριση των πόρων και την αξιοποίηση της δυνατότητας χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ και χαμηλότοκων δανείων, το φυσικό αέριο φθάνει στον πολίτη με το ελάχιστο κόστος σύνδεσης, με χαμηλά τιμολόγια διανομής και με κάποιες επιδοτήσεις εσωτερικών εγκαταστάσεων», σημείωσε η κα Μωσσέ.

Επενδύοντας στην καινοτομία, η ΔΕΔΑ είναι ο μοναδικός διαχειριστής διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα που τοποθετεί «έξυπνους» μετρητές σε όλους τους καταναλωτές της. Ταυτόχρονα, υλοποιεί σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα «SG2» για την ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η ανάπτυξη Εφαρμογής Παρακολούθησης και Προβλεπτικής Συντήρησης Υφιστάμενων και Νέων Δικτύων με αξιοποίηση σημάτων που θα λαμβάνονται από την οπτική ίνα ή από το υφιστάμενο τηλεφωνικό καλώδιο που έχει εγκατασταθεί στο δίκτυο. Η εφαρμογή αυτή θα βασίζεται στην τεχνική μηχανικής μάθησης (machine learning) και θα υποστηρίζει τις επιχειρησιακές ανάγκες κατάρτισης και υλοποίησης του ετήσιου προγράμματος συντήρησης.

«Σε αυτή τη νέα εποχή μετασχηματισμού της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, επιδίωξή μας είναι η ΔΕΔΑ να αποτελέσει μια επιχείρηση με γερά θεμέλια που θα επιτύχει οικονομίες κλίμακας, σύγχρονη και αποτελεσματική λειτουργία για να παραμείνει ανταγωνιστική στα νέα δεδομένα της αγοράς ενέργειας» κατέληξε η κα Μωσσέ.

image_pdfimage_print

Φυσικό Αέριο-LPG

Πελοπόννησος: Επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου διεκδικεί η Περιφέρεια

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κίτρινοι σωλήνες φυσικού αερίου

Η διανομή του φυσικού αερίου σε νοικοκυριά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχε το απόγευμα σήμερα, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας με τον Μάριο Τσάκα, διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου).

Στη συνάντηση, παρουσία και του βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάση, επαναβεβαιώθηκε η πρόθεση της Περιφέρειας να συνδέσει τις μεγάλες πόλεις της με το φυσικό αέριο, καθώς διεκδικεί την έγκριση από την Κεντρική Διαχειριστική Αρχή πίστωσης 20.000.000 ευρώ προκειμένου να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Φυσικό Αέριο-LPG

Σδούκου: Πρωτοβουλία υψηλής στρατηγικής αξίας το East Med Gas Forum

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αλεξάνδρα Σδούκου ΥΠΕΝ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της 3ης συνόδου της υψηλού επιπέδου Ομάδας Εργασίας (Ηigh Level Working Group) του East Med Gas Forum που έλαβε χώρα το διήμερο 5-6 Νοεμβρίου στο Κάιρο. Στο πλαίσιο του Φόρουμ συνεδρίασε για πρώτη φορά και η συμβουλευτική επιτροπή της βιομηχανίας φυσικού αερίου (Gas Industry Advisory Committee).

Κατά τη σύνοδο της Ομάδας Εργασίας του East Med Gas Forum, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα του καταστατικού και καταγράφηκε σύγκλιση θέσεων μεταξύ των συμμετεχόντων μελών (Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη). Το ζήτημα της ολοκλήρωσης του καταστατικού παραπέμφθηκε για την επόμενη Υπουργική Σύνοδο που θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο του 2020, ένα χρόνο μετά την ίδρυση του Φόρουμ.

Στην επίσημη εναρκτήρια συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής της βιομηχανίας φυσικού αερίου, το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι κορυφαίων ενεργειακών ομίλων, μεταξύ των οποίων οι BP, Shell, ExxonMobil, Total, Delek. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Energean. Παρόντα ήταν επίσης και στελέχη διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Επιβεβαιώθηκε η σημασία του νεοσύστατου οργάνου ως μια πλατφόρμα συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ κυβερνήσεων και της πετρελαϊκής βιομηχανίας και συζητήθηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του.

Στην παρέμβασή της, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου υπογράμμισε ότι «Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την ενίσχυση και την διεύρυνση της πολυμερούς ενεργειακής συνεργασίας μέσω του East Med Gas Forum, καθώς θεωρούμε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία στρατηγικής αξίας για την σταθερότητα της περιοχής (της Ανατολικής Μεσογείου).

Πιστεύουμε στη συνεργασία μεταξύ των χωρών που παράγουν φυσικό αέριο, των καταναλωτριών χωρών και των χωρών διαμετακόμισης για την βέλτιστη ανάπτυξη των υφιστάμενων και των νέων υποδομών».

Η κ. Σδούκου χαιρέτισε επίσης την ενεργό συμμετοχή της Γαλλίας και των ΗΠΑ στις εργασίες της συμβουλευτικής επιτροπής της βιομηχανίας φυσικού αερίου. Ειδική αναφορά έκανε στην παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην συμμετοχή της ΕIB και της EBRD.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στηρίξει χρηματοδοτικά το East Med Gas Forum, ενώ η στήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτυπώνεται στη μελέτη που εκπονεί με αντικείμενο τη σύνταξη masterplan για την βέλτιστη αξιοποίηση των βεβαιωμένων και των δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της περιοχής.

«Είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον υφιστάμενο και τον δυνητικό μας ενεργειακό πλούτο για να αποκλιμακώσουμε την ενδημική αστάθεια στην περιοχή μας και να δημιουργήσουμε έναν κρίσιμο πυρήνα για μια διαδικασία εμβάθυνσης της περιφερειακής συνεργασίας στο μέλλον», κατέληξε.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Φυσικό Αέριο-LPG

Μπασιάς: Σε 5 χρόνια θα ξέρουμε αν τα ελληνικά κοιτάσματα είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γιάννης Μπασιάς

Τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία των 11 συνολικά παραχωρήσεων στον ελλαδικό χώρο παρουσίασε η ΕΔΕΥ μιλώντας από το βήμα του 15ου Συνεδρίου του Economist που διοργανώθηκε στην Κύπρο στις 4-5 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Γιάννης Μπασιάς, παρουσίασε την πρόοδο των εργασιών αναφορικά με τις θαλάσσιες και χερσαίες παραχωρήσεις και παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των γεωτρήσεων για την επόμενη τριετία σημειώνοντας ότι προοδευτικά οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν από το Κατάκολο και τον Πατραϊκό και μέχρι το 2021 υπάρχει η προσδοκία να ξεκινήσουν και στα Ιωάννινα.

Ο κ. Μπασιάς τοποθετήθηκε απαντώντας σε σχόλιο ομιλητή για την ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος στον ελλαδικό χώρο υπογραμμίζοντας ότι «θα ήταν αφέλεια να κάνουμε λόγο για μεγάλα κοιτάσματα από τη στιγμή που δεν έχουν γίνει ακόμη γεωτρήσεις.

Όταν οι ανάδοχοι ολοκληρώσουν τις απαραίτητες εργασίες, σε βάθος πενταετίας, τότε θα είμαστε σε θέση να απαντήσουμε με βεβαιότητα αν οι θετικές προοπτικές που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής μπορούν να καταλήξουν σε κοιτάσματα τα οποία θα είναι και εμπορικά εκμεταλλεύσιμα».

Σημειώνεται ότι στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Γιάννης Μανιάτης, ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil International για της Ευρώπη, Ρωσία, Κασπία, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Don Bagley, ο αντιπρόεδρος της Total Exploration & Production για τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, Elias Kassis και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος γεωτρήσεων της Eni S.p.A., Aldo Napolitano. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΔΕΥ, ως αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των υδρογονανθράκων, εξακολουθεί να διευρύνει τον κύκλο των επαφών με τη διεθνή και την εγχώρια αγορά προκειμένου να προωθήσει τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα