Connect with us

Ευρωπαϊκές Υποδομές

Μίλτος Κύρκος: RescEU: κορυφαίο μέσο αλληλεγγύης αλλά και crash test διοικητικής (αν-)επάρκειας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών επικεντρώθηκε ο Επίτροπος για Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης και οι ευρωβουλευτές Μίλτος Κύρκος και Γιώργος Κύρτσος, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα και τοπικών φορέων και αρχών στην ημερίδα «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: Προκλήσεις και προοπτικές για το μέλλον» που έλαβε χώρα στον πολυχώρο Royal της Πάτρας. Στη συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Αλαφογιώργος αναφέρθηκαν επίσης στον ευρωσκεπτικισμό, την αφύπνιση των εθνικιστικών τάσεων, το μεταναστευτικό, το προσφυγικό, την ανεργία.

Το πρόγραμμα RescEU θα περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο και θα αναβαθμίσει την ευρωπαϊκή πολιτική προστασίας. Το πρόγραμμα θα αρχίσει από τις πυρκαγιές και θα επεκταθεί στις πλημμύρες και σε άλλες φυσικές καταστροφές, που εντείνονται τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Σημαντικός πυλώνας του εγχειρήματος», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, «είναι η πρόληψη και η ετοιμότητα σε επίπεδο εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών. Συγκεκριμένα, μέσα από το RescUE θα δοθούν οικονομικά κίνητρα στα κράτη-μέλη, προκειμένου να βελτιώσουν την πρόληψη των φυσικών καταστροφών, αλλά παράλληλα και να ενισχύσουν τα εθνικά μέτρα προστασίας». Όσον αφορά στη λειτουργία του νέου μηχανισμού, ο Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι «από το καλοκαίρι πιστεύω πως θα είμαστε έτοιμοι, έτσι ώστε εάν μας προκύψουν άμεσες ανάγκες παραχώρησης και δυνατότητα ενίσχυσης και βοήθειας χωρών -μελών λόγω πυρκαγιών, θα είμαστε πιο δυνατοί και πιο αποτελεσματικοί από ότι είμαστε τώρα».

To RescEU αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα γιατί θα εκσυγχρονίσει τα μέσα αντιμετώπισης καταστροφών όπως τα αεροπορικά μέσα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ετοιμότητας. Ο Επίτροπος διευκρίνισε, πως δεν επιδιώκεται συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες, αλλά αντίθετα, η αποκέντρωση: όταν ένα κράτος ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια, η ΕΕ θα αποφασίζει άμεσα και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια την αποστολή βοήθειας, χωρίς υπερβολική γραφειοκρατία.

«Το RescEU θα λειτουργήσει πάρα πολύ καλά σε χώρες οι οποίες έχουν μία διοίκηση που μπορεί να το αντέξει. Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που έχει αυτή τη διοίκηση. Διότι εάν έχεις 42 υπηρεσίες, οι οποίες έχουν αναλάβει, αν πάρει φωτιά το Μάτι, η Πάρνηθα, η Πεντέλη, να την σβήσουν, καταλαβαίνετε πως οποιοσδήποτε ευρωπαϊκός σχεδιασμός, οποιοδήποτε μέσα και να έχουμε στη διάθεση μας, θα είναι ανεπαρκή. ‘Άρα το καθήκον όλων είναι η απλοποίηση των διαδικασιών και η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια. Το κεντρικό κράτος να μην έχει το δάχτυλό του παντού. Και από κει και πέρα η συμμετοχή στο RescEU να επιτρέπεται μόνο εάν κάθε χώρα καταθέτει το σχέδιο δράσης στην Κομισιόν προς έλεγχο», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος

«Μια Ευρώπη κοντά στον πολίτη, είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Αυτή είναι και η απάντηση στην κρίση αξιών που βιώνουμε. Και σε αυτήν τη μάχη, οι περιφέρειες πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αναδεικνύοντας τα θετικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τόσο συνέβαλαν στην βελτίωση της ζωής των πολιτών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η Μικρή Περιμετρική Πάτρας. Ένα έργο που άλλαξε την ζωή των πολιτών, όπως και η ενεργειακή επάρκεια των κτιρίων και τόσα άλλα», πρόσθεσε ο κ Κύρκος.

Ο επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, τόνισε ότι σε αυτές τις ευρωεκλογές θα τεθούν σημαντικά διακυβεύματα με σημαντικότερο τη συμμετοχή, γιατί ο βαθμός της αδιαφορίας που θα επιδείξουν οι πολίτες, θα κρίνει και τις επερχόμενες εξελίξεις σε σχέση με το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού. Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι η ΕΕ είναι κάτι χειροπιαστό στη ζωή των πολιτών, με στρατηγικές κατά της καταπολέμησης των ανισοτήτων και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος προέβλεψε ότι η μάχη των ευρωεκλογών θα είναι δύσκολη, γιατί έχει κλονιστεί η αξιοπιστία της ΕΕ. Ο κ. Κύρτσος τόνισε ότι καταγγέλλοντας τους λαϊκιστές, ξεχνάμε το λαϊκό αίσθημα που προσδιορίζεται από υπαρκτά προβλήματα. Επομένως και στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, οφείλουμε να πάμε στην ρίζα του προβλήματος και να δώσουμε λύσεις, όχι με μια Ευρώπη – φρούριο, αλλά ούτε και με αντιλήψεις του τύπου «περάστε, λιαστείτε και προωθηθείτε».

Πεδίο διαφωνίας, αποτέλεσε η Συμφωνία των Πρεσπών. Κατά τον κ. Κύρτσο, η ψήφισή της, ήταν μια διπλωματική ήττα, αλλά το ζητούμενο πλέον, είναι τι θα κάνει η χώρα στο μέλλον και κυρίως η επόμενη κυβέρνηση. Από την άλλη, ο ευρωβουλευτής Μ. Κύρκος, είπε ότι η ψήφιση της συμφωνίας, επιλύει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα για την Ελλάδα. Διέκρινε σημαντικές αλλαγές και προβλέψεις, που συνθέτουν μια δύσκολη πραγματικότητα, όχι για τους ανθρώπους που εξέφρασαν κάποια αγωνία, αλλά για όσους έκαναν τόσα χρόνια πολιτικές «περιουσίες» και στα δύο κράτη, τόνισε ο κ. Κύρκος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Ευρωπαϊκές Υποδομές

ΑΚΤΩΡ: Αναδοχος σιδηροδρομικού έργου 573εκατ.ευρώ στη Ρουμανία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Το κτίριο της Ελλάκτωρ

Οριστικός ανάδοχος για σιδηροδρομικό έργο προϋπολογισμού €573 εκατ. αναδείχθηκε η ΑΚΤΩΡ στη Ρουμανία, ως επικεφαλής (leader με ποσοστό 60%) κοινοπραξίας με τις εταιρείες ALSTOM (20%) και ARCADA (20%).

Ειδικότερα, το έργο αφορά στην αποκατάσταση και την αναβάθμιση του τμήματος «Apata – Cata» της σιδηροδρομικής γραμμής Brasov – Simeria, η οποία αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού διαδρόμου μεταφορών Ρήνου-Δούναβη.

Πρόκειται για το τρίτο τμήμα που αναλαμβάνει η θυγατρική του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη συγκεκριμένη σιδηροδρομική γραμμή, καθώς τον Ιούνιο η ΑΚΤΩΡ αναδείχθηκε ανάδοχος και για το έργο αναβάθμισης των δύο όμορων σιδηροδρομικών τμημάτων «Brasov – Apata» και «Cata – Sighisoara», με συνολικό προϋπολογισμό 627 εκατ. ευρώ.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

Στο πλαίσιο του έργου, προβλέπεται η εκτέλεση ενός ευρέως φάσματος σιδηροδρομικών εργασιών αναβάθμισης της γραμμής σε υποδομή και υπερδομή, μεταξύ των οποίων η αποκατάσταση δοµικών έργων (σιδηροδροµικές γέφυρες, σταθμοί, οδογέφυρες και αποχετευτικοί αγωγοί), ο εκσυγχρονισμός των τοπικών διασταυρώσεων, η ηλεκτροδότηση, καθώς και η αναβάθµιση των συστηµάτων σηµατοδότησης και επικοινωνιών.

Η ολοκλήρωση των εργασιών εντός διαστήματος 48 μηνών, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, θα επιτρέψει την κίνηση εμπορικών και επιβατικών τρένων με μέγιστη ταχύτητα 120 χλμ./ω και 160 χλμ./ω αντίστοιχα, σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ενώ το συνολικό μήκος του σιδηροδρομικού τμήματος θα μειωθεί από τα 44 χλμ. σήμερα στα 28,2 χλμ., περιλαμβάνοντας δύο σήραγγες, οι οποίες πρόκειται να φτάνουν σε μήκος τα 12 χλμ..

Σημειώνεται πως τον Απρίλιο, η ΑΚΤΩΡ προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή οδικού έργου (Lot 3 της Περιφερειακής Οδού Βουκουρεστίου) με προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει ακόμη τέσσερα μεγάλα οδικά και σιδηροδρομικά έργα υπό κατασκευή στη Ρουμανία, μεταξύ των οποίων οι αυτοκινητόδρομοι «Baia Mare – Sighetu Marmatiei» και «Sebes – Turda», καθώς και τα σιδηροδρομικά τμήματα «Micasasa – Coslariu» και «Gurasada – Ilteu 2C».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ευρωπαϊκές Υποδομές

Η Κ/Ξ Munich Airport-Meridiam ανέλαβε με παραχώρηση το Αεροδρόμιο της Σόφιας

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει το αεροδρόμιο του Μονάχου και την Γαλλική εταιρεία Meridiam αναδείχθηκε ανάδοχος για τη διαχείριση του διεθνούς αεροδρομίου της Σόφιας στη Βουλγαρία.

Η ανακοίνωση έγινε από τον Βούλγαρο Υπουργό Μεταφορών Rossen Zhelyazkov.

Ο Zhelyazkov δήλωσε ότι οι κοινοπραξίες του αερολιμένα του Μονάχου και του Meridiam ανταγωνίστηκαν άλλους τέσσερις υποψήφιους, μεταξύ των οποίων οι Aeroports de Paris και Manchester Airports Group.

Η κερδοφόρα κοινοπραξία θα διαχειριστεί τη λειτουργία του Διεθνούς Αεροδρομίου Σόφιας για 35 χρόνια. Μια επίσημη σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. Να θυμίσουμε ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν και οι «δικές μας» ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και Fraport.

Το αεροδρόμιο του Μονάχου και η Meridiam συμφώνησαν να προσφέρουν ένα τέλος παραχώρησης 32% των συνολικών εσόδων ή τουλάχιστον € 24,5 εκατ. ($ 27,5 εκατ.) Ετησίως.

Η κοινοπραξία θα κατασκευάσει ένα τρίτο τερματικό σταθμό μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια και θα επισκευάσει τα δύο υπάρχοντα τέρμιναλ.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία ο νέος τερματικός σταθμός, υπάρχουν σχέδια για τη μετατροπή του τερματικού σταθμού 1 σε εγκατάσταση με φορτίο μόνο.

Η Sofia Globe ανέφερε ότι ο νέος φορέας εκμετάλλευσης του αεροδρομίου θα εργαστεί για τη βελτίωση της υποδομής του αερολιμένα της Σόφιας και θα επιδιώξει να αυξήσει τον αριθμό των επιβατών σε 12,3 εκατομμύρια μέχρι το 2030 και 14,5 εκατομμύρια μέχρι το 2035.

Το αεροδρόμιο χειρίστηκε  πέρυσι επτά εκατομμύρια επιβάτες.

Η κατασκευαστική εταιρεία Strabag με έδρα την Αυστρία, η οποία ανέπτυξε επίσης τον τερματικό σταθμό 2 του αεροδρομίου της Σόφιας, αναμένεται να αναλάβει τις εργασίες κατασκευής του αεροδρομίου.

Αυτή είναι η δεύτερη απόπειρα επιλογής ενός παραχωρησιούχου για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Σόφιας μετά τη διάλυση της πρώτης διαδικασίας που ξεκίνησε το 2016 από τη βουλγαρική κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2017.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ευρωπαϊκές Υποδομές

Πάρισι: Εκτός κέντρου τα τουριστικά λεωφορεία λόγω κυκλοφοριακού;

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Μικρό ηλεκτρικό λεωφορείο

Την κυκλοφορία τουριστικών λεωφορείων στο κέντρο του Παρισιού σχεδιάζει να απαγορεύσει ο δήμαρχος της πόλης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου, Emmanuel Grégoire, σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τα τουριστικά λεωφορεία δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτα από το Παρίσι και του κατοίκους του.

Όπως είπε, παρότι η κατάσταση στο Παρίσι δεν είναι κρίσιμη όπως σε άλλες πόλεις όπως η Βενετία και η Βαρκελώνη, οι κάτοικοι ανησυχούν για τον αυξανόμενο αριθμό τουριστικών λεωφορείων που κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης.

Δεν θέλουμε τουριστικά λεωφορεία όπως κυκλοφορούν τώρα, καθώς προκαλούν απόλυτη αναρχία στο Παρίσι, τόνισε και είπε πως σχεδιάζεται η δημιουργία οργανωμένων περιοχών στάθμευσης έξω από την πόλη όπου θα σταματούν.

Πρόσθεσε δε ότι οι επισκέπτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη δημόσια συγκοινωνία όπως και οι κάτοικοι και πρότεινε τις ξεναγήσεις με ποδήλατο ή με τα πόδια με ηχητικούς οδηγούς.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα