Νίκος
Καραγιάννης

Προ των πυλών είναι ένας μεγάλος διαγωνισμός προμήθειας συρμών Μετρό που θα …κινητοποιήσει όλους τους μεγάλους ομίλους κατασκευής τρένων. Όπως προανήγγειλε πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής προετοιμάζεται η δημοπράτηση για την προμήθεια 15 επιπλέον συρμών για το Μετρό Θεσσαλονίκης.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχου φτάσει οι περισσότεροι από τους 18 συρμούς που είχαν προβλεφθεί για τη βασική γραμμή που θα λειτουργήσει το 2021. Τώρα οι επιπλέον 15 συρμοί όταν θα ενταχθούν θα βελτιώσουν στην πύκνωση των δρομολογίων που θα μπορουν να καλύψουν την λειτουργία του έργου με χρονοαπόσταση συρμών κάθε 90 δευτερόλεπτα (1,5 λεπτό).

Εδώ μπορεί να διαπιστωθεί μία μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα δρομολόγια της Αθήνας που είναι περιορισμένα στα 4 λεπτά τις ώρες αιχμής με το Μετρό Θεσσαλονίκης να παρέχει σαφώς πιο πυκνά δρομολόγια λόγω του τύπου Μετρό που έχει επιλεγεί.

Στόλος 33 συρμών

Οι συρμοί αυτοί θα λειτουργούν παράλληλα με τους 18 αρχικούς συρμούς και θα είναι απόλυτα συμβατοί τόσο με αυτούς όσο και με όλα τα Ηλεκτρομηχανολογικά και Σιδηροδρομικά συστήματα του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Οι 9 από αυτούς τους συρμούς θα καλύψουν τις ανάγκες της επέκτασης Καλαμαριάς ενώ οι 6 θα καλύψουν τις ανάγκες του Βασικού Έργου λόγω της μικρότερης χρονοαπόστασης (των 90 sec) σε σχέση με την αρχικά προγραμματισθείσα στο έργο για 150 sec. Συνολικά θα δημιουργηθεί ένας στόλος 33 συρμών που θα εξυπηρετεί επαρκώς το πρώτο δίκτυο του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Να σημειώσουμε ότι η έναρξη λειτουργίας της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης, τοποθετείται το 2023. Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινούν τα δοκιμαστικά δρομολόγια στο τμήμα Σιντριβάνι-Νέα Ελβετία τα οποία αναμένεται να διαρκέσουν για περίπου 15 μήνες.

Αρχές της Άνοιξης ο διαγωνισμός

Ο σχετικός διαγωνισμός της Αττικό Μετρό είναι προ των πυλών της δημοπράτησης και μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται η αποστολή προς έγκριση στην Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η προμήθεια των συρμών χρηματοδοτείται από το Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Στις αρχές της Άνοιξης προβλέπεται να βγει η προκήρυξη του έργου.

Το κόστος της προμήθειας των συρμών έχει εκτιμηθεί σε περίπου 107 εκατ. ευρώ. Εφόσον η σχετική σύμβαση υπογραφεί το 2022, τότε οι συρμοί θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από το 2024. Οι συρμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης λειτουργούν διαφορετικά από αυτούς της Αθήνας καθώς είναι ενταγμένοι σε ένα υπεραυτόματο πρόγραμμα που επιτρέπει την κίνηση και την στάση τους χωρίς την παρουσία οδηγών.

Οι 15 νέοι συρμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι ακόμα πιο εξελιγμένης τεχνολογίας από τους ήδη παραληφθέντες του Βασικού Έργου τεχνολογίας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων συρμών του Μετρό Θεσσαλονίκης

Όσον αφορά τη λειτουργία και τα κύρια χαρακτηριστικά τους, ιδιαίτερα από την οπτική γωνία των χρηστών και επιβατών, περιγράφονται ως εξής :

– θα έχουν 4 βαγόνια με συνολικό μήκος 51μ., πλάτος 2,65μ. και θα μεταφέρουν 460 επιβάτες το καθένα (με 5 επιβ./m2). Το εσωτερικό των συρμών θα είναι ενοποιημένο από άκρο σε άκρο.
– η ελάχιστη χρονοαπόσταση λειτουργίας θα είναι 90 sec
– μέγιστη ταχύτητα λειτουργίας 80 km/hr
– θα κινούνται χωρίς οδηγό (από κεντρικό σύστημα υπολογιστών στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας) σε συνεργασία με το σύστημα σηματοδότησης αυτόματης λειτουργίας, τύπου CBTC και ασύρματο σε πλατφόρμα Wi-Fi.
– το υλικό κατασκευής του αμαξώματος θα είναι από αλουμίνιο
– το βάρος άδειου συρμού είναι περίπου 78,5 τόνοι
– θα είναι πλήρως κλιματιζόμενοι
– οι επιβάτες θα έχουν σύστημα άμεσης επικοινωνίας και κομβία έκτακτης ανάγκης για άμεση σύνδεση με το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας
– η κατάσταση στο εσωτερικό κάθε βαγονιού θα ελέγχεται από κάμερες (CCTV), η εικόνα των οποίων θα μεταφέρεται on-line στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας
-οι συρμοί θα έχουν 2+2 εξωτερικές κάμερες εμπρός και πίσω ώστε να μεταδίδουν on-line τις εικόνες της σήραγγας στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας. Αυτό δίνει και την δυνατότητα (μελλοντικά) της ψηφιακής ανάλυσης και επεξεργασίας των σημάτων από τις εν λόγω κάμερες για απ’ευθείας «έξυπνη» αναγνώριση προβλημάτων στις σήραγγες από το σύστημα.
– οι θύρες τους θα ανοίγουν στους σταθμούς απόλυτα συγχρονισμένες με θύρες επί των αποβαθρών για επιβίβαση / αποβίβαση των επιβατών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV