Connect with us

Επικαιρότητα

Μηταράκης: Τα έργα ΣΔΙΤ είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενθαρρυντικά χαρακτήρισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κος Μηταράκης τα νέα για τα έργα με  συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Όπως είπε η Ελλάδα επανακάμπτει.

Αναφέρθηκε στα νέα έργα ΣΔΙΤ καθώς το 2014 είχαμε την υπογραφή τριών συμβάσεων, αξίας 130 εκ ευρώ. Αυτά είναι τα πρώτα έργα ΣΔΙΤ που υπογράφηκαν μετά το 2009 και φέρνουν τη χώρα μας 4η στην γενική κατάταξη πανευρωπαϊκά στην υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ για το α’ εξάμηνο του 2014.

Παράλληλα, μέχρι  το πρώτο εξάμηνο του 2015, αναμένεται να υπογραφούν 9 Συμβάσεις ΣΔΙΤ συνολικής αξίας 650 εκατ. ευρώ.

ΤΙ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΔΙΤ
Αφορούν στους τομείς της διαχείρισης απορριμμάτων, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, στις κοινωνικές υποδομές και την αστική ανάπτυξη.

Στα ελληνικά έργα ΣΔΙΤ, έχουμε ένα καινοτόμο μίγμα χρηματοδότησης. Η χρηματοδοτική συμμετοχή του δημοσίου στα έργα ΣΔΙΤ, γίνεται μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων των Διαρθρωτικών Ταμείων, όπως το πρόγραμμα JESSICA.

Για πρώτη φορά συμμετέχει στη χρηματοδότηση έργων ΣΔΙΤ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μετά το 2009.

Μία ακόμα καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα, είναι το ότι η αποπληρωμή των έργων γίνεται σταδιακά και σε βάθος χρόνου και όχι με την «παραλαβή» και στη βάση ενός λεπτομερούς μηχανισμού αξιολόγησης της ποιότητας του έργου. Αυτό δίνει ισχυρά κίνητρα στους κατασκευαστές να τηρούν τα χρονοδιαγράμματα και να παρέχουν έργα υψηλού επιπέδου.

Μεταύ άλλων ο κος Μηταράκης είπε “Η απόσταση που διανύθηκε είναι μεγάλη. Όλοι θυμόμαστε, δύο χρόνια πριν, την κατάσταση στα δημόσια  έργα.

Η κρίση και τα νέα οικονομικά δεδομένα, η μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η αδυναμία των ελληνικών τραπεζών να εκταμιεύσουν κεφάλαια, είχαν καταστήσει ουσιαστικά αδύνατο για το ελληνικό δημόσιο να ”τρέξει” δημόσιους διαγωνισμούς.

Σε ότι αφορά στα ΣΔΙΤ: Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργεί και φτιάχνει πραγματικές ευκαιρίες για επενδύσεις και υψηλής ποιότητας δημόσια έργα.”

Ήδη σε 5 περιπτώσεις έχουμε αναδόχους (Πελοπόννησο, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Σέρρες, Ηλεία) και προχωράει γρήγορα η διαδικασία και για την Αλεξανδρούπολη.

Σε όλα αυτά τα έργα υπάρχουν: αυστηρός δημόσιος έλεγχος, ανοιχτές τεχνολογίες, έντονος ανταγωνισμός και το κύριο κριτήριο της επιλογής είναι η χαμηλότερη τιμή για τον πολίτη. Ως αποτέλεσμα έχουμε: Απόλυτα  περιβαλλοντικά έργα, σωστά διαστασιολογημένα και με χαμηλό κόστος για τον πολίτη.

Δεύτερο, η επίσημη πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα η Γενική Γραμματεία δημοσίων Εσόδων για την υλοποίηση ως έργο ΣΔΙΤ των xray -scanners στα τελωνεία.

Τρίτο, η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή 14 σχολείων σε 7 δήμους της Αττικής.

Είναι το πρώτο έργο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδοτήθηκε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το χρηματοδοτικό εργαλείο Jessica.

Tέταρτο, το έργο των 7 πυροσβεστικών σταθμών, συνολικής αξίας 25,9 εκατ. ευρώ.

Εντός των  επόμενων εβδομάδων παραδίδονται και αποτελούν το πρώτο έργο ΣΔΙΤ που ολοκληρώνεται.

Η καθυστέρηση στην παράδοση του έργου, όχι μόνο δεν κόστισε στους Έλληνες πολίτες, αλλά αντιθέτως το Δημόσιο εξοικονόμησε  5,7 εκατ. ευρώ παραλαμβάνοντας ποιοτικές υποδομές.

Πέμπτο, το έργο της Τηλεματικής. Για το συγκεκριμένο έργο υπογράφηκε η σύμβαση υλοποίησης στις Αστικές Συγκοινωνίες Αττικής μόλις πριν από πέντε μήνες (στις 30 Ιουνίου 2014) και ήδη λειτουργούν πιλοτικά οι πρώτες έξυπνες στάσεις που αναβαθμίζουν ουσιαστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους Αθηναίους αλλά και τους επισκέπτες της πόλης.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως μέσω της διαδικασίας των ΣΔΙΤ, το κράτος έχει έναν σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος, καθώς με λιγότερους δημόσιους πόρους, έχουμε περισσότερα και καλύτερα έργα.

Παράλληλα, η αγορά δείχνει την εμπιστοσύνη της στο θεσμό, καθώς στους διαγωνισμούς των έργων ΣΔΙΤ, συμμετέχουν πολλές ελληνικές και διεθνείς εταιρείες, μικρού και μεγάλου μεγέθους.

Τα έργα ΣΔΙΤ είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Πριν δώσω τον λόγο στο Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Νικόλαο Μαντζούφα θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο με αφορμή την επιστολή που απέστειλε η Περιφερειάρχης Αττικής προς όλους τους Δημάρχους της Περιφέρειας σχετικά με το φλέγον θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Όλα όσα σας περιέγραψα σηματοδοτούν τη δυναμική επαναφορά της χώρας, τη σταδιακή επικράτηση ενός δημιουργικού τρόπου σκέψης και δράσης για την Ανάπτυξη.

Και είναι πραγματικά κρίμα που η κυρία Δούρου, προφανώς επειδή δεν έχει συνειδητοποιήσει, παρά την ανάληψη των καθηκόντων της, τη διαφορά μεταξύ διοίκησης και διαμαρτυρίας,  δεν θέλει να προχωρήσουν εκείνα τα έργα που θα δώσουν μια οριστική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Επιλέγει να βάλει, στην κυριολεξία, τα «σκουπίδια κάτω από το χαλί.

Θέλω να πιστεύω πως οι εξελίξεις θα ξεπεράσουν αυτές τις άγονες νοοτροπίες.  Η χώρα βρίσκεται ενώπιον πολύ βαριών προστίμων για την μη επίλυση του θέματος της διαχείρισης απορριμμάτων. Ας δώσουμε λύσεις τώρα.

ypodomes.com
 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Επικαιρότητα

Πατούλης: Ρεαλιστικό το πρόγραμμα των έργων της Περιφέρειας Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμανση οδικών έργων

«Την τακτική της άκρατης και αλόγιστης υπερδέσμευσης των πόρων της Περιφέρειας με τον ορατό, άμεσο και βέβαιο κίνδυνο σε πολύ λίγο καιρό να βρεθεί προ οικονομικού αδιεξόδου συνεχίζει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής», κατήγγειλε ο Γιάννης Σγουρός με ανακοίνωσή του.

Ο κ. Σγουρός υποστηρίζει ότι ο κ. Πατούλης ακολουθεί πιστά την τακτική της προκατόχου του κας Ρένας Δούρου που κατά τα άλλα κατήγγειλε.

“Υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής”, απάντησε ο Περιφερειάρχης Αττικής που αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Η Περιφέρεια Αττικής, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της, υλοποιεί ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα τεχνικών έργων, που στόχο έχει να ενισχύσει τις υποδομές των 66 Δήμων του Λεκανοπεδίου και να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ρεαλιστικό, αφού υλοποιείται με βάση τις σημερινές πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι ανάγκες της Αττικής είναι μεγάλες και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν, για να τις καλύψουμε άμεσα όλες.

Έχουμε δηλώσει υπεύθυνα ότι η Αττική χρειάζεται σήμερα πάνω από 6 δις ευρώ , για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της σε υποδομές ( αντιπλημμυρικά, οδικά έργα, αναπλάσεις, αποχέτευση, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και βίο αποβλήτων, κλπ) αλλά στα ταμεία μας δεν βρήκαμε ούτε το 5% από τα χρήματα αυτά.

Αντίθετα, αυτό που βρήκαμε, ήταν υποσχέσεις και δεσμεύσεις από την προηγούμενη Διοίκηση για έργα, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 2 δις ευρώ, όταν στα ταμεία μας γνώριζαν ότι δεν υπήρχε ούτε το 10% των χρημάτων αυτών.

Όμως δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Αυτόν τον πρώτο χρόνο, εργαζόμαστε συστηματικά κι αναζητούμε πρόσθετους πόρους για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό:

-Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να εξασφαλίσουμε πάνω από 250 εκ. ευρώ , με τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε έργα στην Αττική.

-Αναζητούμε ιδιωτικά κεφάλαια κι αξιοποιούμε το εργαλείο των ΣΔΙΤ για να μην μείνουμε πίσω σε άμεσης ανάγκης παρεμβάσεις, όπως π.χ. οι υποδομές που απαιτούνται για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.

-Διεκδικούμε από το Υπουργείο Οικονομικών πρόσθετους πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

-Έχουμε αυξήσει κατακόρυφα την απορροφητικότητα των πόρων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ ( πρώτη πλέον σε απορροφητικότητα Περιφέρεια της χώρας) κι έχουμε προετοιμαστεί για να εκμεταλλευθούμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δοθούν εμπροσθοβαρώς. Οι πόροι που θα εξασφαλίσουμε για την Αττική θα είναι οι περισσότεροι που θα έχουν δοθεί ποτέ στην Περιφέρεια μας και θα μας δώσουν την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε έργα σε όλους τους Δήμους, που θα έχουν ώριμες μελέτες.

-Πρόσθετους πόρους διεκδικούμε επίσης ως Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσουμε έργα στους Δήμους, κι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Σγούρος άφησε μόνο άλυτα προβλήματα στην Αττική, γι’ αυτό δε μπορεί να κατηγορεί τη σημερινή Διοίκηση. Στη διάρκεια της θητείας του δεν έλυσε το πρόβλημα των απορριμμάτων, δεν έδωσε λύση στην αντιπλημμυρική προστασία, δεν κατάφερε να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για να κάνει έργα απαραίτητα στην Αττική.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

TUV AUSTRIA ACADEMY: Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρώτες βοήθειες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

TUV Austria Academy

TÜV AUSTRIA Academy διοργανώνει στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα (Λεωφόρος Μεσογείων 429, Αγία Παρασκευή) το πιστοποιημένο από τον Οργανισμό SAR (Safety and Rescue Training Organisation) εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ – ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ”, στις 04/09/2020 ⌚ 09:00 έως 16:00.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Την αναλυτική περιγραφή του προγράμματος μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.tuvaustria.academy/category_id=5%26service_id=158

Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε μας στο 210 5220920 (εσωτ. 216 και 224).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Συνάντηση στο ΥΠΕΝ για το νέο «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πράσινο σπίτι ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΝ, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 29 Αυγούστου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης και ο Πρόεδρος της Μ.Ε. Ενέργειας του Τμήματος κ. Δημήτρης Κουσκουρίδης, με θέμα το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον», που αναμένεται να προκηρυχθεί με νέα ονομασία («Εξοικονομώ-Αυτονομώ»).

Στη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε η ετοιμότητα του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να συμβάλλει με τις προτάσεις και παρατηρήσεις του, ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη και επιτυχία του προγράμματος, ενώ μεταξύ άλλων, οι κ. κ. Τσακούμης και Κουσκουρίδης, υπογράμμισαν:

– Την ανάγκη να διασφαλιστεί εγκαίρως η τεχνική επάρκεια της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν λόγω τεχνικών προβλημάτων.

– Την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να επεκταθεί η κάλυψη του προγράμματος και σε ακίνητα Γ’ Ενεργειακής Κατηγορίας, γεγονός που θα βοηθήσει και στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που θέτει το Υπουργείο για τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων πολιτών.

– Την ανάγκη να προβλεφθούν προθεσμίες των τραπεζικών διαδικασιών που ακολουθούν την έγκριση αιτήσεων των ενδιαφερομένων πολιτών, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εκταμιεύσεων από πλευράς τραπεζών και υλοποίησης του προγράμματος.

– Το αίτημα να εξεταστεί το ενδεχόμενο οριστικοποίησης των αιτήσεων του προηγούμενου κύκλου που βρίσκονται ήδη στο 3ο στάδιο.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς, ενημέρωσε πως εντός της επόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως τη Δευτέρα, αναμένεται η επίσημη προκήρυξη του οδηγού του νέου προγράμματος, πως είναι μεγάλο το ποσό των διαθέσιμων κονδυλίων με αποτέλεσμα να θεωρείται εφικτή η κάλυψη 60.000 κατοικιών ενώ προβλέπονται αρκετές αλλαγές, με κίνητρα για φωτοβολταϊκά συστήματα, προώθηση της ηλεκτροκίνησης και για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Αναφορικά με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση και προγραμματισμός ανά γεωγραφική Περιφέρεια.

Τέλος ο Υφυπουργός ευχαρίστησε το ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη διάθεση συμβολής στην αποτελεσματικότερη δυνατή υλοποίηση του προγράμματος, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πολίτες θα εξυπηρετηθούν σε σύντομο χρόνο και χωρίς προβλήματα από την αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα