Newsroom

 Ένα μεγάλο συνεκτικό σχέδιο αρδευτικών έργων δρομολογεί άμεσα η κυβέρνηση, με τον ίδιο τον κ.Μητσοτάκη να διαβεβαιώνει από βήματος της εκδήλωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα μεγάλα έργα υποδομών αγροτικής ανάπτυξης μέσω ΣΔΙΤ, για την επάρκεια των χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και για τις ευνοϊκότερες των συνθηκών που πλέον επικρατούν.

«Με κάποιες δεκαετίες απόσταση ερχόμαστε και πάλι και θέτουμε τα μεγάλα έργα που αφορούν τη διαχείριση των υδάτων στην πρώτη γραμμή των πολιτικών μας προτεραιοτήτων» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουμε -σε διαφορετικές συνθήκες, πιο δύσκολες λόγω της κλιματικής αλλαγής- να κάνουμε πράξη ένα έργο το οποίο έχει πανελλήνιο αποτύπωμα και αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα έλλειψης αρδευτικού νερού σε πολλές περιοχές της χώρας», προσθέτοντας πως χάρη στα νέα έργα θα αντιμετωπιστούν επίσης οι απώλειες υδάτων που παρατηρούνται σε παλιά δίκτυα μεταφοράς και διανομής.

Παρεμβάσεις για πιο ισχυρή και πράσινη αγροτική οικονομία

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει την κατασκευή 21 μεγάλων αρδευτικών έργων με κύριους στόχους την αποτελεσματική άρδευση αγροτικών περιοχών, την καλή διαχείριση των υδάτινων πόρων, την αύξηση της αγροτικής παραγωγής και την τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης.

Η πρώτη δέσμη 8 αρδευτικών έργων σε 7 Περιφερειακές Ενότητες, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, έχει συνολικό κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ 642 εκατ. ευρώ, τα οποία αυξάνονται στο 1,6 δις ευρώ εφ’ όσον συνυπολογιστεί το κόστος συντήρησης για την 25ετία. Τα συγκεκριμένα έργα πρόκειται να συμβάλουν στην άρδευση 455 χιλιάδων στρεμμάτων και να ωφελήσουν περισσότερους από 36.000 αγρότες.

«Πρόκειται για ένα συνεκτικό και πολύ σημαντικό αναπτυξιακό σχέδιο, τέτοιο που δεν έχει ξαναγίνει από τη δεκαετία του 1960», τόνισε ο πρωθυπουργός και έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα καθώς η κρατική συμμετοχή στο πρόγραμμα προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (200 εκατ. ευρώ), που έχει συγκεκριμένες αιρεσιμότητες. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι θα παρακολουθεί ο ίδιος την πορεία υλοποίησης των έργων και αναμένει σύντομα και τα υπόλοιπα έργα.

«Πρόκειται για πρόγραμμα αρδευτικών έργων, αντίστοιχο με τα έργα που έχουν γίνει σε αεροδρόμια, τα λιμάνια και το οδικό δίκτυο», επισήμανε από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός προσθέτοντας ότι τέτοια έργα είχαν να γίνουν πάνω από μισό αιώνα.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτός από τα 200 εκατ. ευρώ, συνεισφέρει στην πειθαρχία να πετύχουμε τους στόχους», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, χαρακτηρίζοντας τον παράγοντα «χρόνος» ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για το πρόγραμμα, καθώς, όπως εξήγησε, πάντοτε υπήρχαν καθυστερήσεις στα αρδευτικά έργα.

Ποια είναι τα έργα

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), για πρώτη φορά, αναλαμβάνει την δημοπράτηση και την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης – σε πρώτο στάδιο – δύο αρδευτικών έργων, στον Ταυρωπό και το Μιναγιώτικο, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης και ακολούθως ο γενικός γραμματέας Υποδομών & Ενωσιακών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης ανακοίνωσε τα 8 αρδευτικά έργα:

1. Έργα μεταφοράς νερού από ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης 203 εκατ. ευρώ (507,5 εκατ. ευρώ εφ’ όσον συνυπολογιστεί το κόστος συντήρησης και λειτουργίας για 25 χρόνια)
2. Φράγμα στο Μπουγάζι Δομοκού και αρδευτικό δίκτυο 26,4 εκατ. ευρώ (66 εκατ. ευρώ)
3. Φράγμα στο Λιβάδι Αράχοβας, αρδευτικό δίκτυο και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο 23 εκατ. ευρώ (57,5 εκατ. ευρώ)
4. Εκσυγχρονισμός δικτύων άρδευσης Ταυρωπού 129 εκατ. ευρω (322,5 εκατ. ευρώ)
5. Λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών Σητείας και δίκτυο προσαγωγών μεταφοράς νερού σε υφιστάμενο δίκτυο άρδευσης 27,5 εκατ. ευρώ (68,7 εκατ. ευρώ)
6. Φράγμα και Δίκτυο Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας και δίκτυο άρδευσης 28 εκατ. ευρώ (70 εκατ. ευρώ)
7. Φράγμα Μιναγιώτικο Πύλου και δίκτυο άρδευσης 117 εκατ. ευρώ (292,5 εκατ. ευρώ)
8. Αρδευτικό δίκτυο Υπέρεια – Ορφανά Καρδίτσας 88 εκατ. ευρώ (220 εκατ. ευρώ)

Έργα στήριξης της  πρωτογενής παραγωγής

«Τα έργα αυτά είναι κορυφαίας σημασίας για μία χώρα η οποία επενδύει στον πρωτογενή της τομέα και που θέλει οι αγρότες της να μην έχουν άγχος για το απαραίτητο συστατικό της αγροτικής παραγωγής, που είναι το νερό. Να μην καταφεύγουν σε ακριβές γεωτρήσεις οι οποίες, όπως γνωρίζετε, συχνά έχουν πολύ σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση», είπε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως οι παρεμβάσεις θα αποφέρουν πολύπλευρα οφέλη και σε δεύτερο χρόνο.

«Αρκεί να δει κανείς τους υδροβιοτόπους οι οποίοι δημιουργήθηκαν από έργα που κατασκευάστηκαν σε άλλες δεκαετίες του 20ου αιώνα για να αντιληφθεί κανείς πόσα παράπλευρα αναπτυξιακά οφέλη μπορεί να έχει μία περιοχή από τέτοια έργα, τα οποία φτιάχτηκαν κατ’ αρχάς για να καλύψουν ανάγκες άρδευσης και ύδρευσης, πλην όμως στην πορεία έγιναν τουριστικοί προορισμοί αλλά και προορισμοί ιδιαίτερης περιβαλλοντικής ευαισθησίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα τα οφέλη που θα αποφέρει η Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την υλοποίηση αυτών των μεγάλων παρεμβάσεων, για τις οποίες θα αντληθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και από εθνικά προγράμματα.

«Και η συμμετοχή των ιδιωτών είναι καθοριστικής σημασίας, διότι η όλη λογική του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ακριβώς να κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια. Και η δυνατότητα πια να κατασκευάζουμε αυτά τα έργα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα -είναι δοκιμασμένη αυτή η μέθοδος- για πρώτη φορά θα την χρησιμοποιήσουμε σε αυτή την έκταση σε τέτοια έργα», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Αυτό φυσικά μας λύνει και το πρόβλημα της υποστήριξης, της συντήρησης και της παρακολούθησης των έργων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους» προσέθεσε.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV