Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Μοναδική ευκαιρία για την Αθήνα, λένε οι συγκοινωνιολόγοι για τον Μεγάλο Περίπατο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Πεζοδρομηση Σύνταγμα 2

Ενόψει της επόμενης παρέμβασης για τον “Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας” την Κυριακή 28 του μήνα στην περιοχή του Συντάγματος, τρεις επιστήμονες μιλούν για το εγχείρημα συνολικά αλλά και για την μέχρι σήμερα πορεία των παρεμβάσεων.

Οι αντιδράσεις που έχουν υπάρξει από τις 15 Ιουνίου είναι μεγάλες, τόσο για τον χρόνο ο οποίος επελέγη για να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις όσο και για το αποτέλεσμα στην κυκλοφορία του κέντρου. Φορείς, επαγγελματίες αντέδρασαν ενώ θέση πήρε και ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης.

«Μοναδική ευκαιρία για την Αθήνα»

Όπως σημειώνει ο συντονιστής της παρέμβασης Γιώργος Γιαννής, καθηγητής στη Διαχείριση και Ασφάλεια της Κυκλοφορίας, διευθυντής του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του ΕΜΠ, ο στόχος του μεγάλου περιπάτου είναι πολλαπλός. Μάλιστα αποκαλύπτει πως “Μέχρι σήμερα έχει ξεδιπλωθεί μόνο το κυκλοφοριακό κομμάτι το οποίο είναι εναρμονισμένο και με το πολεοδομικό μέρος. Ακόμα δεν έχουμε δει την πλήρη εικόνα. Είναι λογικό να υπάρχουν ελλείψεις γιατί είμαστε εν εξελίξει”.

Ο κ.Γιαννής τονίζει ότι, ο στόχος της παρέμβασης είναι να αλλάξουν συνήθειες οι Αθηναίοι και χαρακτηρίζει φυσιολογικές τις αντιδράσεις που υπήρξαν. Πίστη του είναι πως μέρα με τη μέρα θα ισορροπήσει το σύστημα. “Εμείς είμαστε ευχαριστημένοι που ξεκίνησε ο διάλογος και οι παρεμβάσεις, έχουμε εμπιστοσύνη στις μελέτες, είναι μία μοναδική ευκαιρία για την Αθήνα” λέει χαρακτηριστικά.

Η ομάδα του κ.Γιαννή διεξάγει καθημερινές μετρήσεις για την επίπτωση στην κυκλοφορία και βάσει των πρώτων στοιχείων η κυκλοφορία στην Πανεπιστημίου δείχνει να βελτιώνεται και από περίπου 3 λεπτά που ήταν πριν τις παρεμβάσεις τώρα είναι κάτι λιγότερο από 4:30, δηλαδή μία επιβάρυνση της τάξεως του ενάμιση λεπτού. Μάλιστα κάνει γνωστό πως ο Μεγάλος Περίπατος έχει κυκλοφοριακή επιρροή στο επίπεδο του μικρού δακτυλίου και δεν επηρεάζει τη γενική εικόνα της πόλης.

Ήδη πάντως με τα μέχρι σήμερα στοιχεία έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση πεζών στην ευρύτερη περιοχή της Πανεπιστημίου, όχι όμως και των ποδηλατών που δεν έχει φανεί κάποια αξιοσημείωτη μεταβολή. Ωστόσο όπως επισημαίνει ο ίδιος, θα έχουμε πιο συγκεκριμένη εικόνα βάσει στοιχείων την ερχόμενη εβδομάδα ενώ επιστημονικά χρειάζονται μερικές ακόμα εβδομάδες πριν εξαχθούν τα όποια συμπεράσματα. Στο διάστημα αυτό πιστεύεται πως θα παρουσιαστεί περαιτέρω βελτίωση και αλλαγή των συνηθειών στη χρήση των δρόμων των κέντρου της πόλης.

Ο κ.Γιαννής μάλιστα κάνει γνωστό πως από το βράδυ ξεκίνησε η διαδικασία τοποθέτησης επί της Πανεπιστημίου τόσο για τις ζαρντινιέρες, όσο και για τα παγκάκια που θα πάρει μερικές ημέρες για να ολοκληρωθεί. Την Κυριακή επίσης θα ξεκινήσει και η παρέμβαση στο Σύνταγμα με την κατάληψη μέρους του οδοστρώματος και την απόδοση του σε πεζούς και ποδηλάτες.

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να λειτουργήσουν και οι νέες λεωφορειολωρίδες σε Πανεπιστημίου, Ακαδημίας και Φιλελλήνων οι οποίες θα συμβάλλουν στον διαχωρισμό της κίνησης ι.χ. και λεωφορείων και σύμφωνα με τις μελέτες θα οδηγήσει σε αύξηση της ταχύτητας των λεωφορείων.

“Το μήνυμα είναι πως είναι μία ευκαιρία για αλλαγή των συνηθειών μας, η παρέμβαση αυτή είναι βασική επιταγή των Ρυθμιστικών Σχεδίων για την Αθήνα εδώ και δεκαετίες, δεν ήρθε ξαφνικά, είναι βασική πρόταση συγκοινωνιολόγων και πολεοδόμων” λέει κλείνοντας ο κ.Γιαννής.

Η τελική μορφή της παρέμβασης

Η παρέμβαση που γίνεται εδώ και 10 ημέρες είναι πιλοτικού χαρακτήρα με βασικό χαρακτηριστικό την χρωματική διαφοροποίηση του οδοστρώματος. Τα βήματα που θα μας φέρουν στην τελική μορφή της παρέμβασης είναι συγκεκριμένα. Αυτή την εποχή ανοίγει η διαβούλευση για την Στρατηγική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΣΜΠΕ) με στόχο όταν ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο να κατατεθεί το πολεοδομικό νομοσχέδιο.

Με την ψήφιση του από τη Βουλή των Ελλήνων θα δοθεί το έναυσμα για την έναρξη των κυρίως έργων που θα είναι η πεζοδρόμηση των λωρίδων αυτών. Ότι βλέπουμε δηλαδή ως χρωματισμένο δρόμο θα γίνει πεζόδρομος, στο ίδιο ύψος με τα υπόλοιπα πεζοδρόμια. Βασική παράμετρος ειναι πως με τις οριστικές παρεμβάσεις υπάρχει η πρόβλεψη πλήρους πρόσβασης για τα ΑΜΕΑ. Ειδικά για τα ΑΜΕΑ θα δημιουργηθούν κατ` εξαίρεση θέσεις στάθμευσης σε επιλεγμένα σημεία του κέντρου.

Ψήφος εμπιστοσύνης από τους Συγκοινωνιολόγους

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Παπαντωνίου πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων σηειώνει πως η παρέμβαση που γίνεται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση μιας και υπηρετεί τους στόχους της βιώσιμης κινητικότητας και δίνει χώρο σε πεζούς και ποδηλάτες και ως εκ τούτου τυγχάνει της στήριξης του ΣΕΣ.

Επισημαίνει ωστόσο ότι στην εφαρμογή υπάρχουν προβλήματα, κυρίως επικοινωνιακά. Ο ΣΕΣ θεωρεί πως θα έπρεπε να υπάρξει μια μεγαλύτερη καμπάνια ενημέρωσης πριν τις παρεμβάσεις για να γίνει κατανοητό στον κόσμο τι θα γίνει.

“Τώρα βλέπουμε ότι η κυκλοφορία έχει σχετικά ομαλοποιηθεί όπως περιμέναμε, αυτό δείχνει ότι η παρέμβαση αρχίζει να ισορροπεί. Θα πρέπει να περιμένουμε και να κρίνουμε το έργο στο σύνολο του. Είναι λογικό, κάθε αλλαγή στην καθημερινότητα φέρνει κάποια αναστάτωση” επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΣ.

Ο κ.Παπαντωνίου εφιστά την προσοχή στην εφαρμογή των μέτρων γιατί παρουσιάζει κάποιες δυσλειτουργίες, όμως όπως πιστεύει το μοντέλο αυτό πρέπει να προχωρήσει γιατί θα αποτελέσει το παράδειγμα για ανάλογες παρεμβάσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Μας μίλησε και ο Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ και τέως πρόεδρος του ΣΕΣ. “Αυτό το έργο είναι πολύ μεγάλο για να αποτύχει” υποστηρίζει και συνεχίζει λέγοντας πως πλέον είναι μονόδρομος η ολοκλήρωση της παρέμβασης.

Σημειώνει και εκείνος πως η παρέμβαση ίσως έπρεπε να επικοινωνηθεί νωρίτερα και περισσότερο ενώ επισημαίνει πως θα έπρεπε να γίνει με συνθήκες επάρκειας της δημόσιας συγκοινωνίας. “Όταν προτρέπεις τον κόσμο να μην χρησιμοποιεί τις συγκοινωνίες αυτό δεν βοηθάει, ωστόσο θα είναι λάθος το έργο να απαξιωθεί λόγω των αντιδράσεων” λέει ο ίδιος.

Αξιολογώντας την παρέμβαση, πιστεύει ότι κάποιες μετακινήσεις θα “εξατμιστούν” καθώς τέτοιου είδους παρεμβάσεις έχουν ακριβώς αυτό το σκοπό, να διώξουν δηλαδή τα αυτοκίνητο. Για τον κ.Κεπαπτσόγλου το κρίσιμο σημείο είναι να μειωθούν τα αυτοκίνητα που είναι “αχρείαστα” για την πόλη, δηλαδή εκείνα που δεν έχουν κάποιο όφελος στην οικονομία της πόλης.

Τονίζει πάντως ότι είναι νωρίς για να έχουμε μία αποτίμηση και πως θα χρειαστεί ένα διάστημα για να ισορροπήσει η κυκλοφορία. Προβλέπει όμως πως η παρέμβαση θα συνεχιστεί και θα βελτιωθεί και όπως και ο κ.Παπαντωνίου θεωρεί πως θα αποτελέσει πρόκριμα για μελλοντικές παρεμβάσεις σε άλλες πόλεις.

Η αντίπερα όχθη

Οι επικριτές της παρέμβασης μιλούν για έργο που γίνεται βιαστικά. Σε αυτό το χρονικό σημείο, έχουμε ακόμα το περιβάλλον της πανδημίας του κορωνοϊού που έφερε μεγάλη μείωση στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και μάλιστα με την παραίνεση για αποφυγή της χρήσης των ΜΜΜ. Σημείο κριτικής έχει γίνει και το γεγονός της έλλειψης χρόνου επικοινωνίας πριν την έναρξη των έργων για την προσαρμογή των οδηγών.

Επίσης εγγράφως ο σύλλογος υποψηφίων διδακτόρων στο ΕΜΠ ζήτησε ολιστική προσέγγιση του ζητήματος και επέκταση των πεζοδρομήσεων σε επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας όπως τα Εξάρχεια και η Κυψέλη. Διαμαρτυρία υπήρξε και από την Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματικών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Εξαίρεση της οδού Αθηνάς από τη σχεδιαζόμενη παρέμβαση ζητά η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ στο Δήμο Αθηναίων, υποστηρίζοντας πως θα υπάρξει καταστροφή στην αγορά της περιοχής.

Εχθές, με παρέμβαση του θέση για τον “Μεγάλο Περίπατο” πήρε και ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, σημειώνοντας ότι υπάρχει ήδη ο Μεγάλος Περίπατος από τις μεγάλες αναπλάσεις από τις παρεμβάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (Διονυσίου Αεροπαγίτου, της Βασιλέως Παύλου, της Ερμού, της Αιόλου, της “Κορεάτικης Αγοράς”, της Συνοικίας Ψυρρή, της Πειραιώς, του Κεραμεικού κ.α.).

Προτρέπει δε για “λιγότερες φανφάρες και περισσότερα έργα” τη διοίκηση του Δήμου. Ο κ.Λαλιώτης ωστόσο δίνει ψήφο εμπιστοσύνης παρά την κριτική, καθώς της εύχεται να επιτύχει “ανεξάρτητα από τις ατέλειες και τα προβλήματά τους”.

image_pdfimage_print

Αναπλάσεις Αθήνας

Οδικός χάρτης για την ανάδειξη του Θεμιστόκλειου Τείχους στον Πειραιά

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κονώνειο Τείχος Πειραιά

Η δημιουργία ενός οδικού χάρτη για τη συνολική αστική ανάπλαση της Πειραϊκής, σε μήκος 2,5 χιλιομέτρων, με την παράλληλη προστασία του Θεμιστόκλειου τείχους, αποφασίστηκε στη κοινή σύσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη και τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη.

«Η ανάπλαση της περιοχής, η ασφάλεια των πολιτών και η διασφάλιση του Θεμιστόκλειου Τείχους είναι πολιτική και αρχαιολογική επιλογή», είπε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Η ανέγερση πολυκατοικιών, τις περασμένες δεκαετίες, μας αφαίρεσε το δικαίωμα της ολοκληρωμένης ανάδειξης του Τείχους. Η κατάσταση που επικρατεί είναι επιεικώς απαράδεκτη. Χρειάζεται ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. Οι συνεχείς παλινδρομήσεις πρέπει να τελειώσουν. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο το μνημείο και ότι θα γίνει με τον σωστό τρόπο η ένταξή του στον ιστό μιας μεγαλούπολης, όπως είναι ο Πειραιάς. Αυτή τη στιγμή προέχει η προστασία και η ασφάλεια του μνημείου και των διερχομένων. Με την ολοκλήρωση των έργων που απαιτούνται, θα πρέπει να βλέπουμε το Τείχος από τη θάλασσα και να το συναισθανόμαστε στη ξηρά. Η συνεχής αναβλητικότητα επιβαρύνει το μνημείο. Να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες να καλύψουμε το σύνολο του μνημείου μελετητικά και να εξετάσουμε από ποιο σημείο και μέχρι ποιου σημείου θα γίνουν οι παρεμβάσεις, οι οποίες μπορούν να οριστούν σε φάσεις. Το μνημείο, το Τείχος, είναι ένα και προέχει να αποκτήσουμε την συνολική αποτύπωσή του. Η ενιαία μελέτη θα εξασφαλίσει τον οδικό χάρτη τον οποίον πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε τα Τείχη να αποδοθούν σύντομα και με ασφάλεια στους κατοίκους του Πειραιά».

Ο Περιφερειάρχης κ. Γ. Πατούλης και ο Δήμαρχος κ. Γ. Μώραλης συμφώνησαν ότι η Περιφέρεια και ο Δήμος Πειραιά αντίστοιχα, θα συνεργαστούν με τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, ώστε από κοινού να αποφασιστεί το είδος και η έκταση των παρεμβάσεων στο Τείχος. Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Τείχος είναι ασύμβατη με την ιστορία του μνημείου.

«Περιφέρεια Αττικής, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και Δήμος Πειραιά συνεργαζόμαστε στενά για την υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου που αφορά στην ανάδειξη του Θεμιστόκλειου Τείχους», είπε ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Πατούλης. «Διαμορφώνουμε από κοινού ένα στρατηγικό σχέδιο για την υλοποίηση αυτού του έργου που θα προσδώσει υπεραξία στην περιοχή. Η Περιφέρεια έχει ήδη εγκρίνει ένα σημαντικό κονδύλι χρηματοδότησης συγκεκριμένων έργων για το σκοπό αυτό. Αποτελεί πεποίθησή μου πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι ιδιαίτερα δημιουργικό και θα υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης υπογράμμισε ότι «η ανάπλαση της Ακτής Θεμιστοκλέους είναι μια εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση που σχεδίασε ο Δήμος Πειραιά, η οποία θα καταστήσει την Πειραϊκή σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης και της Αττικής. Είχαμε με τον Περιφερειάρχη Αττικής και την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Σταυρούλα Αντωνάκου μια εποικοδομητική συνάντηση με την κ. Μενδώνη, με την οποία επισκεφθήκαμε πρόσφατα τον κλειστό αρχαιολογικό χώρο της Πειραϊκής. Συζητήσαμε για τις απαιτούμενες ενέργειες και διαδικασίες που προβλέπονται, προκειμένου να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα η μεγάλη αυτή ανάπλαση. Ο Δήμος Πειραιά θα συνεργαστεί με την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να τεθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών. Είναι σημαντικό να αναδειχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με σεβασμό στην ιστορία του, ο αρχαιολογικός χώρος της Πειραϊκής»»

Η Υπουργός ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ ως τις 25 Ιουλίου να συγκεντρώσουν όλες τις μελέτες, τις προγραμματικές συμβάσεις, τις συζητήσεις που έχουν γίνει με την ευκαιρία συναφών θεμάτων στο ΚΑΣ, προκειμένου να προκύψει όλο το κρίσιμο υλικό βάσει του οποίου θα εκτιμηθεί το προς μελέτη έργο και θα τεθούν οι προτεραιότητες. Πριν το τέλος του τρέχοντος μηνός θα υπάρξει και νέα σύσκεψη προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την ανάθεση των αναγκαίων μελετών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις Αθήνας

Συνάντηση Πατούλη-Μπακογιάννη για τον Μεγάλο Περίπατο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Συνάντηση Πατούλη-Μπακογιάννη για τον Μεγάλο Περίπατο

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη προκειμένου να τον ενημερώσει για διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με το έργο του Μεγάλου Περιπάτου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός μήνα από την πιλοτική εφαρμογή των παρεμβάσεων στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της αστικής ανάπλασης, που υλοποιεί ο Δήμος Αθηναίων.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που έχουν προκύψει, τον πρώτο μήνα εφαρμογής των παρεμβάσεων. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος Αθηναίων ενημέρωσε τον κ. Πατούλη ότι θα παραστεί στην επικείμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την επόμενη Τετάρτη 15 Ιουλίου, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του, για το έργο του Μεγάλου Περιπάτου, αποδεχόμενος την πρόσκληση που του έχει απευθύνει ο Περιφερειάρχης.

«Οι μεγάλες παρεμβάσεις απαιτούν δημιουργική συνεργασία και διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου συνεννόησης, έχοντας ως προτεραιότητα το όφελος των πολιτών», επισήμανε ο κ. Πατούλης.

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης, ο Γ. Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων Αθ. Τσιατσιάμης, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Ε. Κοσμίδη και στελέχη των νομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Δήμου Αθηναίων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αναπλάσεις Αθήνας

Πειραιάς: Στη γραμμή εκκίνησης η αστική ανάπλαση Αγ. Διονυσίου – Πότε ολοκληρώνεται

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ανάπλαση Αγίου Διονυσίου Πειραιά

Η ανάπτυξη μιας περιοχής δεν πρέπει να μας φοβίζει, ούτε να μας ανησυχεί ότι θα επηρεάσει την πρόσβαση ή τη λειτουργία της επιχείρησής μας», σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης για την έναρξη και το χρονοδιάγραμμα των εργασιών για την αστική ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου.

Ο κ. Κορκίδης, δήλωσε αναφορικά με τη Μελέτη του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου στην περιοχή Αγίου Διονυσίου:

«Το σχέδιο εντάσσεται στη διαδικασία ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής Παπαστράτου, περίπου 373 στρεμμάτων, που δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης και την κάνει ελκυστική για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και επενδύσεις. Στην περιοχή, παρά την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτου, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο ποσοστό παλαιών επαγγελματικών χώρων που είναι κενοί ή υπολειτουργούν.

Το πλαίσιο της ανάπλασης, περιλαμβάνει εργασίες αναβάθμισης, τροποποιήσεις χρήσεων γης, παρεμβάσεις σε 12 δρόμους, διαμορφώσεις δρόμων, βελτιώσεις κυκλοφορίας οχημάτων, χώρους αναψυχής, αθλητικές εγκαταστάσεις, δενδροφυτεύσεις ακόμα και αποκατάσταση προσόψεων κτιρίων.

Η ανάπτυξη μιας περιοχής δεν πρέπει να μας φοβίζει, ούτε να μας ανησυχεί ότι θα επηρεάσει την πρόσβαση ή τη λειτουργία της επιχείρησής μας, αφού υπάρχει η διαβεβαίωση, τόσο από τον Δήμο, όσο και από την Περιφέρεια, πως καμία δραστηριότητα δεν θα ενοχληθεί. Ενδεχομένως, προσωρινά να μας ξεβολεύουν κάποιες εργασίες, αλλά είναι βέβαιο πως το τελικό αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει και θα αναβαθμίσει το εργασιακό μας περιβάλλον.»

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς ενημερώνει για την έναρξη και το χρονοδιάγραμμα των εργασιών για την αστική ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου στον Δήμο Πειραιά. Το έργο έχει προϋπολογισμό μελέτης 15 εκατ. ευρώ, προθεσμία εκτέλεσης 16 μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2021.

Ο σχεδιασμός του έργου, αναμένεται να συμβάλει στη διατήρηση και ανάδειξη του βιομηχανικού χαρακτήρα της περιοχής, ενώ η υλοποίησή του θα ανανεώσει και αναμορφώσει τα δομικά στοιχεία που συνθέτουν τον δημόσιο χώρο.

Παράλληλα, εκσυγχρονίζονται οι χρήσεις γης με την προσέλκυση νέων δραστηριοτήτων, τον έλεγχο κινήσεων και την ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος φιλικού σε όλους. Επιπρόσθετα, με το συγκεκριμένο έργο, επιδιώκεται η βελτίωση της κυκλοφοριακής οργάνωσης και η αντιμετώπιση κυκλοφοριακών δυσλειτουργιών που καταγράφονται σήμερα.

Ειδικότερα, στο πρόγραμμα της αστικής ανάπλασης συμπεριλαμβάνονται οι εξής παρεμβάσεις:

– Οργάνωση ελεύθερων χώρων και χώρων στάσης πεζών και οχημάτων.

– Διαπλάτυνση πεζοδρομίων και ανανέωση οικοδομικών υλικών.

– Δημιουργία ποδηλατοδρόμου.

– Ενίσχυση – ανανέωση εξοπλιστικών στοιχείων φωτισμού.

– Ανανέωση-Εμπλουτισμός του Αστικού Εξοπλισμού.

– Αύξηση επιφάνειας των φυτεύσεων.

– Αναμόρφωση του συστήματος σήμανσης και αναγνώρισης της περιοχής.

– Ανακατασκευή-μετακίνηση-προσθήκη φρεατίων υδροσυλλογής.

– Ανακατασκευή οδοστρώματος.

– Δημιουργία συγκροτημένων διελεύσεων εξυπηρέτησης ατόμων με ειδικές ανάγκες (ράμπες εξυπηρέτησης αμαξιδίων ΑμεΑ, πλάκες όδευσης τυφλών, κ.λπ.) καθώς και η τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων αστικών απορριμμάτων.

– Ολοκληρωμένη πρόταση οδοφωτισμού της περιοχής των νέων έργων από ηλεκτρομηχανολογικής και φωτομετρικής πλευράς.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα