Connect with us

Νέα Μεγάλα Έργα Σε Παραχώρηση

Μητσοτάκης: Κρίσιμη υποδομή το νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μακέτα του Νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου

“Κρίσιμη υποδομή” χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το έργο κατασκευής του Νέουν Αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου. Μιλώντας πριν από λίγο στο κτίριο 15 της ΔΕΘ, αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο υποδομής το οποίο έχει αναλάβει κοινοπρακτικό σχήμα μεταξύ της ελληνικής ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και της Ινδικής GMR.

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στο συγκεκριμένο έργο σημείωσε πως “θα ήθελα να τονίσω πως υπάρχει η μεγάλη επένδυση απο μία Ινδική και μία Ελληνική εταιρεία για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Κρήτης, η οποία είναι το νησί της καταγωγής μου, ένα έργο υποδομή το οποίο είναι απολύτως κρίσιμης σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού”.

Για την συμμετοχή της GMR, μία από τις μεγάλες Ινδικές κατασκευαστικές εταιρείες στην ανάπτυξη του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Κρήτης αναφέρθηκε και ο Ινδός Υπουργός που σημείωσε ότι είναι μία σημαντική επένδυση της Ινδίας στη χώρα μας. Η Ινδική εταιρεία συμμετέχει με περίπτερο στη φετινή 84η ΔΕΘ, με την Ινδία να αποτελεί φέτος την τιμώμενη χώρα.

Να θυμίσουμε πως η σύμβαση παραχώρησης για το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης, υπεγράφη φέτος και ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες. Οι κύριες εργασίες κατασκευής αναμένεται να εκκινήσουν το 2020 και το όλο νέο αεροδρόμιο να λειτουργήσει το 2024. Θα αντικαταστήσει το σημερινό αεροδρόμιο Ν.Καζαντζάκης, ο χώρος του οποίου αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο αστικής ανάπλασης για το Ηράκλειο.

image_pdfimage_print

Νέα Μεγάλα Έργα Σε Παραχώρηση

Ερώτηση στη Βουλή για τον οδικό άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αξονας δρομος

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Χαρίτσης, με θέμα την Άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών δημοπράτησης του έργου «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος», ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, η αναβάθμιση του οδικού άξονα «Kαλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος» είναι έργο κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη της κεντρικής και δυτικής Μεσσηνίας αλλά και για την οδική ασφάλεια των κατοίκων και των πολυάριθμων επισκεπτών της περιοχής.

Οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου ξεκίνησαν από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές Μαΐου του 2019. Η διαδικασία υποβολής προσφορών έληξε στις 2 Ιουλίου του 2019 με συμμετέχοντες 5 μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους. Το στάδιο της προεπιλογής ολοκληρώθηκε με τον έλεγχο των δικαιολογητικών των παραπάνω εταιρειών, των οποίων η συμμετοχή στο διαγωνισμό εγκρίθηκε.

Κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας, 2 από τις υποψήφιες αναδόχους εταιρίες κατέθεσαν αίτηση αναίρεσης προς το ΣτΕ. Παρά τους φόβους για περαιτέρω καθυστερήσεις, η έκδοση της σχετικής απόφασης πραγματοποιήθηκε μέσα στον Μάιο, εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, κλείνοντας οριστικά τον κύκλο ενστάσεων και προσφυγών και όλων των εν γένει καθυστερήσεων ώστε να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία με τη συμμετοχή και των 5 κατασκευαστικών ομίλων.

Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Οι απόψεις και οι παρατηρήσεις των αρμόδιων φορέων (Περιφέρεια & Δήμοι) αναμένεται να κατατεθούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε να ξεκινήσει η επόμενη φάση του Ανταγωνιστικού διαλόγου. Σε ότι αφορά τις αιτιάσεις που διατυπώνονται δημόσια για διαφορετική λύση στην κεντρική χάραξη του οδικού άξονα (παραλιακή χάραξη) του τμήματος Καλαμάτα – Ριζόμυλος, ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών στην με αρ. πρωτ. Β-91/18-2-2020 απάντησή του σε ερώτηση που του είχαμε απευθύνει σχετικά με την λύση που θα επιλεγεί, είχε απαντήσει ως εξής:
“(α) Προτεινόμενος Σχεδιασμός επί του οποίου συμφώνησε η Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, σύμφωνα με τον οποίο, δεν ακολουθείται η παραλιακή χάραξη (υποτμήμα Καλαμάτα- Μεσσήνη), αλλά η χάραξη του υφιστάμενου τμήματος με βελτίωσή του και, όπου απαιτείται, παραλλαγή της χάραξης (π.χ. Παράκαμψη Μεσσήνης)”

Επειδή το συγκεκριμένο έργο αποτελεί διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της Μεσσηνίας και συνιστά τον κύριο οδικό άξονα που συνδέει την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας με την ταχύτατα εξελισσόμενη τουριστικά περιοχή της Δυτικής Μεσσηνίας.

Επειδή μετά την απόφαση του ΣτΕ ανάβει το πράσινο φως για να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου.

Επειδή σύμφωνα με τις απαντήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών διαφαίνεται ότι προκρίνεται η λύση βελτίωσης του υφιστάμενου τμήματος και όχι της παραλιακής χάραξης, η οποία άλλωστε για να εφαρμοστεί θα απαιτούσε την ακύρωση του υφιστάμενου διαγωνισμού προκαλώντας νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου.

Επειδή μετά το τέλος της διαδικασίας διαβούλευσης των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων ακολουθεί η φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, με την αναθέτουσα αρχή (δηλ. το Υπουργείο Υποδομών) να καθορίζει και τον χρόνο περάτωσής του, ο οποίος πρέπει να είναι σύντομος δεδομένου ότι έχει εκπονηθεί ήδη η σχετική μελέτη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Ποιο το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και της διαδικασίας δημοπράτησης ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου;

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Νέα Μεγάλα Έργα Σε Παραχώρηση

Κινητικότητα στην Υποθαλάσσια Ζεύξη Λευκάδας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνα-Πέραμα

Με πρόταση από τον τεχνικό σύμβουλο έχει προχωρήσει το θέμα της Ζεύξης Λευκάδας-Αιτωλοαρκαρνανίας. Όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου ο βουλευτής Λευκάδας με τη Νέα Δημοκρατίας, κ.Θανάσης Καββαδάς, πρόκειται για αναγνωριστική μελέτη η οποία συνοδεύεται από έκθεση και ένα προκαταρκτικό προσδιορισμό περιβαλλοντικών απαιτήσεων. Σημειώνεται δε πως θα ακολουθήσει η αξιολόγηση όλων των ανωτέρω και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για την προώθηση του έργου.  Ως πιο πιθανό σενάριο είναι εκείνο του ΣΔΙΤ που μπορεί να αποτρέψει και την επιβολή διοδίων, κάτι που δεν επιθυμούν οι κάτοικοι του νησιού.

Η υποθαλάσσια σύνδεση δείχνει να είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο για να υλοποιηθεί. Σύμμαχος σε αυτό, είναι ο ρηχός βυθός της περιοχής, γεγονός που υπολογίζεται πως η σήραγγα μαζί με τις προσβάσεις της δεν θα είναι μεγαλύτερη από 600-700 μέτρα.

Υπενθυμίζεται πως υποθαλάσσια σήραγγα έχει προκρίνει ως καταλληλότερη λύση για την ζεύξη της Λευκάδας με την Αιτωλοακαρνανία η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων/Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης Αρχαιολογικών Ερευνών και Εργασιών στο πλαίσιο Μεγάλων Δημοσίων Έργων, της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Προεκλογικά, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δεσμευτεί ότι η υποθαλάσσια Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας είναι ένα από τα έργα προς υλοποίηση.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΚΤΙΟ-ΑΜΒΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟΥΣ ΕΓΚΡΕΜΝΟΥΣ

Ο κ.Καββαδάς συναντήθηκε με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και ενημερώθηκε για δύο βασικά έργα της περιοχής, το πολύκροτο οδικό έργο Άκτιο-Αμβρακία και την πρόσβαση για την παραλία των Εγκρεμνών.

Σε ό,τι αφορά τους Εγκρεμνούς, ο Υπουργός τόνισε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί αμέσως μόλις οι συνθήκες της πανδημίας επιτρέψουν τις μετακινήσεις, καθώς αναμένεται το εξειδικευμένο εξωτερικό συνεργείο εναεριτών από την Σλοβενία που θα τοποθετήσει τα ήδη συναρμολογημένα τμήματα της σκάλας η οποία κατεβαίνει στην ακτή.

Πρόκειται για ένα έργο ειδικών απαιτήσεων, όπου τα τμήματα της σκάλας, τα οποία όπως ενημερώθηκε ο Βουλευτής, είναι έτοιμα, θα τοποθετηθούν επιτόπου από το ανωτέρω συνεργείο. Από τη στιγμή επανεκκίνησης των εργασιών η ολοκλήρωση του έργου θα χρειαστεί 30-45 μέρες.

Σε ό,τι αφορά την πολύπαθη Αμβρακία Οδό, ο Βουλευτής ενημερώθηκε ότι το Υπουργείο αναμένει το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες ενέργειες από την πλευρά της Κυβέρνησης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Νέα Μεγάλα Έργα Σε Παραχώρηση

Αυτή είναι η τελική χάραξη για την Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος, στα 450 εκατ. ευρώ το κόστος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνα-Πέραμα

Ένα από μεγάλα έργα νέας γενιάς που βρίσκεται σε διαδικασία διαγωνισμού εδώ και πολλά χρόνια, η υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος, είναι μόλις ένα βήμα από την διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που θα οδηγήσει και στην ολοκλήρωση του.

Σήμερα το ypodomes.com σας παρουσιάζει την τελική μορφή που θα έχει το έργο. Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι το κόστος του θα αγγίζει τα 450εκατ.ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) και ότι σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, είναι ένα πλήρως χρηματοδοτήσιμο project.

Τα πορθμεία Σαλαμίνας και Περάματος ενώνονται με ferry boats 24 ώρες την ημέρα, 12 μήνες το χρόνο, ανά 15 λεπτά. Αυτό κάνει το δρομολόγιο Σαλαμίνα-Πέραμα, σύμφωνα με πηγές κοντά στην υπόθεση, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο στην Ευρώπη, μετά από το Ντόβερ-Καλαί, που ενώνει την Μεγάλη Βρετανία με την Γαλλία.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο όπου έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση μεταξύ φορέων, υπουργείου και συμμετεχόντων ενώ λήφθηκε και η απαραίτητη έγκριση από την υπηρεσία αρχαιολογικής τεκμηρίωσης. Τελικό βήμα, η έγκριση από το ΓΕΝ (θα σταλεί τις επόμενες ημέρες), μιας και το μεγαλύτερο μέρος της χάραξης περνά από περιοχή που διοικητικά του ανήκουν. Στη συνέχεια η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα σταλεί για έγκριση στο ΥΠΕΝ. Τελικό βήμα είναι η έναρξη της τρίτης και τελευταίας φάσης του διαγωνισμού, που είναι το άνοιγμα των τεχνικών και οικονομικών προσφορών και η ανάδειξη αναδόχου, που θα μας οδηγήσει στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης και την έναρξη υλοποίησης του έργου.

Πηγαίνοντας στο αντικείμενο του έργου, αυτό που μαθαίνει το ypodomes.com είναι πως η τελική λύση, αφορά στην κατασκευή μίας νέας αρτηρίας περίπου 17χλμ με αρχή το Σχιστό και ολοκλήρωση την πόλη της Σαλαμίνας.

Οδηγώντας κατά μήκος της Λεωφόρου Σχιστού (από Πειραιά ή Λαμπράκη ή Λ.Αθηνών), θα στρίβουμε στον κόμβο του ναυτικού οχυρού και από εκεί θα ξεκινά το έργο, με ένα οδικό άξονα ο οποίος θα μας οδηγεί σε κόμβο εκεί που βρίσκεται το κολυμβητήριο Περάματος (απέναντι από το Πορθμείο Περάματος) όπου θα βυθίζεται προοδευτικά μέσα στην υποθαλάσσια σήραγγα η οποία θα εδράζεται στο βυθό. Θα υπάρχει ταυτόχρονα και σύνδεση με το τοπικό οδικό δίκτυο.

Το μήκος της σήραγγας θα είναι 1.100 μέτρα (400 μέτρα συν οι εκατέρωθεν προσβάσεις) και θα αποτελείται περίπου από 9 προκατασκευασμένα τμήματα (οι λεγόμενοι “σπόνδυλοι”). Αυτοί θα κατασκευάζονται από σκυρόδεμα σε παρακείμενη ξηρά δεξαμενή, θα “ταπώνονται” στις άκρες και θα μεταφέρονται στο σημείο πόντισης. Εκεί, ο σπόνδυλος θα πλημμυρίζει και θα βυθίζεται στην προγραμματισμένη θέση του και στη συνέχεια το νερό θα αφαιρείται με αντλίες. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί για όλα τα τμήματα μέχρι την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου μέρους του έργου.

ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Η σταδιακή ανάδυση από την σήραγγα, θα μας οδηγεί στη Σαλαμίνα, στο νησάκι του Αγίου Γεωργίου και από εκεί μέχρι την είσοδο του Ναυστάθμου. Στη συνέχεια θα υπάρχει μία ακόμα σήραγγα που με μήκος περίπου 700 μέτρα, θα παρακάμπτει την περιοχή των Παλουκίων και θα καταλήγει βόρεια της πόλης της Σαλαμίνας (παρακάμπτοντας την ταυτόχρονα) σε ανισόπεδο κόμβο (Α/Κ Σαλαμίνας). Από αυτό τον κόμβο ο οδηγός θα μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του για τον τελικό του προορισμό στο νησί (προς Αιάντειο-προς Φανερωμένη κλπ).

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το έργο με τη λειτουργία του θα αναβαθμίσει τις δύο περιοχές. Το μεν Πέραμα θα μπορέσει να ανασχεδιάσει τις οδικές του αρτηρίες που σήμερα κατακλύζονται από διερχόμενα οχήματα όλο το 24ωρο και το καλοκαίρι δημιουργούνται φαινόμενα κυκλοφοριακού κορεσμού.

Η Σαλαμίνα θα διαθέτει πλέον οδική παράκαμψη στους δύο πιο πυκνοκατοικημένους οικισμούς της και η κυκλοφορία θα είναι πλέον πιο ήπια στο τοπικό οδικό δίκτυο. Ο χρόνος που θα χρειάζεται ο οδηγός θα είναι 2-3 λεπτά (από την είσοδο στην σήραγγα στο Πέραμα).

ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το έργο της ζεύξης Σαλαμίνας-Περάματος, συζητείται εδώ και δεκαετίες. Μάλιστα, πρώτος το είχε δημοπρατήσει στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Στέφανος Μάνος, μαζί με την Αττική Οδό ως έργο παραχώρησης. Με την αλλαγή της κυβέρνησης, το έργο ακυρώνεται με απόφαση του Κώστα Λαλιώτη τον Οκτώβριο του 1993 και μπαίνει στα συρτάρια του υπουργείου.

Θα το δούμε να εμφανίζεται και πάλι το 2012, μαζί με τα έργα της ζεύξης Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας και Ελευσίνας-Υλίκης. Θα χρειαστούν 4 χρόνια για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός, τον Μάρτιο του 2016 για να προκηρυχθεί ως έργο παραχώρησης, με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου. Στην Β`φάση συνεχίζουν τα τρία σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και είναι οι ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία VINCI CONCESSIONS – VINCI HIGHWAYS – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.

Το έργο αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και εντάσσεται στο πακέτο των 13δισ.ευρώ στο οποίο έχει αναφερθεί το τελευταίο διάστημα. Είναι ένα από τα δυνατά όπλα του υπουργείου για την επανεκκίνηση της οικονομίας και του κατασκευαστικού κλάδου.

Ο χρόνος κατασκευής του εκτιμάται σε περίπου 4 χρόνια από την έναρξη της παραχώρησης και συνολικά της παραχώρησης σε 35 χρόνια.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα