Μόλις 60 ημέρες απέμειναν για να φτάσουμε στην ημέρα που ονειρεύονται εδώ και δεκαετίες οι Θεσσαλονικείς. Για την ακρίβεια, ο Οκτώβριος είναι ο τελευταίος μήνας χωρίς Μετρό για την Θεσσαλονίκη. Το έργο που πλήγωσε και στεναχώρησε την πόλη, που έγινε ανέκδοτο και δείγμα πικρίας μετράει πλέον λίγες εβδομάδες μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία του και να ενταχθεί στην καθημερινότητα των μετακινήσεων.
Αυτές οι εξήντα ημέρες όμως δεν θα είναι ημέρες απλής αναμονής για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την Ελληνικό Μετρό, την κοινοπραξία κατασκευής και την THEMA. Αντίθετα η κάθε ημέρα θα πρέπει να εκπληρώνει κάποιους στόχους, να κλείνει και κάποιες εκκρεμότητες.
Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για το εισιτήριο με το οποίο θα λειτουργήσει το Μετρό Θεσσαλονίκης. Σε προχθεσινή του ανάρτηση ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, σημείωνε πως “Το εισιτήριο στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης, θα είναι ενιαίο. Ό,τι παράγεται στα λεωφορεία, θα παρέχει πρόσβαση στο μετρό ανοίγοντας τις πύλες και ό,τι εκδίδεται στο μετρό θα επιτρέπει την επιβίβαση στο λεωφορείο”.
Αυτό που αναμένεται είναι να πιστοποιηθεί η λειτουργικότητα του software και η ανταπόκριση του εξοπλισμού ωστε αυτό θα φορτωθεί σε όλες τις πύλες που βρίσκονται ήδη εγκατεστημένες στους σταθμούς.
Σε πρώτη φάση, θα παρέχονται στους επιβάτες του μετρό, προσωποποιημένες πλαστικές κάρτες και επαναφορτιζόμενα (μέχρι 10 φορές) χάρτινα εισιτήρια. Στα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, η αγορά χάρτινου εισιτηρίου, στο οποίο θα μπορεί να «τυπώνεται» ψηφιακά οποιοδήποτε διαθέσιμο προϊόν κομίστρου, θα γίνεται είτε με μετρητά, είτε με κάρτα, με κανονική η ανέπαφη συναλλαγή. Στην πορεία, θα μπορεί κανείς να περνά από τις πύλες και ανέπαφα με το κινητό του ή την κάρτα του.
Το σύστημα αυτό, που τοποθέτησε για λογαριασμό του αναδόχου κατασκευής του μετρό, η αμερικανική Conduent, μαζί με τα κλειδιά ασφαλείας του που απαγορεύουν την χρήση πλαστών εισιτηρίων, θα παραδοθεί προς χρήση στον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), ο οποίος αναλαμβάνει να το «τρέχει» σε διαλειτουργικότητα με το αντίστοιχα που εγκαθίσταται στα λεωφορεία.
Στα εισιτήρια και τις αποδείξεις τόσο του μετρό, όσο και των λεωφορείων, θα βρίσκει κανείς το logo του και το ΑΦΜ του ΟΣΕΘ. Όσο για τα παλιά χάρτινα εισιτήρια του ΟΑΣΘ, αυτά στο μετρό είναι άχρηστα.
Τα τελευταία “μέτωπα”
Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να κλείσει και το θέμα της ολοκλήρωσης της κατασκευής του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, βάζοντας ένα τέλος στην ατελείωτη χρονικά κατασκευή της βασικής γραμμής. Επίσης τελειώνει το στέγαστρο αλλά και οι αρχαιολογικές εργασίες ανάδειξης των αρχαιοτήτων. Ο σταθμός όπως έχει λεχθεί και από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικό Μετρό, Νίκο Κουρέτα θα είναι μοναδικός, ένας από τους ομορφότερους σταθμούς Μετρό της Ευρώπης και όχι μόνο.
Πέρα από τα εισιτήρια δοκιμάζονται ταυτόχρονα και σε καθημερινή βάση ότι συστήματα έχουν εγκατασταθεί και αποτελούν μέρος της λειτουργίας του μετρό. Την 30η Νοεμβρίου όλα θα πρέπει να είναι έτοιμα. Οι πρώτες ημέρες λειτουργίας θα είναι για όλους ημέρες προσαρμογής. Για το σύστημα, τους εργαζόμενους, τους επιβάτες, την ίδια την πόλη.
Εκκρεμότητα έχουμε -έξω από μετρό- επίσης και στην κατασκευή του πολυσυζητημένου σταθμού μετεπιβίβασης στην περιοχή της Νέας Ελβετία. Εκεί τα έργα τρέχουν προκειμένου η περιοχή να είναι λειτουργικά έτοιμη για να μπορέσει να εξυπηρετήσει λεωφορεία, ταξί και ι.χ. που θα κινούνται στο δυτικό τέρμα της γραμμής.
Σημαντικό στοιχείο για την απόδοση του έργου είναι να τελειώσουν οι πιστοποιήσεις και για τον λειτουργό και για την κοινοπραξία κατασκευής από την TUV Rheinland. Επίσης ο ανεξάρτητος μηχανικός θα πρέπει επίσης να εγκρίνει τα συστήματα για να προχωρήσει η υλοποίηση.
Toν Οκτώβριο η ΤΗΕΜΑ (η εταιρεία λειτουργίας) θα αναλαμβάνει για δύο οκτάωρα καθημερινά την δοκιμαστική λειτουργία της βασικής γραμμής και τον Νοέμβρι0 θα αναλάβει συνολικά το trial period μέχρι την 30η Νοεμβρίου. Η ΤΗΕΜΑ έχει προχωρήσει σε προσλήψεις στα νευραλγικά τμήματα με διευθυντές, προϊστάμενοι τεχνικών και διοικητικών τμημάτων με στελέχη από την Ελλάδα και το εξωτερικό με μακρόχρονη επαγγελματική εμπειρία σε ανάλογα συστήματα μετρό στο εξωτερικό (Μιλάνο, Κοπεγχάγη, Τελ Αβίβ) αλλά και στην Ελλάδα στο μετρό της Αθήνας. Συνολικά έχουν προσληφθεί περισσότερα από 180 άτομα.
Ο ανασχεδιασμός των λεωφορείων
Η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης θα φέρει και τον πρώτο μεγάλο ανασχεδιασμό των λεωφορειακών γραμμών στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης. Πολλές γραμμές θα γίνουν από βασικές, τροφοδοτικές, αλλάζοντας χαρακτήρα. Στην αρχή θα υπάρξει ένας χρόνος προσαρμογής στο νέο σύστημα καθώς θα υπάρξει σε κάποιες περιπτώσεις και ένα “ξεβόλεμα” για κάποιους από τους επιβάτες.
Στα δύο άκρα της γραμμής, στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και στη Νέα Ελβετία, θα λειτουργούν οι σταθμοί μετεπιβίβασης και εκεί θα καταλήγουν πολλές διαφορετικές γραμμές. Κάποιες άλλες γραμμές θα καταλήγουν διάσπαρτα σε σταθμούς Μετρό όπως για παράδειγμα στους σταθμούς ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ και 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ. Παράλληλα πολλές γραμμές θα έχουν και στάσεις σε σταθμούς Μετρό στην διάρκεια του δρομολογίου τους.
Ο μεγάλος στόχος είναι να διαμορφωθεί μια νέα κουλτούρα στο επιβατικό κοινό της πόλης και να ενταχθεί η έννοια της μετεπιβίβασης και της χρήσης λεωφορείου και μετρό για μια διαδρομή μέσα στην πόλη (όταν δεν μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο ένα από τα δύο μέσα).
Οι σταθμοί
Πλησιάζοντας στην ημέρα λειτουργίας καλό θα ήταν να θυμηθούμε ποιοι θα είναι οι 13 σταθμοί που θα λειτουργήσουν ξεκινώντας από τα ανατολικά: ΝΕΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΠΑΠΑΦΗ, ΕΥΚΛΕΙΔΗ, ΦΛΕΜΙΝΓΚ, ΑΝΑΛΗΨΗ, 25Ης ΜΑΡΤΙΟΥ, ΒΟΥΛΓΑΡΗ, ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ.
Η απόσταση έχει υπολογιστεί ότι θα διανύεται σε περίπου 17 λεπτά με δυνατότητα εξυπηρέτησης μέχρι και 18.000 επιβάτες/ώρα. Η συχνότητα των δρομολογίων στην αρχή θα είναι ανά 2,5 λεπτά.
Όταν θα προστεθεί, το 2025 και η γραμμή Καλαμαριάς και θα έχουν παραληφθεί και οι 15 επιπλέον συρμοί, τότε τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται ανά 90 δευτερόλεπτα. Σε κάθε τρία τρένα, τα δύο θα καταλήγουν στη Μίκρα και το ένα στη Νέα Ελβετία. Οι συρμοί θα είναι κοινοί και στις δύο γραμμές στους 11 πρώτους σταθμούς δηλαδή από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι την 25η Μαρτίου.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV