Νίκος
Καραγιάννης

Τέλος στην αντίστροφη μέτρηση θα έχουμε αυτόν τον μήνα για το Μετρό Θεσσαλονίκης. 18,5 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής, η ημέρα που περιμένουν οι Θεσσαλονικείς έχει χρονική απόσταση μόλις 29 ημερών. Σε αυτό το διάστημα θα ολοκληρωθούν οι τελευταίες πινελιές για ένα από τα μεγαλύτερα έργα μετρό της Ευρώπης, που θα δώσει στη χώρα μας σε λειτουργία το δεύτερο σύστημα μετρό μετά από εκείνο της Αθήνας.

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το έργο που αποτελεί ίσως την ναυαρχίδα των έργων υποδομής της χώρας, έχουν στρέψει την προσοχή τους στην προετοιμασία των τελευταίων λεπτομερειών που θα μας φέρουν στην 30η Νοεμβρίου, την ημέρα λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Από σήμερα η Ελληνικό Μετρό, φορέας υλοποίησης του έργου, δίνει τα κλειδιά στην ΤΗΕΜΑ για να ξεκινήσει η προσομοίωση λειτουργίας και οι πρώτες ημέρες θα είναι καθοριστικές για την ετοιμότητα του συστήματος. Παράλληλα ολοκληρώνεται το αρχαιολογικό έργο ανάδειξης των αρχαιοτήτων του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ που θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς των εγκαινίων αλλά και της λειτουργίας της βασικής γραμμής του Μετρό.

Σπρίντ 29 ημερών θα έχουμε και για την λειτουργία του σταθμού μετεπιβίβασης στη Νέα Ελβετία όπου τα έργα τρέχουν με μεγάλες ταχύτητες, όπου δεν υπάρχουν θέματα απαλλοτριώσεων. Αναμένεται πάντως να είναι λειτουργικός κατά την ημέρα έναρξης της εμπορικής λειτουργίας.

Σε πρώτη φάση, η χρονοαπόσταση μεταξύ των συρμών θα είναι της τάξεως των τρεισήμισι λεπτών, όπως σημείωσε, ενώ στην πορεία θα πυκνώσουν και θα φτάσουν μέχρι ενάμισι λεπτό.

Η τελετή εγκαινίων πάντως αναμένεται να είναι “σεμνή” όπως την ανέφερε προχθές ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος. Στην τελετή που θα δώσει το έναυσμα λειτουργίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν καλεστεί και όλοι οι υπουργοί Μεταφορών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η χρήση των εισιτηρίων

Από την πρώτη κι όλας φάση λειτουργίας του Μετρό, οι επιβάτες θα μπορούν να προμηθεύονται προσωποποιημένες κάρτες, στις οποίες θα «φορτώνονται», εκτός από τα κλασικά προϊόντα κομίστρου, και τα εκπτωτικά προγράμματα στα οποία ενδεχομένως να είναι δικαιούχοι. Επιπλέον, το σύστημα θα έχει δυνατότητα έκδοσης χάρτινων εισιτηρίων, τα οποία διαθέτουν ενσωματωμένο τσιπ και τη δυνατότητα να επαναφορτίζονται μέχρι 10 φορές, περιορίζοντας έτσι δραστικά τη χρήση χαρτιού.

Παράλληλα, πολλαπλά κλειδιά ασφαλείας θα αποκλείουν τη καταχρηστική χρήση των εισιτηρίων για την ταυτόχρονη διέλευση επιβατών από τις πύλες καθώς και τη χρήση πλαστών εισιτηρίων, κάτι που ήταν δύσκολο να ελεγχθεί στο απλό χάρτινο εισιτήριο, το οποίο εκδιδόταν από τα παλιά συστήματα των δημοσίων συγκοινωνιών.

Σε επόμενη φάση, θα είναι δυνατή η προσθήκη επιπλέον λειτουργιών, όπως η ανάγνωση QR code στις πύλες και η διέλευση με ανέπαφη συναλλαγή, με τη χρήση κινητής συσκευής.

Σχετικά με τις λεωφορειακές γραμμές, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα σε σχετική εκδήλωση ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, τροποποιούνται 10 λεωφορειακές γραμμές, δημιουργείται μία νέα γραμμή, προστίθεται ένα ζεύγος στάσεων στον σταθμό «Νέα Ελβετία» για την εξυπηρέτηση γραμμών που διέρχονται από το σημείο για να αποσυμφορηθεί το κέντρο από σταθμούς μετεπιβίβασης.

Ο μεγάλος στόχος είναι να διαμορφωθεί μια νέα κουλτούρα στο επιβατικό κοινό της πόλης και να ενταχθεί η έννοια της μετεπιβίβασης και της χρήσης λεωφορείου και μετρό για μια διαδρομή μέσα στην πόλη (όταν δεν μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο ένα από τα δύο μέσα).

Οι σταθμοί

Πλησιάζοντας στην ημέρα λειτουργίας καλό θα ήταν να θυμηθούμε ποιοι θα είναι οι 13 σταθμοί που θα λειτουργήσουν ξεκινώντας από τα ανατολικά: ΝΕΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΠΑΠΑΦΗ, ΕΥΚΛΕΙΔΗ, ΦΛΕΜΙΝΓΚ, ΑΝΑΛΗΨΗ, 25Ης ΜΑΡΤΙΟΥ, ΒΟΥΛΓΑΡΗ, ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ.

Η απόσταση έχει υπολογιστεί ότι θα διανύεται σε περίπου 17 λεπτά με δυνατότητα εξυπηρέτησης μέχρι και 18.000 επιβάτες/ώρα. Η συχνότητα των δρομολογίων στην αρχή θα είναι ανά 2,5 λεπτά.

Όταν θα προστεθεί, το 2025 και η γραμμή Καλαμαριάς και θα έχουν παραληφθεί και οι 15 επιπλέον συρμοί, τότε τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται ανά 90 δευτερόλεπτα. Σε κάθε τρία τρένα, τα δύο θα καταλήγουν στη Μίκρα και το ένα στη Νέα Ελβετία. Οι συρμοί θα είναι κοινοί και στις δύο γραμμές στους 11 πρώτους σταθμούς δηλαδή από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι την 25η Μαρτίου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας