Connect with us

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Μητσοτάκης: Έργο πνοής ο ΒΟΑΚ για την Κρήτη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Ως «έργο πνοής» για την Κρήτη χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου του στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ΒΟΑΚ, αναφέροντας – μεταξύ άλλων – πως το εν λόγω έργο αποτελεί προσωπική του δέσμευση και θα υλοποιηθεί.

«Το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ατελές και πολύ πρόχειρο», είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Θα μελετήσουμε δυνατότητες χρηματοδότησης αυτού του αυτοκινητοδρόμου και ενδεχομένως να αξιοποιήσουμε έσοδα από επεκτάσεις άλλων συμβάσεων παραχώρησης για να χρηματοδοτήσουμε το συγκεκριμένο έργο το οποίο είναι ένα έργο πνοής για την Κρήτη».

image_pdfimage_print

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Ο ΒΟΑΚ πρώτη προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΒΟΑΚ, Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Ο ΒΟΑΚ αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για την Κρήτη και στηρίζει τον τουρισμό της, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κατά την διάρκεια της κοινής συνεδρίασης όλων των Συνδέσμων Ξενοδόχων της Κρήτης με επίκεντρο τον ΒΟΑΚ και τις υποδομές στο νησί.

«Το βασικό που πρέπει να δούμε για τον τουρισμό είναι οι υποδομές», δήλωσε ο ο Περιφερειάρχης και υπογράμμισε πως το 49% του ΑΕΠ του νησιού προκαλεί την αναγκαιότητα να υπάρχουν σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι, να υπάρξει αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του αεροδρομίου Ηρακλείου και να προχωρήσει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι ενώ σε σχέση με τον Βόρειο Οδικό Άξονα τόνισε πως πρέπει να υπάρξει η πρωτοβουλία από την κεντρική εξουσία γιατί ο ΒΟΑΚ είναι ένα έργο που συζητείται πολλά χρόνια και πρέπει να προχωρήσει.

Ο κ. Αρναουτάκης εξήγησε πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό στην πρόσφατη συνάντηση στο Μαξίμου όπου κι έθεσε ως πρώτο θέμα της Κρήτης τον συγκεκριμένο δρόμο και υπογράμμισε πως περιμένουμε να δούμε τη νέα αρχιτεκτονική, αξιοποιώντας ότι θετικό έχει γίνει.

«Περιμένουμε τις απαντήσεις και παράλληλα χρειάζεται να υπάρχει και υπάρχει συνεργασία των τοπικών φορέων και να κάνουμε καθένας από την πλευρά του πράξη το καλύτερο», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Μαμουλάκης: Ξανά στις καλένδες ο ΒΟΑΚ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Χάρης Μαμουλάκης Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και τον υπ. Υποδομών Κ. Καραμανλή, σειρά είχε σήμερα ο Υφυπουργός Μεταφορών Γ. Κεφαλογιάννης να μας «ενημερώσει» ότι το οραματικό έργο ενός σύγχρονου και ασφαλούς ΒΟΑΚ επιστρέφει στο μηδέν και παραπέμπεται ουσιαστικά -ξανά- στις καλένδες.

Συνεχίζεται με αυτόν τον τρόπο η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να απαξιώσει, και εν τέλει να ακυρώσει, τους διεθνείς διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν τα τμήματα Χανιά – Χερσόνησος και Χερσόνησος – Νεάπολη (και στους οποίους συμμετέχουν αρκετές εταιρείες κάτι που μόνο θετικά στοιχεία επιφέρει στο έργο) και να μην προχωρήσει στην προκήρυξη του τμήματος Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος.

Το χειρότερο όμως απ’ όλα, είναι το γεγονός ότι με αυτές τις μεθοδεύσεις, η κατασκευή του ΒΟΑΚ απομακρύνεται και η δίκαιη απαίτηση του συνόλου της Κρητικής κοινωνίας για έναν ασφαλή, σύγχρονο και λειτουργικό αυτοκινητόδρομο δεν λαμβάνεται υπόψιν.

«Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προσπαθεί να απαξιώσει αυτό το σημαντικό έργο που έπειτα από παλινωδίες δεκαετιών, μπήκε σε τροχιά υλοποίησης από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε μας παραξενεύει το ότι οι προσωπικές προεκλογικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, ξεχάστηκαν τόσο σύντομα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Μας λυπεί όμως, το ότι θυσιάζεται ο ΒΟΑΚ, ένα υψίστης σημασίας έργο για την Κρήτη, στον βωμό της μικροπολιτικής. Ελπίζουμε ότι έστω και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση θα αντιληφθεί ότι ο ΒΟΑΚ είναι πέρα και πάνω από κόμματα και σκοπιμότητες και θα συνεχίσει την προσπάθεια υλοποίησης, από το σημείο στο οποίο την παρέλαβε. Χωρίς να χάσει άλλο χρόνο».

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα έχει κατατεθεί και σχετική ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή από τον Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει δοθεί απάντηση.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Κεφαλογιάννης: Ο ΒΟΑΚ πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο υφυπουργός Μεταφορών, κ.Γιάννης Κεφαλογιάννης

Συνέντευξη στο Ράδιο-Κρήτη έδωσε πριν από λίγο ο Υφυπουργός Μεταφορών του Υπ.ΥΠΟΜΕ, Γιάννης Κεφαλογιάννης. Κατά την διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε και στο μεγάλο έργο του ΒΟΑΚ. Όπως τόνισε το έργο του ΒΟΑΚ αποτελεί τη βασική προτεραιότητα όχι μόνο για το Υπουργείο αλλά και για την κυβέρνηση. Σημείωσε δε πως το έργο θα γίνει με νέα στόχευση και πως εξετάζονται όλοι οι τρόποι χρηματοδότησης.

Πιο αναλυτικά ο κ.Κεφαλογιάννης είπε τα ακόλουθα για τον ΒΟΑΚ: «Υπήρξε μια πολιτική κοροϊδία από την προηγούμενη κυβέρνηση όσον αφορά στον ΒΟΑΚ. Βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο, δεν υπάρχει καμία μελέτη, η προηγούμενη διοίκηση έχει αφήσει ένα σκίτσο. Ακόμα και ώριμα έργα, όπως το Πάνορμος – Εξάντης, εγκαταλείφθηκαν. Ο σχεδιασμός των τριών έργων που θα στοίχιζε περισσότερα στον έλληνα πολίτη έχει εγκαταλειφθεί από τη σημερινή ηγεσία.

«Το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα αποτελεί ίσως τη βασική προτεραιότητα όχι μόνο για το Υπουργείο, αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση, όπως άλλωστε έχει τονίσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Θα υπάρξει ένας νέος σχεδιασμός με στόχευση να γίνει το έργο όσο το δυνατόν πιο σύντομα με όσο το δυνατόν πιο οικονομικό τρόπο».

«Εξετάζονται όλοι οι τρόποι χρηματοδότησης. Είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες να μιλήσουμε ακόμα και θέματα ταμπού όπως είναι τα διόδια. Η δική μας κυβέρνηση λέει αλήθειες. Εξετάζουμε και αυτό το ενδεχόμενο με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των Κρητικών και Ελλήνων φορολογουμένων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επέβαλε σκιώδη διόδια για 30 χρόνια».

«Το πιθανότερο είναι ότι σε πολλά σημεία θα ακολουθήσουμε την παλιά χάραξη, αλλά με πολλές παρεμβάσεις γιατί υπάρχουν πολλά προβληματικά σημεία. Ο βασικός λόγος που προκρίνεται αυτή η λύση είναι να ότι αν πάμε σε άλλη χάραξη αυτό θα σημαίνει απαλλοτριώσεις σε μεγάλη έκταση και κατά συνέπεια, περαιτέρω καθυστερήσεις».

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ

Ο κ.Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε και στο Καστέλι όπου σημείωσε πως «Είχα την ευκαιρία στη ΔΕΘ να συναντηθώ με τους αρμόδιους της εταιρείας από την Ινδία, της GMR. Μου έδωσαν ένα χρονοδιάγραμμα όσον αφορά στην κατασκευή του αεροδρομίου ότι εφόσον ξεκινήσουν οι διαδικασίες μπορεί να είναι και πολύ μικρότερος της πενταετίας.

Υπάρχει μια εκκρεμότητα όσον αφορά στην έναρξη των εργασιών, αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι εντός του 2020 θα μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου και εντός 4ετίας, 5ετίας να έχει κατασκευασθεί».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα