Connect with us

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: έντονες αντιδράσεις από τους φορείς της πόλης για το ενδεχόμενο να “παγώσει” το έργο

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύσσωμος ο πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος της Θεσσαλονίκης ζητά την συνέχιση και ολοκλήρωση των έργων

Στη συνέντευξή του ο κ. Τσίτουρας παραδέχτηκε την αδυναμία χρηματοδότησης του μετρό από την ανάδοχο κοινοπραξία. Παράλληλα, σημείωσε ότι η κοινοπραξία εγείρει διεκδικήσεις οι οποίες είναι σε επίπεδο επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης, πράγμα που υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της «Αττικό Μετρό».

Ετσι, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην ιστορία της Θεσσαλονίκης βρίσκεται για μία ακόμα φορά «στον αέρα» και η λύση, η όποια λύση, μπορεί να είναι μόνο πολιτική. Θα κληθεί να τη δώσει ο νέος υπουργός Υποδομών, όταν με το καλό σχηματιστεί κυβέρνηση.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανάδοχος δεν αρνείται το πρόβλημα στη χρηματοδότηση. «Οταν οι τράπεζες δε χρηματοδοτούν έργα και δε δίνουν δάνεια, πώς είναι δυνατό να βρει χρήματα η κοινοπραξία;», διερωτώνται αξιωματούχοι της κοινοπραξίας.

Σαν της Αθήνας
Ακολουθώντας τα χνάρια του μετρό της Αθήνας -αν και οι τότε εποχές δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που ζούμε σήμερα- όλα δείχνουν ότι ο ανάδοχος πιέζει για υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης για το έργο, θεωρώντας την ως τη μόνη λύση για να ξεμπλοκάρει το μετρό της Θεσσαλονίκης. Με τον τρόπο αυτό, θα λάβει επιπλέον χρήματα από αυτά που προβλέπει η αρχική σύμβαση, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο έργο.

Στο μετρό της Θεσσαλονίκης είναι γεγονός ότι έχουν συσσωρευτεί σωρεία συμβατικών, τεχνικών και οικονομικών ζητημάτων, τα οποία θα πρέπει να διαπραγματευτεί σκληρά το ελληνικό Δημόσιο με τον ανάδοχο, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να δοθεί νέα πνοή στο έργο.

Σήμερα, είναι γεγονός ότι το μετρό λιμνάζει, αφού τα έργα έχουν παγώσει και μόνον ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών μπορεί να του δώσει πάλι ζωή, ώστε να ξαναπάρει μπρος.

Οι διαδικασίες επαναδιαπραγμάτευσης και υπογραφής συμπληρωματικής σύμβασης διαρκούν μήνες. Ωστόσο, ο χρόνος αυτός θεωρείται μικρός σε σχέση με το χρόνο που απαιτεί η ελληνική Δικαιοσύνη (πάνω από δύο ή ακόμα και τρία χρόνια), για να αποφανθεί σχετικά. Ετσι, παρότι η σύμβαση του έργου προβλέπει ότι λύση στο όποιο πρόβλημα προκύψει θα πρέπει να δώσει η ελληνική Δικαιοσύνη, ακριβώς λόγω της μεγάλης χρονικής διάρκειας που απαιτεί η διαδικασία μέχρι να υπάρξει μία τελεσίδικη απόφαση και προκειμένου να αποφευχθούν νέες, μακροχρόνιες καθυστερήσεις στο έργο, φαίνεται ότι επιλέγεται η λύση της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της σύμβασης.

Οπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Χρήστος Τσίτουρας, στη συνέντευξή του στον «ΑτΚ», κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα υποχρεώσει τον ανάδοχο να αποδώσει χώρους στο κοινό της πόλης, προκειμένου να μην υφίσταται άλλη ταλαιπωρία από εγκαταλειμμένα εργοτάξια, όπως συμβαίνει στην οδό Δελφών.

Εξάλλου, ο κ. Τσίτουρας τα έβαλε και με το υπουργείο Πολιτισμού, θεωρώντας ότι η «Αττικό Μετρό» έχει διαθέσει το σύνολο του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού και έχει παράσχει την υλικοτεχνική υποδομή που ζήτησαν οι εφορείες αρχαιοτήτων, ώστε οι ανασκαφές να ολοκληρωθούν σύντομα, αν και κάτι τέτοιο δε φαίνεται εφικτό.

Οσο για την ολοκλήρωση του έργου, αν σήμερα γινόταν ένα… θαύμα και το μετρό έπαιρνε και πάλι μπρος, και τα πάντα δούλευαν ρολόι σε όλα τα εργοτάξια, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2016. Πότε θα ολοκληρωθεί στ’ αλήθεια; Αυτό σήμερα κανείς δεν είναι σε θέση να το απαντήσει…

Η «Αττικό Μετρό»
Στο μεταξύ, η «Αττικό Μετρό», με ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι ο τίλος της συνέντευξης του κ. Τσίτουρα, που ήταν «Βόμβα στο μετρό, που ξεμένει από χρήματα!», δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο της συνέντευξης, «διότι η χρηματοδότηση του μετρό Θεσσαλονίκης είναι πλήρως εξασφαλισμένη από το Δημόσιο, με πόρους από τα Κοινοτικά Προγράμματα και εγκεκριμένα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Για την ταμπακέρα, δηλαδή για το σταματημένο έργο και για το αν και πότε θα ξαναπάρει μπρος, δεν γίνεται λόγος… Και δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι σήμερα στο μετρό δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για σίδερα ούτε για καύσιμα ούτε για οτιδήποτε…
 
Συγκλονίζει
«Η υπόθεση του μετρό εξελίσσεται, δυστυχώς, σε κωμωδία για ένα κράτος που εξαγγέλλει έργα, αλλά δεν μπορεί να τα ολοκληρώσει, και σε κοροϊδία για τη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα για τους επαγγελματίες και εμπόρους που βρίσκονται στον άξονα κατασκευής του κι εδώ και πέντε χρόνια καταστρέφονται κάθε μέρα. Η κατάσταση είναι τραγική», λέει απερίφραστα ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης.

Πηγή:agelioforos.gr

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για το Μετρό Θεσσαλονίκης πατώντας εδώ.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα