Βήμα-βήμα προχωρούν τα έργα στο Μετρό Θεσσαλονίκης προς την ολοκλήρωση. Το πολύπαθο έργο το οποίο βρίσκεται σε κατασκευή από το 2006 βρίσκεται πλέον σε πορεία παράδοσης και σύμφωνα με τον στόχο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η λειτουργία τοποθετείται πλέον στο τέλος του 2023.
Είχαμε την ευκαιρία να δούμε τις εργασίες όπως εξελίσσονται σε επίσκεψη στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας αλλά και στους σταθμούς Παπάφη και Ευκλείδη, για τις ανάγκες φωτογράφησης και βιντεοσκόπησης για το επερχόμενο 5ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών.
Το Αμαξοστάσιο
Το κτιριακό συγκρότημα στο Αμαξοστάσιο είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό. Το κτίριο που στεγάζεται το Κέντρο Ελέγχου του συστήματος Μετρό είναι φουτουριστικό. Μια τεράστια οθόνη η οποία κυριαρχεί στο χώρο και περιμετρικά θέσεις, στις οποίες θα εργάζοντα ελεγκτές που θα τσεκάρουν την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος. Μια μεγάλων διαστάσεων τζαμαρία, δίνει απευθείας οπτική πρόσβαση σε έναν προαύλειο χώρο όπου κινούνται οι συρμοί.
Σήμερα στο Αμαξοστάσιο υπάρχουν και οι 18 συρμοί μιας και ο τελευταίος έφτασε πριν ένα μήνα περίπου. Η εικόνα των συρμών που ανά τακτά χρονικά διαστήματα ξεκινούσαν για δοκιμαστικά δρομολόγια είναι εντυπωσιακή. Τα νέα οχήματα είναι λευκά ενώ καμπύλα σχήματα κατά μήκος “σκεπάζουν” τις δύο πλευρές του οχήματος.
Στους συρμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης ο επιβάτης θα μπορεί να κάθεται και στο μπροστινό και στο τελευταίο βαγόνι έχοντας ως θέα την σήραγγα του Μετρό. Αυτό είναι εφικτό καθώς δεν υπάρχει καμπίνα οδήγησης ή οδηγός. Αυτό το σύστημα Μετρό είναι υπεραυτόματο και κινείτα μέσω του Κέντρου Ελέγχου.
Στο κτίριο οι εργασίες είναι τελικό στάδιο. Οι ράγες έχουν όλες τοποθετηθεί, το συνεργείο είναι έτοιμο, οι χώροι στα δύο μεγάλα κτίρια βάφονται, ενώ γίνονται έργα σε κάποιους χώρους στο πίσω μέρος. Το Αμαξοστάσιο του Μετρό Θεσσαλονίκης είναι το μεγαλύτερο κτιριακό συγκρότημα στη Θεσσαλονίκη μαζί με το εκείνο του Αεροδρομίου της πόλης. Η αρχιτεκτονική του είναι στιβαρή και μοντέρνα, κυριαρχεί στην περιοχή η οποία είναι αναπτυσσόμενη.
Οι σταθμοί
Η πρώτη επίσκεψη σε σταθμό μετρό στη Θεσσαλονίκη μετά από 4 χρόνια, ήταν ομολογουμένως συναρπαστική. Ο σταθμός ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ είναι πολύ προχωρημένος, είναι στη φάση των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων και της εγκατάστασης των Η/Μ συστημάτων.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ότι οι σταθμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης αισθητικά θα μοιάζουν με εκείνους της Αθήνας. Τα πλακάκια, ο τρόπος διαμόρφωσης, η γενικότερη αρχιτεκτονική των χώρων δίνει την αίσθηση της συγγένειας με τους σταθμούς του αθηναϊκού Μετρό.
Εκεί, σταματά αυτή η συγγένεια. Η λογική των σταθμών αυτού του συστήματος είναι σαν ένα κουτί ορθογώνιο παραλληλόγραμμό στο οποίο το κυρίαρχο στοιχείο δεν είναι οι τοίχοι ή οι χώροι, αλλά οι κυλιόμενες σκάλες. Λόγω του σχήματος του σταθμού, τρεις διαφορετικές σκάλες οδηγούν τον επιβάτη, αφού έχει περάσει τις ηλεκτρονικές πύλες επικυρώνοντας το εισιτήριο του, στο επίπεδο της αποβάθρας.
Στον ΕΥΚΛΕΙΔΗ αλλά και στον ΠΑΠΑΦΗ, το επίπεδο της αποβάθρας τα έργα είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Έχουν τοποθετηθεί τα δάπεδα, αλλά και οι θύρες ασφαλείας δημιουργώντας την αίσθηση δωματίου, ενό κλειστού υπερυψωμένου χώρου.
Όλοι οι σταθμοί του Μετρό έχουν την αποβάθρα στο κέντρο και τις γραμές στα πλάγια (για παράδειγμα όπως στον σταθμό Μοναστηράκι στην Αθήνα). Η μεγάλη διαφορά είναι πως αυτές οι θύρες δεν επιτρέπουν την επαφή του επιβάτη με το πεδίο των γραμμών, ανεβάζοντας κατακόρυφα το αίσθημα ασφάλειας.
Ο συρμός θα έρχεται, θα σταματά και ταυτόχρονα θα ανοίγουν οι πόρτες του και οι θύρες ασφαλειας για την επιβίβαση-αποβίβαση των επιβατών. Σήμερα αυτό είναι ότι πιο εξελιγμένο μπορεί κάποιος να έχει σε σύστημα Μετρό.
Η αίσθηση του μοντέρνου και του φωτεινού είναι εμφανής. Στον σταθμό ΕΥΚΛΕΙΔΗ ο επιβάτης που θα βρίσκεται στο επίπεδο της αποβάθρας, θα μπορεί σηκώνοντας ψηλά το βλέμμα του, να βλέπει τον ουρανό της Θεσσαλονίκης παρότι θα βρίσκεται σχεδόν 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.
Η αυστηρή σχεδόν μινιμαλιστική προσέγγιση της εμφάνισης του σταθμού (αλλά και των άλλων σταθμών), δίνει την περισσότερο την αίσθηση ενός αρχιτεκτονήματος παρά την εικόνα ένος κλασικού χαοτικού σταθμού Μετρό.
Η πορεία προς την ολοκλήρωση
Τα έργα στο Μετρο δείχνουν να έχουν πάρει μια φορά ολοκλήρωσης. Ανελλειπώς κάθε εβδομάδα βρίσκεται στα έργα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό, Νίκος Κουρέτας, συντονίζοντας την πορεία τους σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που έχει το έργο πολύ ψηλά στην ατζέντα του. Η πρόοδος είναι εμφανής και στο επίπεδο του δρόμου. Πολλές από τις λαμαρίνες που ταλαιπώρησαν την πόλη έχουν φύγει και στη θέση τους επανήλθε το αστικό τοπίο, πολλές φορές με την γνωστή και στην Αθήνα, πινελιά ανάπλασης των χώρων.
Για να φτάσουμε στην πολυπόθητη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης έχουν να γίνουν πολλά. Σε πορεία δημοπράτησης είναι το έργο-ΣΔΙΤ για την ανάληψη της λειτουργίας του συστήματος. Το σχήμα που θα αναλάβει τον δίκτυο του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης θα αναδειχθεί το 2023 πριν ολοκληρωθούν τα έργα.
Σημαντική θα είναι και η συνεργασία με τον ΟΑΣΘ. Με τη λειτουργία των 2 γραμμών Μετρό, θα υπάρξει αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραμμών, όπως έγινε και στην Αθήνα. Το Μετρό θα γίνει η ραχοκοκαλιά του συστήματος μεταφορών έχοντας πλέον περισσότερο ως τροφοδοτικό το οδικό συγκοινωνιακό έργο.
Αυτό που προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί είναι η επιχειρηματικότητα γύρω από τους σταθμούς. Οι σταθμοί Μετρό παραδοσιακά συγκεντρώνουν πλήθος εμπορικών δραστηριοτήτων, με έμφαση στην εστίαση. Προς το παρόν αυτό δεν εντοπίζεται στους σταθμούς, αλλά είναι βέβαιο πως όσο πλησιάζουμε στην έναρξη λειτουργίας, θα βλέπουμε την τοποθέτηση επιχειρήσεων που θα ανεβάσουν το real estate στους 18 σταθμούς των δύο γραμμών.
Ίσως είναι νωρίς για να μιλάμε για αντίστροφη μέτρηση, το τέλος του 2023 είναι ακόμα μακριά αλλά όχι πολύ μακριά. Θα χρειαστούν ακόμα να γίνουν πολλά μέχρι η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-WEBUILD-HITACHI που έχει αναλάβει το έργο να παραδώσει το έργο στην Αττικό Μετρό και εκείνη με τη σειρά της να το παραδώσει στο επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης, σχεδόν 24 χρόνια μετά το άνοιγμα των γραμμών 2 και 3 στην Αθήνα.
Μόνο που η μεταμόρφωση που θα ζήσει η Θεσσαλονίκη από τη λειτουργία αυτού του συστήματος θα είναι πολύ πιο έντονη καθώς λόγω μεγέθους, η συμβολή στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης θα είναι πολύ μεγαλύτερη και άμεση. Η πόλη περιμένει πολλά από αυτό το Μετρό το οποίο υπόσχεται να επεκταθεί τόσο δυτικά, όσο και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας