Connect with us

Έργα πόλης

Μώραλης: Δημοτικές και ιδιωτικές επενδύσεις αλλάζουν την όψη του Πειραιά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμαρχος Πειραιά κος Γιάννης Μώραλης, παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ», στους 104,6 FM, στην εκπομπή «Mea Culpa» στους δημοσιογράφους κ. Κωνσταντίνο Μπογδάνο και κα Ελένη Κριτσιδήμα. Ο κος Μώραλης αναφέρθηκε σε αναπτυξιακά έργα που έχουν δρομολογηθεί στον Πειραιά καθώς και σε νέες επενδύσεις που θα τονώσουν ακόμα περισσότερο την εικόνα της πόλης. Διαβάστε παρακάτω σχετικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη:

Οι μεγάλες επενδύσεις στην πόλη

Ο Δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε στις δημοτικές επενδύσεις: στα 118 εκατομμύρια ευρώ τα οποία είναι ευρωπαϊκοί πόροι και κονδύλια της Περιφέρειας, στα οποία εντάσσεται εκτός των άλλων και η ανάπλαση στο Μικρολίμανο. Eπίσης μίλησε για ιδιωτικές επενδύσεις, όπως αυτές που γίνονται στην πρώην καπνοβιομηχανία Παπαστράτος στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου ή γι αυτές που εκδηλώνουν ενδιαφέρον επενδυτές, όπως είναι τα ξενοδοχεία και ο Πύργος.

Ο Δήμαρχος Πειραιά υπογράμμισε ότι ο Πειραιάς είναι πλέον στο επίκεντρο για όλη τη χώρα με τις μεγάλες επενδύσεις στο λιμάνι, παρά τις όποιες επιμέρους διαφωνίες ή συμφωνίες με τις επενδύσεις της COSCO. Πρόσθεσε επίσης, τις επενδύσεις της κεντρικής διοίκησης για το μετρό και το τραμ που, όπως είπε, ελπίζει τα δύο έργα αυτά να τα εγκαινιάσουν όταν θα είναι σχεδόν έτοιμα να λειτουργήσουν.

Χρονοδιάγραμμα για την ανάπλαση στο Μικρολίμανο

Ερωτηθείς για το Μικρολίμανο, ο κ. Μώραλης σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα λογικά θα είναι στον «αέρα» ο διαγωνισμός. Πιστεύω – υπογράμμισε – ότι σε περίπου 40 μέρες θα έχουμε ανάδοχο και ξεκινάμε τις εργασίες. Στο Μικρολίμανο, είπε, έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες μια πολύ σημαντική ανάπλαση για δύο λόγους: πρώτον γιατί οι κατασκευές των επιχειρήσεων που υπάρχουν εκεί είναι παράνομες. Και δεύτερον για να αναδείξουμε – όπως είπε – ένα τοπίο το οποίο όπως είναι σήμερα δεν αναδεικνύεται και είναι από τα ωραιότερα, αν όχι το ωραιότερο στην Αττική.

 

Για το Δικαστικό Μέγαρο

Για το Δικαστικό Μέγαρο, ένα σημαντικό θέμα για την πόλη του Πειραιά, ο κ. Μώραλης ανέφερε ότι ήδη υπάρχει ένα ακίνητο το οποίο προσφέρει ο Δήμος. «Είμαστε τρία με τέσσερα χρόνια σχεδόν σταματημένοι χωρίς να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα. Εκεί λοιπόν λέω ότι θα έπρεπε να είχα φωνάξει λίγο παραπάνω, να είχα βγει ενδεχομένως στα κανάλια, να είχα φωνάξει τις κάμερες. Δεν λειτουργώ βέβαια έτσι γι αυτό λέω mea culpa.

Ίσως σε αυτό το ζήτημα θα έπρεπε να ήμουν λίγο πιο φωνακλάς. Δεν πιστεύω στη φωνή γενικότερα, δεν πιστεύω ότι με την φωνή κερδίζεις, αλλά ίσως στη χώρα που ζούμε θα πρέπει κάποια στιγμή να αξιοποιήσεις και αυτό το όπλο που σου δίνει και η θέση ενός Δημάρχου στον πέμπτο μεγαλύτερο Δήμο και σε μία σημαντική πόλη για τη χώρα», επεσήμανε ο κ. Μώραλης.

Δύο σημαντικά έργα που θα αλλάξουν τη ζωή στην πόλη

Ο κύριος Μώραλης ερωτηθείς για δύο σημαντικά έργα που θα αλλάξουν τη ζωή των Πειραιωτών, απάντησε ότι η αποπεράτωση και αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά και οι δύο αναπλάσεις του Μικρολίμανου και της Πειραϊκής είναι δύο από αυτά τα σημαντικά έργα. Για το μεν Πύργο σημείωσε ότι είναι το δεύτερο ψηλότερο κτήριο στην χώρα, το οποίο κατασκευάστηκε το 1973 και ουδέποτε αξιοποιήθηκε.

Η αξιοποίηση του Πύργου εκτίμησε ότι θα δημιουργήσει παράλληλα μια μικροοικονομία γύρω του και τη χαρακτήρισε ως ένα έργο σταθμό για τον Πειραιά. Αναφορικά με τις αναπλάσεις στο Μικρολίμανο και στην Πειραϊκή επεσήμανε ότι θα δημιουργηθεί, με την ολοκλήρωσή τους, η ωραιότερη βόλτα στην Αττική. Τα έργα αυτά – πρόσθεσε – θα γίνουν μέχρι το τέλος της επόμενης θητείας της Δημοτικής Αρχής – όποια και αν είναι αυτή – γιατί η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει εξασφαλίσει τα χρήματα. Είναι μία παρακαταθήκη για την πόλη. Δεν είναι ούτε του Δημάρχου ούτε των συνεργατών του.

 

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού

Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου κ.κ. Γιώργος Διδασκάλου και Νικόλας Γιατρoμανωλάκης συναντήθηκαν σήμερα στο Υπουργείο, με την πρόεδρο κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, και τα μέλη -τακτικά και αναπληρωματικά- του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).

Στη συνάντηση τέθηκαν οι στόχοι του Οργανισμού σε σχέση με την οργανωτική και επιχειρησιακή του αναβάθμιση, τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα, την κοινωνική του διάσταση και τον επιστημονικό του ρόλο.

Ειδικά, ως προς την κοινωνική του διάσταση, η Υπουργός ανέφερε την ανάγκη μέριμνας για την απρόσκοπτη πρόσβαση ευάλωτων πληθυσμών στον πολιτιστικό πλούτο της χώρας, μέσω δράσεων όπως η ψηφιακή κάρτα Πολιτισμού.

Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε τη δυνατότητα του ΤΑΠΑ να αποτελέσει ουσιαστικό μηχανισμό χρηματοδότησης του Πολιτισμού, αλλά και πάροχο εμπειριών προστιθέμενης αξίας για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων.

Διευκρίνισε ότι η άμεση και οργανική σχέση του ΥΠΠΟΑ και του ΤΑΠΑ, η οποία είναι προφανής, δεν πρέπει να οδηγεί σε επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, όπως για παράδειγμα, στον τομέα των απαλλοτριώσεων.

Η πρόεδρος του ΤΑΠΑ ανέφερε ότι ο άμεσος εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση των συστημάτων του οργανισμού αποτελεί βασική προτεραιότητα, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες, να θωρακιστούν τα έσοδα, να βελτιωθεί η εμπειρία των επισκεπτών και να αντληθούν χρήσιμα δεδομένα για την καλύτερη ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η κ. Χατζηπέτρου εστίασε στη δυνατότητα ενίσχυσης των εσόδων, τόσο από τα εισιτήρια- μόλις 17 από τα 30 εκατομμύρια τουριστών επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους- όσο και από τα έσοδα των πωλητηρίων που ανέρχονται μόλις σε €0,20 ανά επισκέπτη. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανοίγματος στους δημιουργούς, έργα των οποίων θα φιλοξενούνται στα πωλητήρια. Αυτή η δράση θα γίνει σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη της δημιουργικής βιομηχανίας της χώρας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Μητσοτάκης: Προσωπική μου δέσμευση να ξαναφτιάξουμε το Μάτι καλύτερο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

O Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης

Το οικόπεδο, χώρο απόθεσης των καμένων δένδρων που υλοτομήθηκαν στην περιοχή από την περυσινή καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, επί της Λ. Μαραθώνος, στην Α’ είσοδο του Ν. Βουτζά, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκεί τον υποδέχθηκε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, κ.Γιώργος Καραγιάννης.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο του εργοταξίου που στήθηκε για να καθαριστεί το οικόπεδο, συνομίλησε με εργαζόμενους και χειριστές μηχανημάτων που συμμετέχουν στις εργασίες τους οποίους ευχαρίστησε και συνεχάρη για τον καθαρισμό.

«ΤΕΛΙΚΑ ΗΤΑΝ ΑΠΛΟ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΒΟΜΒΑ»

«Τελικά ήταν πιο απλό και εύκολο να καθαριστεί, το οικόπεδο-βόμβα αλλά κάποιος έπρεπε να ασχοληθεί», είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι στόχος και προσωπική του δέσμευση είναι να γίνει η ζωή στο Μάτι καλύτερη και να επουλωθούν οι πληγές. Ήδη, ανέφερε πως για το σχέδιο αναγέννησης της περιοχής ενδιαφέρονται ξένα πανεπιστήμια και σημείωσε πως σε ένα έτος θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για την ανασυγκρότησή της, στο οποίο θα συμμετέχει και η κοινωνία των πολιτών η οποία θα συνδιαμορφώσει το μέλλον της περιοχής.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως ο καθαρισμός έγινε χωρίς να επιβαρυνθεί το Δημόσιο καθώς υπήρχε σύμβαση για την μεταφορά της καύσιμης ύλης στο οικόπεδο αλλά όχι και πρόβλεψη για την απομάκρυνσης της… Μέσα στα χρονοδιαγράμματα υλοποιήθηκε το έργο του καθαρισμού, σημείωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως αυτό περιμένουν οι πολίτες από το κράτος. «Αυτή είναι η κανονικότητα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανέφερε πως προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Ο πρωθυπουργός είπε πως με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου θα γίνει επανασχεδιασμός της πολιτικής προστασίας και της δασικής πολιτικής ώστε να γίνονται και δράσεις πρόληψης. Τόνισε, όμως, πως με τις ίδιες δυνάμεις φέτος δόθηκε μάχη για την προστασία από τις πυρκαγιές και ευχαρίστησε όλους όσοι εμπλέκονται, και τον γραμματέα Πολιτικής προστασίας Ν. Χαρδαλιά. Συμπλήρωσε πως χρειάζονται οι κατάλληλοι άνθρωποι στην κατάλληλη θέση.

Η καύσιμη ύλη που μεταφέρθηκε θα αξιοποιηθεί και δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως ό,τι καινούργια καύσιμη ύλη έρχεται στο οικόπεδο θα φεύγει με τον ίδιο τρόπο. Ο κ. Μητσοτάκης και δεσμεύθηκε να επιστρέψει και να ξαναδεί το οικόπεδο φυτεμένο με αμπέλια όπως είναι τα γειτνιάζοντα οικόπεδα.

ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΓΚΑΥΜΑΤΙΕΣ

Έκανε ειδική μνεία στους εγκαυματίες τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα ώστε να καλύπτονται πλέον όλες οι θεραπείες τους από τον ΕΟΠΥΥ, κάτι που δεν γινόταν. «Και αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συνομίλησε με κατοίκους και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ δέχθηκε αίτημα των εκπροσώπων των κατοίκων να συναντηθούν αλλά, όπως είπε, «μακριά από τις κάμερες».

Περίπου 20.000 τόνοι εύφλεκτης ύλης είχαν εναποτεθεί στο οικόπεδο αλλά παρέμεναν εκεί δημιουργώντας κινδύνους για τους κατοίκους και την περιοχή. Ο πρωθυπουργός λίγες ημέρες μετά το σχηματισμό κυβέρνησης είχε επισκεφθεί την περιοχή κατά την έναρξη των εργασιών καθαρισμού του οικοπέδου. Οι εργασίες ξεκίνησαν μετά από άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και την πρόσκληση που είχε απευθύνει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος σε ιδιωτικές εταιρείες να αναλάβουν τον καθαρισμό δωρεάν στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Έργα πόλης

Ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού κολυμβητηρίου Νίκαιας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Το δημοτικό κολυμβητήριο Νίκαιας

Ο εκσυγχρονισμός των αθλητικών υποδομών και η ενίσχυση του μαζικού αθλητισμού αποτελούν προτεραιότητα για την Περιφέρεια Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης υπέγραψαν την Προγραμματική Σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακατασκευή του κλειστού Γυμναστηρίου «Πλάτωνα» στον Δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, έργο προϋπολογισμού 800.000 ευρώ με ΦΠΑ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας.

Η Ρένα Δούρου υπογράμμισε:

«Όσοι μεγαλώσαμε στις γειτονιές της Αττικής, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τη σημασία του τοπικού αθλητισμού, που λειτουργεί ως κυψέλη ελπίδας για τις οικογένειες, και την ίδια στιγμή ως ασπίδα απέναντι στους σύγχρονους κινδύνους με τους οποίους έρχονται αντιμέτωπες οι νεώτερες γενιές. Είμαι περήφανη που η δική μας διοίκηση άφησε αποτύπωμα έργου και ουσίας σε μια σειρά από αθλητικές υποδομές στο σύνολο του Λεκανοπεδίου».

Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων είναι η δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας του Κλειστού Κολυμβητηρίου Νίκαιας επί της οδού Πέτρου Ράλλη, η σημαντική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και η ενεργειακή του αναβάθμιση, με την εγκατάσταση σύγχρονου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
Τη δημοπράτηση, την υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο, την επίβλεψη κατασκευής του έργου και την παραλαβή του αναλαμβάνει ο Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα