Νίκος
Καραγιάννης

Όπως αναμενόταν, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγαν εναντίον της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020 από κοινού η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία.

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, μια περιβαλλοντική και πολιτισμική οργάνωση με 50 χρόνια προσφοράς και αγωνιστικής παρουσίας στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, ένα από τα αρχαιότερα και εγκυρότερα επιστημονικά σωματεία στην Ελλάδα, με έτος ίδρυσης το 1884, ενώνουμε τις δυνάμεις μας στον αγώνα για τη διάσωση της ακεραιότητας και της αυθεντικότητας των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης».

Από την πλευρά της η Αττικό Μετρό δεν σχολίασε την απόφαση και πηγές από το περιβάλλον της εταιρείας σημειώνουν πως παραμένουν προσηλωμένοι στους στόχους που έχουν τεθεί για την ολοκλήρωση του έργου και της γραμμής εν γένει το 2023.

Τα ευρήματα στο σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ έχουν αποτελέσει διαχρονικά πεδίο αντιπαράθεσης με χαμένη την ίδια την πόλη καθώς εξαιτίας αυτής της διαμάχης έχει καθυστερήσει σημαντικά η ολοκλήρωση της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Στην επιστολή-ανακοίνωση της ΕΛΛΕΤ σημειώνεται πως “η Ελλάδα οφείλει να σέβεται και να τηρεί την ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες έχει προσυπογράψει και επικυρώσει με σχετικούς νόμους, όπως η συνθήκη της Βαλέτα (1992) που επιβάλλουν, εφόσον είναι εφικτόν, την in situ διατήρηση των αρχαιοτήτων».

Ασφυκτικοί οι χρόνοι

Θα πρέπει να επισημάνουμε πως σε αυτό το χρονικό πλαίσιο με ασφυκτικούς τους χρόνους για το σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η απόφαση του ΣτΕ που θα καθορίσει τελικά και την τύχη του μεγαλύτερου συγκοινωνιακού έργου της Θεσσαλονίκης που πασχίζει από το 2006 να δημιουργήσει ένα πρώτο δίκτυο Μετρό.

Σύμφωνα με το τελευταίο προγραμματισμό, το 2023 -εφόσον δεν έχουμε περαιτέρω καθυστερήσεις με δικαστικές εμπλοκές-, θα λειτουργήσουν οι 13 σταθμοί της βασικής γραμμής και λίγους μήνες αργότερα επιπλέον 5 σταθμοί στην γραμμή Καλαμαριάς. Το Μετρό Θεσσαλονίκης έχει περάσει από μεγάλες περιπέτειες κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης κατασκευής του και το τελευταίο διάστημα έχει αποκτήσει και πάλι ρυθμό με την τοποθέτηση της επιδομής (που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Φθινοπώρου), την έλευση επιπλέον συρμών (έχουν φτάσει μέχρι τώρα οκτώ) και την αρχιτεκτονική ολοκλήρωση των σταθμών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV