Νίκος
Καραγιάννης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατασκευή της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου, η οποία κατασκευάζεται μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξης Ιδιωτικού – Δημοσίου Τομέα) και αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών στην Περιφέρεια με πολύ μεγαλύτερη αξιοποίηση των παραγόμενων αστικών αποβλήτων. 

Το ποσοστό ολοκλήρωσης της νέας Μονάδας αγγίζει πλέον το 95%, με τη δοκιμαστική λειτουργία να έχει ήδη ξεκινήσει, χωρίς απορρίμματα για την ώρα, προκειμένου ο ανάδοχος να κάνει μία πρώτη παραμετροποίηση των μηχανημάτων του εργοστασίου.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η δεύτερη (και τελική) φάση της δοκιμαστικής λειτουργίας, που αναμένεται να διαρκέσει περί τους 2 – 2,5 μήνες και κατά την οποία θα αρχίσουν να εισρέουν στη Μονάδα σταδιακά αυξανόμενοι φόρτοι σκουπιδιών με σκοπό να ρυθμιστεί, σε πραγματικές συνθήκες πια, ο τρόπος λειτουργίας. Σημειώνεται ότι για τις ανάγκες των δοκιμών, για περίπου 30 ημέρες το εργοστάσιο θα δέχεται πλήρες φορτίο απορριμμάτων.

Ηλεκτροπαραγωγή και κομποστοποίηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα ΜΕΑ Ηπείρου θα διαθέτει επίσης την πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού, ισχύος 1,6 MW, από βιοαέριο το οποίο θα προέρχεται από οργανικά Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ). Η παραγόμενη ενέργεια θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της Μονάδας ενώ θα διοχετεύεται ρεύμα και στο δίκτυο.

Το μεθάνιο, που θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή, θα παράγεται μέσω αναερόβιας χώνευσης των οργανικών ενώ σε δεύτερο στάδιο το υπόλειμμα της διαδικασίας θα οδηγείται σε διαφορετικούς χώρους όπου θα πραγματοποιείται αερόβια κομποστοποίηση, με υπόγεια εισροή αέρα και φιλτράρισμα των παραγόμενων αερίων πριν αφεθούν στην ατμόσφαιρα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι οσμές και οι περιβαλλοντικές οχλήσεις στην περιοχή.

Ταυτότητα του έργου

Η νέα Μονάδα θα διαχειρίζεται το σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και οργανικά απόβλητα με διαλογή στην πηγή, με την εισαγωγή νέων κάδων καφέ χρώματος

Η συνολική χρονική διάρκεια της σύμβασης είναι 26,5 έτη και περιλαμβάνει την 18μηνη κατασκευαστική περίοδο και την 25ετή περίοδο λειτουργίας. 

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται συνολικά στα 52,6 εκατ. ευρώ. Στη χρηματοδότηση της επένδυσης, η συμβολή του ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα προέρχονται από ίδια κεφάλαια του αναδόχου και δανεισμό του από την Alpha Bank (32 εκατ. ευρώ). Ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ο βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η διαχείριση Συμβατικών Αποβλήτων με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, απόλυτης περιβαλλοντικής προστασίας και με οικονομικά βιώσιμο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η διαχρονική εφαρμογή του.

Το έργο θα επεξεργάζεται σε ετήσια βάση 105 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων μέσω της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), θα ανακυκλώνει τουλάχιστον 17.000 τόνους χρήσιμων υλικών και θα παράγει πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών με εξοικονόμηση 12.000 τόνων CO2

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου, προβλέπεται να δημιουργηθούν 90 θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας (μεταφορές, εμπορία και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών κ.λπ.).

Πρόκειται για μια καινοτόμο Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), η οποία θα παράγει πράσινη ενέργεια μέσω της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών. Στη ΜΕΑ Περιφέρειας Ηπείρου θα γίνεται αυτοματοποιημένη ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, μέταλλα) και βιολογική επεξεργασία, μέσω της οποίας θα παράγονται πράσινη ενέργεια και υλικό τύπου κόμποστ. Η τιμή εισόδου (gate fee) στη Μονάδα θα διαμορφωθεί στα 39,54 ευρώ ανά τόνο.

Η επίσημη έναρξη λειτουργίας της ΜΕΑ Ηπείρου έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου 2019.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας