Newsroom

Ικανοποιημένος από την αναγνώριση της στήριξης που παρείχε η κυβέρνηση λόγω πανδημίας από την επιχειρηματική κοινότητα Θεσσαλονίκης δήλωσε ο Πρωθυπουργός μετά το τέλος των διαδοχικών συσκέψεων που είχε στο διοικητήριο με τους τοπικούς βουλευτές, τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις που παραχώρησε τόνισε πως «μόνο μέσω του εργαλείου της επιστρεπτέας προκαταβολής δαπανήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό ποσό το οποίο ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας».

Έχουμε λόγο να αισιοδοξούμε για την προοπτική της οικονομίας τους επόμενους μήνες, είπε, προσθέτοντας “πιστεύουμε πως ο επόμενος χρόνος θα είναι χρόνος ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία”.

Όσον αφορά το αντικείμενο των συσκέψεων και τα έργα υποδομής, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος που “ανατρέχοντας στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση από το βήμα της ΔΕΘ πέρσι, έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο σε όλα τα έργα τα όποια πριν από ένα χρόνο είχαμε ανακοινώσει”.

Μετρό Θεσσαλονίκης

Για το σημαντικότερο έργο της Θεσσαλονίκης, αυτό της κατασκευής του Μετρό, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του «ότι ο σταθμός της Βενιζέλου θα παραδοθεί με τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα να έχουν επιστρέψει με απόλυτη επιστημονική και αρχαιολογική συνέπεια στη θέση τους. Όπως εξάλλου ήδη θα ξεκινήσει να γίνεται στο σταθμό της Αγίας Σοφίας. Θέλω να θυμίσω ότι όταν αποσπάστηκαν εκεί τα αρχαία δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη επανατοποθέτησής τους και δεν είχε αποκαλυφθεί τότε στην πόλη όλο αυτό το μεγάλο κύμα αντίδρασης που προκλήθηκε με το σταθμό της Βενιζέλου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λιμένας Θεσσαλονίκης

Συνεχίζοντας και αναφερόμενος στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, επισήμανε πως προχωρούν με ταχύτητα τα έργα βελτίωσης στην 6η προβλήτα, τα οποία αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2024.

Η σύμβαση διασύνδεσης του λιμανιού με την ΠΑΘΕ και την Εγνατία υπεγράφη τέλη Ιουλίου 2021 και βέβαια η σιδηροδρομικά σύνδεση έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ.

Εντός χρονοδιαγράμματος η ανάπλαση της ΔΕΘ

Το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ προχώρα και αυτό εντός χρονοδιαγράμματος. Ολοκληρώθηκε ο διεθνής αρχιτεκτονικούς διαγωνισμός και στόχος οι εργασίες ανάπλασης να ξεκινήσουν το 2023.
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά σε ένα έργο το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη, αναφερόμενος στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Στις συναντήσεις συζητήθηκαν επίσης, οι ανάγκες των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης, οι δυνατότητες περαιτέρω τόνωσης της αναπτυξιακής δυναμικής μέσω της πλήρους αξιοποίησης των ψηφιακών-ερευνητικών υποδομών που αναπτύσσονται στην πόλη, η ενεργειακή μετάβαση των παραγωγικών μονάδων και η θετική φετινή πορεία του τουρισμού.

O Πρωθυπουργός εκφράζοντας σε όλους την αισιοδοξία του για τη δυνατότητα της οικονομίας να ανακάμψει με ταχείς ρυθμούς, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην βρεθεί ξανά η αγορά σε συνθήκες γενικού lockdown, καθώς από τη στιγμή που η Πολιτεία προσφέρει το εμβόλιο σε όλους, δωρεάν, δεν μπορεί να ανασταλεί η λειτουργία της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από όλους να συνεισφέρουν στην εκστρατεία πειθούς υπέρ του εμβολιασμού.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι υπάρχουν πλέον διαθέσιμοι πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, ώστε να γίνουν έργα ή παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας σε στρατηγικά μέτωπα, όπως η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιακή μετάβαση και η καλλιέργεια δεξιοτήτων.

 

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV