fbpx
Connect with us

ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μώραλης: Τα 5 έργα αιχμής για τη Δημοτική Αρχή Πειραιά

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης

Τα πέντε θέματα που αποτελούν σημεία αιχμής για τη Δημοτική Αρχή Πειραιά ανέλυσε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης μιλώντας, σήμερα το πρωί, στο Κανάλι 1 (90,4 FM) και την εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» με τους Νίκο Παρασκευά, Τάκη Μαυρέα και Κωνσταντίνα Πετούση.

Τα θέματα αυτά, που είναι τα Δικαστήρια, ο χώρος του ΣΕΦ, τα οικόπεδα της ΧΡΩΠΕΙ, τα 130 στρέμματα που ανήκουν στον δήμο και έχουν παραχωρηθεί στον ΟΛΠ χωρίς ο δήμος να αποζημιωθεί και η υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ, όπως είπε ο Δήμαρχος τα έχει θέσει στους 8 Υπουργούς με τους οποίους έχει ήδη συναντηθεί, ενώ θα τα θέσει και στους Βουλευτές του Πειραιά σε συνάντηση που θα έχει τις επόμενες μέρες, από τους οποίους θα ζητήσει να τα υποστηρίξουν.

Για την πορεία του κάθε θέματος, ο κ. Μώραλης είπε:

1) Δικαστήρια: τις επόμενες μέρες θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα για να διαπιστώσει ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης. Το θέμα έχει μια εξέλιξη καθώς το μεγάλο κτήριο της πρώην καπνοβιομηχανίας Κεράνη, στη γέφυρα Καλαμάκη στα Καμίνια, έχει αλλάξει πλέον ιδιοκτήτες και οι νέοι επενδυτές έχουν καταθέσει πρόταση για να γίνει εκεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά.

2) Οικόπεδο ΣΕΦ: Ο Δήμος Πειραιά είχε συμφωνήσει με την προηγούμενη Περιφερειάρχη Αττικής και τον Υπουργό Αθλητισμού σε ένα μοντέλο συνδιαχείρισης του χώρου που καλύπτει πάνω από 300 στρέμματα. Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό θα υπήρχε διοικητικό συμβούλιο στο ΣΕΦ αποτελούμενο από 5 μέλη, 3 της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και τον Δήμαρχο. Στόχος του δήμου είναι το μοντέλο αυτό να το υιοθετήσει και η νέα κυβέρνηση, ώστε να έχει λόγο και ο Δήμος του Πειραιά στη διαχείριση των χώρων.

3) Οικόπεδα ΧΡΩΠΕΙ: Στόχος του δήμου είναι να απαλλοτριωθούν οι χώροι των οικοπέδων και να αποδοθούν στον δήμο για να μπορέσει να τους αξιοποιήσει με τη δημιουργία κολυμβητηρίου, το οποίο έχει πει ότι θα χρηματοδοτήσει ο
κ. Βαγγέλης Μαρινάκης.

4) Υπογειοποιήση γραμμών ΗΣΑΠ: Πάγιο αίτημα του δήμου είναι η υπογειοποίηση των γραμμών από το Νέο Φάληρο μέχρι το Λιμάνι για να «ανασάνει» κυκλοφοριακά η πόλη, αλλά και να πάψει να είναι διαχωρισμένη. Το κόστος του έργου είναι περίπου 110 εκατ. ευρώ και ο δήμος πιέζει με κάθε τρόπο ώστε να διασφαλιστούν τα χρήματα από κάποιο ευρωπαϊκό κονδύλι προκειμένου να υλοποιηθεί.

5) Τα 130 στρέμματα στο Λιμάνι: Όπως είπε ο δήμαρχος πρόκειται για ένα χώρο ο οποίος ανήκει στον Πειραιά, αλλά εκχωρήθηκε στην COSCO με βάση τη συμφωνία παραχώρησης του ΟΛΠ. «Προεκλογικά κατηγορήθηκα ότι δεν κυνήγησα το θέμα», είπε ο κ. Μώραλης, αλλά είμαι ο μόνος που ασχολήθηκα με αυτό και έχω κάνει πολλές επαφές με Υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.

Φυσικά, έθεσα το θέμα και στους νέους Υπουργούς με τους οποίους συναντήθηκα και τόνισα ότι εάν δεν βρεθεί λύση ο δήμος θα προσφύγει στη δικαιοσύνη. Καλύτερα όμως θα ήταν να λυθεί εξωδικαστικά το ζήτημα για να μην μπλέξουμε στις χρονοβόρες διαδικασίες των δικαστηρίων.

Ζητήματα Ασφάλειας

Κληθείς να σχολιάσει ο Δήμαρχος Πειραιά, την υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων της πόλης, ο κ. Μώραλης ξεκαθάρισε ότι έθεσε το ζήτημα στον Υπουργό ΠτΠ κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα ενισχυθούν σε προσωπικό και υποδομές, τόσο τα αστυνομικά τμήματα όσο και τα τμήματα τροχαίας, ώστε να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση.

Ήδη η τροχαία, όπως είπε ο κ. Μώραλης, έχει ενισχυθεί με drones τα οποία χρησιμοποιούνται για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας, ενώ επέστρεψαν στη Δημοτική Αστυνομία 11 άτομα που είχαν αποσπαστεί σε σωφρονιστικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα σήμερα ο δήμος να διαθέτει 29 Δημοτικούς Αστυνομικούς. Θα γίνουν όμως και άλλες 48 προσλήψεις για να μπορεί η Δημοτική Αστυνομία να είναι αποτελεσματική στο έργο της.

Ιπποδάμεια Αγορά

Σχετικά με την φημολογία που έχει αναπτυχθεί για την ματαίωση της ίδρυσης κλειστής αγοράς τροφίμων στο πρώην αμαξοστάσιο των ΗΣΑΠ στην πλατεία Ιπποδαμείας, ο κ. Μώραλης είπε ότι σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, του είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το θέμα. Πάντως, ο κ. Μώραλης ξεκαθάρισε ότι θα επιμείνει στην υλοποίηση του έργου που είχε συμφωνηθεί από τον προηγούμενο Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και τους συναρμόδιους Υπουργούς.

Πύργος Πειραιά

Στις 5 ή 6 Οκτωβρίου αναμένεται να ανακηρυχτεί ο προσωρινός ανάδοχος του Πύργου, σύμφωνα με τον κ. Μώραλη. Με βάση το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχει υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Πειραιά και της κοινοπραξίας που έχει υποβάλει πρόταση αξιοποίησης του Πύργου και με βάση το σχέδιο που έχει καταρτιστεί το όλο έργο θα ολοκληρωθεί μέσα σε 32 μήνες. Δηλαδή πριν ολοκληρωθεί η θητεία της παρούσας Δημοτικής Αρχής, ο Πύργος του Πειραιά θα λειτουργεί και θα αποδίδει στον δήμο.

Master plan ΟΛΠ

Ο Δήμος του Πειραιά είναι υπέρ του αναπτυξιακού σχεδίου που έχει υποβάλλει ο ΟΛΠ για το λιμάνι του Πειραιά με βάση τις αλλαγές που έχουν προτείνει όλοι οι φορείς της πόλης.

Όπως είπε ο κ. Μώραλης, ο δήμος είναι υπέρ της επέκτασης του λιμανιού προς το νότο με τη δημιουργία δύο νέων προβλητών για την υποδοχή σύγχρονων κρουαζιερόπλοιων, αρκεί να υπάρχουν οι υποδομές ώστε τα πλοία να παίρνουν ρεύμα από την ξηρά για να μην λειτουργούν οι ηλεκτρομηχανές τους που προκαλούν ρύπανση.

Επίσης, είναι υπέρ της κατασκευής των ξενοδοχείων γιατί ο Πειραιάς δεν διαθέτει πολλά ξενοδοχεία με υποδομές και για άλλες εκδηλώσεις, όπως συνεδριακά κέντρα.

Σίγουρα, είπε ο κ. Μώραλης, δεν είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία ενός καταστήματος duty free, αλλά να μην ξεπερνά τα 5.000 τμ. Αυτό που προτείνει η COSCO, έκτασης 22.000 τ.μ., ο κ. Μώραλης τόνισε ότι είναι ύποπτο διότι ενδέχεται να το χρησιμοποιήσει μελλοντικά ως εμπορικό κέντρο.

Εξάλλου ο δήμος θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να δημιουργηθεί Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο κτήριο του Σιλό. Είναι κάτι που το θέλει όλη η πόλη, υπογράμμισε ο κ. Μώραλης και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να πραγματοποιηθεί.

Νέα γήπεδα

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν έχει γίνει ακόμα το γήπεδο 11επί 11 στη διασταύρωση Θηβών και Φαλήρου, ο κ. Μώραλης εξήγησε ότι η συμφωνία που υπήρχε ήταν να καθαριστεί ο χώρος από τα στέγαστρα και τα υπόλοιπα χαλάσματα που υπήρχαν και να παραδοθεί στον Ολυμπιακό για να τον διαμορφώσει με δικά του έξοδα, σε σύγχρονο και λειτουργικό γήπεδο, ώστε να αθλούνται οι νέοι της περιοχής.

Ωστόσο, επειδή τα στέγαστρα περιείχαν αμίαντο, ήταν πολύ δύσκολη η επιχείρηση της κατεδάφισης και μεταφοράς του, γι αυτό και σημειώθηκαν καθυστερήσεις. Τώρα όμως οι εργασίες μπαίνουν στην τελική φάση και πιστεύω ότι μέχρι τον Μάιο του 2020 ο χώρος θα καθαριστεί και θα δημιουργηθεί το νέο γήπεδο, τόνισε ο δήμαρχος.

Αναφερόμενος στο γήπεδο του Εθνικού ο κ. Μώραλης είπε, ότι ο δήμος έχει παραχωρήσει έκταση 30 στρεμμάτων στην περιοχή του Σχιστού, κοντά στο γήπεδο του Δήμου Κερατσινίου που και αυτό έχει γίνει σε έκταση που ανήκει στον Δήμο του Πειραιά.

Υπάρχει προϋπολογισμός περίπου 2,5 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Αττικής για την κατασκευή του γηπέδου, οπότε συζητάμε με τη διοίκηση του Εθνικού για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, αφού βεβαίως ολοκληρωθούν οι νομικές ενέργειες που έχει κάνει ο δήμος εναντίον των καταπατητών του χώρου.

Όλες οι υπόλοιπες προτάσεις που είχαν τεθεί κατά καιρούς, για το γήπεδο στο ΣΕΦ ή το γήπεδο στις επιχωματώσεις της παραλίας Μοσχάτου, έχουν απορριφθεί καθώς υπήρχαν ουσιαστικοί λόγοι είτε από την πλευρά του ΣΕΦ είτε από την πλευρά της Πολιτείας, που δεν μπορούσαν να ξεπεραστούν.

Δημοτική Συγκοινωνία

Ο Δήμος του Πειραιά παρέλαβε πριν λίγους μήνες 5 νέα δημοτικά λεωφορεία σύγχρονης τεχνολογίας, τα οποία ήδη εξυπηρετούν με κυκλικά δρομολόγια όλη την πόλη. Ήδη, έχουμε παραγγείλει άλλα 4 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία και θα ακολουθήσει η παραγγελία άλλων 2 (συμβατικών) προκειμένου να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν καλύτερα οι δημότες.

Με τον στόλο των 11 νέων λεωφορείων θα μπορούν από το 2020 να πυκνώσουν τα δρομολόγια και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι δημότες, δεδομένου ότι έχουν δρομολογηθεί σε γραμμές που δεν εκτελούν δρομολόγια τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ. Εάν χρειαστεί – όπως είπε ο δήμαρχος- θα γίνουν και προσλήψεις νέων οδηγών.

Τα υπόλοιπα θέματα της πόλης

Ο δήμαρχος απαντώντας σε ερωτήσεις ακροατών επιγραμματικά αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα όπως :

– Το οικόπεδο στα Δελφινάκια στο Νέο Φάληρο που έχει απαλλοτριώσει ο δήμος και βρίσκεται στη διαδικασία υπογραφής συμβολαίων. Στον χώρο πέραν των άλλων θα κατασκευαστεί και ένα πάρκο για την αναψυχή των δημοτών δεδομένου ότι θα υπάρχει υπερύψωση του παραλιακού μετώπου και ενδεχομένως θα χρειάζονται κάποιοι ελεύθεροι χώροι μεταξύ του οικιστικού ιστού και της παραλίας.

– Το σκοπευτήριο, το οποίο έχει προχωρήσει πολύ και εάν οι παλιές αποθήκες του Παπαστράτου, λίγο πιο κάτω από το Παπαστράτειο δεν είχαν χαρακτηριστεί ως μνημείο, θα είχε γίνει. Το θέμα έχει παραπεμφθεί στο κεντρικό συμβούλιο νεοτέρων μνημείων ώστε να δοθεί η άδεια και να προχωρήσει το έργο με γοργούς ρυθμούς.

– Για το ακίνητο στην Ομηρίδου Σκυλίτση που είχε κλείσει τον δρόμο μετά τον πρόσφατο σεισμό, η ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική, η εταιρεία του δημοσίου δηλαδή που αναλαμβάνει κατασκευές δημοσίων Μεγάρων, έχει εκδηλώσει την πρόθεση να αναστηλώσει με δικά της έξοδα το παλιό κτήριο και να το επισκευάσει όπου χρειάζεται για να μην είναι επικίνδυνο.

Όμως επειδή και αυτό είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο, χρειάζεται ειδική άδεια για να γίνει η οποιαδήποτε εργασία. Ο δήμος καταβάλλει κάθε προσπάθεια σε συνεννόηση με την Υπουργό Πολιτισμού ώστε να δοθεί άμεσα η έγκριση και να ξεκινήσουν οι εργασίες.

– Στο Μικρολίμανο, υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση, περίπου 1 μήνα, εξαιτίας της ΕΥΔΑΠ που δεν ολοκλήρωσε έγκαιρα κάποιες εργασίες αλλά όλα τώρα έχουν τελειώσει και το έργο εκτελείται με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, τόνισε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη πως τα έργα που έχουν σχέση με τον δήμο στα οποία δεν εμπλέκεται η κεντρική διοίκηση, θα ολοκληρωθούν πριν το τέλος της τετραετίας και αυτό δεν αποτελεί στοίχημα, αλλά δέσμευση και υποχρέωση.

image_pdfimage_print

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Κατασκευάζονται δύο νέα 4άστερα ξενοδοχεία στην Κρήτη – Γέφυρα θα τα συνδέει με άλλη μονάδα

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Πολυτελές ξενοδοχείο

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι που αφορούν την επέκταση υφισταμένης ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή Αγία Μαρίνα Χανίων, μέσω της κατασκευής δυο νέων ξενοδοχείων έναντι της Παλαιάς Εθνικής Οδού Χανίων-Καστελίου. Τα καταλύματα θα είναι κατηγορίας 4 αστέρων και συνολικής δυναμικότητας 307 κλινών.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι εκτός από τις δύο καινούργιες μονάδες θα κατασκευαστεί εξίσου και μία πεζογέφυρα, η οποία θα ενώσει λειτουργικά μεταξύ τους τα 3 ξενοδοχεία.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την ένωση των παρακάτω κτιριακών εγκαταστάσεων:

  • Ενός υφιστάμενου ξενοδοχείου 4 αστέρων και 124 κλινών, εμβαδού 4.548,36 τ.μ.
  • Ενός νέου ξενοδοχείου 4 αστέρων, δυναμικότητας 90 κλινών, που θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο (σ.σ. οικόπεδο Β) εμβαδού 1563,65 τ.μ. νότια της υφιστάμενης μονάδας
  • Ενός νέου ξενοδοχείου επίσης 4 αστέρων με 93 κλίνες που θα κατασκευαστεί ακόμη νοτιότερα, σε όμορο του Β οικόπεδο, εμβαδού 1.601,10 τ.μ.

Όπως προείπαμε, η ενοποίηση θα επιτευχθεί με την κατασκευή πεζογέφυρας στην Παλαιά Εθνική Οδό Χανίων-Καστελίου. Φορέας υλοποίησης του έργου καθίσταται η εταιρεία «Γ. Μελάκης-Χ. Τζοτζολάκης Τουριστικές Επιχειρήσεις ΑΕ».

Σημειώνεται εδώ, ότι οι οικοδομικές άδειες των νέων ξενοδοχείων έχουν ήδη εκδοθεί κανονικά. Συνάμα, για την ξενοδοχειακή επένδυση υπάρχουν θετικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων αρχαιολογικών Υπηρεσιών, τη στιγμή που το γήπεδο εντός του οποίου θα λάβει σάρκα και οστά το project, δεν εμπίπτει σε περιοχή NATURA.

ΤΑ ΝΕΑ ΚΤΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑ

Τα Διαγράμματα Κάλυψης που συμπεριλαμβάνονται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρουν, πως στο οικόπεδο εμβαδού 1563,65 τ.μ. θα αναγερθούν τρία τριώροφα κτίρια, όπου θα βρίσκονται οι 90 κλίνες του ενός εκ των δύο νέων ξενοδοχείων. Στο έτερο οικόπεδο εμβαδού 1.601,10 τ.μ., θα κατασκευαστούν δύο διώροφα κτίσματα για τις 93 κλίνες του άλλου καινούργιου καταλύματος.

Σχετικά την πεζογέφυρα τώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχει άνοιγμα μήκους περίπου 19,9 μ. και συνολικό πλάτος 3 μέτρα. Το ελεύθερο ύψος της θα είναι 5 μ. πάνω από το οδόστρωμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού. Η γέφυρα προβλέπεται να είναι μεταλλική, με ξύλινο δάπεδο και στηθαία ασφαλείας από κρύσταλλο. Η πρόσβαση σε αυτή θα είναι ελεύθερη στους πεζούς (σ.σ. με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του έργου της πεζογέφυρας), ενώ το κόστος συντήρησής της θα βαραίνει τον επενδυτή.

Στο επόμενο στάδιο, πλέον, απαιτείται η εκπόνηση και μετέπειτα έγκριση των αρχιτεκτονικών και στατικών μελετών, καθώς και των αντίστοιχων μελετών ηλεκτροφωτισμού, αποχέτευσης ομβρίων και κατακόρυφης σήμανσης. Βρισκόμαστε, δηλαδή, στη φάση πλήρους ωρίμανσης της επένδυσης.

 

Πηγή: bizness.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αθλητικές Υποδομές

Συνάντηση Πελετίδη με τη Συντονιστική Επιτροπή για το παλιό κολυμβητήριο Αγυιάς

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κώστας Πελετίδης Δήμαρχος Πατρέων

Με τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, συναντήθηκαν χθες τα μέλη της νεοσυσταθείσας Συντονιστικής Επιτροπής για την Μετατροπή του Παλιού Κολυμβητηρίου της Αγυιάς σε Αθλητικό Κέντρο, με σκοπό την ενημέρωση από τον Δήμαρχο για τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την Δημοτική Αρχή για την αξιοποίηση του παλιού κολυμβητηρίου και την μετατροπή του σε σύγχρονο Αθλητικό Κέντρο προς όφελος της πόλης και του λαού της.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Κίμων Αποστολόπουλος, Πρόεδρος  της Λέσχης Δρομέων και Περιπατητών «Φαέθων», η Ελένη Παναγιωτόπουλου, Πρόεδρος του «Συλλόγου Δρομέων Υγείας Πάτρας», ο Αντώνης Κατσίκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Αχαΐας «Φειδιππίδης», ο Κώστας Κωλέτης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου δρομέων «Ζεύξη» Ρίου, ο Δημήτρης Μπάρκας από τον Σύλλογο Βετεράνων αθλητών Στίβου ΣΕΒΑΣ, ο Χρήστος Πλούμης Πρόεδρος του «Πανιωνίου Αχιλλέα» Αγυιάς και ο Γιώργος Μαγιάκης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγυιάς – Τερψιθέας και δημοτικός σύμβουλος.

Τα μέλη της Επιτροπής, ζήτησαν την στενή συνεργασία και στήριξη από την Δημοτική Αρχή στην διεκδίκησή τους. Ο Δήμαρχος τους συγχάρηκε για την πρωτοβουλία τους και τόνισε ότι είναι δεδομένη η στήριξη και η συνεργασία της Δημοτικής Αρχής. Τους ενημέρωσε για όλα όσα έχει κάνει η Δημοτική Αρχή από το 2014 που ανέλαβε, από πλευράς διεκδίκησης, αλλά και για τα όσα δεν έγιναν διαχρονικά, από πλευράς κυβερνώντων.

Παράλληλα, τους εξήγησε το πώς θα αναπλαστεί η παραλιακή ζώνη και το έλος της Αγυιάς, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να μείνει το κολυμβητήριο στην απαράδεκτη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Τόνισε επίσης, ότι εφόσον η κυβέρνηση, στην οποία ανήκει το κολυμβητήριο το ανακατασκευάσει ο Δήμος μπορεί να το συντηρεί. Άρα το κυρίαρχο είναι η ανακατασκευή του.

Ο Δήμαρχος παρέδωσε στα μέλη της Επιτροπής υλικό από τις συνεχείς παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής, με τις οποίες τονίζεται ότι ο χώρος είναι δημόσιος κίνδυνος για την υγεία, ενώ παρουσιάζει απαράδεκτη εικόνα σε μια από τις εισόδους της πόλης μας.

Τόνισε ότι «η Δημοτική Αρχή, όπως και σύσσωμο το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, δέχτηκαν τη διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, βάζοντας ως προϋπόθεση, να μείνουν υποδομές μετά το τέλος των Αγώνων στην πόλη μας και αποδοθούν για ελεύθερη και δωρεάν χρήση στη νεολαία και τους αθλητικούς φορείς της περιοχής.

Κυρίαρχο αίτημα, ήταν ο χώρος του παλαιού κολυμβητηρίου και των εγκαταστάσεών του να πάρουν ζωή, μετά τη χρόνια εγκατάλειψη και να μετατραπεί σε χώρο ομορφιάς και όχι ντροπής, που είναι σήμερα.

Παρ’ ότι  δεσμεύτηκαν για την μετατροπή του Κολυμβητηρίου σε Αθλητικό Κέντρο, αυτό δεν έγινε και γενικά οι Αγώνες, δεν άφησαν τίποτα στην πόλη μας».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αθλητικές Υποδομές

Η ΤΟΜΗ μειοδότησε στο διαγωνισμό για την ολοκλήρωση του γηπέδου της ΑΕΚ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου η δημοπράτηση του έργου για την μερική αποπεράτωση του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αναθέτουσα αρχή είναι η της Περιφέρεια Αττικής. Μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία, μειοδότρια αναδείχθηκε η ΤΟΜΗ, θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Το κόστος του έργου είναι 20εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 16,12εκατ.ευρώ). Οι προσφορές αποσφραγίσθηκαν στις 22 Ιανουαρίου 2020.

Πρόκειται για την χρηματοδοτική συμβολή της Περιφέρειας προς την ΑΕΚ, όπως είχε δεσμευτεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί κατασκευαστικά το γήπεδο. Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται πως θα αγγίξει τα 65εκατ.ευρώ.

Να θυμήσουμε πως η ΑΕΚ έχει ξεκινήσει την κατασκευή του γηπέδου της ήδη από το 2017 με το κόστος των έργων να εκτιμάται σε 30εκατ.ευρώ ενώ η τρίτη φάση αναμένεται να καλυφθεί από τραπεζικό δανεισμό ή άλλο τρόπο. Η διάρκεια των έργων καθορίστηκε σε 16 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Εφόσον δεν παρουσιαστούν καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, τα έργα θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2021.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Πρόκειται για την πραγματοοποίηση της δέσμευης του Περιφερειάρχη για έμπρακτη στήριξη σην υλοποίηση του έργου.

Με την ολοκλήρωση του η ΑΕΚ θα αποκτήσει μετά από πολλά χρόνια και πάλι την φυσική της έδρα. Η χωρητικότητα του σταδίου ανέρχεται σε 30.528 θέσεις, θα πληροί τις απαιτήσεις για να χαρακτηριστεί ως γήπεδο κατηγορίας τέσσερα από την UEFA, θα υπάρχουν 40 σουίτες και πέντε διαφορετικοί τύποι καθισμάτων. Δεν θα έχει καθόλου εμπορικές χρήσεις, πλην των συνυφασμένων με την εξυπηρέτηση των επισκεπτών (κυλικείο, εστιατόριο, παραδοσιακό καφενείο, μπουτίκ ομάδας κ.ά.). Θα υπάρχουν περίπου 1.200 υπαίθριες θέσεις στάθμευσης και 400-500 υπόγειες.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το γήπεδο αναπτύσσεται σε έκταση συνολικού εμβαδού 29.121,161 τ.μ., η οποία βρίσκεται στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος.

Το δημοπρατούμενο έργο περιλαμβάνει την εκτέλεση των αρχιτεκτονικών εργασιών, αρχιτεκτονικών τελειωμάτων και αρχιτεκτονικού εξοπλισμού στο κοίλο του γηπέδου, καθώς και των Η/Μ εργασιών, που εξαρτώνται άμεσα από τις οικείες αρχιτεκτονικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών υποδομής, ήτοι σωλήνες ύδρευσης, κλιματισμού, πυρόσβεσης, αεραγωγοί, οι μονώσεις, όπου προβλέπεται, και όλες οι απαιτούμενες εσχάρες, καλωδιώσεις εντός των τοιχίων (είτε τοιχοποιίας είτε γυψοσανίδας) και ψευδοροφών.

Aξίζει να σημειώσουμε ότι ταυτόχρονα, πάλι από την Περιφέρεια είναι σε εξέλιξη το έργο υπογειοποίησης της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου που συνδέεται με την λειτουργία του νέου γηπέδου. Τα έργα έχει αναλάβει η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2021.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα