Connect with us

Monorail

Monorail Πειραιά: γνωρίστε το νέο μέσο σταθερής τροχιάς του Πειραιά!

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά την πανηγυρική ανακοίνωση της προώθησης το 2012 της κατασκευης του monorail το ypodomes.com σας δίνει τα σημαντικότερα στοιχεία του νέου μέσου σταθερής τροχιάς της πρωτεύουσας

Στην προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών που προσφέρει στους επιβάτες αλλά και τους πολίτες που κινούνται περιμετρικά του λιμανιού ο ΟΛΠ έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες προσπάθεια ανάπτυξης μέσου σταθερής τροχιάς. Το μέσο αυτό είναι το monorail και είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η ένταξη του στην Ελλάδα.

Ο σχεδιασμός από τον ΟΛΠ περιλαμβάνει μία γραμμή 6 χιλιομέτρων περίπου η οποία θα περιλαμβάνει 8 σταθμούς σε «καίρια» σημεία στο λιμάνι. Όλη η γραμμή θα είναι διπλή και θα βρίσκεται υπερυψωμένη σε ενός τύπου «γέφυρα» και έτσι δεν θα εμποδίζει την κυκλοφορία των οχημάτων και την δική του. Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τα 3 χρόνια και αν τα έργα ξεκινήσουν το 2012 τότε το 2015 θα μπορεί να ξεκίνησει τις πρώτες “βόλτες” στο λιμάνι.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ MONORAIL
Το monorail είναι ένα μέσο σταθερής τροχιάς που μοιάζει αρκετά με το Τραμ είναι αρκετά στενό σε πλάτος και κινείται σε μονή ράγα. Ουσιαστικά όλος ο συρμός «κάθεται» πάνω στη ράγα αυτή και διεξάγει δρομολόγια με το ρυθμό του Τραμ.

Advertisement

Το μέσο είναι αποκλειστικά υπέργειο. Το πλεονέκτημα του monorail είναι η αποφυγή εμπλοκής με την κίνηση των δρόμων με τη χρήση αποκλειστικής υπερυψωμένης γέφυρας. Συνήθως αυτό το μέσο χρησιμοποιείται σε περιοχές με στενούς δρόμους και πρόβλημα χωρητικότητας.

Στην Ευρώπη είναι σχεδόν άγνωστο ενώ πριν λίγο καιρό εγκαινιάστηκε σύστημα monorail στην πόλη του Dubai.

ΟΙ 8 ΣΤΑΘΜΟΙ
Οι σταθμοί που έχουν προβλεφθεί να κατασκευαστούν δεν έχουν ακόμα ονομαστεί αλλά είναι σε κεντρικά σημεία ενώ σε κάποιους σταθμούς θα δημιουργηθούν συγκοινωνιακοί κόμβοι που θα εξυπηρετούν κυρίως τους επιβάτες του ΟΛΠ που θα μπορούν γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια να φτάνουν στο σημείο επιβίβασης. Οι σταθμοί είναι οι παρακάτω:

ΣΤΑΘΜΟΣ 1
Η γραμμή θα έχει ως εκκίνηση τη δυτική πλευρά του λιμανιού και συγκεκριμένα την αρχή της Ακτής Ξαβέρη. Θα κατασκευαστεί στον επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας «Κανέλλος». Στο ίδιο σημείο γίνεται η επέκταση του προβλήτα ενώ εκεί δημιουργείται και το Νέο Εκθεσιακό Κέντρο του ΟΛΠ. Θα εξυπηρετεί τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων, τους κατοίκους της περιοχής και φυσικά τους χρήστες του Εκθεσιακού κέντρου.

ΣΤΑΘΜΟΣ 2
Ο σταθμός θα κατασκευαστεί στο «κέντρο» της κρουαζιέρας στο σημείο που βρίσκεται το Λιοντάρι. Αυτός ο σταθμός θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής και τους επιβάτες κρουαζιεροπλοίων.

ΣΤΑΘΜΟΣ 3
Ένας αρκετά κεντρικός σταθμός καθώς θα είναι δίπλα στο Μέγαρο του ΟΛΠ και το πρώην Εκθεσιακό Κέντρο (στον Άγιο Νικόλαο) που σήμερα είναι σε καθεστώς μετατροπής σε πεντάστερο ξενοδοχείο. Θα εξυπηρετεί τους επιβάτες κρουαζιεροπλοίων, τους πελάτες του ξενοδοχείου καθώς και τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής.

Advertisement

ΣΤΑΘΜΟΣ 4
Ο σταθμός θα κατασκευαστεί στο σημείο που σήμερα γίνονται τα δρομολόγια των Δυτικών Κυκλάδων κοντά στην οδό 2ας Μεραρχίας. Θα εξυπηρετεί τους επιβάτες αυτών των πλοίων αλλά και τα πολυπληθή καταστήματα και γραφεία της περιοχής.

ΣΤΑΘΜΟΣ 5
Αυτός θα είναι ο κεντρικός σταθμός του Δικτύου καθώς βρίσκεται πάνω στον μελλοντικά μεγαλύτερο συγκοινωνιακό κόμβο του Πειραιά και έναν από τους μεγαλύτερους της Αττικής.

Θα κατασκευαστεί δίπλα από την πεζογέφυρα του ΟΛΠ σε απόσταση 50 μέτρων από τον σταθμό του Προαστιακού, τον σταθμό του ΗΣΑΠ και τους μελλοντικούς σταθμούς του Μετρό (της Γραμμής 3 που θα επεκταθεί στον Πειραιά) και του Τραμ που μελλοντικά με την επέκταση προς Πειραιά θα τερματίζει στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Θα εξυπηρετεί τις μετεπιβιβάσεις χιλιάδων επιβατών των μέσων του Μετρό, Προαστιακού, Τραμ και δεκάδων γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ. Τους επιβάτες των πλοίων προς Αργοσαρωνικό και Κυκλάδες και τις επιχειρήσεις και τα γραφεία της περιοχής.

Ο σταθμός αυτός θα αλλάξει τα δεδομένα των συγκοινωνιών της περιοχής καθώς και οι επιβάτες από όλα τα πλοία σε όλη την επικράτεια του κεντρικού λιμανιού του ΟΛΠ θα μπορούν με μια απλή μετεπιβίβαση από όποιο συγκοινωνιακό μέσο φτάνουν στο λιμάνι αν φτάνουν γρήγορα στο σημείο επιβίβασης και αντίστροφα.

ΣΤΑΘΜΟΣ 6
Ο σταθμός θα κατασκευαστεί στο σημείο που εκτελούν δρομολόγια τα πλοία για Κρήτη και θα εξυπηρετεί τόσο τους επιβάτες αυτών των πλοίων όσο και τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της περιοχής.
 

Advertisement

ΣΤΑΘΜΟΣ 7
Ο σταθμός θα κατασκευαστεί στη πύλη Ε2 (δίπλα στον ανισόπεδο κόμβο) και θα είναι μελλοντικά ένας σημαντικός σταθμός καθώς εκεί: θα γίνει το θεματικό πάρκο, η πολιτιστική ακτή και η υπόγεια διάβαση που θα ενώνει τις δύο άκρες του λιμανιού του Πειραιά. Εκεί θα εξυπηρετούνται και οι επιβάτες με προορισμό το Βόρειο Αιγαίο.
 

ΣΤΑΘΜΟΣ 8
Ο τερματικός σταθμός του ΟΛΠ που θα βρίσκεται στη γωνία του λιμανιού κάτω από την Δραπετσώνα. Εκεί θα εξυπηρετούνται οι επιβάτες με προορισμό τα Δωδεκάνησα ενώ θα είναι πολύ κοντά με το κτίριο του πρώην ΥΕΝ.

Πηγή:ypodomes.com

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για το monorail πατώντας εδώ.

Advertisement
Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα