Νίκος
Καραγιάννης

Προχωρά η ωρίμανση του διαγωνισμού για τον Σταθμό Μετεπιβίβασης για το Μετρό Θεσσαλονίκης καθώς ένας μεγάλος συγκοινωνιακός κόμβος προβλέπεται να γίνει ο σταθμός ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ. Σε διαβούλευση κατατέθηκε η Περιβαλλοντική Μελέτη, η οποία όταν εγκριθεί θα ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Με την έγκριση του ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση των έργων, γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί εντός του 2023. Αναθέτουσα Αρχή του έργου θα είναι η Αττικό Μετρό η οποία ανέλαβε την υλοποίηση του έργου λόγω της μεγάλης εμπειρίας που διαθέτει καθώς έτσι θεωρείται πως θα τρέξει πιο γρήγορα ο διαγωνισμός.

Για να μπορέσει να προχωρήσει η κατασκευή του Σταθμού Μετεπιβίβασης. χρειάστηε να περάσει από την Βουλή των Ελλήνων η άρθρο-νομοθετική ρύθμιση, που ετοίμασαν από κοινού ΟΣΕΘ και δήμος Θεσσαλονίκης, για την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και έτσι, την κατασκευή του προαναφερόμενου σταθμού.

Η κατασκευή του σταθμού μετεπιβίβασης αστικής συγκοινωνίας, καθώς και η υλοποίηση και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στη Νέα Ελβετία, θα προσδώσει νέα αξία και μεγάλη σημασία στην περιοχή, αναδεικνύοντας τη λειτουργία της, ως κόμβου αστικών συγκοινωνιών της πόλης.

Έτσι θα διευκολύνεται η πρόσβαση των χρηστών του συγκοινωνιακού συστήματος στον τερματικό σταθμό «Νέα Ελβετία», της βασικής γραμμής του μετρό, αναβαθμίζοντας έτσι τη νοτιοανατολική περιοχή, στο πλαίσιο που καθορίζεται από τους κανόνες και τις απαιτήσεις της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, στον τερματικό σταθμό ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ θα δημιουργηθεί ένας πολυτροπικός σταθμός μετεπιβίβασης για αστικά και πιθανόν και ΚΤΕΛ. Θα συνδυαστεί παράλληλα με την διάνοιξη της οδού Μ.Ψελλού στο τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο Θεσσαλονίκης-Μουδανιών έως την οδό Παπαναστασίου.

Στην περιοχή θα πρέπει να ολοκληρωθούν και οι απαλλοτριώσεις οι οποίες είναι απαραίτητες καθώς ο χώρος των περίπου 12 στρεμμάτων που θα κατασκευαστεί ο Πολυτροπικός Τερματικός, έχει διαφορετικούς ιδιοκτήτες αν και τμήμα της έκτασης εχει προ ετών απαλλοτριωθεί.

Στο Μετρό Θεσσαλονίκης, ο νέος αυτός συγκοινωνιακός κόμβος στη ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ θα συγκεντρώνει πλήθος μέσων μεταφοράς. Εκεί θα βρίσκεται ο τερματικός σταθμός του της γραμμής 1 του Μετρό ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ ενώ θα τερματίζουν και λεωφορειακές γραμμές από την ευρύτερη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα προβλέπεται και η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά λεωφορεία στο μέλλον.

Χώροι θα υπάρχουν και για τα ταξί, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η κατασκευή χώρου στάθμευσης οχημάτων (park and ride) πλησίον της οδού Μ.Ψέλλου. Θα είναι χωρητικότητας 500 θέσεων ενώ θα είναι προσβάσιμο από την οδό Ψελλού,  αλλά και από την οδό καθ. Ευρυγένη.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας