Νίκος
Καραγιάννης

Μία μεγάλη κουβέντα που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και η μετατροπή της Ελλάδας σε συγκοινωνιακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης-Ασίας και Αφρικής. Σε αυτό συνέβαλαν δύο σημαντικά γεγονότα την δεκαετία που ολοκληρώνεται σε περίπου 2,5 μήνες.

Το πρώτο ήταν η παρουσία της Κινεζικής COSCO που είδε τις δυνατότητες του λιμανιού του Πειραιά και εκτόξευσε την διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων φέρνοντας το “μεγάλο λιμάνι” στην πρώτη πεντάδα της Ευρώπης. Το δεύτερο ήταν η ολοκλήρωση του δικτύου αυτοκινητόδρομων της χώρας. Με οδηγό την Εγνατία Οδό αλλά και τον ΠΑΘΕ η Ελλάδα απέκτησε ένα σημαντικά αναβαθμισμένο και ικανό οδικό δίκτυο που μπορεί να υποστηρίξει την διακίνηση αγαθών σε συνεργασία με λιμάνια και αεροδρόμια.

Στα πρόσφατα κατορθώματα της χώρας είναι η ολοκλήρωση της διπλής ηλεκτροκινούμενης σιδηροδρομικής γραμμής από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη ενώ έπεται σε λίγο και η ολοκλήρωση της γραμμής μέχρι τα βόρεια σύνορά μας στην Ειδομένη. Σημαντική επενδυτική κίνηση ήταν και η περυσινή πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού του ΟΛΘ Α.Ε.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι και οι γύρω χώρες κάνουν αντίστοιχες κινήσεις αναβάθμισης των συγκοινωνιακών τους υποδομών, όπως για παράδειγμα το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης η συνέχεια σε επενδύσεις συγκοινωνιακών έργων αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα στο “ράλλυ” της διατήρησης και αύξησης της γεωπολιτικής σημασίας της χώρας στον εμπορικό χάρτη του κόσμου.

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Πριν από μερικές ημέρες αναφέρθηκε από τον Υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, η σιδηροδρομική σύνδεση των βόρειων λιμανιών της χώρας, δηλαδή Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Αλεξανδρούπολης για την ταχύτερη ανάπτυξη και ικανότητα τους να διακινούν αγαθά και μέσω του σιδηρόδρομου.

Η επιπλέον σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Burgas (το λεγόμενο Sea2Sea) είναι επίσης μία από τις συγκοινωνιακές υποδομές που μας απασχολεί ως χώρα και είναι μπορεί να αποτελέσει χώρο για επενδυτικές κινήσεις για το χώρο των logistics.

Το επίκεντρο είναι στο σιδηρόδρομο και σε έργα μικρότερου βεληνεκούς αλλά μεγάλης σημασίας. Για παράδειγμα η μέσω γέφυρας σύνδεση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ με το δίκτυο θα είναι μία σημαντική επένδυση. Η επέκταση του σιδηρόδρομου μέχρι το Λαύριο μπορεί να ανοίξει την πόρτα στην εμπορική και επιβατική ανάπτυξη ενός λιμένα με έτοιμες υποδομές και να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το λιμάνι του Πειραιά. Η σύνδεση με το λιμάνι της Πάτρας που θα ζωντανέψει και πάλι τη ΒΙΠΕ της περιοχής, η σύνδεση με το λιμάνι του Βόλου κ.α.

Στο χώρο των αυτοκινητόδρομων, ο άξονας Ελευσίνα-Υλίκη (ίσως και σιδηροδρομικά) αφού λύσει θέματα πιθανής εμπλοκής με τη λειτουργία άλλων οδικών αξόνων όπως η Νέα Οδός και η Αττική Οδός, μπορεί να λειτουργήσει ως ένας νέος διάδρομος για την διακίνηση εμπορευμάτων και συντόμευση κατά πολύ της σύνδεσης της Στερεάς Ελλάδας με την Πελοπόννησο.

Το βόρειο τμήμα του Ε65, από τα Τρίκαλα μέχρι τα Γρεβενά και η σύνδεση με την Εγνατία Οδό, δημιουργεί ακόμα ένα κάθετο άξονα νότου-βορρά που φτάνει μέσω του δεύτερου άξονα Σιάτιστα-Καστοριά-Κρυσταλλοπηγή στα σύνορα της χώρας. Ο άξονας αυτός, από τη Λαμία μέχρι τα σύνορα, ουσιαστικά δίνει στην Ελλάδα ένα μεγάλο όπλο για τη μεταφορά αγαθών από το Θεσσαλικό κάμπο και μία εναλλακτική διαδρομή αντί της Ιόνιας Οδού και του Αυτ.Αιγαίου. Βέβαια δεν ξεχνάμε και τον άξονα Πάτρας-Πύργου που συνδέει την εύφορη πεδιάδα της Ηλείας με το υπόλοιπο δίκτυο και τα λιμάνια Πάτρας και Πειραιά και της δίνει γρήγορη πρόσβαση στις αγορές.

Εδώ επίσης έχουμε σημαντικές μικρές προσθήκες με μεγάλη αξία όπως η ολοκλήρωση της Αμβρακίας Οδού, η σύνδεση με το λιμάνι του Αστακού που μπορεί να μεταμορφώσει ολόκληρη τη δυναμική της Αιτωλοακαρνανίας, η επέκτασης της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά κ.α.

Στις συγκοινωνιακές πύλες, η περαιτέρω ανάπτυξη των σημαντικών λιμανιών είναι μεγάλης σημασίας για τη χώρα και την εδραίωση της ως προορισμός από Ασία και Ανατολική Αφρική. Εδώ ίσως χωράει κουβέντα για την ανάπτυξη του λιμανιού της Καλαμάτας που διαθέτει δίπλα της αεροδρόμιο και είναι συνδεδεμένη με αυτοκινητόδρομο.

Μεγάλης σπουδαιότητας όμως είναι και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου που μπορεί να γίνει ένα μεγάλο εμπορευματικό hub και μην ξεχνάμε ότι operator σε αυτό είναι ο μεγάλος Ινδικός Όμιλος GMR. Η αχανής χώρα αποτελεί για την Ελλάδα μία πρόκληση για την προσέλκυση επενδύσεων και εμπορικών συνεργασιών και το Καστέλι ίσως να αποτελέσει μία πρώτη χρυσή ευκαιρία.

Σε γενικό επίπεδο οι συγκοινωνιακές υποδομές παραμένουν ένα από τα ισχυρότερα όπλα για την Ελλάδα στην παγκοσμιοποιημένη αγορά και η ταχύτερη υλοποίηση τους είναι φανερό ότι μόνο κέρδη μπορεί να φέρει.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV