Νίκος
Καραγιάννης

Σε εξέλιξη είναι η αντίστροφη μέτρηση στο Μετρό Θεσσαλονίκης και η προσοχή στο κατασκευαστικό αντικείμενο έχει εστιαστεί στον σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Ο σταθμός αποτελεί την τελευταία -κατασκευαστικά- μεγάλη εκκρεμότητα για να μπορεί να λειτουργήσει η πρώτη γραμμή του δικτύου.

Στον σταθμό ξεκίνησε εκσκαφή στις 5 Αυγούστου και σε χρόνο ρεκόρ σκάφτηκε, διατρήθηκε η σήραγγα και έφτασε μέχρι και 5 μέτρα κάτω από αυτή, προχώρησε η θεμελίωση, έχουν πέσει οι πλάκες σε όλους τους ορόφους, έχει μπει ένας εξτρά τοίχος δεξιά κι αριστερά για τη στήριξη των αρχαίων.

Επόμενο βήμα είναι να τοποθετηθούν οι σιδηροτροχιές και τα συστήματα και να προχωρήσει η κατασκευή. Μέγας στόχος είναι τον Απρίλιο να μπορεί το τρένο να διεξάγει δοκιμαστικά δρομολόγια πλέον σε όλη τη γραμμή (μέχρι σήμερα κάνει το δρομολόγιο Σιντριβάνι-Αμαξοστάσιο).

Αυτό σημαίνει να κινείται για πρώτη φορά στη γραμμή Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός-Αμαξοστάσιο. Αυτό είναι κρίσιμο καθώς θα έχουμε τεστ και δοκιμαστικά σε όλη τη γραμμή τα οποία πλέον θα έχουν πολύ πιο σφιχτό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Οι εργασίες στο σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ στη συνέχεια θα προχωρήσουν με την ολοκλήρωση των έργων πολιτικού μηχανικού για να προχωρήσουν τα αρχιτεκτονικά τελειώματα και τα Η/Μ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο σταθμός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Φθινοπώρου. Μέσα στον Απρίλιο θα πρέπει να ξεκινήσει σταδιακά και η επανατοποθέτηση των αρχαίων.

Στο υπόλοιπο έργο δίδεται μάχη με τον χρόνο. Αυτή την εποχή προχωρούν οι εγκαταστάσεις ηλεκτρομηχανολογικών η οποία είναι σύμφωνα με πηγές, εντός χρονοδιαγράμματος. Μέσα στο καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν πλήρως όλοι οι σταθμοί πλην Αγίας Σοφίας η οποία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί Σεπτέμβριο.

Επεκτάσεις και ΜΑΜ

Μέσα στο 2024 εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει και η πρώτη επέκταση για την Γραμμή 2 προς Καλαμαριά. Όταν γίνει αυτό θα υπάρχουν δύο γραμμές με κοινούς τους σταθμούς από Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι 25ης Μαρτίου και από εκεί θα διακλαδώνονται προς Νέα Ελβετία και Μίκρα.

Εδώ γίνονται κινήσεις για να μπορεί να λειτουργήσει ο τερματικός σταθμός με οδική πρόσβαση καθώς είναι σε διαδικασία η διάνοιξη της οδού Ψελλού. Η λύση έχει δοθεί με τη δημιουργία ενός roundabout που θα εξυπηρετεί τις επιβιβάσεις και αποβιβάσεις σε οχήματα.

Τις επόμενες εβδομάδες η Αττικό Μετρό θα υπογράψει τη σύμβαση με την ΑΚΤΩΡ για την εκκίνηση των πρόδρομων εργασιών στα δυτικά ενώ έχουν ξεκινήσει οι μελέτες και για την επέκταση από τη Μίκρα μέχρι το Αεροδρόμιο “Μακεδονία” η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Παράλληλα ολοκληρώνεται συλλογή αποτελεσμάτων για τη Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης (ΜΑΜΘ), που είναι πολύ σημαντικό, διότι είναι η πρώτη Συγκοινωνιακή Μελέτη της πόλης από το 2006 για το μέλλον του δικτύου του Μετρό και που θα επεκταθεί στο μέλλον.

Σε αυτό περιλαμβάνεται μια μεγάλη έρευνα που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημία με μεγάλες δυσκολίες. Τελικά έχουν ληφθεί πάνω από 13.000 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια. Με αυτό πιστεύεται πως θα υπάρχει μια σοβαρή και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη, με βάση την οποία θα καθοριστούν οι μεταφορές, οι συγκοινωνίες στην πόλη για μια εικοσαετία και θα μπορεί να τεκμηριωθεί η σκοπιμότητα και η βιωσιμότητα για οποιαδήποτε χρηματοδότηση για οποιοδήποτε έργο.

Τις επόμενες ημέρες υπογράφεται και η σύμβαση για την προμήθεια 15 επιπλέον συρμών για τις δύο γραμμές του Μετρό Θεσσαλονίκης. Ανάδοχο είναι το σχήμα ΑΚΤΩΡ-Hitachi. Εννέα από τους συρμούς θα χρησιμοποιηθούν στην Γραμμή 1 και έξι στην γραμμή 2.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας