Newsroom

Περισσότερα από 360 έργα, ύψους 6,8 δισ. ευρώ, για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη του 2030, περιλαμβάνει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την εν λόγω περιφέρεια, το οποίο παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στην Κομοτηνή, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αρχών και φορέων της περιοχής.

Η χρηματοδότηση των έργων αυτών είναι εξασφαλισμένη είπε ο πρωθυπουργός και τα έργα έχουν καταγραφεί σε ένα τεύχος το οποίο διανεμήθηκε στους προσκεκλημένους.

Στην ομιλία του κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά αναλυτικό σχέδιο για το πώς θα αναπτυχθεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τα επόμενα χρόνια.

«Πιστεύω ότι αυτό το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας δεν αποτυπώνει απλά το όραμα μας για την περιφέρεια σας. Αποτυπώνει και μία ολόκληρη φιλοσοφία διακυβέρνησης. Για το πώς αντιλαμβανόμαστε τον σχεδιασμό, την υλοποίηση σημαντικών έργων σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας», τόνισε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε και σιγουριά ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα γίνει πράξη, θα υλοποιηθεί βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και βάσει συγκεκριμένων πολιτικών δεσμεύσεων, τις οποίες είναι σε θέση να αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση.

«Οι τελικοί ιδιοκτήτες αυτού του σχεδίου δεν είμαστε εμείς, η κυβέρνηση, είστε εσείς. Οι δημότες, οι κάτοικοι της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, που έχετε κάθε δικαίωμα να ελπίζετε και να οραματίζεστε για σας και τα παιδιά σας ένα πολύ καλύτερο μέλλον από αυτό το οποίο σας επιφύλαξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Για την Αλεξανδρούπολη είπε ότι ήταν προσωπική του η απόφαση να μην ιδιωτικοποιηθεί τώρα το λιμάνι της για γεωπολιτικούς και οικονομικούς λόγους.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει τόσο μεγάλη σημασία που σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική γεωπολιτική συγκυρία δεν έπρεπε να φύγει από τα χέρια του ελληνικού κράτους. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν θα επενδυθούν σημαντικοί πόροι στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης», είπε και συνέχισε: «Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα σε μία πόλη με ξεχωριστά μεγάλη σημασία. Όχι μόνο γεωπολιτική αλλά και ενεργειακή. Η Αλεξανδρούπολη είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα ενός γίγαντα εν υπνώσει ο οποίος τώρα ξυπνάει και μπορεί η ανάπτυξή της να συμπαρασύρει ολόκληρη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Έδωσε, επίσης, μεγάλη σημασία στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής για την οποία είπε ότι έχει 50.000.000 δυνητικούς επισκέπτες οι οποίοι μπορούν να την επισκεφτούν οδικώς.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος τόνισε ότι το αναπτυξιακό σχέδιο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αποτελεί ένα «αναπτυξιακό άλμα» στο μέλλον.

Οι βασικοί άξονες του Αναπτυξιακού Προγράμματος

Το Πρόγραμμα χωρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες: την κατασκευή σύγχρονων δικτύων και υποδομών, τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, την προώθηση και ενίσχυση καινοτόμων επενδύσεων στην περιοχή και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Τα έργα προς υλοποίηση περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις για τη βελτίωση των μεταφορών και τη διασυνδεσιμότητα, τη βελτίωση της άρδευσης καλλιεργήσιμων περιοχών, για την ενέργεια, την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό, τη βελτίωση συνοριακών διαβάσεων και την ασφάλεια.

Στο χαρτοφυλάκιο των σιδηροδρομικών υποδομών περιλαμβάνονται η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο, εγκαθιστώντας ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση και βελτιώνοντας τη σύνδεση με το βουλγαρικό σιδηρόδρομο, η κατασκευή νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής 206 χλμ στο Τμήμα Θεσσαλονίκη-Τοξότες, η οποία θα ενώνει τη Θεσσαλονίκη με την Καβάλα και ταυτόχρονα θα συνδέει το υπό ανάπτυξη λιμάνι της Νέας Καρβάλης µε το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή των Τοξοτών Ξάνθης και τη συντήρηση και βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας στα τμήματα μεταξύ Στρυμόνα-Αλεξανδρούπολης και Πλατέως-Φλώρινας μέσω ΣΔΙΤ.

Και άλλα έργα

Για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου της περιφέρειας προβλέπονται, ανάμεσα σε άλλα, η κατασκευή των τμημάτων Σμίνθη – Εχίνος και Δημάριο – ελληνοβουλγαρικά σύνορα επί του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού Ξάνθη – Εχίνος – ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά και του τμήματος ‘Αγιος Αθανάσιος – Α/Κ Κρηνίδων επί του καθέτου άξονα της Εγνατίας Οδού Σέρρες – Δράμα – Καβάλα.

Για τη διοχέτευση της διερχόμενης κυκλοφορίας από και προς το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, το αεροδρόμιο «Δημόκριτος», την Κομοτηνή, την Εγνατία Οδό, χωρίς κυκλοφοριακή επιβάρυνση του αστικού ιστού, είναι σε εξέλιξη η κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού της πόλης, ενώ παράλληλα εκτελείται και το έργο για την αναβάθμιση της ανατολικής εισόδου της Δράμας.

Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης την αναβάθμιση του λιμένα Αλεξανδρούπολης, μέσα από την υλοποίηση έργων αποκατάστασης βαθών και την εκβάθυνση της λιμενολεκάνης και του διαύλου. Το έργο περιλαμβάνει επίσης την απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού φορτοεκφόρτωσης και την οδική σύνδεση νέας Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης με τις λιμενικές εγκαταστάσεις.

Για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, στο σχέδιο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη του 2030 έχει ενταχθεί η κατασκευή του φράγματος Ιάσμου, για την οποία ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 223 εκατ. ευρώ, προκειμένου η υφιστάμενη χρήση υπόγειων υδάτων να αντικατασταθεί από τη διάθεση επιφανειακού νερού, δρομολογώντας την επίλυση των προβλημάτων άρδευσης που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές της περιοχής.

Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται εν τω μεταξύ το έργο για τη μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης σε πέντε περιοχές στην ανατολική πεδιάδα της Ξάνθης, συνολικής έκτασης 250 χιλιάδων στρεμμάτων.

Στο μέτωπο της ενέργειας, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος, αναπτύσσονται νέα δίκτυα φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης στην Περιφέρεια, τα οποία θα καλύψουν έξι πόλεις, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τη Δράμα, την Ξάνθη, την Ορεστιάδα και την Καβάλα.

Για τη δημόσια Υγεία έχουν προϋπολογιστεί 143,8 εκατ. ευρώ με στόχο την αναβάθμιση των νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Κομοτηνής, Διδυμότειχου και των κέντρων υγείας. Με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα υλοποιηθεί η κατασκευή και ο εξοπλισμός του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, προϋπολογισμού 102 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα του Πολιτισμού προβλέπονται παρεμβάσεις ύψους 80,8 εκατ. ευρώ πρωτίστως για την αποκατάσταση και αναβάθμιση πολιτιστικών μνημείων.

Σε ό,τι αφορά την Παιδεία, έχουν ενταχθεί παρεμβάσεις ύψους 71,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και την ανέγερση σχολικών μονάδων και κτηρίων του πανεπιστημίου, την ενίσχυση της έρευνας και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Στα έργα για την ασφάλεια των πολιτών περιλαμβάνονται η δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στην Κομοτηνή και η κατασκευή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης.

Την εκδήλωση συντόνισε ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος. Τις δράσεις τους για το Πρόγραμμα παρουσίασαν κατά σειρά η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ενώ ομιλία απηύθυνε και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος.

Κυρ. Μητσοτάκης: Κεντρικός στόχος να στηριχθεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Φώτιο Μάρη και τα υπόλοιπα μέλη της πρυτανικής Αρχής, συνοδευόμενος από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο και τον βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη.

«Ακούγοντας από τη γενιά των παιδιών μου, που πολλά παιδιά σπουδάζουν στο Δημοκρίτειο, όλα έχουν τα καλύτερα να πούνε για τη συνολική φοιτητική τους εμπειρία, και για τις σπουδές τους, αλλά και για την ποιότητα ζωής. Οπότε αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα το οποίο πρέπει να το διαφυλάξουμε. Και όχι απλά να το διαφυλάξουμε, να το αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ οι πρυτανικές αρχές του παρουσίασαν αναλυτικά το έργο τους για το Πανεπιστήμιο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ότι έχει ήδη γίνει πράξη η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος, με τους δικαιούχους σπουδαστές του Δημοκριτείου να έχουν ήδη λάβει 6,2 εκατ. ευρώ έναντι 3,5 εκατ. που είχαν εκταμιευθεί το 2021.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV