Newsroom

Σε τροχιά δημοπράτησης και ανάδειξης αναδόχων μπαίνουν σημαντικά έργα για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική, καθώς υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις σχετικά με τους διαγωνισμούς για τις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων. Ωστόσο, τα έργα έχουν έρθει αντιμέτωπα με κάποια εμπόδια, όπως και είναι λογικό με τους μεγάλους διαγωνισμούς. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τις μονάδες στο Γραμματικό, τη Φυλή και το Σχιστό που θα καλύψουν τις ανάγκες του 33% των κατοίκων της ελληνικής επικράτειας.

Η δημοπράτηση της ΜΕΑ Γραμματικού και οι ενστάσεις στο ΣτΕ

Το μεγαλύτερο υπό δημοπράτηση έργο όχι μόνο στην Περιφέρεια, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, όσον αφορά στη διαχείριση απορριμμάτων αυτή τη στιγμή είναι η μονάδα στο Γραμματικό. Προς το παρόν το έργο βρίσκεται στη διαγωνιστική διαδικασία, όπου οι ενδιαφερόμενοι ετοιμάζονται ή έχουν ήδη υποβάλλει τις προτάσεις τους με την αποσφράγιση των προσφορών να αναμένεται περί τα μέσα του επόμενου μήνα για να ακολουθήσει η ανάδειξη του μειοδότη.

Βέβαια, εφόσον πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, λογικό είναι οι ενδιαφερόμενοι να είναι πολλοί και ο ανταγωνισμός σκληρός. Έτσι η μονάδα στο Γραμματικό δεν ξέφυγε από τη συνήθη τακτική των εταιριών να προσφεύγουν σε ενστάσεις κατά της Διακήρυξης των διαγωνισμών. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα, έχει γίνει ήδη σχετική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκ μέρους ενδιαφερόμενου για το έργο, η εκδίκαση της οποίας αναμένεται εντός του μήνα.

Αυτό σημαίνει πως ο διαγωνισμός θα πρέπει να περιμένει μέχρι να βγει η απόφαση του ΣτΕ, αλλά εφόσον αυτή είναι αρνητική, τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε την ανάδειξη του μειοδότη εντός του καλοκαιριού και το έργο να συμβασιοποιηθεί εντός του φθινοπώρου.

Να υπενθυμίσουμε πως πρόκειται για ένα έργο συνολικής αξίας 85,5 εκατομμυρίων ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, το οποίο θα διαχειρίζεται ετησίως 60000 τόνους σκουπιδιών. Η διάρκεια του έργου ανέρχεται στους 96 μήνες, εκ των οποίων οι 18 αφορούν στην κατασκευή, οι 6 στη δοκιμαστική λειτουργία και οι υπόλοιποι 72 στην εμπορική λειτουργία. Επιπλέον, η αναθέτουσα αρχή, δηλαδή ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΣΔΝΑ) μπορεί να επεκτείνει μονομερώς τη διάρκεια της σύμβασης κατά 6 επιπλέον έτη.

Το καλοκαίρι στον αέρα οι διαγωνισμοί για Φυλή και Γραμματικό

Όσον αφορά τα έτερα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, δηλαδή τις μονάδες σε Φυλή και Σχιστό, είμαστε πάρα πολύ κοντά στη διακήρυξη της δημοπράτησης τους. Μάλιστα, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι τεχνικές προδιαγραφές των δύο έργων και αναμένεται σύντομα η έγκριση των τευχών δημοπράτησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ανακοίνωση των διαγωνισμών για τα εν λόγω έργα αποτελεί κύρια πολιτική βούληση, ενώ τηρεί και το πρόγραμμα δημοπράτησης εντός του καλοκαιριού και εντός τριετίας θα μπορούμε να μιλάμε για μία πιο καθαρή Αττική.

Αυτό σημαίνει πως μέσα στον επόμενο μήνα είναι αρκετά πιθανό να δημοπρατηθούν και οι δύο μονάδες, ενώ, εφόσον “ξεκολλήσει” ο διαγωνισμός της ΜΕΑ Γραμματικού από το ΣτΕ, είναι πολύ πιθανό να έχουμε και τον ανάδοχο για το σημαντικότερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια.

Πιο καθαρή Αττική και λιγότερα πρόστιμα από την ΕΕ

Με αυτό τον τρόπο η Αττική θα μπει σε μία τροχιά διαχείρισης των απορριμμάτων της, δίνοντας μία σημαντική ανάσα στην πρωτεύουσα και τουλάχιστον στο ⅓ του πληθυσμού της Ελλάδας. Αυτό συμβαίνει καθώς εάν προσθέσουμε τους 60000 τόνους απορριμμάτων της ΜΕΑ Γραμματικού με τους 260000 της Φυλής και τους 180000 του Σχιστού ανά έτος, τότε μπορούμε να κάνουμε λόγο για ένα σύνολο 500000 τόνων απορριμμάτων σε ετήσια βάση.

Το παραπάνω εκτός από την καθαριότητα θα συμβάλει και στη μείωση των προστίμων που καλείται να πληρώνει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της διάθεσης των μη επεξεργασμένων απορριμμάτων σε Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ). Να υπενθυμίσουμε πως η Ελλάδα “γλίτωσε” συνολικά πρόστιμα αξίας 1,2 εκατομμυρίων ευρώ από στη διάρκεια ενάμιση έτους, καθώς από το Β’ εξάμηνο του 2019 και για όλο το 2020 “έκλεισαν” 10 ΧΑΔΑ. Μάλιστα υπολογίζεται πως για κάθε εν λειτουργία ΧΑΔΑ η χώρα μας χρεώνεται 80000 ευρώ σε πρόστιμα.

Οι αντιδράσεις

Παρόλαυτα, υπάρχουν και φωνές οι οποίες αντίκεινται στην εγκατάσταση των μονάδων απορριμμάτων και στις τρεις περιοχές. Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα έχουν γίνει 2 προσφυγές στο ΣτΕ για τη μονάδα επεξεργασίας στο Γραμματικό, οι οποίες προέρχονται από τους Συλλόγους του «Δικτύου Πολιτών και Φορέων από το Βαρνάβα ως το Βουτζά», καθώς και το Δήμο Μαραθώνα.

Το ίδιο ισχύει και για τις μονάδες σε Φυλή και Σχιστό, όπου υπάρχουν αντιδράσεις από το Δήμο Φυλής για την πρώτη και τους Δήμους Κερατσινίου και Περάματος στη δεύτερη.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας