Connect with us

Επικαιρότητα

Μετρό, Τραμ και Προαστιακός και Τρένα έρχονται στον Πειραιά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα έργα Μετρό και Τραμ θα φέρουν στην καρδιά του Πειραιά τα δύο μέσα και την πόλη εντός του δικτύου των μέσων σταθερής τροχιάς. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η επαναδραστηριοποίηση και του Προαστιακού μιας και με την εγκατάσταση και λειτουργία της ηλεκτροκίνησης είναι πολύ πιθανόν να δούμε το σταθμό στο λιμάνι να γίνεται η αφετηρία για όλα τα δρομολόγια Υπεραστικά και Προαστιακά.

Αυτή η κατάκτηση ακόμα δεν είναι εμφανής και πρέπει να δούμε λίγο τη χρονική σειρά με την οποία το κέντρο του Πειραιά θα ξαναγίνει επίκεντρο των συγκοινωνιών. Από το τέλος του χρόνου ο Προαστιακός Σταθμός του Πειραιά θα λειτουργήσει με την ηλεκτροκίνηση.

Από το καλοκαίρι του 2018, θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία της επέκτασης του Τραμ και για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης, το ιστορικό μέσο θα περάσει από τις κεντρικότερες αρτηρίες της: Γ.Λαμπράκη, Β.Γεωργίου για να καταλήξει στην Ακτή Ποσειδώνος στο λιμάνι.

Το 2021 θα ξεκινήσει (κατά πάσα πιθανότητα) η εμπορική λειτουργία της επέκτασης του Μετρό για τους 3 σταθμούς ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. Δύο χρόνια νωρίτερα, προς το τέλος του 2019 θα λειτουργήσουν οι σταθμοί ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ.

Εδώ παρατηρούμε ότι και τα τρία μέσα σταθερής τροχιάς αποκτούν πρόσβαση στον Πειραιά και αυτό είναι ένα γεγονός που αδιαμφισβήτητα θα μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι πολίτες καθημερινά και παράλληλα βοηθώντας στην εκτόνωση τόσο των κορεσμένων δρόμων που παρατηρούμε σε όλο το κέντρο και το λιμάνι.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλά δρομολογημένα, είναι σε φάση είτε ολοκλήρωσης είτε κατασκευαστικής ωρίμανσης. Αυτό που έχει ενδιαφέρον να δούμε είναι η μελλοντική κάλυψη των περιοχών του Πειραιά προκειμένου να υπάρξει μία συνολική αντιμετώπιση.

Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι πως θα υπάρξει επέκταση του Τραμ από την Ακτή Ποσειδώνος μέχρι το Κερατσίνι και το Πέραμα ενώ πρόσφατα στο σχεδιασμό εξετάζεται και ένας κλάδος προς τη Δραπετσώνα. Με αυτή την κίνηση καλύπτεται συνολικά όλο το δυτικό τμήμα των περιοχών του Πειραιά με ένα πληθυσμό που ξεπερνά τις 120.000 κατοίκους ενώ φιλοξενεί την ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι, μεγάλα τμήματα του Λιμανιού του Πειραιά συμπεριλαμβανομένης και της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων όπου απασχολούνται περισσότερα από 3.000 άτομα, η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και το Πορθμείο Περάματος-Σαλαμίνας όπου έχει σημαντικότατη καθημερινή επιβατική κίνηση.

Οι μελέτες είναι σε εξέλιξη ενώ χρηματοδοτικά κατά πάσα πιθανότητα θα καλυφθεί από το ΠΕΠ Αττικής.

Από εκεί και έπειτα δεν έχουμε κάποια άλλη δημοσιευμένη κίνηση αλλά ζητείται η κάλυψη τόσο της Χερσονήσου του Πειραιά (Καλλίπολη, Χατζηκυριάκειο, Πειραϊκή) όπου κατοικούν περισσότεροι από 100.000 αλλά και τα Καμίνια.

Σε παλαιότερες εξαγγελίες (μιλάμε για την εποχή πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες) υπήρχε ένας σχετικό σχεδιασμός που περιελάμβανε την σύνδεση αυτών των περιοχών με το κέντρο του Πειραιά και το συνολικό δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς. Αυτό που απομένει να δούμε είναι αν στην επικαιροποιημένη Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό αυτά τα πλάνα θα συμπεριληφθούν.

Αυτό που επίσης έχει εξαιρετική σημασία για τον Πειραιά είναι η περίφημη υπογειοποίηση της Γραμμής 1 στο τμήμα μεταξύ Φαλήρου και Πειραιά που περιλαμβάνει την κατασκευή ενός ενδιάμεσου σταθμού στα Καμίνια. Αυτό το πλάνο παρά του ότι έχει ακόμα και εγκεκριμένη ΜΠΕ, λόγω κόστους δεν έχει προωθηθεί προς υλοποίηση. Το συγκεκριμένο έργο θα επιτρέψει την ένωση της Πειραϊκής Χερσονήσου με την φυσική της συνέχεια, τα Καμίνια και τον επανασχεδιασμό της οδικής κυκλοφορίας και σύνδεσης του λιμανιού που τώρα με τις γραμμές του Τραμ γίνεται ακόμα πιο δυσχερής.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

image_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Επικαιρότητα

Παρουσιάζεται αύριο το αναπτυξιακό πρόγραμμα των ΟΤΑ «Αντώνης Τρίτσης»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τάκης Θεοδωρικάκος

Το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης, που θα φέρει το όνομα του αείμνηστου δημάρχου Αθηναίων, Αντώνη Τρίτση, θα ανακοινώσει αύριο η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, θα συνυπογράψουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το νέο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης, που θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, «το νέο πρόγραμμα έχει αναπτυξιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Στόχος του είναι να αναδειχθούν οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας ως πυλώνες αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής, ενίσχυσης των θέσεων εργασίας, επανεκκίνησης της οικονομίας και ανάπτυξης».

Όπως προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 30ής Μαρτίου 2020 (άρθρο τεσσαρακοστό τέταρτο), το υπουργείο Εσωτερικών καταρτίζει ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα με σκοπό την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών, την εκπόνηση μελετών και την κατασκευή έργων ιδίως στους τομείς της βασικής υποδομής, της ψηφιακής σύγκλισης, της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας, και ειδικότερα την άρση των οικονομικών επιπτώσεων από τη διασπορά του κορονοϊού, καθώς και για την εκτέλεση δράσεων και πρωτοβουλιών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Για τους σκοπούς αυτούς, οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, οι Σύνδεσμοι Δήμων και τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ έχουν τη δυνατότητα να συνομολογούν δάνεια με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Με την ΚΥΑ θα καθοριστούν οι άξονες προτεραιότητας και τα κριτήρια ένταξης των δικαιούχων φορέων, η διαδικασία υποβολής των αιτημάτων ένταξης και αξιολόγησής τους κ.λπ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Αυστηρά μέτρα του Υπουργείου Υποδομών για τη λειτουργία των εργοταξίων

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργοτάξιο

Αυστηρά μέτρα έχει λάβει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού Covid-19 στα εργοτάξια και στην κατασκευή δημοσίων έργων.

Τα μέτρα, που συνοψίζονται και εξειδικεύονται σε επιστολή του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, κ. Γεωργίου Καραγιάννη, προς τους αρμόδιους φορείς είναι σύμφωνα με το πλαίσιο και τις κατευθύνσεις που έχει θέσει ο ΕΟΔΥ και η εφαρμογή τους είναι υποχρεωτική.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο, βάσει της ΠΝΠ της 20.3.2020 (ΦΕΚ Α 68) και ειδικότερα του άρθρου 61, να προβεί στη λήψη και άλλων, πρόσθετων, μέτρων ασφαλείας στα εργοτάξια δημοσίων έργων, ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατό η πιθανότητα εξάπλωσης το ιού covid-19.

Ανεξάρτητα από τη θέσπιση τέτοιων έκτακτων μέτρων, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τονίζει προς όλες τις εργοληπτικές επιχειρήσεις, ότι απαιτείται η πιστή τήρηση των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Σαν γενική κατεύθυνση, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία, εκτός από τα μέτρα ατομικής προστασίας του κάθε εργαζόμενου (γάντια εργασίας, μάσκες, γυαλιά, στολές εργασίας, κ.λπ.) και στα εξής ειδικά μέτρα:

· Να αποφεύγεται συστηματικά ο συνωστισμός των εργαζομένων στις πύλες εισόδου και εξόδου των εργοταξίων τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις (2μ. τουλάχιστον ο ένας από τον άλλο).

· Να μειωθεί η σωματική επαφή μεταξύ των εργαζομένων τηρώντας τις ως άνω αποστάσεις στις καντίνες και στα εστιατόρια του προσωπικού, που λειτουργούν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θέτουν οι υγειονομικές υπηρεσίες την τρέχουσα περίοδο (οδηγίες ΕΟΔΥ).

· Να γίνει καθορισμός και ομαδοποίηση διαφορετικών χρόνων προσέλευσης των εργαζομένων προς αποφυγή συγχρωτισμού.

· Να κάθεται ένας – ένας σε κάθε σειρά καθισμάτων και σε πεσσοειδή διάταξη στο μεταφορικό μέσο για τη μεταφορά από και προς τα εργοτάξια ή στους διαφόρους χώρους εργασίας.

· Να βρίσκεται επιτόπου του έργου (όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία), όπου είναι υποχρεωτική η παρουσία γιατρού εργασίας, με ευθύνη του αναδόχου και της υπηρεσίας και να παρακολουθεί ιατρικά τους εργαζόμενους στα μεγάλα εργοτάξια.

· Να κάνουν χρήση των αδειών και να αποφύγουν την εργασία οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (π.χ. άνω των 60 ετών).

· Να γίνεται προτροπή στους εργαζόμενους να αναφέρουν στους υπεύθυνους τυχόν αδιαθεσία τους και να δηλώνουν τηλεφωνικά αν είχαν επαφή με φορέα του ιού ή αν κάποιος άλλος του περιβάλλοντός τους είχε ύποπτα συμπτώματα.

· Να υπάρχει μέριμνα για επάρκεια καθαριστικών, απολυμαντικών μέσων και χειροπετσετών μίας χρήσεως, καθώς και κάδων απορριμμάτων σε εμφανή θέση με τακτική αποκομιδή των περιεχομένων τους.

· Να καθαρίζονται σχολαστικά κοινόχρηστοι χώροι όπως τουαλέτες, αποδυτήρια, χώροι εστίασης, χώροι συνάθροισης και, εφόσον προκύψει ανάγκη, να απολυμαίνονται από εξειδικευμένο συνεργείο.

· Να υπάρχει δοχείο με καθαρό νερό, σαπούνι και χειροπετσέτες στα μηχανήματα έργου για πλύσιμο των χεριών, πέραν των καθαριστικών, χλωριούχο διάλυμα με αναλογία 1 προς 10, αντισηπτικά για τα χέρια και οπωσδήποτε τα κατάλληλα καθαριστικά για τιμόνια και λεβιέδες για τον καθαρισμό τους, με ιδιαίτερη μέριμνα των χειριστών- οδηγών στις αλλαγές βάρδιας.

· Να εργάζεται μόνο ο χειριστής – οδηγός χωρίς κανένα άλλο βοηθό ή συνοδηγό στα μηχανήματα έργου.

· Να απαγορεύεται η παρουσία εξωτερικών επισκεπτών στα εργοτάξια και να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής από τους εισερχόμενους προμηθευτές ή άλλους.

· Να προτιμάται η τηλεσύσκεψη και η εξ’ αποστάσεως εργασία στα συμβούλια εργασίας και στις προγραμματισμένες συσκέψεις των εργοταξίων, όπου είναι εφικτό.

· Να μη γίνονται συναθροίσεις για αποφυγή συγχρωτισμού και να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας στα διαλείμματα.

· Να γίνει ανάρτηση πινακίδων στις εισόδους των εργοταξιακών χώρων για την υπενθύμιση στους εργαζόμενους των βασικών οδηγιών του ΕΟΔΥ.

«Η πιστή τήρηση των παραπάνω μέτρων είναι αναγκαία για να βγούμε νικητές στη μάχη με τον Covid-19» τονίζει ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών στην επιστολή του προς τις Γενικές Διευθύνσεις και τους εποπτευόμενους φορείς της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Αττική: Ψυχολογική υποστήριξη γονέων και παιδιών μέσω της γραμμής 1110

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αλληλεγγύη

Άλλη μία υπηρεσία προστίθεται στην Ανοιχτή Γραμμή Βοήθειας 1110 που έχει δημιουργήσει η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον ΙΣΑ, η οποία έχει τύχει θερμής ανταπόκρισης από τους πολίτες καθώς μέχρι σήμερα έχει δεχθεί και ανταποκριθεί σε περισσότερες από 42.000 κλήσεις.

Τα αιτήματα και ερωτήματα των συμπολιτών μας σχετίζονται με την ιατρική αντιμετώπιση της πανδημίας, τη ψυχολογική υποστήριξη ενηλίκων και πασχόντων, την κοινωνική βοήθεια και τις καταγγελίες για αισχροκέρδεια.

Από αύριο Τετάρτη 8 Απριλίου και κάθε μέρα σε 12ωρη βάση, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, η ανοιχτή Γραμμή Βοήθειας για την Πανδημία 1110 θα μπορεί να παρέχει Ψυχολογική Υποστήριξη, Συμβουλευτική και Καθοδήγηση στους γονείς για διάφορα ζητήματα που μπορεί να  αντιμετωπίζουν με τα παιδιά τους, κατά την στρεσογόνο περίοδο παραμονής τους στο σπίτι λόγω του κορωνοϊού.

Παιδοψυχολόγοι και Σύμβουλοι Ειδικής Αγωγής θα απαντούν δωρεάν σε γονείς για προβλήματα που αντιμετωπίζουν, π.χ.

– Με νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας που είναι κλεισμένα στο σπίτι,

– Με τα μεγαλύτερα παιδιά και τα προβλήματα που μπορεί να έχουν σχέση με την κοινωνικοποίηση ή την παρατεταμένη έκθεση στον υπολογιστή, ή

– Με παιδιά χωρίς διάγνωση τα οποία όμως εμφανίζουν θυμό, επιθετικότητα, έντονο  κλάμα κ.α. κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο σπίτι

– Όπως και με παιδιά με διάγνωση ΔΕΠΥ και αναπτυξιακά προβλήματα.

Σε συνδυασμό με αυτήν την υπηρεσία, μία φορά την εβδομάδα οι γονείς θα μπορούν να παρακολουθούν δωρεάν Webinars, διαδικτυακά σεμινάρια για την ψυχολογία των παιδιών και την σχέση γονιών και παιδιών κατά την περίοδο της πανδημίας, με την προσφορά της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής από την ιστοσελίδα i-paidi.gr.

Για κάθε πληροφορία γύρω από τις νέες υπηρεσίες, για τους γονείς και τον παιδικό πληθυσμό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν απευθείας στην τηλεφωνική ανοιχτή τηλεφωνική Γραμμή βοήθειας 1110 της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ.       

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε:

«Τα παιδιά μας αντιμετωπίζουν πολλές αλλαγές, άγχος και ψυχική φόρτιση κατά το διάστημα της απομόνωσης στα σπίτια  για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και οφείλουμε να βοηθήσουμε στην καλύτερη καθοδήγηση των γονιών υπέρ της ψυχικής υγείας ολόκληρης της οικογένειας. Ευχαριστούμε τους εθελοντές παιδοψυχολόγους που συνδράμουν με τον χρόνο και τις επιστημονικές τους συστάσεις στην υποστήριξη του συναισθηματικού κόσμου του παιδικού πληθυσμού και των οικογενειών τους».

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα