Νίκος
Καραγιάννης

Εδώ και κάποιες εβδομάδες έχει ξεκινήσει η κατασκευή του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, τελευταία εκκρεμότητα για να μπορέσει να λειτουργήσει πλήρης η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν σχετικά πρόσφατα και με την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών εργασιών επιταχύνονται.

Η κατασκευή του σταθμού θα αποτελέσει έναν αγώνα ταχύτητας για την Αττικό Μετρό και την ανάδοχο κοινοπραξία, ένα σπριντ διάρκειας μέχρι την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του δεύτερου δικτύου Μετρό της χώρας.

Οι εκσκαφές γίνονται με τη μέθοδο cover and cut, δηλαδή ξεκινούν από το επίπεδο του δρόμου και κατεβαίνουν προς το υπέδαφος και με βοήθεια αντιρίδων, δηλαδή μεγάλων κυλινδρικών σωλήνων που συγκρατούν τα τοιχώματα καθώς συνεχίζεται η εκσκαφή. Αυτό γίνεται και για λόγους λιγότερης όχλησης καθώς ο σταθμός βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Εκσκαφή μέχρι το επίπεδο εισιτηρίων

Αυτή την εποχή η εκσκαφή έχει φτάσει στο επίπεδο -2, δηλαδή στο επίπεδο εισιτηρίων. Στόχος είναι αρχές Σεπτεμβρίου να πέσει η πλάκα σε αυτό το επίπεδο και στη συνέχεια, το συντομότερο δυνατόν να φτάσει στις σήραγγες. Να θυμίσουμε ότι οι σήραγγες του Μετρό Θεσσαλονίκης έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια και φυσικά έχουν περάσει και από τον σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.

Εκεί θα χρειαστεί να γίνει καθαίρεση μέρους των σηράγγων για να μπορεί να κατασκευαστεί ο πυθμένας του σταθμού και να ενωθεί μαζί τους καθώς στην περίπτωση του Μετρό Θεσσαλονίκης, οι σήραγγες είναι εκατέρωθεν της αποβάθρας. Αυτό σημαίνει πως η εκσκαφή θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε ο πυθμένας και το επίπεδο αποβάθρας (στο -4 επίπεδο) να έρθει και να κουμπώσει με τις δύο σήραγγες. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να τοποθετηθεί και η επιδομή στο τμήμα αυτό.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως δεν είναι ο πρώτος σταθμός του Μετρό Θεσσαλονίκης που πρώτα πέρασαν οι σήραγγες και μετά ξεκίνησε η εκσκαφή. Το ίδιο έγινε και στον σταθμό ΠΑΠΑΦΗ πριν από μερικά χρόνια. Με την ολοκλήρωση της ένωσης του σταθμού με τις σήραγγες θα γίνει εφικτό να ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια σε όλο το μήκος της βασικής γραμμής, δηλαδή από τον Νέο Σιδηροδρομικό σταθμό στα δυτικά, μέχρι την Νέα Ελβετία στα ανατολικά.

Ο μεγάλος στόχος είναι το κατασκευαστικό κομμάτι, δηλαδή τα έργα πολιτικού μηχανικού να έχουν τελειώσει την ερχόμενη Άνοιξη και τα απαραίτητα Η/Μ για τα δοκιμαστικά, στη συνέχεια να προχωρήσουν με ταχύτητα, τα αρχιτεκτονικα τελειώματα και οι να ολοκληρωθούν οι εργασίες Η/Μ. Λόγω στενότητας χρόνου, οι εργασίες θα πρέπει να τρέχουν με ταχύτητα και ακρίβεια. Αρχαιολογικές έρευνες έχουμε ακόμα στη νότια και βόρεια πρόσβαση του σταθμού. Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί πως εφόσον επιτευχθεί η ολοκλήρωση του σταθμού μέχρι την έναρξη λειτουργίας της βασικής γραμμής, θα αποτελέσει ρεκόρ σε επίπεδο χρόνου καθώς συνήθως η κατασκευή ενός σταθμού Μετρό διαρκεί τουλάχιστον 3 χρόνια.

Η έναρξη λειτουργίας του δικτύου

Μεγάλος στόχος είναι η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης στο τέλος του 2023 όπως έχει εξαγγελθεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Στη συνέχεια προβλέπεται και η λειτουργία της γραμμής Καλαμαριάς με 5 επιπλέον σταθμούς.

Την ίδια ώρα προετοιμάζεται από την Αττικό Μετρό και ο διαγωνισμός-ΣΔΙΤ για την λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης ώστε η προκήρυξη να βγει το επόμενο διάστημα. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι και ο διαγωνισμός για την προμήθεια 15 επιπλέον συρμών που θα ενισχύσει τον σημερινό στόλο των 18 οχημάτων που βρίσκονται στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας.

Σημαντικό στοιχείο για την Αττικό Μετρό αποτελεί και η πρόσφατη μετακόμιση της εταιρείας στο αμαξοστάσιο από όπου πλέον συνεχίζει την λειτουργία της, στην “καρδιά” του δικτύου Μετρό της πόλης. Από εκεί θα συνεχιστούν και οι διαδικασίες για την επέκταση του δικτύου δυτικά και προς το αεροδρόμιο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV