Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Ποια νέα νησιά θα διασυνδεθούν ηλεκτρικά με την Αττική – Πώς προχωρά η διασύνδεση της Κρήτης

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΔΜΗΕ
Έργα Πόντισης Καλωδίου-Πηγή: ΑΔΜΗΕ

Εξαιρετικά σημαντικές είναι οι επόμενες εβδομάδες για την ασφάλειας της ηλεκτροδότησης στα νησιά καθώς ο ΑΔΜΗΕ θα ανακοινώσει τι νέες εξελίξεις σχετικά με τις δύο μεγάλες διασυνδέσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο ΑΔΜΗΕ είναι έτοιμος να ανακοινώσει την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο στα τέλη του μήνα, ενώ εντός του επομένου θα γνωρίζουμε τους αναδόχους που θα αναλάβουν τα έργα για τη Δ’ Φάση της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων. Παρ’ολ’αυτά φαίνεται πως υπάρχουν και κάποια σύννεφα όσον αφορά στη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική που έχει ως ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.

Οι δύο διαγωνισμοί για τις Κυκλάδες

Όσον αφορά στη Δ’ Φάση της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων προς το παρόν τρέχουν δύο διαγωνισμοί. Ο πρώτος αφορά την εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων κυκλώματος 150kV AC, για τη διασύνδεση της Σαντορίνης με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Σ.Μ.Η.Ε.) στη Νάξο. Στο έργο θα ενταχθούν, επίσης, η Φολέγανδρος, η Μήλος και η Σέριφος.

Το κόστος του έργου εκτιμάται στα 124 εκατομμύρια ευρώ (τιμή με ΦΠΑ) και ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολύ σημαντικών μνηστήρων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα αυτοί είναι οι εξής:

Ελληνικά Καλώδια
Nexans
Prysmian

Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί στους 20 μήνες ύστερα από την υπογραφή της σύμβασης. Εφόσον, το έργο συμβασιοποιηθεί εντός του Ιουνίου, όπως και στοχεύει ο ΑΔΜΗΕ, τότε το έργο θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023, δίνοντας μία καίρια λύση στα προβλήματα ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζει το νησί, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των αυξημένων τουριστικών εισροών.

Το δεύτερο έργο αφορά στην κατασκευή υποσταθμού στη Σαντορίνη, ο οποίος κοστολογείται στα 34,4 εκατομμύρια ευρώ. Και σε αυτό το έργο έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρουν τους ισχυρές κοινοπραξίες . Αυτές κατά κύριο λόγο είναι οι εξής:

ΤΕΡΝΑ-ΑΒΒ
Damco Energy (Θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου)-Xian Electric Engineering
Nari Technology

Συγκεκριμένα το έργο αφορά στην κατασκευή του νέου υποσταθμού στη Σαντορίνη GIS 150 kV/ΜΤ, και ενός συγκροτήματος αντιστάθμισης αέργου ισχύος 100 MVAr επαγωγικής/50 MVAr χωρητικής («SVC») στο γήπεδο του Υ/Σ Θήρας, στο πλαίσιο της Δ’ φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Να υπενθυμίσουμε πως και τα δύο έργα έχουν πάρει το πράσινο φως από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς μαζί με το ΚΥΤ Κουμουνδούρου θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 195 εκατομμυρίων ευρώ.

Σχετικά με την ασφάλεια της ηλεκτροδότησης των νησιών των Κυκλάδων ο ΑΔΜΗΕ επιδιώκει να διατηρήσει σε “ψυχρή εφεδρεία” δύο πετρελαϊκές μονάδες σε Πάρο και Σαντορίνη ισχύος 50 MW έκαστη σε περίπτωση που υπάρξει κάποια βλάβη στο καλώδιο. Να υπενθυμίσουμε πως οι πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ σε Σύρο, Πάρο, Νάξο και Μύκονο έσβησαν σταδιακά κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς.

Η “μικρή” και η “μεγάλη” ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Το σημαντικότερο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη τουλάχιστον είναι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα. Αυτό αποτελείται από δύο μεγάλα έργα γνωστά και ως “μεγάλο” και “μικρό” καλώδιο. Το “μεγάλο” αφορά στη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, ενώ το μικρό στη διασύνδεση με την Πελοπόννησο.

Οι εξελίξεις για το μικρό καλώδιο είναι ιδιαίτερα θετικές καθώς στα τέλη του Μαΐου αναμένεται να ολοκληρωθεί η δοκιμαστική ηλέκτρισή του. Αυτό σημαίνει πως από το καλοκαίρι ο διαχειριστής θα είναι έτοιμος να μεταφέρει ηλεκτρικά φορτία από την Πελοπόννησο στην Κρήτη, λύνοντας έτσι τις σημαντικές ενεργειακές ανάγκες του νησιού, αλλά και μειώνοντας τα τέλη ΥΚΩ τουλάχιστον κατά 400 εκ. Ευρώ που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για τις πετρελαϊκές μονάδες που παρήγαγαν ρεύμα στη Μεγαλόνησο, ενώ θα υπάρξει και πρόσφορο έδαφος για έργα ΑΠΕ.

Τα “σύννεφα” για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Το “μεγάλο” καλώδιο έχει ως ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023 και οι εργασίες του προχωρούσαν μέχρι και χθες απρόσκοπτα. Αυτό συμβαίνει καθώς ο Δήμος Μεγαρέων μαζί με τοπικούς συλλόγους κατέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας καλώντας επιπλέον και την Περιφέρεια Αττικής να δράσει κατά τον ίδιο τρόπο.

Προς το παρόν ο ΑΔΜΗΕ κρατάει κλειστά τα χαρτιά τους για το πως θα κινηθεί, και αν αυτή η εξέλιξη μπορεί να δράσει ανασταλτικά στην πορεία των έργων.

Advertisement
SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα