Connect with us

ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μώραλης: Τα 5 έργα αιχμής για τη Δημοτική Αρχή Πειραιά

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης

Τα πέντε θέματα που αποτελούν σημεία αιχμής για τη Δημοτική Αρχή Πειραιά ανέλυσε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης μιλώντας, σήμερα το πρωί, στο Κανάλι 1 (90,4 FM) και την εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» με τους Νίκο Παρασκευά, Τάκη Μαυρέα και Κωνσταντίνα Πετούση.

Τα θέματα αυτά, που είναι τα Δικαστήρια, ο χώρος του ΣΕΦ, τα οικόπεδα της ΧΡΩΠΕΙ, τα 130 στρέμματα που ανήκουν στον δήμο και έχουν παραχωρηθεί στον ΟΛΠ χωρίς ο δήμος να αποζημιωθεί και η υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ, όπως είπε ο Δήμαρχος τα έχει θέσει στους 8 Υπουργούς με τους οποίους έχει ήδη συναντηθεί, ενώ θα τα θέσει και στους Βουλευτές του Πειραιά σε συνάντηση που θα έχει τις επόμενες μέρες, από τους οποίους θα ζητήσει να τα υποστηρίξουν.

Για την πορεία του κάθε θέματος, ο κ. Μώραλης είπε:

1) Δικαστήρια: τις επόμενες μέρες θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα για να διαπιστώσει ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης. Το θέμα έχει μια εξέλιξη καθώς το μεγάλο κτήριο της πρώην καπνοβιομηχανίας Κεράνη, στη γέφυρα Καλαμάκη στα Καμίνια, έχει αλλάξει πλέον ιδιοκτήτες και οι νέοι επενδυτές έχουν καταθέσει πρόταση για να γίνει εκεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά.

2) Οικόπεδο ΣΕΦ: Ο Δήμος Πειραιά είχε συμφωνήσει με την προηγούμενη Περιφερειάρχη Αττικής και τον Υπουργό Αθλητισμού σε ένα μοντέλο συνδιαχείρισης του χώρου που καλύπτει πάνω από 300 στρέμματα. Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό θα υπήρχε διοικητικό συμβούλιο στο ΣΕΦ αποτελούμενο από 5 μέλη, 3 της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και τον Δήμαρχο. Στόχος του δήμου είναι το μοντέλο αυτό να το υιοθετήσει και η νέα κυβέρνηση, ώστε να έχει λόγο και ο Δήμος του Πειραιά στη διαχείριση των χώρων.

3) Οικόπεδα ΧΡΩΠΕΙ: Στόχος του δήμου είναι να απαλλοτριωθούν οι χώροι των οικοπέδων και να αποδοθούν στον δήμο για να μπορέσει να τους αξιοποιήσει με τη δημιουργία κολυμβητηρίου, το οποίο έχει πει ότι θα χρηματοδοτήσει ο
κ. Βαγγέλης Μαρινάκης.

4) Υπογειοποιήση γραμμών ΗΣΑΠ: Πάγιο αίτημα του δήμου είναι η υπογειοποίηση των γραμμών από το Νέο Φάληρο μέχρι το Λιμάνι για να «ανασάνει» κυκλοφοριακά η πόλη, αλλά και να πάψει να είναι διαχωρισμένη. Το κόστος του έργου είναι περίπου 110 εκατ. ευρώ και ο δήμος πιέζει με κάθε τρόπο ώστε να διασφαλιστούν τα χρήματα από κάποιο ευρωπαϊκό κονδύλι προκειμένου να υλοποιηθεί.

5) Τα 130 στρέμματα στο Λιμάνι: Όπως είπε ο δήμαρχος πρόκειται για ένα χώρο ο οποίος ανήκει στον Πειραιά, αλλά εκχωρήθηκε στην COSCO με βάση τη συμφωνία παραχώρησης του ΟΛΠ. «Προεκλογικά κατηγορήθηκα ότι δεν κυνήγησα το θέμα», είπε ο κ. Μώραλης, αλλά είμαι ο μόνος που ασχολήθηκα με αυτό και έχω κάνει πολλές επαφές με Υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.

Φυσικά, έθεσα το θέμα και στους νέους Υπουργούς με τους οποίους συναντήθηκα και τόνισα ότι εάν δεν βρεθεί λύση ο δήμος θα προσφύγει στη δικαιοσύνη. Καλύτερα όμως θα ήταν να λυθεί εξωδικαστικά το ζήτημα για να μην μπλέξουμε στις χρονοβόρες διαδικασίες των δικαστηρίων.

Ζητήματα Ασφάλειας

Κληθείς να σχολιάσει ο Δήμαρχος Πειραιά, την υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων της πόλης, ο κ. Μώραλης ξεκαθάρισε ότι έθεσε το ζήτημα στον Υπουργό ΠτΠ κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα ενισχυθούν σε προσωπικό και υποδομές, τόσο τα αστυνομικά τμήματα όσο και τα τμήματα τροχαίας, ώστε να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση.

Ήδη η τροχαία, όπως είπε ο κ. Μώραλης, έχει ενισχυθεί με drones τα οποία χρησιμοποιούνται για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας, ενώ επέστρεψαν στη Δημοτική Αστυνομία 11 άτομα που είχαν αποσπαστεί σε σωφρονιστικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα σήμερα ο δήμος να διαθέτει 29 Δημοτικούς Αστυνομικούς. Θα γίνουν όμως και άλλες 48 προσλήψεις για να μπορεί η Δημοτική Αστυνομία να είναι αποτελεσματική στο έργο της.

Ιπποδάμεια Αγορά

Σχετικά με την φημολογία που έχει αναπτυχθεί για την ματαίωση της ίδρυσης κλειστής αγοράς τροφίμων στο πρώην αμαξοστάσιο των ΗΣΑΠ στην πλατεία Ιπποδαμείας, ο κ. Μώραλης είπε ότι σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, του είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το θέμα. Πάντως, ο κ. Μώραλης ξεκαθάρισε ότι θα επιμείνει στην υλοποίηση του έργου που είχε συμφωνηθεί από τον προηγούμενο Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και τους συναρμόδιους Υπουργούς.

Πύργος Πειραιά

Στις 5 ή 6 Οκτωβρίου αναμένεται να ανακηρυχτεί ο προσωρινός ανάδοχος του Πύργου, σύμφωνα με τον κ. Μώραλη. Με βάση το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχει υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Πειραιά και της κοινοπραξίας που έχει υποβάλει πρόταση αξιοποίησης του Πύργου και με βάση το σχέδιο που έχει καταρτιστεί το όλο έργο θα ολοκληρωθεί μέσα σε 32 μήνες. Δηλαδή πριν ολοκληρωθεί η θητεία της παρούσας Δημοτικής Αρχής, ο Πύργος του Πειραιά θα λειτουργεί και θα αποδίδει στον δήμο.

Master plan ΟΛΠ

Ο Δήμος του Πειραιά είναι υπέρ του αναπτυξιακού σχεδίου που έχει υποβάλλει ο ΟΛΠ για το λιμάνι του Πειραιά με βάση τις αλλαγές που έχουν προτείνει όλοι οι φορείς της πόλης.

Όπως είπε ο κ. Μώραλης, ο δήμος είναι υπέρ της επέκτασης του λιμανιού προς το νότο με τη δημιουργία δύο νέων προβλητών για την υποδοχή σύγχρονων κρουαζιερόπλοιων, αρκεί να υπάρχουν οι υποδομές ώστε τα πλοία να παίρνουν ρεύμα από την ξηρά για να μην λειτουργούν οι ηλεκτρομηχανές τους που προκαλούν ρύπανση.

Επίσης, είναι υπέρ της κατασκευής των ξενοδοχείων γιατί ο Πειραιάς δεν διαθέτει πολλά ξενοδοχεία με υποδομές και για άλλες εκδηλώσεις, όπως συνεδριακά κέντρα.

Σίγουρα, είπε ο κ. Μώραλης, δεν είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία ενός καταστήματος duty free, αλλά να μην ξεπερνά τα 5.000 τμ. Αυτό που προτείνει η COSCO, έκτασης 22.000 τ.μ., ο κ. Μώραλης τόνισε ότι είναι ύποπτο διότι ενδέχεται να το χρησιμοποιήσει μελλοντικά ως εμπορικό κέντρο.

Εξάλλου ο δήμος θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να δημιουργηθεί Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο κτήριο του Σιλό. Είναι κάτι που το θέλει όλη η πόλη, υπογράμμισε ο κ. Μώραλης και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να πραγματοποιηθεί.

Νέα γήπεδα

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν έχει γίνει ακόμα το γήπεδο 11επί 11 στη διασταύρωση Θηβών και Φαλήρου, ο κ. Μώραλης εξήγησε ότι η συμφωνία που υπήρχε ήταν να καθαριστεί ο χώρος από τα στέγαστρα και τα υπόλοιπα χαλάσματα που υπήρχαν και να παραδοθεί στον Ολυμπιακό για να τον διαμορφώσει με δικά του έξοδα, σε σύγχρονο και λειτουργικό γήπεδο, ώστε να αθλούνται οι νέοι της περιοχής.

Ωστόσο, επειδή τα στέγαστρα περιείχαν αμίαντο, ήταν πολύ δύσκολη η επιχείρηση της κατεδάφισης και μεταφοράς του, γι αυτό και σημειώθηκαν καθυστερήσεις. Τώρα όμως οι εργασίες μπαίνουν στην τελική φάση και πιστεύω ότι μέχρι τον Μάιο του 2020 ο χώρος θα καθαριστεί και θα δημιουργηθεί το νέο γήπεδο, τόνισε ο δήμαρχος.

Αναφερόμενος στο γήπεδο του Εθνικού ο κ. Μώραλης είπε, ότι ο δήμος έχει παραχωρήσει έκταση 30 στρεμμάτων στην περιοχή του Σχιστού, κοντά στο γήπεδο του Δήμου Κερατσινίου που και αυτό έχει γίνει σε έκταση που ανήκει στον Δήμο του Πειραιά.

Υπάρχει προϋπολογισμός περίπου 2,5 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Αττικής για την κατασκευή του γηπέδου, οπότε συζητάμε με τη διοίκηση του Εθνικού για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, αφού βεβαίως ολοκληρωθούν οι νομικές ενέργειες που έχει κάνει ο δήμος εναντίον των καταπατητών του χώρου.

Όλες οι υπόλοιπες προτάσεις που είχαν τεθεί κατά καιρούς, για το γήπεδο στο ΣΕΦ ή το γήπεδο στις επιχωματώσεις της παραλίας Μοσχάτου, έχουν απορριφθεί καθώς υπήρχαν ουσιαστικοί λόγοι είτε από την πλευρά του ΣΕΦ είτε από την πλευρά της Πολιτείας, που δεν μπορούσαν να ξεπεραστούν.

Δημοτική Συγκοινωνία

Ο Δήμος του Πειραιά παρέλαβε πριν λίγους μήνες 5 νέα δημοτικά λεωφορεία σύγχρονης τεχνολογίας, τα οποία ήδη εξυπηρετούν με κυκλικά δρομολόγια όλη την πόλη. Ήδη, έχουμε παραγγείλει άλλα 4 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία και θα ακολουθήσει η παραγγελία άλλων 2 (συμβατικών) προκειμένου να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν καλύτερα οι δημότες.

Με τον στόλο των 11 νέων λεωφορείων θα μπορούν από το 2020 να πυκνώσουν τα δρομολόγια και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι δημότες, δεδομένου ότι έχουν δρομολογηθεί σε γραμμές που δεν εκτελούν δρομολόγια τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ. Εάν χρειαστεί – όπως είπε ο δήμαρχος- θα γίνουν και προσλήψεις νέων οδηγών.

Τα υπόλοιπα θέματα της πόλης

Ο δήμαρχος απαντώντας σε ερωτήσεις ακροατών επιγραμματικά αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα όπως :

– Το οικόπεδο στα Δελφινάκια στο Νέο Φάληρο που έχει απαλλοτριώσει ο δήμος και βρίσκεται στη διαδικασία υπογραφής συμβολαίων. Στον χώρο πέραν των άλλων θα κατασκευαστεί και ένα πάρκο για την αναψυχή των δημοτών δεδομένου ότι θα υπάρχει υπερύψωση του παραλιακού μετώπου και ενδεχομένως θα χρειάζονται κάποιοι ελεύθεροι χώροι μεταξύ του οικιστικού ιστού και της παραλίας.

– Το σκοπευτήριο, το οποίο έχει προχωρήσει πολύ και εάν οι παλιές αποθήκες του Παπαστράτου, λίγο πιο κάτω από το Παπαστράτειο δεν είχαν χαρακτηριστεί ως μνημείο, θα είχε γίνει. Το θέμα έχει παραπεμφθεί στο κεντρικό συμβούλιο νεοτέρων μνημείων ώστε να δοθεί η άδεια και να προχωρήσει το έργο με γοργούς ρυθμούς.

– Για το ακίνητο στην Ομηρίδου Σκυλίτση που είχε κλείσει τον δρόμο μετά τον πρόσφατο σεισμό, η ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική, η εταιρεία του δημοσίου δηλαδή που αναλαμβάνει κατασκευές δημοσίων Μεγάρων, έχει εκδηλώσει την πρόθεση να αναστηλώσει με δικά της έξοδα το παλιό κτήριο και να το επισκευάσει όπου χρειάζεται για να μην είναι επικίνδυνο.

Όμως επειδή και αυτό είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο, χρειάζεται ειδική άδεια για να γίνει η οποιαδήποτε εργασία. Ο δήμος καταβάλλει κάθε προσπάθεια σε συνεννόηση με την Υπουργό Πολιτισμού ώστε να δοθεί άμεσα η έγκριση και να ξεκινήσουν οι εργασίες.

– Στο Μικρολίμανο, υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση, περίπου 1 μήνα, εξαιτίας της ΕΥΔΑΠ που δεν ολοκλήρωσε έγκαιρα κάποιες εργασίες αλλά όλα τώρα έχουν τελειώσει και το έργο εκτελείται με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, τόνισε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη πως τα έργα που έχουν σχέση με τον δήμο στα οποία δεν εμπλέκεται η κεντρική διοίκηση, θα ολοκληρωθούν πριν το τέλος της τετραετίας και αυτό δεν αποτελεί στοίχημα, αλλά δέσμευση και υποχρέωση.

image_pdfimage_print

Αναπλάσεις Αθήνας

Υπεγράφη νέα σύμβαση για έργα υποδομής στο Φαληρικό Όρμο

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανάπλαση Φαλήρου

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης υπέγραψε σήμερα τη 3η συμπληρωματική σύμβαση για την υλοποίηση έργων υποδομής τα οποία κρίνονται απαραίτητα για την ολοκλήρωση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου και την άρτια λειτουργία του έργου.

Σύμφωνα με τη συμπληρωματική σύμβαση το συνολικό ποσό που έχει προϋπολογιστεί για την υλοποίηση των έργων είναι 7.626.000 ευρώ.

Με αφορμή την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης ο Γ. Πατούλης επισημαίνει:

«Υλοποιούμε με συνέπεια τη δέσμευσή μας για την άρτια ολοκλήρωση του εμβληματικού έργου του Φαληρικού Όρμου. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για όλη την Αττική και τους κατοίκους της και σε αυτό το πλαίσιο δεν θα αφήσουμε να πάει ούτε μία ημέρα χαμένη. Η Περιφέρεια έχει δεσμευθεί για την ολοκλήρωση του έργου και κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου οι εργασίες να προχωρούν απρόσκοπτα. Σε αυτό το πλαίσιο προβαίνουμε σε όλες τις δράσεις που απαιτούνται για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου με γνώμονα κυρίως τους πολίτες τόσο των όμορων στο πάρκο Δήμων, όσο και της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Κτιριακά Έργα

Ξενοδοχειακά projects στην πρωτεύουσα «αψηφούν» την πανδημία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Λόφος Λυκαβηττού Αθήνα

Η υγειονομική και οικονομική κρίση που προκάλεσε στη χώρα μας η εξάπλωση της νόσου COVID-19 επηρέασε και τις επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα της Αθήνας. Ωστόσο, αφενός κάποια νέα ξενοδοχεία «αψήφησαν» την κρίση και άνοιξαν, αφετέρου κάποια ξενοδοχειακά projects βρίσκονται «στα σκαριά».

Διαβάστε περισσότερα για την κατάσταση που διαμορφώνεται, τα υφιστάμενα ξενοδοχεία και τα νέα projects

 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Κτιριακά Έργα

Κατασκευάζονται 13 κέντρα πολιτικής προστασίας μέσω ΣΔΙΤ

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Κτιριο, Κατασκευές, Φοιτητικές Εστίες

Ένα νέο έργο ΣΔΙΤ, την κατασκευή 13 κέντρων πολιτικής προστασίας, προϋπολογισμού 131,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, που συνεδρίασε την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση και τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνου Χατζηδάκη, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, κ. Νικολάου Χαρδαλιά και του Γενικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, κ. Ορέστη Καβαλάκη.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» κ. Τιμολέοντας Κατσίπος και κ. Αθανάσιος Γιάνναρης.

Συγκεκριμένα, το έργο που εγκρίθηκε είναι: «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση 13 περιφερειακών επιχειρησιακών κέντρων πολιτικής προστασίας (Π.Ε.ΚΕ.Π.Π.) μέσω ΣΔΙΤ».

Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο έως 27 ετών, εκ των οποίων 2 έτη εκτιμάται ότι αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και 25 την περίοδο λειτουργίας.

Ο ρόλος των Επιχειρησιακών Κέντρων θα είναι επικεντρωμένος στη διαχείριση του συνόλου των συμβάντων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας και τα οποία εξελίσσονται στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Θα αποτελούν στρατηγικά σημεία υποδοχής και επεξεργασίας όλων των σχετικών πληροφοριών καθώς και κέντρα λήψης αποφάσεων και συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση κάθε συμβάντος. Επιπλέον, τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα θα αποτελούν και κεντρικά σημεία ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης των πολιτών με τον θεσμό και τις λειτουργίες της Πολιτικής Προστασίας, ενώ θα στεγάσουν μονίμως και διοικητικές λειτουργίες αυτής.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα