Newsroom

Το 2019 ήταν για τη Μηχανική ένας χρόνος ανάπτυξης και προόδου. Στον κατασκευαστικό τομέα συνέχισε και ολοκλήρωσε την Κατασκευή του Φράγματος Αστερίου και του Φράγματος Βαλμαδούρας στην Πάτρα, καθώς και τα συνοδά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 92 εκ. € και άρχισε πλέον η πλήρωση του ταμιευτήρα Αστερίου. Επίσης, συνέχισε την Κατασκευή σε συνεργασία με την Ιταλική Εταιρεία GD Infrastrutture του Σιδηροδρομικού έργου: «Κατασκευή Υποδομής Νέας Διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής υψηλών ταχυτήτων τμήμα Ψαθόπυργος – περιοχή Ρίου» συνολικού προϋπολογισμού 119 εκ. €.

Περαιτέρω, ανέλαβε σε συνεργασία με την GD Infrastrutture, 2 συμβάσεις στον Αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου και συγκεκριμένα τα τμήματα 6 «Κάτω Αχαϊα – Σαγαίϊκα» προϋπολογισμού 34,9 εκ. € και 8 «Μιντιλόγλι – Α/Κ ΒΙΠΕ Πάτρας» προϋπολογισμού 35,06 εκ. €.

Στον οικονομικό τομέα συνέχισε τον διακανονισμό παλαιών οφειλών με προμηθευτές και βελτίωσε τα κέρδη προ φόρων από 1,2 εκ. € για το 2018 σε 2,9 εκ. € για το 2019, καθώς και την καθαρή θέση από 25 εκ. € σε 43 εκ. €.

Το “Δυσμενές 2020”

Το τρέχον έτος η Εταιρεία αντιμετώπισε απρόβλεπτες δυσμενείς καταστάσεις. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών διέλυσε τις υπογεγραμμένες συμβάσεις για τα τμήματα 6 και 8 του Αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Πύργου, όπου δεν έχουν εισέτι ολοκληρωθεί οι νομικές και οικονομικές εκκρεμότητες. Επίσης, παρουσιάστηκε σημαντική καθυστέρηση στην πληρωμή των εκτελεσθεισών εργασιών, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν το έτος.

Άκτιο-Αμβρακία

Ως προς το έργο του οδικού άξονα Ακτίου – Αμβρακία, αρχικού προϋπολογισμού 150 εκ. €, η Μηχανική σε συνεργασία με την GD Infrastrutture είχε καταστεί μειοδότης σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στη συνέχεια ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ακύρωσε τον διαγωνισμό, όμως με νέα απόφαση του ΣτΕ ανακάλεσε την ακύρωση και αναμενόταν η ανάθεση του Έργου στην εταιρεία .

Η εταιρία προσθέτει πως: “Όλως περιέργως και με τρόπο τελείως ανεξήγητο, η Τράπεζα Πειραιώς αρνήθηκε χωρίς καμία δικαιολογία την ανανέωση της Εγγυητικής Επιστολής συμμετοχής, με αποτέλεσμα αυτό να καταλήξει στην ΜΕΤΚΑ με τίμημα ακριβότερο από το δικό μας, με συνέπεια ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 3 εκ. €. Εντός του προσεχούς διαστήματος καταθέτουμε αγωγή κατά της Τράπεζας Πειραιώς, απαιτώντας την αποζημίωση της ζημιάς μας που αντιστοιχεί σε ποσό πάνω από 35 εκ. €”.

Περαιτέρω συνεχίζεται η τακτοποίηση παλαιών υποχρεώσεων με τους προμηθευτές καθώς και η ρύθμιση παλαιών οφειλών προς τις Τράπεζες. Ήδη έχει εξοφληθεί η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ έχουν ρυθμιστεί οι οφειλές του Ομίλου στην Alpha Bank και αναμένεται εντός του έτους αντίστοιχη ρύθμιση με Eurobank και Εθνική Τράπεζα.

Τα επόμενα βήματα

Επίσης, και παρά τις δυσμενείς συνθήκες συνεχίζονται οι συνομιλίες με ξένους επενδυτές για την συμμετοχή σε έργα ΣΔΙΤ, ως και για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στην οποία εκτιμάται ότι θα προβεί η εταιρία στο επόμενο έτος.

Ακόμη εξετάζεται η συνεργασία με την Κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης με σκοπό έργα για την ανασυγκρότηση της χώρας αυτής. Η Μηχανική εκτιμά  ότι το 2021 θα ξεκινήσει η κατασκευή του οικιστικού Έργου στο Γκέρμαν της Βουλγαρίας και θα επιλυθούν τα διαδικαστικά θέματα ώστε να ξεκινήσει το Υδροηλεκτρικό Έργο του Αγίου Νικολάου στο οποίο ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ξένοι επενδυτές.

Εντός του επομένου έτους εκτιμάται ότι θα έχει επιλυθεί η δικαστική εκκρεμότητα που αφορά τις απαιτήσεις από την LAMDA DEVELOPMENT για το Έργο του Mediterannean Cosmos, όπου αυτές ανέρχονται σε ποσό άνω των 60 εκ. € πλέον τόκων. Την παρούσα περίοδο διενεργούνται σχετικές πραγματογνωμοσύνες.

Τέλος, εξετάζεται συμμετοχή της Εταιρείας σε έργα εκτός Ελλάδας σε συνεργασία με την GD Infrastrutture

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV