Νίκος
Καραγιάννης

Την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς τα βορειοδυτικά σφράγισε με την ομιλία του στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως πολύ χαρακτηριστικά ανέφερε, μέχρι το τέλος του 2023 θα θα έχει οριστικοποιηθεί και η τελική χάραξη των νέων επεκτάσεών του, ώστε η ωρίμανση της δημοπράτησης της – κατά προτεραιότητα – επέκτασης προς τα βορειοδυτικά να προχωρήσει μέσα στην τετραετία που ξεκινάει.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ξεκαθαρίζει σε πρώτη φάση το τοπίο για την επόμενη ημέρα των επεκτάσεων του Μετρό της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας. Η επέκταση στα βορειοδυτικά μαζί με την επέκταση προς το Αεροδρόμιο “Μακεδονία” υπάρχουν στον χάρτη της Ελληνικό Μετρό εδώ και αρκετά χρόνια αλλά παρέμεναν πρακτικά στον πάγο καθώς υπήρχε η εκκρεμότητα με τη βασική γραμμή και την επέκταση για Καλαμαριά.

Πλέον οδεύοντας τα δύο έργα προς το τέλος της κατασκευαστικής τους περιόδου είναι λογικό να ανοίγει παράλληλα και η κουβέντα για το μέλλον των επεκτάσεων της πόλης. Σε αυτή την κουβέντα ο υπουργός ΥΠΟΜΕ ήταν ξεκάθαρος καθώς έδωσε το “προβάδισμα” στην συγκεκριμένη επέκταση.

Γιατί στα δυτικά;

Η επέκταση προς την βόρειοδυτική πλευρά της πόλης είναι μια στρατηγική κίνηση καθώς θα καλύψει πολυπληθείς συνοικίες της πόλης και θα τους δώσει πρόσβαση στο υπό διαμόρφωση πλέον δίκτυο μέσων σταθερής τροχιάς της πόλης.

Επίσης να θυμίσουμε πως πριν από λίγους μήνες η Ελληνικό Μετρό υπέγραψε με την ΑΚΤΩΡ σύμβαση για τις πρόδρομες εργασίες για την επέκταση του μετρό στα βορειοδυτικά.

Αντικείμενο του έργου είναι η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, η εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών, των διερευνητικών εργασιών των δικτύων κοινής ωφελείας, των εργασιών κυκλοφοριακών παρακάμψεων και λοιπών απαιτούμενων εργασιών, στους χώρους του έργου της βορειοδυτικής επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς και στον χώρο επέκτασης του αμαξοστασίου Πυλαίας.

Παράλληλα να θυμίσουμε πως ήδη υπάρχει από το 2022 σε διαγωνισμό από την ΕΡΓΟΣΕ ο Προαστιακός Δυτικής Θεσσαλονίκης, έργο που επίσης θα δώσει πρόσβαση σε περιοχές στις οποίες δεν θα πάει το Μετρό.

Ουσιαστικά με την έλευση Μετρό και Προαστικού καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό το δυτικό τμήμα της πόλης ενώ με το δίκτυο που θα λειτουργεί από το 2024 και μελλοντικά την επέκταση προς το αεροδρόμιο, φαίνεται πως στόχος είναι η Θεσσαλονική να αποκτήσει ένα συνεκτικό δίκτυο μέσων μεταφορας στο οποίο τα λεωφορεία θα συνυπάρχουν με τα παραπάνω μέσα.

Η ολοκλήρωση των έργων Μετρό

Στο θέμα της ολοκλήρωσης των έργων, όλα δείχνουν ότι κατασκευαστικά οδηγούμαστε στο ορόσημο της 31ης Δεκεμβρίου 2023. Σε αυτό ολοκληρώνεται και η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 οπότε είναι ένας μεγάλος στόχος.

Η λειτουργία της πρώτης και βασικής γραμμής οριοθετήθηκε το 2024 και θα ακολουθήσει και η επέκταση προς Καλαμαριά που θα δημιουργήσει την δεύτερη γραμμή.

Η προσπάθεια επικεντρώνεται στα έργα του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ όπου δίνεται μάχη με τον χρόνο για να μπορέσει να ολοκληρωθεί ο σταθμός. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε ότι τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα ότι η κατασκευή και ολοκλήρωση του σταθμού θα αποτελέσει ρεκόρ ταχύτητας στην ιστορία των υπόγειων έργων Μετρό της χώρας.

Αυτό αν λάβουμε υπόψη ότι η κατασκευή του σταθμού ουσιαστικά ξεκίνησε στα μέσα του 2022 και κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Δεν είναι φυσικά τυχαίο πως το θέμα του Μετρό Θεσσαλονίκης και της λειτουργίας του είναι η Νο 1 προτεραιότητα του νέου υπουργού καθώς είναι ένα ταλαιπωρημένο έργο με καθυστερήσεις ετών και ένα έργο που περιμένει διακαώς η Θεσσαλονίκη.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV