Νίκος
Καραγιάννης

Με την πύκνωση των δοκιμαστικών δρομολογίων και την απελευθέρωση εργοταξιακών χώρων προχωρά το πολύπαθο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης. Παράλληλα η Αττικό Μετρό προχωρά στην επανατοποθέτηση αρχαιοτήτων στον σταθμό Αγία Σοφία. Σημαντικότερα ευρήματα είναι αγάλματα αλλά και μια πλακόστρωτη πλατεία αλλά και ψηφιδωτά. Τον σταθμό αναμένεται να επισκεφθεί αύριο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Τα δοκιμαστικά δρομολόγια με τους συρμούς τρέχουν καθημερινά και τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα διεξάγεται η διαδρομή Αμαξοστάσιο-Συντριβάνι. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα έχουν κατορθώσει να πιάσουν ταχύτητες κοντά στα 80 χλμ/ώρα που είναι και το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο στους συρμούς και στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στο έργο προς το παρόν οι συρμοί κινούνται “χειροκίνητα” δηλαδή με κίνηση μέσα από τον συρμό. Αυτό θα συνεχίζει να συμβαίνει μέχρι να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των Η/Μ η οποία θα επιτρέψει την αυτόματη κίνηση του συρμού που πλέον θα ελέγχεται από το Κέντρο Ελέγχου. Αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει περίπου στα μέσα του 2022.

Το ίδιο ισχύει και για τις θύρες ασφαλείας που έχουν ήδη εγκατασταθεί στις αποβάθρες των σταθμών. Η λειτουργία τους θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση των Η/Μ. Τότε θα λειτουργούν κανονικά και θα ανοίγουν με την έλευση και στάση του συρμού στους σταθμούς, σχεδόν ταυτόχρονα με τις πόρτες των συρμών και θα κλείνουν ταυτόχρονα για την αναχώρηση του συρμού.

Η πόλη αλλάζει

Αυτό που επίσης αλλάζει είναι η εικόνα των εργοταξίων επιφανειακά. Η πόλη στο τμήμα από Πανεπιστήμιο μέχρι το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, δηλαδή στο κέντρο της, έχει απαλλαγεί από τα εργοτάξια με εξαίρεση ένα εργοτάξιο στην Αγία Σοφία και τον σταθμό Βενιζέλου. Η σταδιακή εικόνα της πόλης χωρίς λαμαρίνες πέρα από το αισθητικό κομμάτι, θα σημάνει την φυσιολογική επαναλειτουργία εμπορικών καταστημάτων, την απόδοση πεζοδρόμων και την βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας.

Παράλληλα όσο φτάνουμε προς το τέλος των έργων, οι μέχρι σήμερα καταπονημένες περιοχές από την παρουσία εργοταξίων θα αποκτούν μεγαλύτερη αξία όσον αφορά το real estate καθώς η αξία των ακινήτων γύρω από τους σταθμούς αναμένεται, όπως συμβαίνει παγκοσμίως να πάρουν μεγάλη αξία και απαξιωμένες σήμερα πολυκατοικίες και εμπορικά ακίνητα εκτιμάται πως θα αποτελέσουν το μήλον της έριδος για το άνοιγμα εμπορικών καταστημάτων και γραφείων.

H πορεία ολοκλήρωσης των σταθμών

Οι πιο προχωρημένοι κατασκευαστικά σταθμοί σήμερα είναι οι: ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ, ΠΑΠΑΦΗ, ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ. Αυτοί οι τρεις σταθμοί εκτιμάται πως θα είναι πλήρως ολοκληρωμένοι μέχρι τις αρχές του 2022. Στον σταθμό Αγία Σοφία, έναν από τους πιο κεντρικούς σταθμούς της βασικής γραμμής προχωρούν εργασίες επιχρισμάτων, αρχιτεκτονικών και Η/Μ.

Στους υπόλοιπους σταθμούς  προχωρούν τα αρχιτεκτονικά τελειώματα και η εγκατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων. Στόχος είναι μέσα στο 2022 όλοι οι σταθμοί -πλην Βενιζέλου- να είναι έτοιμοι και να υπολείπονται λεπτομέρειες οι οποίες θα κλείσουν μέχρι την έναρξη λειτουργίας.

Παράλληλα η Αττικό Μετρό τρέχει διαγωνισμούς για να ξεκινήσουν και τα τελευταία έργα Η/Μ που είναι απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία της δεύτερης γραμμής του μητροπολιτικού δικτύου της Θεσσαλονίκης.

Η γραμμή Καλαμαριάς

Στην γραμμή Καλαμαριάς η οποία έχει 5χλμ μήκος και 5 σταθμούς η πορεία κατασκευής είναι επίσης πολύ προχωρημένη. Η επιδομή έχει εγκατασταθεί (η διπλή γραμμή δηλαδή) και η τρίτη γραμμή (μέσω της οποίας ηλεκτροδοτούνται και κινούνται οι συρμοί) εκτιμάται ότι θα έχει εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν τοποθετηθεί και οι δύο διασταυρώσεις γραμμών, σε Μίκρα και Νομαρχία. Οι διασταυρώσεις είναι απαραίτητες για την αλλαγή κατεύθυνσης των συρμών, ούτως ώστε να έχουν την δυνατότητα ανάλογα με τις συνθήκες να αλλάζουν γραμμή.

Η έναρξη λειτουργίας

Με βάση τον χρόνο που έχει χαθεί το μεγάλο στοίχημα είναι η έναρξη λειτουργίας της βασικής γραμμής. Επανειλλημένα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής έχει δεσμευθεί προσωπικά για την απόδοση σε λειτουργία του Μετρό. Ένα ρεαλιστικό σενάριο είναι, αν δεν υπάρξουν άλλες εμπλοκές, να δούμε τη βασική γραμμή να ανοίγει μέχρι το τέλος του 2023 και στα μέσα του 2024 να ξεκινά και η λειτουργία της επέκτασης προς Καλαμαριά.

Αναφορικά με τη λειτουργία του δικτύου τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για την λειτουργία και συντήρηση του δικτύου Μετρό της πόλης. Όπως έχει γίνει γνωστό ο διαγωνισμός θα έχει εκτιμώμενο κόστος γύρω στα 400 εκατ. ευρώ που αφορά όλη την περίοδο της σύμβασης. Ο διαγωνισμός αναμένεται να προσελκύσει μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες operators ανάλογων συστημάτων.

Η διάρκεια της σύμβασης αν ακολουθηθεί το παράδειγμα άλλων έργων σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέρα δεν θα είναι μικρότερος των 10 ετών. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως είναι ο πρώτος διαγωνισμός του είδους του στην Ελλάδα. Ανάλογα παραδείγματα στην Ευρώπη συναντάμε στο “δίδυμο αδελφάκι” του Μετρό Θεσσαλονίκης, δηλαδή στο Μετρό της Κοπεγχάγης. Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη λειτουργία του συστήματος αλλά και τη συντήρηση του δικτύου και των συρμών και των σταθμών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας