Ξεκίνησε και επίσημα η διαδικασία παραλαβής των 15 επιπλέον συρμών του Μετρό Θεσσαλονίκης. Όπως έγινε γνωστό ο πρώτος συρμός έχει πλέον φτάσει στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας και γίνεται ο 19ος συρμός του συνολικού στόλου.
Το επόμενο διάστημα θα περάσει από τους σχετικούς ελέγχους ασφαλείας και λειτουργικότητας και μόλις δοθεί το πράσινο φως, τότε ο συρμός θα μπορέσει να ενταχθεί και να δρομολογηθεί στην βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Η προμήθεια των υπόλοιπων 14 συρμών θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες και απόλυτος στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή τους μέχρι το τέλος του έτους.
Αυτό καθώς το νέο ορόσημο για τη λειτουργία της επέκτασης Καλαμαριάς που θα αποτελέσει τη δεύτερη γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης έχει μετακινηθεί για τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για την ένταξη τους στον στόλο.
Συνολικά το 2026 το Μετρό Θεσσαλονίκης για τις δύο γραμμές θα διαθέτει 33 συρμούς Μετρό. Αυτό, όπως εκτιμάται από την Ελληνικό Μετρό θα κάνει εφικτή την λειτουργία ανά 90 δευτερόλεπτα των συρμών τις ώρες αιχμής.
Σήμερα, η καλύτερη επίδοση που έχει να παρουσιάσει το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι ανά 3 λεπτά περίπου αλλά η δυνατότητα του αυτόματου συστήματος είναι τα 90 δευτερόλεπτα.
Την προμήθεια των 15 συρμών έχει αναλάβει το σχήμα AKTOR-HITACHI και φυσικά οι συρμοί κατασκευάζονται στην Ιταλία από την Hitachi. Έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τους 18 υφιστάμενους συρμούς του μετρό.
Οι συρµοί αποτελούνται από τέσσερα οχήµατα έκαστος. Ο ελάχιστος αριθµός επιβατών ανά συρµό θα είναι 450 και το ελάχιστο ποσοστό των καθήµενων επιβατών θα είναι τουλάχιστον 20%.
Οι συρµοί θα είναι πλήρως αυτόµατης λειτουργίας (Grade-of-Automation 4 – GoA4), µε Θέση Οδήγησης Έκτακτης Ανάγκης (EDP: Emergency Driving Position) στα δύο άκρα του συρµού και µε δυνατότητα οδήγησης σε διπλή κατεύθυνση.
Πως θα λειτουργεί το σύστημα των δύο γραμμών
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι για το πως θα λειτουργεί το σύστημα των δύο γραμμών του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η πρώτη γραμμή θα περιλαμβάνει το δρομολόγιο Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός-Νέα Ελβετία με 13 σταθμούς και η δεύτερη γραμμή το δρομολόγιο Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός-Μίκρα με 16 σταθμούς.
Οι πρώτοι έντεκα σταθμοί θα είναι κοινοί και για τις δύο γραμμές, δηλαδή από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τον σταθμό 25ης Μαρτίου. Από εκεί και πέρα θα διακλαδώνονται είτε προς Νέα Ελβετία, είτε προς Μίκρα.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, σε κάθε τρία δρομολόγια, τα δύο θα διεξάγονται για το δρομολόγιο Ν.Σ.Σταθμός-Μίκρα και το ένα για το δρομολόγιο Ν.Σ.Σταθμός-Νέα Ελβετία.
Οι αυξημένες δυνατότητες του συστήματος με την ένταξη των πέντε νέων σταθμών και των 15 επιπλέον συρμών θα φέρει νέα ανακατάταξη στον τρόπο μετακίνησης μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Πλέον με τις δύο γραμμές θα καλύπτονται περισσότερες περιοχές ενώ το Μετρό φτάνοντας στη Μίκρα θα είναι σε απόσταση αναπνοής από το αεροδρόμιο Μακεδονία.
Η επέκταση προς Καλαμαριά
Σε πορεία ολοκλήρωσης είναι τα έργα για την επέκταση προς Καλαμαριά. Πλέον είμαστε σε φάση εγκατάστασης των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων από τις πολλαπλές εργολαβίες που έχει συνάψει η Ελληνικό Μετρό, ενώ το κυρίως έργο έχει αναλάβει η AKTOR, η οποία ολοκλήρωσε προ μηνών και τη βασική γραμμή. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο έργο Μετρό της χώρας πίσω από την γραμμή 4 στην Αθήνα για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Ελληνικό Μετρό.
Η ημερομηνία στόχος που έχει πλέον τεθεί είναι το τέλος Φεβρουαρίου 2026, δηλαδή σε περίπου 9 μήνες από σήμερα. Η συγκεκριμένη επέκταση ξεκινάει από το σταθμό της βασικής γραμμής «25ης Μαρτίου» και θα λειτουργεί ως κοινός σταθμός και των 2 γραμμών. Ακολούθως θα περνά από της οδούς Σόλωνος, Κρήτης, Μοσχονησίων, Μητροπολίτη Κυδωνιών και Πόντου, καταλήγοντας στη συμβολή των οδών Πόντου και Ικάρων, λίγο πριν την Περιμετρική τάφρο.
Στο Φυσικό Αντικείμενο περιλαμβάνεται διπλή υπόγεια γραμμή μήκους 4,77χλμ. περίπου, 5 υπόγειοι σταθμούς, 5 φρέατα, 3 σιδηροδρομικές διασταυρώσεις, καθώς και μέρος των απαιτούμενων ηλεκτρομηχανολογικών και σιδηροδρομικών συστημάτων. Οι σταθμοί της επέκτασης είναι οι: ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΑΡΕΤΣΟΥ, ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ, ΜΙΚΡΑ.
Στην περιοχή της Μίκρας αναμένεται να γίνει ένας μεγάλος σταθμός μετεπιβίβασης, αντίστοιχος με αυτόν στην Νέα Ελβετία ενώ θα συνδεθεί μέσω λεωφορειακών γραμμών και με το αεροδρόμιο Μακεδονία.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας