Connect with us

Αναπλάσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού: 10 χρόνια… συζητήσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Επέτειο πρόκειται να έχουμε για το πρώην Διεθνές Αεροδρομίου του Ελληνικού που κλείνει σε δύο μήνες 10 χρόνια κλειστό! Η μετατροπή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο έχει περάσει από στάδια, έγιναν μελέτες, έγιναν εξαγγελίες αλλά τελικά τίποτε δεν έχει προχωρήσει αφήνοντας ένα χώρο με έκταση πάνω από 6.000 στρέμματα να μένει ανεκμετάλλευτος.

Η μόνη χρήση του παλιού αεροδρομίου την τελευταία πενταετία είναι η χρήση των στεγασμένων χώρων σαν εκθεσιακά κέντρα που είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Η εξέλιξη σε αυτό το ζήτημα είναι πως οι χώροι αυτοί θα περάσουν στην ΔΕΘ καθώς επήλθε συμφωνία για την χρήση των χώρων για τα επόμενα χρόνια διασφαλίζοντας πολλές θέσεις εργασίας και προσέλκυση χιλιάδων επισκεπτών με την αντίστοιχη εμπορική αξιοποίηση του.

Για το υπόλοιπο τεράστιο τμήμα πολύς λόγος έγινε για επένδυση από το Κατάρ, για τη δημιουργία ενός μικρού Λας Βέγκας με καζίνο, ξενοδοχεία, εμπορικά κ.α Ούτε όμως και σε αυτή την περίπτωση προχώρησε κάτι. Και ο χώρος παραμένει ως έχει.

Πριν από μερικούς μήνες με κοινό μέτωπο οι Δήμοι Ελληνικού, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Αλίμου είχαν εναντιωθεί στην μερική τσιμεντοποίηση του πάρκου και είχαν παρουσιάσει την δική τους πρόταση για την αποκλειστική χρήση του παλιού αεροδρομίου ως αστικό πάρκο υψηλού πρασίνου με πολύ χαμηλό κόστος.

Το γεγονός είναι ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει μια ξεκάθαρη στρατηγική για το μέλλον της έκτασης που σήμερα είναι το καλύτερο «φιλέτο» στο real estate της πρωτεύουσας. Μέχρι να αποφασιστεί η οριστική τύχη της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου θα περάσουμε από αρκετά επεισόδια και περιμένουμε τις ενέργειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος που είναι εντέλει αρμόδιο για το πώς θα αξιοποιηθεί αυτός ο τεράστιος χώρος που έχει φοβερά συγκριτικά πλεονεκτήματα καθώς βρίσκεται σχεδόν δίπλα από το θαλάσσιο μέτωπο, έχει πρόσβαση σε μέσα σταθερής τροχιάς, εφάπτεται πάνω σε δύο μεγάλες λεωφόρους της πόλης (Ποσειδώνος και Βουλιαγμένης) και στο μέλλον θα έχει και επαφή με την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο στην ιστορία του Ελληνικού είναι και οι πολλές διαφορετικές γνώμες που καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την τελική κρίση. Ο νέος δήμαρχος της Αθήνας σε πρόσφατη συνέντευξη υποστήριξε πως θα ήταν καλύτερο να γινόταν ένα μικρότερο πάρκο στο Ελληνικό με αντίστοιχη «παρκοποίηση» περιοχών του Δήμου Αθηναίων που η αλήθεια είναι ότι πάσχει από περιοχές πρασίνου λόγω της πολύ σφιχτής του δόμησης.

Advertisement

Αυτές τις μέρες περιμένουμε και τη σύγκλιση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων που ίσως να συμπεριλάβει και την έκταση του παλιού Αεροδρομίου που σημειωτέον θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και στα σχέδια αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Το σίγουρο είναι ότι ο χρόνος των αποφάσεων έχει σχεδόν φτάσει και ελπίζουμε η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό να επιτευχθεί έστω και αν δεν χρησιμοποιηθεί το 100% του διαθέσιμου χώρου.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Advertisement
 SINTECNO
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Ετικέτες

Advertisement

δημοφιλη θεματα