Newsroom

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, μια συμβολική μέρα. Γκρεμίζοντας τα παλιά άχρηστα κτίρια του παλιού αεροδρομίου βάζουμε τα θεμέλια για το νέο Ελληνικό. Ένα από τα μεγαλύτερα -ίσως το μεγαλύτερο έργο στη Μεσόγειο- θα δημιουργηθεί σε αυτόν τον, για 19 χρόνια, εγκαταλελειμμένο χώρο. Το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στη Μεσόγειο, 2.500 στρέμματα, αλλά ταυτόχρονα ο χώρος αυτός θα γίνει μια κυψέλη ανάπτυξης.

Στην πλήρη του λειτουργία το Ελληνικό θα δημιουργήσει πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας, 10.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μόνο κατά τη φάση της κατασκευής. Θα είναι ένα έργο σύγχρονο, οικολογικό, φιλικό προς το περιβάλλον, ένα έργο που θα συμβολίζει τη νέα Ελλάδα, όπως πιστεύω ότι όλοι την οραματιζόμαστε» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης εργασιών της εμβληματικής επένδυσης στο Ελληνικό.

Υπογράμμισε ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. «Όλο το κυβερνητικό επιτελείο, εργάστηκε με επιμονή και υπομονή για να ξεπεράσουμε πολλές νομικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που κληρονομήσαμε από το παρελθόν» εξήγησε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς που εργάστηκαν για να ξεκινήσει το έργο, τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τους υφυπουργούς Νίκο Παπαθανάση και Δημήτρη Οικονόμου καθώς και τους γενικούς γραμματείς και τα στελέχη της διοίκησης, αλλά και τους τρεις δημάρχους των όμορων δήμων.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι όλα αυτά τα χρόνια άλλαξαν και οι αντιλήψεις για το πως αντιλαμβανόμαστε τη χρήση του δημοσίου χώρου. «Διότι, εδώ στο Ελληνικό, συγκρούστηκαν για πολλά χρόνια δύο διαφορετικές αντιλήψεις: Η μια που ήθελε τον χώρο ένα τεράστιο πάρκο, λαχανόκηπο, τελικά μια αντίληψη αδράνειας, και η άλλη αντίληψη που αντιλαμβάνεται τη σύγχρονη ανάπτυξη μέσα από τη δημιουργική όσμωση του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος έρχεται και επενδύει σημαντικά κεφάλαια, με το δημόσιο το οποίο θέτει το ρυθμιστικό πλαίσιο και εξασφαλίζει ταυτόχρονα ότι ο χώρος αυτός θα είναι προσβάσιμος σε όλους τους κατοίκους της Αττικής» εξήγησε.

«Σήμερα κάνουμε μια αρχή, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «αυτό είναι ένα έργο μακράς πνοής. Θα χρειαστεί μπορεί και μια δεκαετία για την πλήρη του ανάπτυξη, αλλά εν προκειμένω κάθε μέρα το ταξίδι -όπως λένε και οι Κινέζοι- ξεκινάει με ένα πρώτο βήμα και το πρώτο βήμα γίνεται σήμερα. Και βέβαια για να φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε το πρώτο βήμα, να μπορέσει να γίνει η μεταβίβαση μετοχών, ο επενδυτής να κινητοποιήσει εκατοντάδες εκατομμύρια κεφάλαια σε πρώτη φάση και 8 δισ. στην πλήρη του ανάπτυξη, έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο να αντιμετωπίσουμε όλες τις παθογένειες το παρελθόντος».

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε:

«σήμερα λοιπόν τραβάμε μια γραμμή με το χθες και ξεκινάμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον. Θα είμαστε μαζί για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που αναπόφευκτα θα προκύψουν σε ένα τέτοιο μεγάλο έργο. Θα ξαναβρισκόμαστε εδώ να επιτηρούμε την πρόοδό του, να βλέπουμε αυτά τα εγκαταλελειμμένα κτίρια να μετατρέπονται σε κυψέλες δημιουργικής εργασίας, θέσεις εργασίας που είναι τόσο σημαντικές, ειδικά τώρα που η χώρα πλήττεται, όπως και όλος ο κόσμος, από την κρίση του κορονοϊού. Είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό ότι σε ένα περιβάλλον οικονομικής δυστοκίας η πιο εμβληματική επένδυση στη χώρα, το Ελληνικό, ξεκινάει σήμερα να γίνεται πραγματικότητα» τόνισε.

Τι δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου:

Βλέπουμε πίσω μας, κάποιοι άνθρωποι συνετέλεσαν τα μέγιστα. Θα αρχίσω με ένα μεγάλο ευχαριστώ στον βασικό μας μέτοχο που όχι μόνο οραματίστηκε αυτό το έργο κάποια χρόνια πριν, αλλά επί επτά χρόνια μας έχει στηρίξει αδιάληπτα και μόλις λίγους μήνες πριν, μας έδειξε πάλι την εμπιστοσύνη του, στη χώρα και την οικονομία της, επενδύοντας πάνω από 300 εκατομμύρια στο έργο αυτό και στη Lamda.

Nα ευχαριστήσω την ομάδα της Lamda που για πολλά χρόνια, με σχεδόν θα έλεγα, δονκιχωτικό πάθος, πίστεψε ότι θα φτάσουμε στο σήμερα, όταν μια ελάχιστη μειοψηφία πίστευε σε αυτό το έργο.

Να ευχαριστήσω τους πολλούς ανθρώπους σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, επί σειρά ετών στηρίξανε αυτή την τιτάνια προσπάθεια, αλλά θέλω να εξάρω το έργο που έχει γίνει το τελευταίο δεκάμηνο από την κυβέρνηση σας, μια προσπάθεια πέρα από κάθε προσδοκία.

Δεν περίμενα ποτέ ότι θα φτάσω να παίρνω τηλεφωνήματα Σάββατο και Κυριακή 7.00 το πρωί, όχι κατ’ εξαίρεση αλλά κατ’ επανάληψη.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι ακριβώς χάρη σε αυτήν την, πέρα από κάθε προσδοκία, προσπάθεια και στην αποφασιστικότητα που έχει δείξει η κυβέρνηση σας, που μπορούμε να αρχίσουμε σήμερα το έργο λίγους μήνες πριν γίνει η επίσημη μεταβίβαση των μετοχών.

Να πω ότι στους επόμενους μήνες, θα κατεδαφιστεί το 1/3 από τα κτήρια που βρίσκονται σε όλη αυτή την περιοχή. Είναι πολλά, είναι πάνω από 900 κτήρια, είναι πάνω από 400.000 τ.μ..

Αυτό θα μας φέρει σε θέση, μόλις την επόμενη χρονιά στο πρώτο εξάμηνο, να αρχίσουμε τα έργα υποδομών, ανάμεσα στα οποία θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα παράκτια πάρκα στον κόσμο, ένα παραλιακό μέτωπο που θα αφήσει πίσω του μια για πάντα αυτό το γκρίζο τοπίο που έχουμε ζήσει εδώ τα τελευταία 20 χρόνια.

Τέλος, να πω ότι στόχος μας μάλλον το όραμα μας για να γίνει πραγματικότητα θέλει ψυχραιμία, είναι ένας μαραθώνιος, και θέλει να μείνουμε προσγειωμένοι στο έδαφος. Τα οράματα από τη φύση τους είναι μακροχρόνια, ενέχουνε ρίσκα, πολλά από αυτά δεν μπορεί καν να τα προβλέψει κανείς- ο κορονοϊός είναι ένα κλασσικό παράδειγμα.

Θέλουμε να πούμε και να υποσχεθούμε ότι σαν Lamda και εκ μέρους της Lamda θα κάνουμε υπερήφανους όχι μόνο τους μετόχους μας και αυτούς που σε λίγο θα μετάσχουνε σε αυτό που λέμε εθνικό ομόλογο, θέλουμε όλοι οι Έλληνες να γίνουν κοινωνία αυτού του έργου, αλλά και όλους τους Έλληνες για ένα έργο που συμβολικά, μπορεί από εδώ που απογειωνόταν ένα αεροπλάνο να γίνει το σύμβολο της απογείωσης μιας νέας εποχής για τη χώρα.

Σας ευχαριστώ που είστε εδώ, σας ευχαριστώ που πιστεύετε στο έργο, σας ευχαριστούμε που πιστεύετε σε εμάς.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV