Νίκος
Καραγιάννης

Μετά την επίσημη έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, η επόμενη ημέρα για την περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος μεταφορών της πόλης, την σκυτάλη παίρνουν άλλα έργα. Η πρώτη επέκταση του Μετρό, αυτή προς Καλαμαριά, είναι ουσιαστικά αυτή που μπαίνει σε αντίστροφη μέτρηση.

Σύμφωνα με όσα λέχθηκαν κατά την τελετή των εγκαινίων της βασικής γραμμής η παράδοση της επέκτασης Καλαμαριάς, τοποθετείται στα τέλη Νοεμβρίου του 2025 δηλαδή σε κάτι λιγότερο από ένα έτος.

Πρόκειται για μια επέκταση που περιλαμβάνει 5 νέους υπόγειους σταθμούς: Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα. Μόλις τεθεί σε λειτουργία η Θεσσαλονίκη αυτόματα θα αποκτήσει δύο γραμμές. Πως θα λειτουργούν;

Σήμερα η βασική γραμμή έχει 13 σταθμούς από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι την Νέα Ελβετία. Με την λειτουργία της γραμμής Καλαμαριάς, οι πρώτοι 11 σταθμοί θα είναι κοινοί, δηλαδή από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τον σταθμό 25ης Μαρτίου.

Από εκεί και έπειτα οι δύο γραμμές θα διακλαδώνονται είτε προς Νέα Ελβετία, είτε προς Μίκρα. Όπως έχει αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, σε κάθε τρία τρένα, τα δύο θα πηγαίνουν προς Μίκρα και ένα προς Νέα Ελβετία.

Η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά υπεγράφη στις 25 Ιουνίου 2013 με αρχικό ορίζοντα τους 66 μήνες. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω πλέον η ολοκλήρωση τοποθετείται τον Νοέμβριο του 2025. Το έργο έχει αναλάβει η AKTOR με ποσοστό έκπτωσης 6,04%.

Η συγκεκριμένη επέκταση ξεκινάει από το σταθμό της βασικής γραμμής «25ης Μαρτίου» και θα λειτουργεί ως κοινός σταθμός και των 2 γραμμών. Ακολούθως θα περνά από της οδούς Σόλωνος, Κρήτης, Μοσχονησίων, Μητροπολίτη Κυδωνιών και Πόντου, καταλήγοντας στη συμβολή των οδών Πόντου και Ικάρων, λίγο πριν την Περιμετρική τάφρο.

Στο Φυσικό Αντικείμενο περιλαμβάνεται διπλή υπόγεια γραμμή μήκους 4,77χλμ. περίπου, 5 υπόγειοι σταθμούς, 5 φρέατα, 3 σιδηροδρομικές διασταυρώσεις, καθώς και μέρος των απαιτούμενων ηλεκτρομηχανολογικών και σιδηροδρομικών συστημάτων.

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι και η προμήθεια επιπλέον 15 συρμών που θα εξυπηρετούν τις δύο γραμμές και που θα κάνουν εφικτή την δρομολόγηση συρμών μέχρι και κάθε 90 δευτερόλεπτα τις ώρες αιχμής.

Η επέκταση προς Εύοσμο-Κορδελιό

Επόμενο μεγάλο στοίχημα του Μετρό θα είναι όπως έχει αναφέρει ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, η επέκταση προς Εύοσμο. Το μεγάλο νέο από αυτή την επέκταση είναι πως δεν πρόκειται για επέκταση της υφιστάμενης γραμμής αλλά για την δημιουργία μιας νέας γραμμής.

Η νέα “πράσινη” γραμμή, θα ξεκινά σε σύνδεση με τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό (ναι θα ξαναμπούν λαμαρίνες σε κάποια χρόνια) θα περνά από τους Αμπελόκηπους και στην περιοχή της Μενεμένης θα διακλαδώνεται. Ο ένας κλάδος θα έχει κατεύθυνση προς Εύοσμο και θα καταλήγει σε ένα δεύτερο αμαξοστάσιο που θα αναπτυχθεί στην περιοχή του Άνω Ευόσμου.

Ο δεύτερος κλάδος θα συνδέεται με τον τερματικό σταθμό ΚΤΕΛ Μακεδονία θα περνά από την Επτανήσου και θα καταλήγει στο Κορδελιό. Αυτή η γραμμή θα συνδέεται και με τον επερχόμενο Προαστιακό Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Με αυτόν τον τρόπο το Μετρό Θεσσαλονίκης θα αποκτήσει 2 βασικές γραμμές όπου η κάθε μία θα έχει δύο κλάδους.

Προς το παρόν αυτό που έχουμε είναι γραμμές σε ένα χάρτη. Επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η ενεργοποίηση των απαραίτητων μελετών για τις επεκτάσεις αυτές, η ωρίμανση του διαγωνισμού και φυσικά η εύρεση χρηματοδότησης.

Η γραμμή 2 ακόμα πιο μελλοντικά, θα περνά από το κέντρο της πόλης, θα έχει σταθμούς σε Αριστοτέλους και ΧΑΝΘ, στην Τούμπα και το Χαριλάου και θα καταλήγει στην Αγία Κυριακή.

Παράλληλα στις επεκτάσεις της βασικής γραμμής περιλαμβάνονται η επέκταση προς Σταυρούπολη και Ευκαρπία με τέρμα την περιοχή του νοσοκομείου Παπαγεωργίου όπου επίσης προβλέπεται να δημιουργηθεί ακόμα ένα Αμαξοστάσιο αλλά και η επέκταση προς το Αεροδρόμιο Μακεδονία και περαιτέρω με τέρμα το Thess INTEC.

O Προαστιακός Δυτικής Θεσσαλονίκης

Επόμενο βήμα της ανάπτυξης των μέσων σταθερής τροχιάς στην Θεσσαλονίκη θα είναι να προχωρήσει η υλοποίηση για τον Προαστιακό Δυτικής Θεσσαλονίκης. Θα διαθέτει 3 γραμμές που καλύπτουν σημαντικό τμήμα της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας και παλιές εγκαταλελειμμένες γραμμές.

Ουσιαστικά μαζί με την μελλοντική γραμμή 2 προς Εύοσμο και Κορδελιό, θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν μεγάλο μέρος των μετακινήσεων που σήμερα γίνονται μέσω λεωφορειακών γραμμών αποτελώντας μέρος του μελλοντικού συστήματος μεταφορών της Θεσσαλονίκης.

Συνολικά προβλέπεται η λειτουργία 16 σταθμών που δημιουργούν ένα συνεκτικό δίκτυο σταθερής τροχιάς. Ωστόσο το τελικό σχέδιο θα διαμορφωθεί μέσα από τον διαγωνισμό που όπως ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα δημοπρατηθεί εντός 18 μηνών.

Η προμελέτη (που ενδέχεται να τροποποιηθεί) προβλέπει ως Γραμμή 1: Ν.Σ.Σταθμός-Σίνδος και Γραμμή 2: Λιμάνι Θεσσαλονίκης-Διαβατά ενώ η Γραμμή 3 σχεδόν στο σύνολό της σε νέα χάραξη στο τμήμα Λαγκαδά-Επτανήσου.

Στην τελική της μορφή το σύστημα μεταφορών της Θεσσαλονίκης με μέσα σταθερής τροχιάς, θα διαθέτει δυο γραμμές Μετρό, όπου η πρώτη θα έχει τρεις κλάδους (από Ν.Σ.Σταθμό προς Νέα Ελβετία, προς Αεροδρόμιο, προς Νοσοκομείο Παπαγεωργίου) και η δεύτερη με τερματικό την Αγία Κυριακή θα έχει δύο κλάδους προς Εύοσμο και Κορδελιό.

Θα έχει επίσης και γραμμές του Προαστιακού με αποτέλεσμα να καλύπτεται συγκοινωνιακά το μεγαλύτερο μέρος της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης (όπως αυτό είναι σήμερα).

Βέβαια, για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω απαιτούνται κονδύλια άνω των 3 δισ. ευρώ γεγονός που καθιστά την υλοποίηση των παραπάνω έργων, υπόθεση αρκετών ετών (αν όχι δεκαετιών).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV