Connect with us

Πολιτική Επικαιρότητα

Μίχαλος: να προβληθούν να πλεονεκτήματα στις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Δημοσιεύθηκε

στις

 

«Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ είναι μηδενικού ρίσκου λόγω του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου»

Την προβολή των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που παρέχουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και ιδιαίτερα η αιολική ενέργεια, ζητεί από την κυβέρνηση με επιστολή του στους συναρμόδιους υπουργούς ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.
 
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ είναι μηδενικού ρίσκου λόγω του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, ενώ το κόστος παραγωγής της αιολικής ενέργειας είναι χαμηλότερο κατά 5% από αυτό μιας μονάδας φυσικού αερίου και βέβαια η παραγόμενη ενέργεια είναι φιλική προς το περιβάλλον. Με την προβολή από μέρους της κυβέρνησης των πλεονεκτημάτων αυτών θα δοθεί νέα σημαντική ώθηση των επενδύσεων σε αιολική ενέργεια, που αποτελεί έναν τομέα που στηρίζει την εθνική οικονομία, ενώ θα καταστήσει και ανταγωνιστικότερες τις ελληνικές επιχειρήσεις που θα μπορούν να προμηθεύονται φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια.
 
Μέρος από το κείμενο της επιστολής:
 
«Κύριε Υπουργέ,
 
Το Επιμελητήριό μας έχοντας επίγνωση της κρισιμότητας της περιόδου που διανύουμε και προκειμένου να επιτελέσει το θεσμικό του ρόλο ως Συμβούλου της Πολιτείας, επ’ ευκαιρία της συγκρότησης νέας Κυβέρνησης, στην οποία εύχεται κάθε επιτυχία, επιθυμεί να σας γνωρίσει τα ακόλουθα:
 
Η δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και η διαμόρφωση συνθηκών ανταγωνιστικότητας για τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων που θα πραγματοποιήσουν επενδύσεις είναι για τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας και την επιχειρηματική κοινότητα οι δύο λύσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
 
Η ανάδειξη κλάδων της ελληνικής οικονομίας που θα πρωταγωνιστήσουν σε αυτήν την νέα πορεία προσελκύοντας και ξένους επενδυτές πρέπει να αποτελέσει την προτεραιότητα της κυβέρνησης, των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων.
 
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι ένας από τους δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους που περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα για να συνεχίσει να προσελκύει επενδύσεις προσφέροντας ταυτόχρονα στους ξένους επενδυτές την αναγκαία ασφάλεια μέσα στις ασφυκτικές συνθήκες της οικονομικής ύφεσης.
 
Το Ε.Β.Ε.Α., ως φορέας που εκπροσωπεί χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες καταναλώνουν ενέργεια
επισημαίνει τα εξής αναφορικά με τη δυναμική που αναπτύσσεται στις Α.Π.Ε., τα πλεονεκτήματα που έχουν οι επιχειρήσεις με την κατανάλωση «καθαρής» και φτηνής ενέργειας αλλά και το ασφαλές περιβάλλον που προσφέρουν για επενδύσεις:
 
Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, η εγκατεστημένη ισχύς των Α.Π.Ε. ανερχόταν το τέλος του 2011 σε στα 2.516,19 MW αποτελώντας περίπου το 20% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας. Με δεδομένο το στόχο για παραγωγή 10.650 MW από ΑΠΕ όλων των τεχνολογιών το 2020, τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης είναι τεράστια.
 
Κυρίαρχη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας αποτελεί η αιολική ενέργεια. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν στην Ελλάδα πάνω από 1.700 MW αιολικών πάρκων και κατασκευάζονται περίπου 300 MW. Τα 300 ΜW αντιστοιχούν σε ένα συνολικό ύψος επενδύσεων περί τα 450 εκατ. Ευρώ. Στα επόμενα 2 με 3 χρόνια εκτιμάται ότι θα έχουν εγκατασταθεί τουλάχιστον 2.500 MW αιολικών πάρκων (υπό υλοποίηση νέα 800 ΜW) γεγονός που σημαίνει ύψος νέων επενδύσεων 1,2 δις ευρώ.

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα