Νίκος
Καραγιάννης

Το φιλόδοξο σχέδιο του προκειμένου να γίνει η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός αλλά και να δημιουργηθούν σταδιακά μέσα στην επόμενη πενταετία 700.000 νέες θέσεις εργασίας παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις προτεραιότητές του , στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα προσέλκυσης επενδύσεων, στην άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι υπάρχουσες επιχειρήσεις αλλά και στις νέες θέσεις απασχόλησης, έχοντας ταυτόχρονα το βλέμμα στους νέους που έχουν εγκαταλείψει απογοητευμένοι την Ελλάδα αναζητώντας την τύχη τους στο εξωτερικό.

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα άλλωστε του προέδρου της ΝΔ, είναι να πείσει τους νέους που έχουν φύγει να επιστρέψουν, προκειμένου – όπως είπε – να στηρίξουν την ανάρρωση της ελληνικής κοινωνίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό όμως, τόνισε, είναι «να τους παρέχουν καλές δουλειές, ώστε να έχουν μια σταθερή και όσο το δυνατόν προβλέψιμη ζωή σε αυτόν τον απρόβλεπτο κόσμο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας προκειμένου να γίνει η χώρα μας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, αναφέρθηκε στην ανάγκη απλοποίησης του ιδιωτικού περιβάλλοντος και παρεμβάσεων σε επιχειρηματικούς τομείς όπου η χώρα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «έχουμε ήδη προχωρήσει σε μία αναλυτική χαρτογράφηση για να δούμε ποιο είναι το αναπτυξιακό δυναμικό και ποιες είναι εν δυνάμει επενδύσεις οι οποίες ετοιμάζονται να γίνουν, ώστε να δούμε εάν χρειάζονται σημειακές παρεμβάσεις, , πέραν των οριζόντιων και των κλαδικών πολιτικών». Επέμεινε στην ενιαία εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και αναφέρθηκε στη συγκέντρωση των δομών εξωστρέφειας της χώρας στο Υπουργείο Εξωτερικών, μέσα από μία ειδική γραμματεία και μία εταιρεία –όπως είπε– η οποία θα συγκεντρώσει διάσπαρτες σήμερα αρμοδιότητες που βρίσκονται στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ώστε να υπάρχει μία ενιαία ταυτότητα για το brand της χώρας.

«Να ευθυγραμμιστεί η δουλειά που κάνουν οι πρέσβεις και οι εμπορικοί αντιπρόσωποι, για να μπορούμε επιτέλους να “πουλήσουμε”, με την καλή έννοια, το brand «Ελλάδα» ουσιαστικά στο εξωτερικό», σημείωσε.

Ερωτηθείς γιατί στο υπουργείο Εξωτερικό, τόνισε ότι «πρέπει να αλλάξει όλη η κουλτούρα του υπουργείου, και από ένα υπουργείο, το οποίο ασχολείται πρωτίστως με γεωπολιτικά ζητήματα, να γίνει ένα υπουργείο το οποίο θα υποστηρίξει πραγματικά την ελληνική εξωστρέφεια». Τις επιχειρήσεις, σημείωσε, που αγωνίζονται να μπουν σε ξένες αγορές, να εξάγουν, να κάνουν επενδύσεις στο εξωτερικό. «Αλλά, φυσικά και τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Και θα αναζητήσουν ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ταυτόχρονα ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και προβλεψιμότητα των πολιτικών εξελίξεων. Χρειάζεται ακόμη, πρόσθεσε, «συγκεκριμένες παρεμβάσεις φορολογικού χαρακτήρα, που δεν περιορίζονται μόνο στη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Αυτό δεν αφορά τόσο τις νέες επενδύσεις οι οποίες θα γίνουν, όσο τα εργαλεία όπως υπεραποσβέσεις, που μπορούν να κάνουν τις νέες παραγωγικές επενδύσεις πιο ελκυστικές» είπε για να προσθέσει.

«Επιμένω πολύ στην απλοποίηση του ιδιωτικού περιβάλλοντος και για αυτό έχω εξαγγείλει μία ενιαία αδειοδοτική αρχή σε επίπεδο υφυπουργού, ώστε, όταν υπάρχουν καθυστερήσεις από τη διοίκηση, να έχει τη δυνατότητα αυτή η αρχή να αδειοδοτεί τουλάχιστον τις μεγάλες και τις μεσαίες επενδύσεις από ένα επίπεδο και πάνω».

Στάθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα της χρηματοδότησης αλλά και στην τήρηση των δεσμεύσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο – είπε – θα πρέπει, επιτέλους, να προτεραιοποιηθεί, με έναν τρόπο λογικό και συνεκτικό.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα παρουσιάσει «τα σημαντικά έργα, τα οποία θέλουμε εμείς να προτεραιοποιήσουμε για την επόμενη μέρα. Και θα αναζητήσουμε και τους πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης. Και υπάρχουν πολλοί. Και δεν είναι μόνο τα ιδιωτικά κεφάλαια».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV