Για το πρώτο εξάμηνο του 2024 προγραμματίζεται η λειτουργία για το Μετρό Θεσσαλονίκης όπως δήλωσε στην επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, οι επεκτάσεις όμως προγραμματίζονται τόσο για τα δυτικά όσο και για το αεροδρόμιο Μακεδονία.
Αν και τα αιώνια έργα της βασικής γραμμής και της επέκτασης προς Καλαμαριά είναι στην τελική τους ευθεία, θα χρειαστεί μια αναμονή περίπου ενός έτους για να δούμε να μπαίνει σε εμπορική λειτουργία και να τελειώσει ένα σήριαλ με διάρκεια 18 χρόνια.
Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην επόμενη ημέρα του συστήματος Μετρό της πόλης. Για το Μετρό Θεσσαλονίκης, οι δύο βασικές επεκτάσεις, προς τα δυτικά και προς το αεροδρόμιο είναι η φυσική εξέλιξη για την ανάπτυξη του πέρα από το κέντρο.
Η επέκταση στα δυτικά
Για την επέκταση στα δυτικά μήκους περίπου 11 χιλιομέτρων, η Αττικό Μετρό έχει ήδη υπογράψει σύμβαση για τις πρόδρομες εργασίες με την ΑΚΤΩΡ. Θα καλύψει πολυπληθείς περιοχές. Αντικείμενο αυτού του διαγωνισμού που είχε ξεκινήσει το 2019, είναι η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, η εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών, των διερευνητικών εργασιών των δικτύων κοινής ωφελείας, των εργασιών κυκλοφοριακών παρακάμψεων και λοιπών απαιτούμενων εργασιών, στους χώρους του έργου της βορειοδυτικής επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς και στον χώρο επέκτασης του αμαξοστασίου Πυλαίας.
Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 24 μήνες και στόχος είναι όταν ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την υλοποίηση της επέκτασης να μπορέσει να τρέξει απελευθερωμένος από εργασίες που τουλάχιστον στη βασική γραμμή στοίχισαν σε -πολύ- χρόνο και χρήμα. Προς το παρόν δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση αυτής της επέκτασης.
Να σημειώσουμε πως με τη μορφή που υφίσταται σήμερα η επέκταση στα δυτικά σχηματίζει ένα κύκλο με αρχή και τέλος τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Πρόβλεπονται οι σταθμοί:
1.Επτάλοφος (Πλατεία Επταλόφου, Ελ.Βενιζέλου και Χαλκίδη, Αμπελόκηποι)
2.Μενεμένη (Δενδροποτάμου και Αριστοτέλους/Ελευθερίου Βενιζέλου, Μενεμένη)
3.Κορδελιό (28ης Οκτωβρίου και Καραολή-Δημητρίου, Γήπεδο Αγροτικού Αστέρα Ευόσμου)
4.Εύοσμος (Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, Πεύκων, Πρωτομαγιάς, Αποστόλου και Γληνού)
5.Ηλιούπολη (Θεμιστοκλέους και Αυγέρη και Α’Πάροδος Γληνού και 9ης Μαίου, Εσωτερική Περιφερειακή, Ηλιούπολη)
6.Σταυρούπολη (Λαγκαδά και Λυκούργου, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης)
7.Πολίχνη (οδός Δαβάκη, Σ.Ο.Α.,Στρατόπεδο Παύλου Μελά ή με εναλλακτική χωροθέτηση Λαγκαδά και Δαβάκη)
8.Νεάπολη (Πάρκο Ρουμανικών, Νεάπολη)
Η επέκταση προς το αεροδρόμιο
Εδώ είμαστε σε ένα διαφορετικό στάδιο για την επέκταση από τον σταθμό Μίκρα μέχρι το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Για το έργο έχουν ξεκινήσει τοπογραφικές μελέτες (ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2019) και θα ακολουθήσουν γεωτεχνικές και γεωλογικές έρευνες. Το έργο της επέκτασης προς το αεροδρόμιο έχει ενταχθεί στις προτάσεις του υπουργείο ΥΠΟΜΕ για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 προκειμένου να ωριμάσει και να μπορέσει να δημοπρατηθεί.
Αυτή η επέκταση θα διαφέρει καθώς κατά πάσα πιθανότητα προκρίνεται η λύση μετά το σταθμό Μικρά σταδιακά οι γραμμές θα ανεβαίνουν θα φτάσουν στην επιφάνεια και στη συνέχεια μέσω μιας γέφυρας, θα τερματίζει στο “Μακεδονία”. Οι σταθμοί που προβλέπονται για την επέκταση αυτή είναι οι: ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ, ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ και ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Συνολικά η επέκταση θα έχει μήκος 5,5 χιλιόμετρα.
Στην περίπτωση της υπέργειας γραμμής αποφεύγονται τα προβλήματα ενός υπόγειου έργου (ύπαρξη αρχαιολογικών, υπόγειων ρεμάτων, γεωλογικά ή άλλα θέματα) και οι απαλλοτριώσεις ενός επίγειου έργου (δηλαδή στην επιφάνεια του δρόμου όπου θα απαιτούνταν πολλά εκατομμύρια για μια διπλή γραμμή με μεγάλο πλάτος η οποία εκτός των άλλων θα απαιτούσε πολλά και ακριβά συνοδευτικά έργα όπως ανισοπεδοποιήσεις σε διασταυρώσεις με οδικές αρτηρίες).
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας