Connect with us

Επικαιρότητα

Μώραλης: Υπάρχει στρατηγικό σχέδιο για τη πόλη του Πειραιά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Διάλογο με κατοίκους και φορείς της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας, πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης χθες στο Ε1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης, ολοκληρώνοντας τον κύκλο συζητήσεων με τους δημότες σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες της πόλης. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Πρόεδρος της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Γιάννης Βοϊδονικόλας, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τονίζοντας ότι η Ε΄ Δημοτική Κοινότητα είναι μια περιοχή ιδιαίτερης σημασίας.

Ο Δήμαρχος Πειραιά άκουσε τους προβληματισμούς των δημοτών και απάντησε σε ερωτήσεις που τέθηκαν κυρίως για θέματα καθημερινότητας. Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην εισήγησή του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αστική ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, λέγοντας πως είναι ένα έργο πνοής που υλοποιείται στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα, προσθέτοντας:

«Με την ολοκλήρωσή της ανάπλασης μια περιοχή η οποία ήταν υποβαθμισμένη μέχρι σήμερα θα αλλάξει όψη και θα πάρει ζωή. Ενδεικτικό γεγονός είναι ότι στα κτήρια του Παλαιού Παπαστράτου που έχουν ανακατασκευαστεί έχει εγκατασταθεί ήδη μια εταιρεία με 1500 άτομα προσωπικό. Αντιλαμβάνεστε όταν ολοκληρωθεί η ανάπλαση ποια θα είναι τα πολλαπλά οφέλη για την περιοχή», σημείωσε ο κ. Μώραλης.

Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε επίσης, ότι ξεκινάει η δημιουργία του σκοπευτηρίου σε περίπου είκοσι ημέρες, λέγοντας: «Στο τέλος της θητείας μας το νέο σκοπευτήριο θα λειτουργεί στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα με προδιαγραφές αγώνων».

Ακολούθως ο Δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε στην πλήρη ανακατασκευή της πλατείας Θεμιστοκλή με δωρεά της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, στη λειτουργία του νέου Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) στην οδό Αγχιάλου, στην ίδρυση του νέου Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης, στην ανακατασκευή παιδικών χαρών, στην καθιέρωση δρομολόγιου της Δημοτικής Συγκοινωνίας με αφετηρία την Ε΄ Δημοτική Κοινότητα.

Επίσης μίλησε για ασφαλτοστρώσεις που υλοποιήθηκαν σε 33 δρόμους και σε ασφαλτοστρώσεις επιπλέον 9 δρόμων που δρομολογούνται, για τις νέες πινακίδες οδοσήμανσης, για την ανακατασκευή οδοκλιμάκων, για τη μετατροπή του παλιού σιντριβανιού στον πεζόδρομο της Παλαμηδίου σε κηπάριο και για το νέο Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στη συμβολή των οδών Βλαχάκου και Μήλου.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων, τη δημιουργία νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού και νέας παιδικής χαράς στο Πάρκο Δηλαβέρη και την παραχώρηση δημοτικού χώρου στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά, για τις στεγαστικές ανάγκες του σχολείου.

Ακολούθως, μίλησε για την αναβάθμιση του γηπέδου ποδοσφαίρου του Αγίου Διονυσίου, για την πλήρη ανακατασκευή του Θεμιστόκλειου σταδίου με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής και τη διανομή τροφίμων σε άπορες οικογένειες μέσω του προγράμματος «Σιτίζουμε και μοιράζουμε χαμόγελα!», σε συνεργασία με την PepsiCo. Επίσης, αναφέρθηκε στη διοργάνωση χριστουγεννιάτικων και αποκριάτικων εκδηλώσεων στην πλατεία Θεμιστοκλή και στην Παύλου Μελά με την υποστήριξη της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Επιπροσθέτως, ο κ. Μώραλης έκανε μια σύντομη αναφορά στα έργα του Μετρό και του Τραμ επισημαίνοντας πως είναι έργα της Κεντρικής Διοίκησης, τα οποία έχουν ταλαιπωρήσει την πόλη. Ο κ. Μώραλης ανέφερε ότι πέραν από την πίεση που ασκεί η Δημοτική Αρχή στη διοίκηση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και στους αρμόδιους υπουργούς, το ελάχιστο που μπόρεσε να κάνει στην περιοχή ήταν να μειώσει τα δημοτικά τέλη.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε έκπτωση δημοτικών τελών 68% για επιχειρήσεις και 12% για οικίες, στην περιοχή που περικλείεται από τα οικοδομικά τετράγωνα: Δημητρακοπούλου – Παναγιώτη Βλαχάκου – Γυθείου & Πάροδο Γυθείου – Αιγάλεω.

Μιλώντας για τα Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης, ο κ. Μώραλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι σε αυτό τον τομέα η Δημοτική Αρχή έχει βελτιωθεί σημαντικά, έχοντας τη στήριξη του Ολυμπιακού, προσθέτοντας:

«Για να κλείσω αυτό το κεφάλαιο, επειδή δεχόμαστε κριτική πολλές φορές χωρίς να ξέρω γιατί, θέλω να ξεκαθαρίσω για ακόμα μια φορά, ότι είναι τιμή μας που ο Ολυμπιακός είναι στο πλευρό της Δημοτικής Αρχής. Πάντα ήταν και είναι κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια του, την οποία προσφέρει απλόχερα ο Ολυμπιακός και ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης. Αυτό μας τιμά και θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η στήριξη».

Στη συνέχεια ο κ. Μώραλης τόνισε ότι το επόμενο στοίχημα της Δημοτικής Αρχής για την Ε΄ Δημοτική Κοινότητα είναι το θέμα του θεάτρου «Καλιφόρνια», το οποίο η Δημοτική Αρχή παρέλαβε το 2014, χωρίς να έχουν πληρωθεί μισθώματα τριών ετών, με αποτέλεσμα όπως σημείωσε «να υπάρχει ο κίνδυνος να μας πάρει πίσω το ακίνητο ο Δήμος Γαλαξιδίου – Ιτέας. Πληρώσαμε τα μισθώματα, είμαστε σε συνεννόηση και αποτελεί προτεραιότητα για εμάς, τους επόμενους μήνες».

Ο Δήμαρχος Πειραιά επιπλέον τόνισε:

«Έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις στον Πειραιά και δρομολογήθηκαν ακόμη περισσότερες. Θεωρώ πως το πρόσημο της Δημοτικής Αρχής τα τελευταία 4,5 χρόνια είναι θετικό. Έχουμε ένα στρατηγικό σχέδιο για την πόλη μας, για το οποίο έχουμε διαβουλευτεί με τις παραγωγικές τάξεις, με τους φορείς της πόλης, το Δημοτικό Συμβούλιο, την Περιφέρεια.

Ο Πειραιάς μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και έχει αρχίσει να αξιοποιεί τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Κάθε χρονιά για τον Πειραιά θα είναι ακόμα καλύτερη, αρκεί να μην έχουμε “τρικλοποδιές” και αναχώματα από την κεντρική διοίκηση και τις κυβερνήσεις».

Ο κ. Μώραλης έκανε μια συνοπτική ενημέρωση για τα έργα και τις παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί σε ολόκληρη την πόλη. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα εξής:

– Χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκούς πόρους 111.683.000€

– Αντισταθμιστικό έσοδο από ΟΛΠ.

– Αναχρηματοδότηση δανείου Δήμου Πειραιά.

– Δρομολόγηση αξιοποίησης του Πύργου. Βγαίνει ο διαγωνισμός στον αέρα.

– Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη / Διαγωνισμός «BlueGrowth Piraeus».

– Στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη.

– Ανάπλαση Μικρολίμανου. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία του διαγωνισμού και υπάρχει ανάδοχος.

– Αναπλάσεις πλατειών (Κανάρη, Αλεξάνδρας, Αγίων Αναργύρων

– Ανάπλαση πεζόδρομων (Σωτήρος Διός, Παλαιολόγου, Νικήτα, Αγίου Σπυρίδωνα, Ιάσωνος).

– Αναπλάσεις πρασίνου σε επιφάνεια 30 στρεμμάτων σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες.

– Αδειοδότηση δημοτικής συγκοινωνίας. Παραλάβαμε 5 νέα λεωφορεία τα οποία θα κυκλοφορήσουν άμεσα.

– Ανανέωση στόλου οχημάτων Καθαριότητας. Θα παραλάβουμε νέα οχήματα, καθώς και μηχανήματα το αμέσως επόμενο διάστημα.

– Παρεμβάσεις σε σχολικά κτήρια με στόχο της ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία τους. Υλοποιήθηκαν εργασίες επισκευών και συντήρησης σε 45 σχολικά κτήρια της πόλης, συνολικού προϋπολογισμού 5.614.274 ευρώ και προγραμματίζονται επιπλέον εργασίες σε σχολεία, προϋπολογισμού 1.531.280 ευρώ.

– Ασφαλτοστρώσεις σε 91 δρόμους. Έχουν δρομολογηθεί επιπλέον 79 δρόμοι.

– Εκσυγχρονισμός δημοτικού φωτισμού.

– Εφαρμογή PIREAPP και τηλεφωνική γραμμή για την εξυπηρέτηση των δημοτών για θέματα καθημερινότητας.

– Δημιουργία νέων και ανακατασκευή 42 παιδικών χαρών σε ολόκληρη την πόλη.

– Δωρεάν αθλητικά camps κάθε χρόνο με την υποστήριξη της Π.Α.Ε. Ολυμπιακός και του Βαγγέλη Μαρινάκη.

– Δωρεάν Χριστουγεννιάτικες και Αποκριάτικες εκδηλώσεις.

– Μείωση 10% των δημοτικών τελών για όλους.

– Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για οικονομικά αδύναμους πολίτες και ΑμεΑ.

– Απαλλαγή πολύτεκνων και τρίτεκνων από τροφεία Βρεφονηπιακών Σταθμών και μείωση 50% στα Δημοτικά Τέλη για τους πολύτεκνους. Δρομολόγηση μείωσης τελών και για τους τρίτεκνους.

– Επαναλειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου.

– Βασικά είδη διατροφής σε 160 άπορες οικογένειες προσφορά της Π.Α.Ε. Ολυμπιακός.

– Βασικά είδη διατροφής και προσωπικής υγιεινής σε 108 οικογένειες από την Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ.

– Αναβάθμιση δημοτικών πολυιατρείων.

– Αναβάθμιση 11 Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης.

– Στήριξη με δράσεις και εκδηλώσεις των Ειδικών Σχολείων της πόλης. 

– Δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια και προγράμματα δια βίου μάθησης.

– Αναβάθμιση Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

– Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Ανάπλαση στην πλατεία Αλεξάνδρας.

– Ανακατασκευή γηπέδων και γυμναστηρίων σε ολόκληρη την πόλη

– Αθλητικά δρώμενα με κοινωνικό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα.

– Νέος θεσμός – «ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ».

– Δημιουργία τουριστικής ταυτότητας “Destination Piraeus”.

– Χάραξη τουριστική στρατηγικής για την πόλη.

Τα έργα και οι παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής στον Πειραιά και στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα στο site του Δήμου Πειραιά και στον εξής σύνδεσμο:

http://piraeus.gov.gr/wp-content/uploads/2019/04/piraeus-apologismos-E-draft.pdf

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Ο Δεκάλογος της ασφαλούς οδήγησης στο Δίκτυο των Αυτοκινητόδρομων της χώρας!

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος Ολυμπία Οδός

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι στο αποκορύφωμα τους και οι πόλεις αδειάζουν με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Όσοι έχουν επιλέξει το εξωτερικό (έστω οι λίγοι) δεν θα χρειαστεί για τους περισσότερους από αυτούς να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο τους.

Όσοι όμως έχουν σκοπό να μετακινηθούν σε κάποια περιοχή της Ηπειρωτικής Ελλάδας και να χρησιμοποιήσουν το όχημα τους θα πρέπει να προετοιμαστούν για το επικείμενο ταξίδι τους. Ιδιαίτερα αν πρόκειται να κινηθούν σε ένα ορεινό προορισμό.

Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι της χώρας σε συνδυασμό με αυτούς που υπάρχουν, δημιουργούν ένα μεγάλο οδικό δίκτυο το οποίο μας επιτρέπει να κινηθούμε άνετα και με αυξημένη οδική ασφάλεια προς τον προορισμό μας.

Το ypodomes.com είναι εδώ για να σας ενημερώσει για το πως πρέπει να κινούμαστε πάνω σε αυτούς τους δρόμους.

Το γεγονός ότι είναι καινούργιοι και χωρίς ισόπεδους κόμβους δεν σημαίνει ότι έχουμε απεριόριστες δυνατότητες ενώ θα πρέπει να τηρούμε και αρκετούς κανόνες τόσο για τη δική μας ασφάλεια, όσο και για την ασφάλεια των συνεπιβατών μας αλλά και των άλλων οχημάτων.

Σήμερα το ypodomes.com σας παρουσιάζει τον Δεκάλογο για την ασφαλή οδήγηση στους Αυτοκινητόδρομους, που όμως επεκτείνεται γενικά στην οδήγηση σε δρόμους, ειδικά αν αυτή είναι πολύωρη. Για να δούμε:

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ

1. Δεν έχει σημασία αν ξεκινάμε για μεγάλο ταξίδι ή για μια σύντομη καθημερινή μετακίνηση. Εμείς και το αυτοκίνητό μας πρέπει να είμαστε κάθε στιγμή σωστά προετοιμασμένοι όταν εισερχόμαστε σε αυτοκινητόδρομο.

2.Ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών. Η μέτρηση της πίεσης των ελαστικών γίνεται όταν αυτά είναι κρύα, δηλαδή πριν διανύσουμε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου ή μετά από πολύωρη στάση.

3.Ελέγχουμε όλα τα φώτα μας συμπεριλαμβανομένων των φώτων στοπ. Τα φώτα δεν ενισχύουν μόνο τη δική μας ορατότητα, αλλά μας κάνουν ευκολότερα και αμεσότερα ορατούς στους υπόλοιπους οδηγούς και χρήστες του δρόμου.

4.Σιγουρευόμαστε πως έχουμε ικανή ποσότητα καυσίμου για την απόσταση που θέλουμε να διανύσουμε στον αυτοκινητόδρομο.

5.Εναρμονιζόμαστε με τα προβλεπόμενα όρια ταχύτητας (σταθερά ή ηλεκτρονικά μεταβαλλόμενα) τα οποία αποτελούν τα μέγιστα επιτρεπόμενα και όχι το στόχο. Παράλληλά προσαρμόζουμε την ταχύτητα μας στις καιρικές συνθήκες (ισχυροί άνεμοι, βροχή, ομίχλη κ.α.), την κατάσταση του οχήματος καθώς και του οδηγού.

6.Αποφεύγουμε τη στάση στην Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) παρά μόνο εάν μεσολαβήσει ξαφνική μηχανική βλάβη του οχήματός μας ή αδιαθεσία του οδηγού. Στην περίπτωση αυτή ενεργοποιούμε τα φώτα έκτακτης ανάγκης, εξερχόμαστε από τη δεξιά πόρτα του οχήματος φορώντας ανακλαστικό γιλέκο, τοποθετούμε προειδοποιητικό τρίγωνο και απομακρυνόμαστε από αυτό.

7.Συγκρατούμε τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης (112) η και τον αριθμό έκτακτης ανάγκης του εκάστοτε αυτοκινητόδρομου και καλούμε για βοήθεια όταν τη χρειαζόμαστε οι ίδιοι ή αντιληφθούμε κάποιον που το έχει ανάγκη.

8.Σε περίπτωση ατυχήματος, τεχνικής βλάβης ή ακινητοποίησης του οχήματος καλούμε από το κινητό μας τηλέφωνο. Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, συνδεόμαστε με το κέντρο διαχείρισης αυτοκινητοδρόμου μέσω των τηλέφωνων έκτακτης ανάγκης τα οποία είναι τοποθετημένα ανά περίπου 2 χιλιόμετρα.

ΑΚΟΜΑ

9.Κινούμαστε στην αριστερή λωρίδα του αυτοκινητοδρόμου για σύντομα χρονικά διαστήματα και μόνο κατά τη διάρκεια διαδικασίας προσπέρασης προπορευόμενου οχήματος, ενώ μόλις αυτή ολοκληρωθεί επανερχόμαστε στην δεξιότερη λωρίδα. Σε καμία περίπτωση δεν επιλέγουμε να προσπεράσουμε από δεξιά διότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και θέτουμε άμεσα σε κίνδυνο τη ζωή μας και των υπολοίπων χρηστών του αυτοκινητόδρομου.

10.Διατηρούμε την κατάλληλη απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα η οποία σαφώς και καθορίζεται από την ταχύτητα κίνησης. Για το λόγο αυτό ακολουθούμε τον κανόνα των δυο δευτερολέπτων απόστασης για στεγνό οδόστρωμα ενώ σε περίπτωση βροχής ή χιονιού/παγετού ο χρόνος αυξάνεται στα τέσσερα και δέκα δευτερόλεπτα αντίστοιχα.

Διαβάστε περισσότερα στην ειδική σελίδα που έχει διαμορφωθεί για την οδική ασφάλεια και την οδική συμπεριφορά μας στους δρόμους στην ιστοσελίδα του ΙΟΑΣ πατώντας εδώ ή και εδώ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο: Η ακύρωση της ΔΕΘ ορθή αλλά και μία χαμένη ευκαιρία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ, λόγω νέας εξάπλωσης του Covid-19, χάθηκε -προσωρινά- μια μοναδική ευκαιρία η Γερμανία να παρουσιάσει στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, το ισχυρό δυναμικό της στο πεδίο των επενδύσεων, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και εν γένει της επιχειρηματικότητας.

Η κυβέρνηση, ορθά πράττοντας, έθεσε σε προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών όπως και των επισκεπτών της ΔΕΘ και έλαβε την απόφαση να ακυρώσει τη φετινή Έκθεση.

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ευελπιστεί ότι σε μια από τις επόμενες διοργανώσεις της ΔΕΘ θα δοθεί η δυνατότητα στη Γερμανία να φιλοξενηθεί ως τιμώμενη χώρα, ενώ έχει ενεργοποιήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους φορείς και εταιρίες για την ακύρωση της διοργάνωσης.

Στο μεταξύ, Ελλάδα και Γερμανία παραμένουν εστιασμένες στο στόχο τους για περισσότερες νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως και για περαιτέρω ένταση των εμπορικών και οικονομικών τους συναλλαγών και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εργάζεται το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

Σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις τις οποίες σχεδίαζε να πραγματοποιήσει το Επιμελητήριο στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, ορισμένες θα λάβουν χώρα εντός του Φθινοπώρου ή το αργότερο έως τέλος του έτους και θα διεξαχθούν σε ψηφιακό περιβάλλον, ενώ οι υπόλοιπες θα μεταφερθούν για την Άνοιξη του 2021 με την προοπτική να υλοποιηθούν είτε βάσει ενός υβριδικού μοντέλου διοργάνωσης, είτε αμιγώς ψηφιακά.

Σύντομα θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις σχετικά με τις ανωτέρω δράσεις, ενώ κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί για περισσότερες πληροφορίες να επισκέπτεται την ιστοσελίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου https://griechenland.ahk.de/gr/ και ειδικότερα το πεδίο Εκδηλώσεις.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Πατούλης: Ρεαλιστικό το πρόγραμμα των έργων της Περιφέρειας Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμανση οδικών έργων

«Την τακτική της άκρατης και αλόγιστης υπερδέσμευσης των πόρων της Περιφέρειας με τον ορατό, άμεσο και βέβαιο κίνδυνο σε πολύ λίγο καιρό να βρεθεί προ οικονομικού αδιεξόδου συνεχίζει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής», κατήγγειλε ο Γιάννης Σγουρός με ανακοίνωσή του.

Ο κ. Σγουρός υποστηρίζει ότι ο κ. Πατούλης ακολουθεί πιστά την τακτική της προκατόχου του κας Ρένας Δούρου που κατά τα άλλα κατήγγειλε.

“Υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής”, απάντησε ο Περιφερειάρχης Αττικής που αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Η Περιφέρεια Αττικής, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της, υλοποιεί ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα τεχνικών έργων, που στόχο έχει να ενισχύσει τις υποδομές των 66 Δήμων του Λεκανοπεδίου και να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ρεαλιστικό, αφού υλοποιείται με βάση τις σημερινές πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι ανάγκες της Αττικής είναι μεγάλες και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν, για να τις καλύψουμε άμεσα όλες.

Έχουμε δηλώσει υπεύθυνα ότι η Αττική χρειάζεται σήμερα πάνω από 6 δις ευρώ , για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της σε υποδομές ( αντιπλημμυρικά, οδικά έργα, αναπλάσεις, αποχέτευση, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και βίο αποβλήτων, κλπ) αλλά στα ταμεία μας δεν βρήκαμε ούτε το 5% από τα χρήματα αυτά.

Αντίθετα, αυτό που βρήκαμε, ήταν υποσχέσεις και δεσμεύσεις από την προηγούμενη Διοίκηση για έργα, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 2 δις ευρώ, όταν στα ταμεία μας γνώριζαν ότι δεν υπήρχε ούτε το 10% των χρημάτων αυτών.

Όμως δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Αυτόν τον πρώτο χρόνο, εργαζόμαστε συστηματικά κι αναζητούμε πρόσθετους πόρους για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό:

-Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να εξασφαλίσουμε πάνω από 250 εκ. ευρώ , με τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε έργα στην Αττική.

-Αναζητούμε ιδιωτικά κεφάλαια κι αξιοποιούμε το εργαλείο των ΣΔΙΤ για να μην μείνουμε πίσω σε άμεσης ανάγκης παρεμβάσεις, όπως π.χ. οι υποδομές που απαιτούνται για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.

-Διεκδικούμε από το Υπουργείο Οικονομικών πρόσθετους πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

-Έχουμε αυξήσει κατακόρυφα την απορροφητικότητα των πόρων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ ( πρώτη πλέον σε απορροφητικότητα Περιφέρεια της χώρας) κι έχουμε προετοιμαστεί για να εκμεταλλευθούμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δοθούν εμπροσθοβαρώς. Οι πόροι που θα εξασφαλίσουμε για την Αττική θα είναι οι περισσότεροι που θα έχουν δοθεί ποτέ στην Περιφέρεια μας και θα μας δώσουν την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε έργα σε όλους τους Δήμους, που θα έχουν ώριμες μελέτες.

-Πρόσθετους πόρους διεκδικούμε επίσης ως Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσουμε έργα στους Δήμους, κι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Σγούρος άφησε μόνο άλυτα προβλήματα στην Αττική, γι’ αυτό δε μπορεί να κατηγορεί τη σημερινή Διοίκηση. Στη διάρκεια της θητείας του δεν έλυσε το πρόβλημα των απορριμμάτων, δεν έδωσε λύση στην αντιπλημμυρική προστασία, δεν κατάφερε να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για να κάνει έργα απαραίτητα στην Αττική.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα