Connect with us

Επικαιρότητα

Μετρό, Τραμ και Προαστιακός και Τρένα έρχονται στον Πειραιά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα έργα Μετρό και Τραμ θα φέρουν στην καρδιά του Πειραιά τα δύο μέσα και την πόλη εντός του δικτύου των μέσων σταθερής τροχιάς. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η επαναδραστηριοποίηση και του Προαστιακού μιας και με την εγκατάσταση και λειτουργία της ηλεκτροκίνησης είναι πολύ πιθανόν να δούμε το σταθμό στο λιμάνι να γίνεται η αφετηρία για όλα τα δρομολόγια Υπεραστικά και Προαστιακά.

Αυτή η κατάκτηση ακόμα δεν είναι εμφανής και πρέπει να δούμε λίγο τη χρονική σειρά με την οποία το κέντρο του Πειραιά θα ξαναγίνει επίκεντρο των συγκοινωνιών. Από το τέλος του χρόνου ο Προαστιακός Σταθμός του Πειραιά θα λειτουργήσει με την ηλεκτροκίνηση.

Από το καλοκαίρι του 2018, θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία της επέκτασης του Τραμ και για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης, το ιστορικό μέσο θα περάσει από τις κεντρικότερες αρτηρίες της: Γ.Λαμπράκη, Β.Γεωργίου για να καταλήξει στην Ακτή Ποσειδώνος στο λιμάνι.

Το 2021 θα ξεκινήσει (κατά πάσα πιθανότητα) η εμπορική λειτουργία της επέκτασης του Μετρό για τους 3 σταθμούς ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. Δύο χρόνια νωρίτερα, προς το τέλος του 2019 θα λειτουργήσουν οι σταθμοί ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ.

Εδώ παρατηρούμε ότι και τα τρία μέσα σταθερής τροχιάς αποκτούν πρόσβαση στον Πειραιά και αυτό είναι ένα γεγονός που αδιαμφισβήτητα θα μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι πολίτες καθημερινά και παράλληλα βοηθώντας στην εκτόνωση τόσο των κορεσμένων δρόμων που παρατηρούμε σε όλο το κέντρο και το λιμάνι.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλά δρομολογημένα, είναι σε φάση είτε ολοκλήρωσης είτε κατασκευαστικής ωρίμανσης. Αυτό που έχει ενδιαφέρον να δούμε είναι η μελλοντική κάλυψη των περιοχών του Πειραιά προκειμένου να υπάρξει μία συνολική αντιμετώπιση.

Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι πως θα υπάρξει επέκταση του Τραμ από την Ακτή Ποσειδώνος μέχρι το Κερατσίνι και το Πέραμα ενώ πρόσφατα στο σχεδιασμό εξετάζεται και ένας κλάδος προς τη Δραπετσώνα. Με αυτή την κίνηση καλύπτεται συνολικά όλο το δυτικό τμήμα των περιοχών του Πειραιά με ένα πληθυσμό που ξεπερνά τις 120.000 κατοίκους ενώ φιλοξενεί την ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι, μεγάλα τμήματα του Λιμανιού του Πειραιά συμπεριλαμβανομένης και της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων όπου απασχολούνται περισσότερα από 3.000 άτομα, η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και το Πορθμείο Περάματος-Σαλαμίνας όπου έχει σημαντικότατη καθημερινή επιβατική κίνηση.

Οι μελέτες είναι σε εξέλιξη ενώ χρηματοδοτικά κατά πάσα πιθανότητα θα καλυφθεί από το ΠΕΠ Αττικής.

Από εκεί και έπειτα δεν έχουμε κάποια άλλη δημοσιευμένη κίνηση αλλά ζητείται η κάλυψη τόσο της Χερσονήσου του Πειραιά (Καλλίπολη, Χατζηκυριάκειο, Πειραϊκή) όπου κατοικούν περισσότεροι από 100.000 αλλά και τα Καμίνια.

Σε παλαιότερες εξαγγελίες (μιλάμε για την εποχή πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες) υπήρχε ένας σχετικό σχεδιασμός που περιελάμβανε την σύνδεση αυτών των περιοχών με το κέντρο του Πειραιά και το συνολικό δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς. Αυτό που απομένει να δούμε είναι αν στην επικαιροποιημένη Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό αυτά τα πλάνα θα συμπεριληφθούν.

Αυτό που επίσης έχει εξαιρετική σημασία για τον Πειραιά είναι η περίφημη υπογειοποίηση της Γραμμής 1 στο τμήμα μεταξύ Φαλήρου και Πειραιά που περιλαμβάνει την κατασκευή ενός ενδιάμεσου σταθμού στα Καμίνια. Αυτό το πλάνο παρά του ότι έχει ακόμα και εγκεκριμένη ΜΠΕ, λόγω κόστους δεν έχει προωθηθεί προς υλοποίηση. Το συγκεκριμένο έργο θα επιτρέψει την ένωση της Πειραϊκής Χερσονήσου με την φυσική της συνέχεια, τα Καμίνια και τον επανασχεδιασμό της οδικής κυκλοφορίας και σύνδεσης του λιμανιού που τώρα με τις γραμμές του Τραμ γίνεται ακόμα πιο δυσχερής.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Επικαιρότητα

Δήμος Αθηναίων: Μεγάλη αντιγκράφιτι παρέμβαση σε όλο το μήκος της οδού Αθηνάς

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Μια πολύ μεγάλη και καλά σχεδιασμένη επιχείρηση αντιγκράφιτι σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης, την οδό Αθηνάς, ολοκλήρωσαν τις προηγούμενες μέρες οι άνθρωποι της Διεύθυνσης καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων.

Σε όλο το μήκος του ιστορικού δρόμου της πρωτεύουσας από την Ομόνοια μέχρι την Ερμού έγιναν παρεμβάσεις όπου χρειαζόταν για να εξαφανισθούν τα αντιαισθητικά γκράφιτι και όλα όσα ρύπαιναν αισθητικά, επιφάνειες εμβαδού περίπου 400 τετραγωνικών μέτρων.

Για να αφαιρεθεί η μπογιά από τις μαρμάρινες και τις πέτρινες επιφάνειες χρησιμοποιήθηκαν 145 λίτρα διαλυτικού υλικού και 4,5 τόνοι νερού. Για την κάλυψη των γκράφιτι σε τσιμεντένιες επιφάνειες χρησιμοποιήθηκαν περίπου 130 λίτρα πλαστικής μπογιάς σε διάφορα χρώματα (ανάλογα με το χρώμα της επιφάνειας). Ο διαφορετικός τρόπος αντιγκράφιτι οφείλεται στο ότι σε μαρμάρινες και πέτρινες επιφάνειες χρησιμοποιείται διαλυτικό υγρό και νερό με πίεση ενώ σε τσιμεντένιες η κάλυψη με χρώμα.

 

Η γωνία των οδών Λυκούργου και Αθηνάς πριν και μετά τη δράση καθαρισμού

Ακριβώς επειδή η Αθηνάς είναι ένας πολυσύχναστος εμπορικός δρόμος με δεκάδες καταστήματα και κίνηση από το πρωί μέχρι το βράδυ, τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων εργάστηκαν κυρίως νυχτερινές ώρες προκειμένου να μην προκαλέσουν προβλήματα στους επαγγελματίες τους εργαζόμενους και τους πελάτες των καταστημάτων.

Οι αντιγκράφιτι επιχειρήσεις του Δήμου Αθηναίων που έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες αποτελούν κεντρικό κομμάτι του συνολικού σχεδιασμού για μια πιο όμορφη και πιο φιλική στους κατοίκους και τους επισκέπτες πόλη. Πολύ μεγάλες επιφάνειες έχουν ήδη καθαριστεί σε διάφορες περιοχές (Πεδίον Άρεως, Πατησίων, Αναφιώτικα, Θησείο, Πάρκο Ευαγγελισμού κ.ά.).

«Όταν ξύνεις τη μιζέρια και τη ρύπανση, αναδεικνύεται μία Αθήνα διαφορετική. Καθαρή και λαμπερή. Αυτό κάνουμε με τις επιχειρήσεις του καθαρισμού μεγάλων επιφανειών σε όλη την πόλη. Αυτό κάναμε και στην Αθηνάς. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε όλες τις γειτονιές για να αντικαταστήσουμε τη μουτζούρα με χρώμα, ζωή» τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Θεσσαλία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 3 χωριά του Δήμου Τρικκαίων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κώστας Αγοραστός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κήρυξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός περιοχές του Δήμου Τρικκαίων, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση συνεπειών από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του, ο Περιφερειάρχης κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που εκδηλώθηκαν λόγω των έντονων βροχοπτώσεων της 7ης Ιουλίου 2020:

– Τις κοινότητες Αρδανίου και Παλαιόπυργου της Δημοτικής Κοινότητας Παλαιόκαστρου

– Την κοινότητα Ριζώματος της Δημοτικής Ενότητας Παραληθαίων.

Η κήρυξη ισχύει από την ημερομηνία της απόφασης και για 3 μήνες, έως τις 14 Οκτωβρίου 2020.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά θέματα εξέτασε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του ΥΠΕΝ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κτίριο ΥΠΕΝ στη Λεωφόρο Μεσογείων

Υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, συνεδρίασε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν μια σειρά από σημαντικά πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά θέματα.

Μεταξύ άλλων:

1. Καθορίστηκαν οι συμπληρωματικοί ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης στο διατηρητέο κτίριο επί της οδού Ερμού 76 του Δήμου Αθηναίων.

2. Εγκρίθηκε ο χαρακτηρισμός «διατηρητέο» σε κτίριο του ακίνητου που βρίσκεται επί της οδού Μπότσαρη 95, του Δήμου Ναυπακτίας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και ο καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης σε αυτό.

3. Εγκρίθηκε ο χαρακτηρισμός «διατηρητέο» σε κτίριο που βρίσκεται εντός ακινήτου επί των οδών Αλιφιέρηδων αρ. 8-10 και Εμμ. Βερνάρδου, στην περιοχή Χαλέπας του Δήμου Χανίων και ο καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης σε αυτό.

4. Εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του σχετικού νόμου και η αλλαγή χρήσης σε διατηρητέο κτίριο, που βρίσκεται επί των οδών Χρυσοσπηλιωτίσσης αρ. 11 και Νικίου αρ. 24 του Δήμου Αθηναίων.

5. Εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του σχετικού νόμου σε διατηρητέο κτίριο, που βρίσκεται επί της οδού Αιόλου αρ. 87 του Δήμου Αθηναίων.

6. Εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του σχετικού νόμου σε διατηρητέο κτίριο, επί των οδών Στρατηγού Ιωάννου και Ι. Λάππα, στη Λειβαδιά του Δήμου Λεβαδέων.

7. Εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του σχετικού νόμου σε ακίνητο που περιλαμβάνει διατηρητέο κτίριο και βρίσκεται επί των οδών Ερμού αρ.9 και Βουλής του Δήμου Αθηναίων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα