Connect with us

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Θέμα ημερών η υπογραφή για 15 επιπλέον συρμούς – Ποιες οι δυνατότητες τους

Δημοσιεύθηκε

στις

Συρμός Μετρό Θεσσαλονίκης
Συρμός Μετρό Θεσσαλονίκης. Πηγή: ypodomes.com

Θέμα ημερών είναι πλέον η υπογραφή για την προμήθεια 15 επιπλέον νέων συρμών για το Μετρό Θεσσαλονίκης από την Αττικό Μετρό. Η διαγωνιστική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί ήδη με την παρουσίαση της προμήθειας στη Βουλή από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και σύμφωνα με πηγές κοντά στην υπόθεση, μέσα στον Φεβρουάριο  θα “πέσουν” οι υπογραφές.

Την προμήθεια των 15 νέων συρμών ανέλαβε το σχήμα ΑΚΤΩΡ-HITACHI το οποίο ήταν και το μόνο που συμμετείχε στον διαγωνισμό που διεξήχθη πέρυσι τέτοια εποχή. Πρόκειται για συμπληρωματική αγορά τρένων από την Αττικό Μετρό για να καλύψει τις ανάγκες τόσο στη Γραμμή 1 (Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός- Νέα Ελβετία) όσο και την επέκταση προς Καλαμαριά (Γραμμή 2: Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός-25ης Μαρτίου-Μίκρα).

Από τους 15 συρμούς οι έξι προβλέπονται για τη βασική γραμμή που έτσι θα φτάσει τους 24 συρμούς και οι υπόλοιποι 9 θα καλύψουν την επέκταση προς Καλαμαριά. Οι συρμοί θα λειτουργούν αυτόματα χωρίς οδηγό (Grade of-Automation 4 GoA4) σύμφωνα με το IEC 62290-1.Οι συρμοί θα είναι φυσικά και λειτουργικά συμβατοί με το υπάρχον σύστημα Μετρό Θεσσαλονίκης ήτοι, με το Βασικό Έργο, την επέκταση προς Καλαμαριά, το Αμαξοστάσιο Πυλαίας με τον υπάρχοντα εξοπλισμό συντήρησης του Τροχαίου Υλικού καθώς και με το υπάρχον τροχαίο υλικό.

Σήμερα στο Μετρό Θεσσαλονίκης έχουν έρθει οι 18 συρμοί που προβλέπει η σύμβαση για το βασικό έργο της Γραμμής 1 Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός-Νέα Ελβετία προκειμένου όταν λειτουργήσει σταδιακά το δίκτυο να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του συστήματος. Είναι Ιταλικής κατασκευής επίσης από την εταιρεία Hitachi. Πρόκειται για τρένα τα οποία λειτουργούν χωρίς οδηγό αλλά μέσω ενός υπεραυτόματου συστήματος που έχει εγκατασταθεί στο Αμαξοστάσιο Πυλαίας.

Πως θα λειτουργούν

Οι συρμοί θα είναι υπεραυτόματοι, χωρίς οδηγό και με δυνατότητα για τους επιβάτες να βλέπουν τη σήραγγα τόσο στο μπροστικό όσο και στο πίσω μέρος του. Θα διαθέτουν κλιματισμό, οθόνη πληροφόρησης κοινού, ενώ είναι κατασκευασμένοι από 90% ανακυκλωμένο υλικό.

Στις αποβάθρες του Μετρό Θεσσαλονίκης, οι συρμοί θα συναντούν αυτόματες θύρες που θα ανοίγουν αυτόματα και ταυτόχρονα όταν έρχεται και ακινητοποιείται ο συρμός. Αυτό σημαίνει την 100% προστασία των επιβατών από πτώσεις στις αποβάθρες και την προστασία των αποβαθρών και του συρμού από τη ρήψη σκουπιδιών ή αντικειμένων.

Το ύψος του διαγωνισμού είναι ποσού με ΦΠΑ 176,08 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 142 εκατ. ευρώ). Στον ανάδοχο θα χορηγηθεί τμηματικά έντοκη προκαταβολή ύψους σαράντα τοις εκατό (40%) επί της αξίας της σύμβασης (συμβατικό τίμημα), χωρίς ΦΠΑ.

Η περίοδος κατασκευής των συρμών είναι 910 ημέρες (30 μήνες) από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Αυτό σημαίνει πως στο σύνολο τους οι συρμοί θα έχουν έρθει στη Θεσσαλονίκη μέχρι τα τέλη του 2025.

Η σύμβαση θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) και το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τεχνικά στοιχεία των νέων συρμών

Ο διαγωνισμός για την αγορά 15 συρμών στο Μετρό Θεσσαλονίκης έχει σαφή τεχνικά χαρακτηριστικά: Οι συρµοί θα αποτελούνται από τέσσερα οχήµατα έκαστος. Ο ελάχιστος αριθµός επιβατών ανά συρµό θα είναι 450 και το ελάχιστο ποσοστό των καθήµενων επιβατών θα είναι τουλάχιστον 20%. Θα πρέπει επίσης να έχουν τη δυνατότητα να κινούνται και σε μελλοντικά επίγεια τμήματα του δικτύου. Οι επεκτάσεις που προβλέπονται είναι προς τα δυτικά προάστια και προς το Αεροδρόμιο Μακεδονία.

Οι συρµοί θα είναι πλήρως αυτόµατης λειτουργίας (Grade-of-Automation 4 – GoA4), µε Θέση Οδήγησης Έκτακτης Ανάγκης (EDP: Emergency Driving Position) στα δύο άκρα του συρµού και µε δυνατότητα οδήγησης σε διπλή κατεύθυνση. Ο Ανάδοχος θα υποβάλει προς έγκριση στην ΑΜ, τρεις εναλλακτικές έγχρωµες καλλιτεχνικές δηµιουργίες, αντιπροσωπευτικές της εσωτερικής και εξωτερικής εµφάνισης των οχηµάτων.

Οι νέοι συρµοί θα έχουν συνολικό µήκος 50 έως 55 µέτρα (οι 18 συρµοί του Βασικού Έργου έχουν µήκος περίπου 51.5 m ενώ οι 15 νέοι συρµοί αναµένεται να έχουν παρόµοιο µήκος µε πιθανή µικρή απόκλιση.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα