Μορφή χιονοστμιβάδας με μεγάλες προεκτάσεις έχει πάρει το θέμα των προσφυγών σε σειρά από μεγάλα έργα όπως η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, το σιδηροδρομικό έργο Κιάτο-Ροδοδάφνη, την Αμβρακία Οδό, την Πατρών-Πύργου αλλά και σε πολλά μικρότερα έργα.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες στη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, πέρα από την διπλή προσφυγή της Μυτιληναίος (εκ των οποίων η μία αφορά αίτηση για ακύρωση του διαγωνισμού), έχει κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ της Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ-VINCI-Siemens κατά της απόφασης αποκλεισμού της από τη συνέχεια του διαγωνισμού και της έγκρισης των άλλων δύο κοινοπραξιών, μπλέκοντας ακόμα περισσότερο το κουβάρι των προσφυγών.
Πρόβλημα υπάρχει ήδη στην επιλογή αναδόχου των πρόδρομων εργασιών με άλλη προσφυγή που έχει ήδη συζητηθεί αλλά δεν έχει εκδοθεί απόφαση ενώ περιπλέκει την κατάσταση και η προσφυγή που έχει κατατεθεί για το θέμα του Τεχνικού Συμβούλου, όπου για πρώτη φορά, το ΣτΕ δεν αποφάσισε αλλά θέωρησε αναγκαίο να στείλει προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να προχωρήσει το ΣτΕ στην έκδοση απόφασης που θα κρίνει την εξέλιξη του διαγωνισμού.
Κατά την άποψη στελεχών της αγοράς η γραμμή 4 θα δοκιμάσει μία πολύμηνη καθυστέρηση, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα καρποφορήσει μιας και η απόφαση του ΣτΕ από την προσφυγή της Μυτιληναίος ακόμα εκρεμμεί. Επίσης αρκετοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν τελικά θα φτάσουμε στην επαναπροκήρυξη του έργου ή θα ο υφιστάμενος διαγωνισμός θα φτάσει μέχρι τέλους.
ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ
Εντύπωση προκαλεί και η προσφυγή για ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η Μυτιληναίος κατά της ΑΚΤΩΡ για το έργο ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Κιάτο-Ροδοδάφνη ύψους 85εκατ.ευρώ, προσφυγή την οποία κέρδισε. Το έργο ουσιαστικά και σε αυτή την περίπτωση εισέρχεται σε περίοδο αβεβαιότητας και επιπλέον δικαστικών προσφυγών που είναι βέβαιο ότι θα κατατεθούν.
Την ίδια ώρα δικαστικές εκρεμμότητες υπάρχουν σε σειρά από έργα όπως η Αμβρακία Οδός, εργολαβία του Πάτρα-Πύργος και σε σειρά από έργα μικρότερου κόστους που τελικά επηρεάζουν την ομαλή παραγωγή δημόσιων έργων και δυσκολεύει την απορρόφηση πολύτιμών Ευρωπαϊκών κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Να θυμίσουμε ότι μόνο για τη Γραμμή 4 έχουν δεσμευθεί 450εκατ.ευρώ.
Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ;
Η εδώ και μήνες κυοφορούμενη νομοθετική ρύθμιση που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στην υπόθεση ίσως είναι και το κλειδί στην υπόθεση. Από το βήμα της βουλής το έχει επιβεβαιώσει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.
Με βάση τα όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα και το πρωτοφανή μπλοκάρισμα σχεδόν όσων έργων έχουν δημοπρατηθεί, ίσως θα πρέπει να αναζητηθεί η λύση εκείνη που θα επαναφέρει την κανονικότητα στον κατασκευαστικό κλάδο.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV