Connect with us

Αναπλάσεις Θεσσαλονίκης

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: ξεκινά η εργολαβία ανάπλασης κεντρικών δρόμων στα Πεύκα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Το «Νερό» άρχισε να κυλά, πλέον, στους «Μύλους» της Δ.Ε. Πεύκων, αφού με το πέρασμα στην άνοιξη έχουν αρθεί όλα τα καιρικά εμπόδια που καθυστερούσαν την έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση του πρώτου μεγάλου κύκλου των έργων αναπλάσεων και οδοποιΐας που έχει προγραμματίσει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών

Πρόκειται για ένα σχέδιο παρέμβασης που περιλαμβάνει συνολικά 44 κεντρικές και περιφερειακές οδούς συνολικού μήκους 4,7 χιλμ., με το συνολικό προϋπολογισμό να αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ. Η εργολαβία υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά η έναρξη των εργασιών αναβλήθηκε εξαιτίας των παρατεταμένων αρνητικών καιρικών συνθηκών, με την ολοκλήρωσή τους να τοποθετείται στα τέλη του έτους.
 
Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη νέας οδοποιΐας ύψους 1.000.000 ευρώ που αφορά σε διανοίξεις και ασφαλτοστρώσεις, εργασίες ηλεκτροφωτισμού και κατασκευής πεζοδρομίων, όπως και φυτεύσεις δένδρων. Παράλληλα τρέχουν οι παρεμβάσεις σε διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου, όπως επίσης και οι επισκευές και συντηρήσεις πεζοδρόμων και πεζοδρομίων. 
 
«Δεκάδες δρόμοι, πάνω από το 60% των δρόμων της περιοχής, με διανοίξεις, με κράσπεδα, με ασφαλτοστρώσεις, με διαμορφώσεις πεζοδρομίων, με ηλεκτροφωτισμό και με διαμορφώσεις χώρων πρασίνου θα αλλάξουν πραγματικά την εικόνα στην περιοχή της Δ.Ε. Πεύκων», επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος, συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Τεχνικών Έργων Ντίνο Ζωγόγιαννη και Μικροέργων και Πρασίνου Αλέκο Σιμητόπουλο, και στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών, επισκέφτηκε και επιθεώρησε τις εργασίες στο πρώτο εργοτάξιο που στήθηκε στην ιστορική περιοχή των βυζαντινών Νερομύλων. Εκεί υλοποιείται η διάνοιξη της ομώνυμης οδού, όπου κατασκευάζεται ένα νέο τμήμα μήκους 120 μέτρων, με παράλληλη κατασκευή και επίστρωση πεζοδρομίων και φυτεύσεις δένδρων.
 
Εμπόδια από καταπατήσεις κι αυθαίρετες κατασκευές
«Στη συγκεκριμένη περιοχή που ξεκίνησαν τα έργα είναι η περιοχή των βυζαντινών Νερομύλων, μια ιστορική περιοχή που πήρε το όνομά της από την εγκατάσταση δεκάδων νερόμυλων από την εποχή του Βυζαντίου, υπολείμματα των οποίων δυστυχώς λίγα βέβαια υπάρχουν ακόμη. Τις προηγούμενες δεκαετίες η κερδοσκοπία της γης οδήγησε κάποιους ασυνείδητους να κατεδαφίσουν και να εξαφανίσουν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των βυζαντινών μνημείων τα οποία ήταν άνω των χιλίων ετών», ανέφερε ο κ.Δανιηλίδης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την έναρξη των εργασιών, το πρόγραμμα των οποίων θα αγκαλιάσει όλη την περιοχή των Πεύκων.
Εκτός από τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, όμως, τα συνεργεία είχαν να αντιμετωπίσουν και φαινόμενα καταπατήσεων ή αυθαίρετων κατασκευών που προέβαλαν επιπλέον εμπόδια στην έναρξη των εργασιών.
 
«Αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίσουμε κάποια σοβαρά προβλήματα από καταπατήσεις, εγκαταστάσεις, κατοικίες, παράγκες και περιφράξεις σε διάφορους δημοτικούς χώρους είτε δρόμων, είτε πλατειών, είτε χώρων πρασίνου. Εξαντλούμε όλα τα περιθώρια της πειθούς έτσι ώστε να απομακρύνουμε τους καταπατητές από τους συγκεκριμένους δημοτικούς χώρους. Για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει η απαιτούμενη συνεργασία, κινούμε τις νόμιμες δικαστικές διαδικασίες για τη διοικητική αποβολή. Στην εποχή που ζούμε πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι κανείς μας δεν έχει το δικαίωμα, εν ονόματι των προσωπικών του συμφερόντων, να λειτουργεί εις βάρος της κοινωνίας, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος», τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.
 
Επενδύσεις σε όλα τα μέτωπα
Τα έργα, όμως, και οι παρεμβάσεις στη Δ.Ε. των Πεύκων δεν εξαντλούνται στον τομέα της οδοποιΐας, αλλά επεκτείνονται σε όλα τα επίπεδα και τις κατηγορίες των υποδομών. Τη διετία 2011-2012, από τη συνένωση των τεσσάρων δήμων Συκεών, Νεάπολης, Πεύκων, Αγ.Παύλου), στη Δ.Ε. Πεύκων επενδύονται πάνω από 7,5 εκατ. ευρώ, που αφορούν, επιπλέον, στην αποπληρωμή και ολοκλήρωση παλιών συνεχιζόμενων έργων, στις οικοδομικές εργασίες στα σχολεία, σε ελαιοχρωματισμούς σχολείων, συνδέσεις κτιρίων με τα δίκτυα ΔΕΗ και φυσικού αερίου, συντηρήσεις παιδικών χαρών και πάρκων (μεταξύ των οποίων και το ΔΕΛΑΣΑΛ), οδοσημάνσεις, κλπ.
 
Κρίσιμες ήταν οι παρεμβάσεις και σε κοινωνικοπρονοιακές υποδομές και σχολικά κτίρια. Χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση των παιδοβρεφονηπιακών σταθμών, όπου ο σταθμός της Γρυπάρη ολοκληρώθηκε με κονδύλια από το δημοτικό ταμείο (400.000 ευρώ), και τη δημιουργία ενός νέου στη Μ.Λοΐζου (450.000 ευρώ) στη στροφή Φιλύρου.
 
Ταυτόχρονα βελτιώθηκαν κι ενισχύθηκαν οι υποδομές στους ήδη λειτουργούντες με τη δημιουργία νέων τμημάτων για παιδιά και νήπια, για να φτάσουν συνολικά στα 16 τμήματα. Με τον τρόπο αυτόν καλύφτηκαν στο σύνολό τους οι αιτήσεις γονέων για τη φιλοξενία 350 παιδιών, από τα οποία τα 225 εντελώς δωρεάν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», ενώ εξασφαλίστηκαν άλλες 400 θέσεις παιδιών στα ΚΔΑΠ.  
 
Πηγή:ypodomes.com

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα