Newsroom

Σε τροχιά δημοπράτησης και ανάδειξης αναδόχων για τους διαγωνισμούς για τα έργα που αφορούν στην ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου κινείται η Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ).

Πρόκειται για τους διαγωνισμούς που τρέχουν ή θα τρέξουν άμεσα στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας. Ήδη στη Στερεά Ελλάδα τρέχει ο διαγωνισμός για τη Λειβαδιά, ενώ θα ακολουθήσουν η Άμφισσα και το Καρπενήσι.

Στην Κεντρική Μακεδονία σε διαγωνιστική διαδικασία βγήκαν πρόσφατα η Βέροια και τα Γιαννιτσά, ενώ τρέχουν οι διαγωνισμοί για Σέρρες, Κιλκίς, Κατερίνη και Αλεξάνδρεια.

Τέλος, πρόσφατα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας τα δίκτυα σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο, τα οποία, όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα αναμένεται να δημοπρατηθούν εντός ημερών.

Στόχο της ΔΕΔΑ είναι οι διαγωνισμοί να έχουν ολοκληρωθεί εντός τους 2021, καθώς όλα τα έργα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 γεγονός και το οποίο σημαίνει πως θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2023. Εφόσον οι διαγωνισμοί προχωρήσουν απρόσκοπτα, το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι εφικτό με μόνη εκκρεμότητα να παραμένει το δίκτυο στην Πελοπόννησο.

Δυτική Ελλάδα

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη αφορά στα δίκτυα φυσικού αερίου στις τρεις μεγάλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας. Πρόσφατα τα έργα για το Αγρίνιο, την Πάτρα και τον Πύργο εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται στα 52 εκατομμύρια ευρώ με ΦΠΑ (42 εκατομμύρια ευρώ χωρίς ΦΠΑ).

Η χρηματοδότηση της Περιφέρειας ανέρχεται στα 21,3 εκατομμύρια ευρώ καλύπτοντας έτσι το 50% των έργων στο σύνολό τους, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από ίδια και δανειακά κεφάλαια της ΔΕΔΑ.

Η δημοπράτηση των έργων είναι θέμα ημερών, και όπως προσθέτουν πηγές του ypodomes.com δεν αποκλείεται οι διαγωνισμοί να βγουν στον αέρα ακόμα και έως τα τέλη του Αυγούστου.

Το έργο αφορά στην κατασκευή δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 208χλμ. και ενός σταθμού μέτρησης και ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ) για την τροφοδότηση της πόλης της Πάτρας.

Η τροφοδότηση των δικτύων διανομής θα πραγματοποιηθεί με υγροποιημένο φυσικό αέριο το οποίο θα μεταφέρεται από τις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στην περιοχή της Ρεβυθούσας.

Στη συνέχεια θα κατασκευαστεί από τη ΔΕΔΑ το δίκτυο μέσης πίεσης για την πόλη της Πάτρας το οποίο θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από την περιοχή χωροθέτησης των δεξαμενών στην πόλη, ενώ για τις πόλεις του Αγρινίου και του Πύργου, η τροφοδότηση των δικτύων του αστικού ιστού θα γίνεται απευθείας από την έξοδο των δεξαμενών.

Στερεά Ελλάδα

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε δημοπράτηση βγήκε πρόσφατα το δίκτυο για τη Λειβαδιά αξίας 7,3 εκατομμυρίων ευρώ και η διάρκεια του έργου ανέρχεται στους 24 μήνες.

Επίσης, η σύμπραξη «INTRAKAT – ΕΡΓΩ ΑΤΕ» είναι ο ανάδοχος για τα έργα αξίας 11,2 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή δικτύου στη Λαμία με εκτιμώμενη εκκίνηση των εργασιών να αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου με την ολοκλήρωση να τοποθετείται εντός του 2023.

Τα αμέσως επόμενα έργα που θα πάρουν τη σκυτάλη της δημοπράτησης στο επόμενο διάστημα είναι αυτά της Άμφισας και του Καρπενησίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πήγες έχουν εγκριθεί τα τεύχη δημοπράτησης από τη διαχειριστική αρχή και το επόμενο βήμα είναι η προκήρυξη των διαγωνισμών.

Τα έργα αφορούν στην κατασκευή δικτύων συμπιεσμένου φυσικού αέριου (CNG) στις δύο πόλεις με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας καθώς και ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ, ενώ αναμένεται και η δημοπράτηση των δικτύων σε Χαλκίδα και Θήβα.

Κεντρική Μακεδονία

Στην Κεντρική Μακεδονία προκηρύχθηκε εντός του Αυγούστου ο διαγωνισμός για τα δίκτυα σε Βέροια και Γιαννιτσά, τα οποία θα συγχρηματοδοτηθούν από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και κεφάλαια της ΔΕΔΑ.

Τα έργα κοστολογούνται στα 9,7 εκατομμύρια ευρώ σε ποσό με ΦΠΑ και αφορούν στην κατασκευή δικτύων CNG και στις δύο πόλεις με τη διάρκεια των έργων να ανέρχεται στους 24 μήνες.

Ταυτόχρονα τρέχουν ήδη και οι διαγωνισμοί σε Σέρρες, Κιλκίς, Κατερίνη Αλεξάνδρεια με την ανάδειξη των αναδόχων να αναμένεται εντός του φθινοπώρου, ενώ η ΑΚΤΩΡ ανέλαβε την κατασκευή των δικτύων στη Δράμα και την Ξάνθη και ο ΑΒΑΞ τα δίκτυα σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV