Νίκος
Καραγιάννης

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, αναφέρθηκε σε σημαντικά θέματα που αφορούν τον Δήμο Πειραιά, κατά τη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα των «Ημερών Θάλασσας 2018». Απαντήσεις για θέματα του Πειραιά, έδωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης. Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα σχετικά με την προσβασιμότητα των πολιτών στο θαλάσσιο μέτωπο καθώς και για την ανάπλαση της περιοχής Μικρολίμανου και του περιβάλλοντος χώρου του ΣΕΦ:

Προσβασιμότητα των πολιτών στη θάλασσα της Πειραϊκής

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης τόνισε ότι έχει επικοινωνήσει με τους αρμόδιους φορείς και με τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργο Γαβρίλη και υπάρχει πλάνο για την ανάπλαση της Πειραϊκής στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.). Όταν λέμε Πειραϊκή –πρόσθεσε- εννοούμε όλο το παράκτιο μέτωπο μέχρι τη Μαρίνα Ζέας, χωρίς τη διακοπή των χιλίων περίπου μέτρων, τα οποία είναι κλεισμένα με συρματοπλέγματα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Χαρακτήρισε υποβοηθητική των διεκδικήσεων της Δημοτικής Αρχής, κάθε κίνηση πολιτών που λειτουργεί οργανωμένα και παίρνει σωστές πρωτοβουλίες.

Τόνισε πως είναι απαράδεκτο να μην είναι προσβάσιμο από τους πολίτες το πιο ωραίο κομμάτι της πόλης. Στον Πειραιά –συμπλήρωσε- υπάρχει ένα ιδιαίτερο περιβάλλον: οι διαχειριστές του μεγάλου λιμανιού δεν έχουν σχέση όχι μόνο με την πόλη, αλλά ούτε και με τη χώρα, παρόλο που -όπως είπε– «πιστεύουμε ότι μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του λιμανιού, αλλά και υπό προϋποθέσεις και στην ανάπτυξη της πόλης». Αναφερόμενος στα άλλα δύο λιμάνια, επεσήμανε ότι τη Μαρίνα Ζέας και τη διαχειρίζεται, εδώ και καιρό, ιδιώτης και το Μικρολίμανο το διαχειρίζεται το σωματείο «Άγιος Κοσμάς», που δεν έχει καμία σχέση με τον Πειραιά.

Όπως συμπέρανε ο κ. Μώραλης, ο Πειραιάς περιβάλλεται από θάλασσα, αλλά η διαχείριση του παράκτιου μετώπου και η πρόσβαση είναι πολύ μειωμένες για την πόλη και τη Δημοτική Αρχή και αυτό όπως είπε, δεν διορθώνεται εύκολα. Για το Μικρολίμανο, τόνισε ότι υπάρχουν σκέψεις να πάρει ο Δήμος τη διαχείριση στα χέρια του. Μίλησε για παγιοποιημένες καταστάσεις επί δεκαετίες και όπως εκτίμησε απαιτείται πολύ δουλειά για να αλλάξουν τα πράγματα. «Υπάρχει το σχέδιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης και έχουμε πλέον χρηματοδότηση», κατέληξε ο Δήμαρχος Πειραιά.

Για την προσβασιμότητα στη θάλασσα της Πειραϊκής παρενέβη ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης, ο οποίος τόνισε ότι η περιοχή της Πειραϊκής είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος και βρίσκεται σε μια ιδιότυπη ομηρία εδώ και πολλά χρόνια, καθώς το έργο της ανάδειξης του Κονώνειου Τείχους, το οποίο υλοποιείται με την διαδικασία της αρχαιολογικής ανασκαφής, εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

«Από την εξέλιξη του έργου είναι προφανές ότι απαιτείται μια νέα συνεννόηση των φορέων της πόλης με το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να απομακρυνθούν οι τόνοι μπαζών που εναποτέθηκαν επάνω του επί δημαρχίας Σκυλίτση και να ανοίξει ο δρόμος της ανάπλασης της περιοχής και της απόδοσης του χώρου και του μνημείου στους πολίτες», επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά.

Ο κ. Γαβρίλης τόνισε επίσης, ότι η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, με διαδοχικές ενέργειες προς όλους τους φορείς έχει θέσει προς συζήτηση το θέμα της αντιμετώπισης και επίλυσης του προβλήματος.

Ανάπλαση Μικρολίμανου – ΣΕΦ

Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης, αναφερόμενος στην ανάπλαση του Μικρολίμανου και του περιβάλλοντος χώρου του ΣΕΦ, τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί τα δύο έργα με έξι εκατομμύρια ευρώ.

Σχετικά με τον περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας ανέφερε ότι επεστράφη από το ΤΑΙΠΕΔ στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Είναι 270 στρέμματα και όπως είπε, είναι ένας δημόσιος χώρος, που παρόμοιος ως προς την έκταση του, έχει να δημιουργηθεί στην πόλη του Πειραιά από την δεκαετία του 1930. Από το 2012, που πέρασε ο χώρος στο ΤΑΙΠΕΔ, καταστράφηκε, βανδαλίστηκε και έγινε επικίνδυνος και μη επισκέψιμος.

Αν προστεθούν στα 270 στρέμματα του ΣΕΦ, η ανάπλαση των 750 μπαζωμένων στρεμμάτων που γίνεται με τα έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στο Φαληρικό Όρμο και τα έργα της ανάπλασης του Μικρολίμανου, είναι προφανές ότι δημιουργείται ένα τεράστιο μέτωπο δημόσιου χώρου ανοικτής πρόσβασης στη θάλασσα και μένει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναμετρηθεί με την ικανότητά της να το διαχειριστεί με όρους λειτουργικής και οικονομικής βιωσιμότητας.

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV