Νίκος
Καραγιάννης

Τη βούληση του να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καθυστερούν την επένδυση της Cosco στον Πειραιά εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση που είχε το πρωί της Τετάρτης με την διοίκηση της κινεζικής εταιρείας. Ο πρόεδρος της ΝΔ βρέθηκε στα γραφεία της Cosco στον Πειραιά όπου ενημερώθηκε από τα στελέχη της για το σχέδιο της εταιρείας για την επέκταση των επενδύσεων στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων προβλήτες για κρουαζιερόπλοια, επιβατικό σταθμό, επέκταση του τερματικού σταθμού αυτοκινήτων (car terminal), ξενοδοχεία και κέντρο logistics το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με το σιδηροδρομικό δίκτυο για να μετακινούνται γρηγορότερα τα εμπορεύματα σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η άποψη της ΝΔ «είναι σταθερή. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την καθυστέρηση επενδύσεων».

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μπορούμε πάντα να βρούμε μια ικανοποιητική ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να προστατεύσουμε τον πολιτιστικό μας θησαυρό και της ανάγκης να μην αποτελεί αυτό εμπόδιο στη δρομολόγηση επενδύσεων».

«Πάγια θέση μας είναι ότι οι κανόνες του παιχνιδιού δεν πρέπει να αλλάζουν εκ των υστέρων. Όταν έχει δρομολογηθεί ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο, με επενδυτές οι οποίοι έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους και οι οποίοι έρχονται να προσφέρουν στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας σε ένα master plan το οποίο είναι εγκεκριμένο, οποιαδήποτε αλλαγή των κανόνων από τη διοίκηση, από το ελληνικό κράτος εκ των υστέρων δημιουργεί προβλήματα και ερωτηματικά», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Έχουμε στηρίξει από την πρώτη στιγμή ανεπιφύλακτα την επένδυση αυτή. Θεωρούμε την ιστορία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά ως μια πολύ επιτυχημένη ξένη επένδυση, η οποία έγινε στη χώρα μας, σε δύσκολες μάλιστα συγκυρίες. Αποδείξατε στην πράξη ότι δημιουργήσατε πολλές καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας», συνέχισε o πρόεδρος της ΝΔ και αφού επανέλαβε την στήριξη του κόμματός του, κατέληξε :«Θα σεβαστούμε τους νόμους και το Σύνταγμα, αλλά θα διαμορφώσουμε ένα τέτοιο πλαίσιο που δεν θα δημιουργούμε αδικαιολόγητα εμπόδια στη προσπάθειά σας να ολοκληρώσετε αυτήν την επένδυση».

Όπως επισημαίνεται από την Πειραιώς στη συζήτηση δόθηκε έμφαση στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει το λιμάνι του Πειραιά και η Ελλάδα στην μετακίνηση εμπορευμάτων στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης καθώς η εναλλακτική διαδρομή από τα λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης διαρκεί κατά μέσο όρο 6 ημέρες παραπάνω.

Επισημάνθηκε εξάλλου ότι με την έλευση της Cosco, το λιμάνι του Πειραιά ανέβηκε από την 93η θέση στην 32η παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, ενώ το 2019 αναμένεται να γίνει το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΟΥΒΕΛΗ
Σχεδόν άμεση ήταν η αντίδραση από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Ο υπ.Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης με ανακοίνωση σημείωσε πως “Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη που ακολούθησαν την επίσκεψη του στον ΟΛΠ και ιδιαίτερα οι αναφορές του περί «αλλαγής κανόνων από τη Διοίκηση και από το Ελληνικό Κράτος εκ των υστέρων» και περί «εγκεκριμένου MasterPlan», δηλώνουν την πλήρη άγνοια τόσο του ιδίου όσο και των στελεχών της ΝΔ, για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αξιολόγηση και έγκριση των επενδύσεων στα λιμάνια και την πορεία αξιολόγησης του masterplan του ΟΛΠ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε επίσης να γνωρίζει ότι η αξιολόγηση των επενδύσεων στα λιμάνια από το Υπουργείο Πολιτισμού, προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο συγκρότησης και λειτουργίας της ΕΣΑΛ, το οποίο δεν δημιουργήθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και το οποίο σωστά προβλέπει την έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού των επενδυτικών σχεδίων στα λιμάνια. Άλλωστε η εν λόγω έγκριση, έχει δοθεί για το σύνολο τωνmasterplan που έχουν μέχρι σήμερα αξιολογηθεί.

Επίσης όλες οι διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, ακολουθούν τους όρους της Σύμβασης Παραχώρησης η οποία έχει συμφωνηθεί με τον ΟΛΠ και έχει κυρωθεί από την Βουλή των Ελλήνων και με ψήφο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτό, και σε στενή συνεργασία με τον ΟΛΠ, εγκρίθηκε το σύνολο των υποχρεωτικών επενδύσεων, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των πρόσθετων, υπό προϋποθέσεις που τίθενται τόσο από τη Σύμβαση Παραχώρησης όσο και από την Ελληνική νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Κυβέρνηση στηρίζει το σχέδιο ανάπτυξης του λιμανιού του Πειραιά, με κριτήρια την ενίσχυση της τοπικής και εθνικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την εναρμόνιση με τις ανάγκες των κατοίκων και των λειτουργιών των παραλιμένιων Δήμων, καθώς και τη συνεισφορά του (του σχεδίου ανάπτυξης) στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, με σεβασμό στις εργασιακές σχέσεις”.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV