Connect with us

Κεντρική Οδός - Ε65

Μητσοτάκης: Προχωρούν τα έργα στο Λαμία-Ξυνιάδα, θα κατασκευάσουμε και το βόρειο τμήμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα εργοτάξια του νότιου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε65, επισκέφθηκε και επιθεώρησε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μαζί του ήταν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Ο Πρωθυπουργός, επιθεώρησε το τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα που βρίσκεται υπό κατασκευή από τις αρχές του έτους. Μίλησε τόσο με τοπικούς φορείς και βουλευτές όσο και με στελέχη της κοινοπραξίας για την μεγάλη αξία του τμήματος αυτού. Συγκεκριμένα με την ολοκλήρωση και παράδοση του στην κυκλοφορία, θα “κουμπώσει” με το σημερινό “τυφλό” τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ξυνιάδα-Τρίκαλα. Αυτό σημαίνει ότι θα συνδεθεί με τον κεντρικό οδικό άξονα της χώρας Αθήνα-Θεσσαλονίκη και το υπόλοιπο δίκτυο αυτοκινητόδρομων της χώρας.

Αναφορικά με το νότιο τμήμα του άξονα που βρίσκεται σε κατασκευή, ως χρονικός στόχος για την ολοκλήρωσή του τέθηκε το τέλος του 2021.

Μετά την επιθεώρηση ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε το προσωπικό του ενδιαφέρον για το έργο και εξέφρασε την ικανοποίησή του από την εξέλιξη των εργασιών, υποσχόμενος πως ο άξονας δεν θα μείνει ημιτελής. Υπογραμμίστηκε δε τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τον Υπουργό ΥΠΟΜΕ ότι θα βρεθεί  ο τρόπος για  να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να εξασφαλιστεί η έγκριση της Ε.Ε. για το βόρειο τμήμα, από τα Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία, μήκους 64χλμ. και κόστους 400εκατ.ευρώ.

Με το τμήμα αυτό θα ολοκληρωθεί πλήρως ο οδικός άξονας του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας από τη Λαμία μέχρι την Εγνατία και η χώρα θα διαθέτει πλέον τρεις μεγάλους άξονες βορρά-νότου. Επιπλέον ο Ε65 έχει ως φυσική συνέχεια τον άξονα Σιάτιστα-Καστοριά-Κρυσταλλοπηγή, δηλαδή μέχρι τα σύνορα με τα Σκόπια.

“Με τον δρόμο αυτό σπάει η απομόνωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός τονίζοντας τη σημαντικότητα ολοκλήρωσης του Ε65, στο σύνολό του.

Και ο Υπουργός ΥΠΟΜΕ, Κώστας Καραμανλής δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη των εργασιών, σχολιάζοντας πως εκτός από τη βελτίωση της προσβασιμότητας, ο νέος δρόμος θα βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, αναβαθμίζοντας  τις προοπτικές για το εμπόριο και την αγροτική παραγωγή.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας ή Ε65, ανήκει στους αυτοκινητόδρομους που δημοπρατήθηκαν ως έργα παραχώρησης το 2005-6 από τον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά. Περιελάμβανε την κατασκευή νέου αυτοκινητόδρομου στο τμήμα από τη Λαμία (σε σύνδεση με τον ΠΑΘΕ) και περνόντας από Δομοκό, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Καλαμπάκα, τερμάτιζε στην Εγνατία Οδό στο Νομό Γρεβενών. Η σύμβαση του έργου πραγματοποιήθηκε το 2008 και ανάδοχος κοινοπραξία ήταν η Κεντρική Οδός Α.Ε. που σήμερα ανήκει εξ` ολοκλήρου στον όμιλο ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

Το 2008 ξεκίνησαν τα έργα κατασκευής από τη Λαμία μέχρι την Καλαμπάκα. Το 2011 αποφασίστηκε, λόγω της διακοπής χρηματοδότησης από τις τράπεζες και της οικονομικής κρίσης που χτύπησε τη χώρα, να διακοπούν οι εργασίες, όχι μόνο στον Ε65 αλλά και στους υπόλοιπους 4 άξονες που κατασκευάζονταν εκείνη την εποχή.

Στα τέλη του 2013, επιτυγχάνεται η επανέναρξη των έργων, με τον Ε65 να είναι ο “χαμένος”. Αποφασίζεται να προχωρήσει σε εκείνη τη φάση το μεσαίο τμήμα, από τη Ξυνιάδα μέχρι τα Τρίκαλα μήκους 80χλμ. Το νότιο και βόρειο τμήμα αποφασίζεται να παραμείνουν στη σύμβαση παραχώρησης ως αναβαλλόμενα τμήματα, με προτεραιότητα στο νότιο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα.

Στις αρχές του 2014 επανεκκινούνται τα έργα στο μεσαίο τμήμα και στο τέλος του 2017, παραδίδεται συνολικά στην κυκλοφορία. Ταυτόχρονα, είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες, ένταξης και χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ 2014-2020 του νότιου τμήματος.

Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις, το 2018 επιτυγχάνεται η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του έργου. Στο τέλος του 2019, κυρώνεται η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης και στις αρχές του 2019, ξεκινούν τα έργα.

ΛΑΜΙΑ-ΞΥΝΙΑΔΑ: ΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ

Το Νότιο Τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε65, αφορά στο τμήμα από την ένωση με τον αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε. (στο 203ο χλμ.) έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Ξυνιάδας, (0 χλμ. έως και 32,5 χλμ. Ε65). Βρίσκεται υπό κατασκευή και σύμφωνα με τα στοιχεία Νοεμβρίου, η συνολική του πρόοδος ανέρχεται σε 34,33%, ενώ από την αρχή του έργου έως και το 19 χλμ. έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των πρώτων ασφαλτικών στρώσεων. Στη δίδυμη σήραγγα Όθρυος έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη και η προσωρινή αντιστήριξη σε 2,1 χλμ. από το σύνολο των 3 χλμ. μήκους, ενώ προχωρώντας σε μια επιμέρους ανάλυση, οι γέφυρες και τα διάφορα τεχνικά παρουσιάζουν πρόοδο της τάξεως του 41,4%, τα ασφαλτικά οδοστρώματα 44% και οι χωματουργικές εργασίες 33,4%.

Η συνολική διάρκεια κατασκευής του Νότιου Τμήματος είναι 36 μήνες και η παράδοση σε κυκλοφορία αναμένεται στα τέλη του 2021. Στα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του τμήματος συναντάμε τα παρακάτω:

-Συνολικό μήκος: 32,5 χλμ.
-1 δίδυμη Σήραγγα συνολικού μήκους περίπου 3 χλμ. , ανά κλάδο
-15 Γέφυρες
-5 Άνω & 6 Κάτω Διαβάσεις
-1 αμφίπλευρος Χώρος Στάθμευσης & Ανάπαυσης (Parking & WC)
-62 Κιβωτοειδείς Οχετοί και Διαβάσεις Πανίδας
-3 Ανισόπεδοι Κόμβοι (Λαμίας, Καρπενησίου, Ξυνιάδας) & 2 Ημικόμβοι (Ανθήλης και Α.Θ.Ε.)
-1 αμφίπλευρος Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Λιανοκλάδι)
-1 Μετωπικός Σταθμός Διοδίων (Καρπενήσι)
-1 Κέντρο Ελέγχου & Συντήρησης (Λιανοκλάδι)
-1 Κτήριο Τροχαίας (Λιανοκλάδι)

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα