Νέα μονάδα αποθήκευσης ενέργειας με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης φαίνεται ότι δρομολογεί η ΔΕΗ.
Όπως προκύπτει από την άδεια που εξασφάλισε η εταιρεία από τη ΡΑΕ, η ΔΕΗ σχεδιάζει την κατασκευή μονάδας αντλησιοταμίευσης στη Δυτική Μακεδονία.
Η άδεια αφορά υποδομή αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης, μέγιστης ισχύος έγχυσης 148 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 148 MW. Το έργο οριοθετειται στη θέση «Ορυχείο Καρδιάς», του Δήμου Κοζάνης, το οποίο βρίσκεται κοντά στον ΑΗΣ Καρδιάς. Σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, η οποία δημιουργείται από τα νερά του ποταμού Αλιάκμονα.
Το νέο πρότζεκτ είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο και αναμένεται να αλλάξει την εικόνα στο γκρίζο τοπίο των λιγνιτωρυχείων. Παράλληλα, η νέα μονάδα θα συνδράμει στην προσπάθεια της απολιγνιτοποίησης. Τα ορυχεία λιγνίτη αναμένεται να κλείσουν σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς το καύσιμο θα περιοριστεί σημαντικά στο ενεργειακό μείγμα.
Η άδεια της εταιρείας έχει ισχύ για 35 χρόνια, μέχρι δηλαδή τις 06.02.2058. Όπως αναφέρεται στη σχετική άδεια, το έργο θα υλοποιηθεί μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης και ιδίων κεφαλαίων του φορέα υλοποίησης.
Η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί σημαντικό στοιχείο για το ενεργειακό σύστημα. Επιπροσθέτως κρίνεται απαραίτητη ούτως ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως ηλιακή και αιολική.
Σε αυτό το πλαίσιο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χορήγησε 16 άδειες για υποδομές αποθήκευσης ενέργειας, με τη χρήση συσσωρευτών. Η συνολική ισχύς έγχυσης των υποδομών φτάνει τα 666 MW.
Εάν συνυπολογιστεί και η 17η άδεια της ΔΕΗ για την αντλησιοταμίευση, τότε η ισχύς αγγίζει τα 814 MW.
Τα μεγάλα έργα
Μεταξύ των αδειών υπάρχουν ορισμένες που ξεχωρίζουν. Σε αυτή την περίπτωση ανήκει το πρότζεκτ της γνώριμης πλέον, DIREEN Α.Ε, που κινείται δραστήρια στην αποθήκευση ενέργειας. Σύμφωνα με την άδεια η χρηματοδότηση του πρότζεκτ θα προέλθει από την Enel Finance International N.V. Η Direen διατηρεί συνεργασία με την Enel Green Power Hellas με στόχο την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ. Η εταιρεία μέσω του βραχίονα DISPATCH εξασφάλισε ακόμα μια άδεια για μονάδα αποθήκευσης ενέργειας με τη χρήση συσσωρευτών. Η υποδομή θα είναι μέγιστης ισχύος έγχυσης 100 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 100 MW. Οι εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν στη θέση «Στεφάνι-Κακκαβός», των Δήμων Βόλου και Ρήγα Φεραίου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ακόμα ένα μεγάλο πρότζεκτ είναι αυτό που δρομολογεί η RENEWABLE ENERGY STORAGE KΟZANI. Κύριος μέτοχος είναι η LACOURTE LTD. Η άδεια που εξασφάλισε η εταιρεία αφορά υποδομή για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 206 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 258 MW, στη θέση «1Α ΧΕΡΣΟΛΕΙΒΑΔΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΙΒΕΡΩΝ», του Δήμου Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Γερμανική παρουσία
Τέλος, δύο άδειες για εξίσου μεγάλα πρότζεκτ κλείδωσε η γερμανική IB VOGT, μέσω της ελληνικής συγγενικής IB VOGT GREECE.
Τα έργα της εταιρείας, θα βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και είναι συνολικής ισχύς έγχυσης 100 MW. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο έργο μέγιστης ισχύος έγχυσης 50 MW, θα υλοποιηθεί στο Δήμο Αλμυρού, στη θέση «Αγροκήπιο – HAFCO».
Το δεύτερο έργο μέγιστης ισχύος έγχυσης 50 MW, προβλέπεται στη θέση «Παπαλάκα», του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια της εταιρείας όσο και από τραπεζικό δανεισμό.
Στην αδειδοτική “καταιγίδα” της ΡΑΕ, βρέθηκε και η MAGNA VICTORIA, για μονάδα αποθήκευσης με συσσωρευτές μέγιστης ισχύος έγχυσης 40 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 45 MW, στο Δήμο Δήμου Κοζάνης.
Η πλειονότητα των παραγόντων του ενεργειακού κλάδου υποστηρίζει ένθερμα πως οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας πρέπει να βαδίζουν χέρι-χέρι με τις υποδομές ΑΠΕ. Για αυτό το λόγο τα έργα αποθήκευσης προβλέπεται να ανθίσουν μέσα στα επόμενα χρόνια .
Άλλωστε ο στόχος για επιπλέον 18 GW εγκατεστημένης πράσινης ενέργειας δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς της αποθήκευση. Για αυτό το λόγο τα σχέδια κάνουν λόγο για σχεδόν 8 GW από μονάδες αποθήκευσης, είτε με συσσωρευτές είτε με τη μέθοδο της αντλησιοταμιευσης.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV